Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihmeellinen Islanti

Hallgrímskirkja (kirkko), Islannin korkein rakennus

Islanti on ihmeellinen maa. Siellä on viileää ja tuulista, mutta maan alta pulppuaa kiehuvaa vettä. Maaperä on karua, eikä puita juuri ole. Maisema on suomalaiseen maisemaan tottuneelle mieleenpainuvaa ja suorastaan eksoottista. Islanti oli todella hyvä valinta maailmanympärimatkan ensimmäiseksi kohteeksi.

Islannin tuulinen sää tuntui jo koneen laskeutuessa Keflavikin lentokentälle. Valtavat lupiinipellot heiluivat tuulessa ja astuessamme ulos lentokentältä tuntui, että tukka irtoaa päästä. Matka Keflavikista Reykjavikiin taittui n. tunnissa Flybus- bussilla. Löysimme pienen etsinnän jälkeen majapaikkamme, joka sijaitsi aivan ydinkeskustassa.

Talon eteisessä haisi kissan pissa, ja muutenkin asunto oli meille siisteyteen tottuneille suomalaisille aika hurja kokemus. Jos joku on katsonut TV:sta Himohamstraajat- sarjaa, niin voi kuvitella, millainen tuo meidän majapaikkamme oli. Pääasia kuitenkin oli se, että talossa asuva perhe (vanhemmat ja kaksi lasta) olivat oikein ystävällisiä ja avuliaita.

Perheen lisäksi talossa asui virolainen vaihto-oppilas sekä italialainen lehtitoimittaja, joka oli tekemässä juttua couch surfingista.  Lisäksi talossa oli väliaikaisesti majoittuneena saksalainen matkaaja. Kaveri kuorsasi alapuolellamme, mutta silti emme kertaakaan päässeet juttelemaan hänen kanssaan.

Anu ja puolalainen ystävämme Kuba sekä vuokra-auto

Vuokrasimme perheen ”kakkosauton”, Opel Astran, erään puolalaisen pariskunnan kanssa. Auto oli aika pommi, mutta ei vuokrakaan ollut kallis, vain n. 25 euroa päivä. Autosta puuttui takaikkuna, ja tilalla oli teippiä. Kyljessä oli iso lommo. Kun lähdimme liikkeelle, alkoi kuulua epäilyttävää ääntä. Asia selvisi läheisellä huolto-asemalla; oikea takarengas oli tyhjä. Aioimme vaihtaa tilalle vararenkaan, mutta vanteen pulttijako oli väärä. Onneksi saimme pysymään ilman varsinaisessa renkaassa, ja pääsimme vihdoin matkaan.

Islannissa on paljon nähtävää. Koska meillä oli käytössämme vain yksi kokonainen päivä, oli pakko valita lähellä Reykjavikia olevat nähtävyydet. Ja kyllä ne olivatkin hienoja! Geysir oli mielenkiintoinen. 5-10 minuutin välein se suihkutti maan sisästä 80-100- asteista vettä valtavalla paineella.  Siinä piti olla kameran kanssa valmiina ja nopea, koska purkausta kesti vain muutama sekunti. Alueella oli myös muita kuumia lähteitä.

Geysir

 

Seuraava etappi oli Gullfoss, lähellä Geysiria sijaitseva vesiputous. Tuulta ja sadetta pitävä asu oli hyvä valinta, sillä putouksesta roiskui kovan tuulen takia melko lailla vettä. Putouksen karu maisema toi jollain tavalla mieleen Suomen Lapin, vaikkakin Lapin putoukset ovat pienempiä ja erimuotoisia.

Gullfoss

 

Putouksen jälkeen kävimme tutustumassa Thingvelliriin.  Thingvellir on pitkä kalliomuodostuma. Muodostumassa näkyy selvästi kahden mannerlaatan välinen saumakohta. Vieressä oli myös todella kirkasvetinen järvi, joka väriltään muistuttu Kilpisjärveä.

Päivän viimeinen kohde oli Islannin ehkä suosituin nähtävyys ja käyntikohde, Blue Lagoon. Blue Lagoon oli nimensä veroinen. Laguunin vesi oli aivan vaaleansinistä ja ihanan lämmintä, välillä suorastaan kuumaa. Aluetta ympäröi karu kivikkoinen maisema. Tuntui aivan siltä, kuin olisi ollut jossain toisella planeetalla. Blue Lagoon oli aivan toista kuin normikylpylät. Se oli ensinnäkin taivasalla (paitsi pesutilat) ja pääosin luonnon muovaama. Muutamasta kohdasta sai ottaa vedestä irronnutta valkoista mineraalipitoista ainetta, jota saattoi laittaa naamioksi esim. kasvoille. Tarjolla oli myös lisämaksusta hierontoja ja muita hoitoja. Laguunin baarista pystyi ostamaan mm. sinisiä ”Blue Lagoon”- juomia. Sisäänpääsy Blue Lagooniin oli 30e / henkilö.

Kasvonaamiot Blue Lagoonilla

 

Tutustuminen Islantiin jäi meiltä hyvin lyhyeksi. Näkemättä jäi monia hienoja paikkoja, kuten jäätiköt sekä Luoteis-Islannin kalliojyrkänteet lunneineen. Islannin hintataso ei ollut ollenkaan niin kallis, kuin kuvittelimme. Hinnat olivat suurin piirtein Suomen tasoa. Tosin emme syöneet kertaakaan ravintolassa, mutta esim. bensa maksoi n. 1,43e litra ja oluttuoppi Reykjavikin keskustassa n. 5e. Ruoka kaupassa oli ehkä aavistuksen kalliimpaa kuin Suomessa. Islantia voimme suositella matkakohteeksi luonnonnähtävyyksistä kiinnostuneille. Itsekin aiomme palata sinne vielä joskus…

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply lepanu 30.6.2011 at 22:31

  Upean näköistä luontoa. Pakko Islantiin joskus!

  • Reply lepanu 30.6.2011 at 22:31

   Piti tietenkin kirjoittaa ”pakko päästä”. :D

   • Reply Päivi 2.7.2011 at 23:44

    Jee jee, hienoja kuvia!

 • Reply Ulla 4.7.2011 at 18:46

  Jee kuulosti tutulta, myös mie käynyt samat kohteet. Tunnelma sama. Hyvä juttu.

 • Leave a Reply