Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pala keskiajan Osloa – Akershusin linna

Joku voisi ihmetellä, että miten ollaan keretty yhden viikonloppureissun aikana joka paikkaan. Sitä mietin nimittäin itsekin näitä reissukuvia järjestellessä, koska vielä tämänkin jälkeen riittäisi postailtavaa paristakin eri paikasta…  Anyways, palataan taas vaihteeksi meidän toukokuisen Norjan reissun tunnelmiin.

Käveltiin kaupungilla ympäriinsä kun huomattiin, että iso kasa ihmisiä kulkee samaan suuntaan. Mentiin sitten virran mukana katsomaan, että mikä siellä näitä kaikkia ihmisiä kiinnostaa. Pian huomattiinkin olevamme Akershusin linnan portilla. Porttien takaa avautui laaja puistomainen alue ja äkättiin ensimmäisenä näkoalapaikka satamaan päin. Pitihän sinne mennä kuvailemaan!
linnaoslo2Tunnustan, että pelotti istua tuossa suht ohkaisella pientareella, kun toisella puolella oli seinäjyrkkä (villi veikkaus, että noin 10m) äkkipudotus asfaltille.. Pelkään muutenkin korkeilla paikoilla reunalla olemista, vaikka olis minkälaiset kaiteet suojana. Sekunnissa pari kuvaa ja äkkiä pois 😀 
IMG_6674linnaoslo23Yksi Norjan merkittävimmistä linnoituksista

Linnaa alettiin rakentaa tiettävästi 1290-luvun paikkeilla, mutta tarkkaa valmistumisvuotta ei tiedetä. Linnaa on yritetty piirittää monia kertoja, tuloksetta. Linnan alueella järjestetään nykyään paljon kaupungin ja valtion juhlia ja tilaisuuksia. Akershusin linnoitus on samalla yksi merkittävimmistä turistikohteista Oslossa. Ja me ei tiedetty koko linnasta mitään, ennen kuin vahingossa pamahdettiin paikalle…

linnaoslo21IMG_6710linnaoslo22Kierreltiin aika kauan linnan ulkopuolella, koska oli niin mahtava keli, ettei heti huvittanut mennä sisätiloihin. Turisteja oli tosi paljon meidän lisäksi, etenkin japanilaisia ja osa opasteistakin oli japanin kielellä. Linnan alueella oli myös vastarintamuseo erillisessä rakennuksessa, mutta mun mielestä se oli aika tylsä. Sami oli lukemassa ensimmäistä vastaantullutta infotaulua kun mä olin juossut koko museon läpi.. Se itse linna sen sijaan oli paljon mielenkiintoisempi! Opiskelijakortilla pääsi sisään 50NOK:lla (5,70€), aikuisille 30NOK enemmän. Alueella olisi ollut lisäksi myös sotamuseo, mutta se jäi väliin. IMG_6711LINNNAALinnan uumeniin kävi tie ahtaiden ja matalien käytävien kautta. 
IMG_6741LINNNAA4Linnassa sai kierrellä vapaasti omaan tahtiin ja koska linna oli niin iso, ei päässyt syntymään ruuhkaa. Onneksi sai kuvatakin vapaasti. Hullua, että tuolla on ihmiset oikeasti asuneet! Voin vaan kuvitella pitkät ja pimeät Norjan talvet noin kolkossa linnassa..
IMG_6734LINNNAA3IMG_6733Isoja huoneita oli tosi paljon ja kaikki niistä oli suurinpiirtein samanlaisia; keskellä pari pöytää, tuoleja ja seinillä tauluja. Aika minimalistista etten sanois. IMG_6719LINNNAA2IMG_6726Pitäähän sitä joka kodissa olla myös sisäänrakennettu kirkko hautakammioineen. IMG_6747Yllä näkyy linnassa asuneen muuan kirjailijan työhuone. Opasteissa kerrottiin, että tämä kyseinen linnan asukas piti huoneessaan  myrkkykäärmettä, jolta oli poistettu myrkkyhampaat. Tämä säikytti nimittäin velkojat tiehensä. Believe it or not, näin siellä luki… 
LINNNAA1Missäs muuallakaan sitä säilyttäisi vankeja kuin niille tarkoitetuissa selleissä?

