Suomen suurin matkablogiyhteisö

Raskaus & matkustaminen

Nyt kun mennään jo 36. raskausviikolla ja laskettuun aikaan on jäljellä vain kuukausi, ajattelin tehdä pientä yhteenvetoa mun kokemuksista raskaana matkustamisesta. Vaikka en mitään maailmanympärysmatkaa ole raskaana tehnytkään, on lentomatkoja ja reissun päällä vietettyjä päiviä kertynyt kesästä lähtien jonkin verran. Raskaus on alusta asti sujunut ongelmitta ja odotusten mukaisesti, joten liikkumista ja menemistä ei ole onneksi tarvinnut rajoittaa. Tärkeintä on kuunnella omaa kroppaa ja ottaa rauhassa aina kun siltä tuntuu!raskaus ja matkustaminen-001

Alkuraskaus

Tein positiivisen testin kesäkuussa, kun alavatsassa vihloi ja olin järkyttävän väsynyt. Oltiin juuri Samin kanssa käyty viikonloppureissulla Oslossa. En osannut aavistaa mitään, olihan raskaus vasta todella alussa ja oireitakaan ei vatsan juilimisen lisäksi ollut. Vain viikko positiivisen testin jälkeen aloin voida pahoin ja pahoinvointi yltyikin nopeasti päivä päivältä. Ensin huono olo tuli ennen aamupalaa ja autolla ajaessa, mutta pian sainkin jo halailla vessanpönttöä useita kertoja päivässä. Lämmin ruoka tuli ylös samantien ja perus kotiruoka puistatti. Mulle alkuraskauden pahoinvointi tuli rajuna, mutta onneksi se hellitti ja tyssäsi lopulta kokonaan 15. raskausviikolle tultaessa. Olin koko ajan tosi väsynyt ja nukahtelin joka paikkaan – tää oli outoa, koska en normaalisti nukahtele kesken päivää. Rv12 paikkeilla tehtiin roadtrip Turun saaristoon ja autossa istuminen sujui ihan hyvin kunhan vaan sai parin tunnin välein jotain syötävää. Jos en aina kolmen tunnin välein saanut ruokaa, iski järkyttävä pahoinvointi- ja huimauskohtaus, jota oli vaikea saada loppumaan kun se kerran pääsi valloilleen. raskaus ja matkustaminen2

Keskiraskaus

Mulle keskiraskaus oli ihanaa aikaa, sillä pahoinvointi lakkasi kuin seinään eikä muutkaan oireet vaivanneet. Tähän varmasti vaikuttaa sekin, että lopetin työt ja sain pitää kuukauden loman ennen opiskelujen alkua. Viikko Kreetalla n. 20. raskausviikolla sujui ilman mitään ongelmaa, välillä sain melkeinpä muistutella itseäni raskaana olosta. Olen ulkomailla muutenkin tarkka hygieniasta ja ruoasta, mutta tässä tilassa kaikkeen sai kiinnittää vielä tarkemmin huomiota. En syönyt juustoja, välttelin kulkukissoja ja pidin huolen siitä, ettei juomassani ollut jääpaloja (mikä oli hemmetin vaikeaa, koska niitä tungettiin joka paikkaan). Terveellä maalaisjärjellä pääsee aika pitkälle. En nyt ala listaamaan kiellettyjä ruokia tms, ne saa kyllä kaiveltua googlettamalla esiin! Kreetan jälkeen reissasin myös Latviassa ja Virossa. Kaikki lentomatkat sujui aivan kuin ennenkin, vaikken käyttänyt kaikkien suosittelemia tukisukkiakaan. Stressasin lentämistä etukäteen, koska olin aiemmin ollut samoilla viikoilla raskaana olevan ystävän kanssa lentokoneessa ja hän sai lyhyen lentomatkan aikana kamalan pahoinvointikohtauksen ja kovat mahakivut.

Rakenneultrassa saatiin tietää, että tulokas on poika ja vauvamasukin pullahti kunnolla esiin. Tätä ennen maha näytti vain pieneltä pömppikseltä, jota ei saanut vedettyä sisään. Kreikassa kukaan ei meinannut uskoa, että olen raskaana kun kieltäydyin rakishoteista, olin kuulema niin nuorikin vielä. Hassua, ite en kyllä koe 20-vuotiaan olevan jotenkin erityisen nuori äidiksi.. Respect vaan teiniäideille, kun munkin ikää on niin ihmetelty, niin mitähän tasoa se silmien pyörittely on sitten kun äiti on oikeasti nuori..raskaus ja matkustaminen3Loppuraskaus