Linnassa vierailu oli todellakin hintansa väärti. Ei keinotekoisia lavasteita, jonoja, ruuhkaa tai pilviä hipovia hintoja = täydellinen turistikohde!

Pysy kärryillä uusista postauksista blogin Facebook-sivun kautta. Lisää reissukuvia (ja muuta tärkeää ja tähdellistä) löytyy myös Instagramista nimimerkin @jennavaltari takaa. 🙂 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply sarrrri sunnuntai, 14 kesäkuun, 2015 at 10:47

  Me käytiin tuolla ulkokierroksella, mutta sinne sisään ei jostain syystä silloin päässyt, harmi juttu kun näitä kuvia katsoo! Oslo on kyllä ihana kaupunki auringonpaisteella, näyttää melkein kuin siellä olisi lämmin. 😀

  • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 13:43

   Harmi! Tuona päivänä oli todellakin lämmin, takki ei pysynyt päällä kauaa ja moni veteli menemään täysissä kesävaatteissa 🙂 Seuraava päivä olikin sit taas ihan kuin eri vuodenaikaa…

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, 14 kesäkuun, 2015 at 15:50

  Hoo, aika ison näköinen linna! Katoin ekojen kuvien perusteella, et oliko pelkkää raunioo, mut ihan oikea linnahan tuo. Enpä tiennyt, että siellä tuollainen on. Historiakin vie jo aika kauas, vaikka varmasti rakennelma muuttunut hieman siitä 1200-luvusta. :-p

  Mut ootte tosiaan lyhyessä ajassa paljon ehtineet!

  • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 13:44

   En oikeen saanut linnan ulkopuolelta järkevää kuvaa, jossa olis koko linna näkynyt.. 😀 On kyllä varmasti muuttunut, tuolloin 1290l. alettu vasta rakentaa 🙂

 • Reply Annika | Travelloverblogi sunnuntai, 14 kesäkuun, 2015 at 17:13

  Jotenkin minustakin tuntuu, että olen nähnyt tuon vain ulkoa. Linnoissa tulee tosiaan aina vähän kumma fiilis: ne oikeasti ovat joskus olleet jonkun asumuksia. Huonekalut voivat olla tosi upeita, mutta millä sellaisilla sohvilla esim. relaa. 🙂

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, 14 kesäkuun, 2015 at 22:10

  Ihana! Rakastan linnoja, ja onneksi lapseni rakastavat niitä myös.

  Ongelma on se, että Teppo ei rakasta linnoja, joten usein koluan niitä yksikseni…

 • Reply Reason for a Season sunnuntai, 14 kesäkuun, 2015 at 22:19

  Hienon näköisiä paikkoja. Minua ei olisi saanut kukaan tuohon reunalle istumaan mistään hinnasta. Ajatuskin pyörryttää :D. Täytyypä pitää tämä linna mielessä myös. Haluaisin Osloon, ja halpoja lentojakin sinne kovin usein saisi..mutta ne muut hinnat.. Vielä joskus :).

  • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 13:46

   Huhhuh, aina näin jälkikäteen aattelee että herranjumala miksi piti tuohonkin tunkea :’D Halpoja lentoja löytyy kyllä usein Norwegianilta, pitäs vaan melkeen ottaa omat eväät kotoa mukaan….

 • Reply Ansku BCN maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 11:39

  Jopas näyttää kesäiseltä Norjassa!

  • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 13:47

   Tuo päivä oli paikallisen mukaan ensimmäinen kesäinen päivä tuolla, mut seuraavana päivänä palattiinkin taas syksykeleihin.. 😀

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 16:16

  Linnat on kivoja! Ja huippua on löytää jotain mielenkiintoista nähtävää sattumalta – tai teidän tapauksessa muita ihmisiä seuraamalla 😀

 • Reply Heidi maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 18:58

  Linnoissa on jotain jylhää romantiikkaa! Oletko muuten vieraillut minun kotikaupunkini linnassa eli Olavinlinnassa?

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 09:37

  Tuo onkin meiltä jäänyt ”huomaamatta”. Olisi voinut ehkä toisen kierroksen (tosin kierrosten välillä oli runsaasti vuosia) Vigelandin puistossa vaihtaa tähän!

  • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 14:09

   Meillä taas jäi se puisto väliin, ei millään kerennyt sinne enää :/ Seuraavalla kerralla sitten (varmaan vuosien päästä, en usko että hetkeen tulee mentyä Osloon..) 😀

 • Reply Kohteena maailma tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 19:29

  Oslossa olisi kyllä kiva käydä. Tosin itse ”piipahdin” siellä tänään, kun aloitin Jo Nesbon Verta lumella tänään ja luin sen sohvalla maatessa kerralla loppuun. Siinä oli taas Osloa kuvattu niin kauniisti, joskin tällä kerralla aika vähän.

  • Reply Jenna / Journey Diary keskiviikko, 17 kesäkuun, 2015 at 11:54

   Suosittelen, hintatasoa lukuunottamatta mahtava paikka 🙂

 • Reply Panu / Panun matkat keskiviikko, 17 kesäkuun, 2015 at 15:28

  Kiinnostava linna! Liittyikö tuohon muuten mitään kummitusjuttuja?

  P.S. Mun mielestä on hankala lukea keskitettyä tekstiä. Toivoisin normaalia tasausta.

  • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi torstai, 18 kesäkuun, 2015 at 10:50

   En ainakaan huomannut, vaikka puitteet olis olleet kyllä otolliset kummitustarinoille! 😀

   Kiitos palautteesta, pistän tekstin tasauksen harkintaan!

 • Reply lena / london and beyond torstai, 18 kesäkuun, 2015 at 11:12

  Mulle on käynyt niin monta kertaa tuo, etten ole kuullutkaan jostain superkuuluisasta nähtävyydestä ja sitten paikan päällä oon että mitäs nyt. 😀 Mutta totta puhuen, suurin osa museoista on sellaisia jotka eivät minua ihan kamalasti kiinnosta, toki yleissivistyksen kannalta ihan kiva on niissä käydä mutta mielummin opiskelen vaikka ruokakulttuuria. 😉 Norjan hintatasoon nähden nuo lippujen hinnat taisivat olla aika edulliset?

  • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi torstai, 18 kesäkuun, 2015 at 12:11

   Joo sama täällä, tuo ei ollu todellakaan eka kerta. Yleensä en jaksa suunnitella niin tarkkaan aikatauluja reissulle, että tulee yllätyksiä vastaan kun vaan haahuilee edestakas:) Lippujen hinnat oli kyllä tosi matalat!

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net torstai, 18 kesäkuun, 2015 at 15:29

  Iso on ja komia! Mitenkös tuo vertaantuu kooltaan esimerkiksi Turun Linnaan joka lienee Suomen linnoista suurin ja mahtavin?

  • Reply Jenna / Journey Diary sunnuntai, 21 kesäkuun, 2015 at 19:37

   Olihan se! En kyllä tiedä miten iso on verrattuna Turun Linnaan, ei oo tullut ikinä edes käytyä siellä..

 • Reply Markus | Metallia Matkassa lauantai, 20 kesäkuun, 2015 at 14:53

  Hienolta näyttää! Kuulostaa jokseenkin tutulta tuo museohommeli:D Mä tavaan yleensä vielä ensimmäistä infotaulua nippelitietoineen kun Anne on jo mielestään nähnyt kaiken ja tahtoo lähteä jatkamaan..

  • Reply Jenna / Journey Diary sunnuntai, 21 kesäkuun, 2015 at 19:38

   Haha, juurikin näin 😀

  Leave a Reply