Kerkesin jo kuvitella raskaana olemisen olevan helppoa kuin kaupassa käynti, kunnes todellisuus iski vasten kasvoja raskauden viimeiseltä kolmannekselta lähtien. Tuli kuvioihin harjoitussupistukset (maha on kuin kivikova kahvakuula), jatkuva vessassa ramppaaminen, närästys, mielialavaihtelut (sekunissa nollasta sataan), suonenvedot, huonosti nukutut yöt, väsymys ja viikko viikolta yleisesti ottaen tukalampi olo. Viimeisen reissun raskauden aikana tein raskausviikolla 30 ja se oli Tukholman risteily. Tällä hetkellä en voi kuvitellakaan matkustavani yhtään mihinkään, ajomatka Turusta Pohjanmaallekin (4,5h) on täyttä tuskaa – selkä on jumissa ja kipeä, täytyy pysähdellä tunnin välein vessaan ja on muutenkin ikävä istua paikallaan kun vauva möyryää mahassa ja tunkee kantapäitään kylkiluiden väliin. Herään yöllä vähintään 3 kertaa pissalle, vaikka en juo klo 18 jälkeen mitään. Heräily valmistaa vauva-arkeen, mutta eikö tässä vaiheessa olisi loogisempaa kerätä unta varastoon, kun vauveli ei ole vielä valvottamassa? 😀 raskaus ja matkustaminen1Nyt odotellaan jo malttamattomina, että josko tää peipi haluais jo pian nähdä päivänvalon! Minä ja mun sisarukset ollaan kaikki synnytty kuukautta etuajassa ja neuvolassakin uumoiltiin vauvan asennon perusteella, että kannattaa laittaa kaikki valmiiksi ja synnytyssairaalan numero pikavalintaan. Reilu viikon päästähän ylitetään täysiaikaisuuden kynnyskin ja näiden supistelujen perusteella olisi vaikea uskoa, että tää pysyisi mahassa laskettuun aikaan saakka. Mutta eipä sitä ikinä tiedä, päivä kerrallaan! Taitaa muuten jäädä viikonlopun matkamessut väliin tän tukalan olon takia, kyllä ottaa pannuun… Jäi nimittäin välistä viime kerrallakin, kun satuttiin olemaan Arabiemiraateissa samaan aikaan. Argh!

Kivaa viikon alkua ja nauttikaa messuille menijät matkafiilistelyistä meidänkin puolesta! 🙂

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply jerina maanantai, 18 tammikuun, 2016 at 21:45

  Ihania kuvia! 🙂 Ja tsemppiä loppurutistukseen! Ite kovasti suunnittelen meneväni messuille, mutta saa nähdä miten käy tai kuinka kauan siellä jaksan olla, kun välillä kaupassa käyminenkin tuntuu niin raskaalta (laskettuun aikaan on enää semmonen parisen viikkoa)…

  • Reply Jenna / Journey Diary tiistai, 19 tammikuun, 2016 at 12:20

   Kiitos ja tsemppiä myös sulle!! 🙂 Itellä on vielä vähän siinä ja siinä, että viitsiikö lähteä Helsinkiin asti, jos sitten käykin niin etten jaksa kävellä yhtään. Vähän päivästä kiinni sekin miten paljon jaksaa, jonain päivinä supistelee hulluna ja selkä kipeytyy kilometrin kävelyn ja pelkän istumisenkin jälkeen.. Olis kyllä niin kiva päästä, mutta jos olo on tuskanen, niin eipä messuista hirveesti saa mitään irti. Saapi nähdä 🙂

 • Reply Pon maanantai, 18 tammikuun, 2016 at 23:05

  Kuka voitti messuliput? :/

  • Reply Jenna / Journey Diary tiistai, 19 tammikuun, 2016 at 12:16

   Nimimerkki Sofia vei voiton 🙂

 • Reply miraorvokki tiistai, 19 tammikuun, 2016 at 15:12

  Kiva postaus! 🙂 Lapset ei ole ajankohtaisia meille, mutta joskus olen salaa näitä asioita miettinyt – juurikin matkustamisen kannalta että mitenkäs se onnistuu sitten yms yms yms. jos joskus lapsia siunaantuu. Mukava kuulla että sinulla ainakin vaivattomasti – alkua ja loppua lukuunottamatta. Ja muuten, tuo Kreetan kuva on todella kaunis!

  • Reply Jenna / Journey Diary tiistai, 19 tammikuun, 2016 at 15:37

   Kiitos paljon! 🙂 Kyllähän sitä pitää sitten miettiä vähän uudestaan ja suunnitella tarkemmin, kun reissuun lähtee lapsen kanssa. Uskon kuitenkin, että meidän reissuihin tulee vaan enemmän sisältöä, pääsee lapsen kustannuksella kaikkiin kivoihin paikkoihin haha 😀 En oo ikinä kuullut täysin vaivattomasta raskaudesta, mutta mitään poikkeavaa tai huolestuttavaa ei ole onneksi ollut 🙂 Tietyt oireet kuuluu asiaan ja huolestuisin, jos niitä ei olisi!

 • Reply Anna / Muuttolintu sunnuntai, 24 tammikuun, 2016 at 11:30

  Ihania raskauskuvia. Melkein tulee vauvakuume. Melkein. Hienoa että ei oo kokonaan rajoittanu reissaamista! Jännät ajat, tsemppiä viime päiviin 🙂

 • Leave a Reply