Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paloja häämatkalta|Grand mosque of Abu Dhabi, UAE

IMG_8923-001Sheikki Zayedin moskeija on nähtävyys, jota ei kannata jättää väliin. Se on Arabiemiraattien suurin ja samalla koko maailman 8. suurin moskeija, jonka rakennuskustannukset yltivät huimaan 545 miljoonaan USA:n dollariin. En voi kuvitellakkaan kuinka suuri se maailman suurin moskeija sitten on, koska tämäkin oli valtava!  Moskeija nimettiin Yhdistyneiden arabiemiirikuntien perustajan, maan ensimmäisen presidentin, mukaan. Hän myös aloitti moskeijan rakentamisen, mutta ei koskaan nähnyt sen valmistuvan. Moskeija avattiin vierailijoille nähtäväksi 8 vuotta sitten. Voisin sanoa, et tää on kaunein rakennus mitä oon ikinä nähnyt, hyvä ettei leuka laahannut maassa siinä ihmetellessä niitä kaikkia pieniä kultaisia yksityiskohtia ja kaiverruksia. IMG_4479IMG_4481IMG_4502-001

Ihmisetkin näyttää ihan hiiriltä noin isossa rakennuksessa.

Moskeijan neljä emiraattia ovat 107 metrin korkuisia, lisäksi moskeijassa on 82 kupolia. Pääsalissa, johon mahtuu yli 7000 ihmistä, on 96 koristeltua pylvästä sekä neljä rukoussalia. Koko moskeijaan mahtuu yhteensä noin 40 000 ihmistä. Naiset pääsevät rukoussaliin miesten kanssa, mutta heidän sekä lasten tulee olla rukoilun aikana miesten takana. Naisten ei myöskään tarvitse osallistua rukoilemiseen moskeijassa miesten lailla. Tämä on oppaamme mukaan etuoikeus, jonka muslimit ovat suoneet naisille.

IMG_4482IMG_4484

Edes moskeijan pihaan eivät naiset pääse ilman hiukset peittävää huivia. Aiemmin tuolta on kuulema saanut burkia ja huiveja lainattavaksi, mut nyt niitä ei jostain syystä ollut saatavilla. Oma huivi sekä läpikotaisin peittävät vaatteet siis mukaan! Kannattaa myös ottaa huomioon, että pääsaliin ei saa mennä kengät jalassa. Toi huivi tippu koko ajan mun päästä tuolla ilman että edes huomasin, onneks Sami oli sekunnissa kiskomassa sitä takasin mun päähän 😀 En tiiä sitten mitä siitä olis seurannut, jos joku vartija olis mut äkännyt pää paljaana. Ei varmaan ainakaan mitään taputtelua päälaelle, sen verran tarkkaan ne piti noista säännöistä kiinni. Mun mielestä handlasin loppupeleissä ton hartaan musliminaisen roolin ihan hyvin. Mulla ei sentään persviiva vilkkunut siinä kun piti polvistua ottamaan kengät pois (don’t ask)….

Ja kuten tuosta kyltistä näkee, naisilla ei saa olla jalassaan kireitä housuja vaikka ne pitkät olisivatkin. Siks noi munkin liehuvat sulttaanihousut… Tota paitaakin täytyi pitää visusti kiinni niin, ettei toppi näy. Se vähän hankaloitti kuvaamista!IMG_4531-001IMG_4469-001IMG_4457IMG_4492IMG_4467IMG_4491IMG_4552Moskeija oli upea ulkopuolelta, mutta oottakaas kun päästiin sisälle. Yksi seinäkin oli kokonaan vuorattu tuollaisella valaistulla kaiverruskuviolla. En muista montako naista niitä olikaan, jotka käsin kutoivat tuon koko ison salin peittävän kokolattiamaton, mutta järjetön määrä niitä oli! IMG_4512IMG_8571Sukat ois ollu kivat.IMG_4524IMG_4515IMG_4533IMG_4535IMG_8618Harvoin minkään paikan vessatilat on niin hienot, että niitä pitää oikeen erikseen jäädä kuvailemaan. Vanha ja uusi kohtasivat, kun tie vessaan kävi liukuportaiden kautta. Joka paikka pidettiin älyttömän siistinä, vessoja oli ihan koko ajan joku pesemässä. Menin vessaan siivoojan tultua sieltä ulos ja kun tulin pois, oli siivooja taas tulossa sinne. Se oli siinä luultavasti koko ajan siivoamassa vessakoppeja aina sitä mukaa kun joku sinne meni. IMG_4548IMG_4549IMG_4551Sellainen nähtävyys. Suosittelen!

Pysy kärryillä blogin Facebook-sivuilla! Lisää matkakuvia myös Instagramissa: @jennammariiia (:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Elina / Vaihda vapaalle maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 12:48

  Tuo on kyllä todella huomiota herättävä rakennus. Ajeltiin vuosia sitten Dubaista Abu Dhabiin ja yhtäkkiä tuo rävähti siihen silmiemme eteen. Siinä joutui hieraisemaan silmäluomia kerran jos toisenkin. Sisältä ei käyty paikkaa tsekkaamassa, mutta melkoinen ilmestys vaikuttaa olevan. Itselle tulee näistä överiksi vedetyistä rakennuksista vain aina se fiilis, että nuokin tuon rakennukseen käytetyt rahat olisi ehkä voinut käyttää johonkin parempaankin käyttötarkoitukseen… Mutta sen ajattelu on aika loputon suo 😀

  • Reply Journey Diary / Jenna maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 13:02

   No on kyllä, ihan mieletön! Joo oishan nuo kupolit ja muut moskeijan yksityiskohdat voitu jostain muustakin tehdä kuin kullasta ja muista yliarvokkaista materiaaleista, en edes muista mitä kaikkia arvokiviä tuohon olikaan käytetty. Turisteja vartenhan tuo on pääasiassa rakennettu.. Opaskin sanoi, ettei Abu Dhabissa ole oikeasti tarvetta näin suurelle moskeijalle. Kyllä aika monestakin paikkaa saisi ottaa pois ja siirtää vähän järkevämpään ja tärkeämpään paikkaan sitä rahaa, mutta tällästähän tää meinaa olla vähän joka paikassa…
   Mutta kerran kun se siinä nyt pönöttää, niin samapa se on käydä katsomassa ja ihastelemassa! 😀

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 12:50

  Tosi vaikuttavan oloinen paikka ja hyvin ootte taas saanu ikuistettua kameralle!:)

  • Reply Journey Diary / Jenna maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 13:05

   Voi kiitos nyt! (: Oli se kyllä upea.

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 13:04

  Ei tarkoita tosiaankaan että olisivat jotenkin vähemmän taiteellista sakkia kun ei ihmisten kuvia piirtele. Käsittämättömän yksityiskohtaista taidetta ja jollain tavalla tosi puhtaan kaunista. Thaimaassa käytiin jossain palatseilla jotka oli mosaiikkia ja kultalaattaa toisensa perään, mutta nämä valkoiset ornamenteilla koristeltuina kyllä vie voiton mun mielestä kauneudessa!

  • Reply Journey Diary / Jenna maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 13:08

   Joo kyllä kukkakuviot sun muut kiekurat käy laatuun! 😀 Siellä oli paljon erilaisia tyylejä käyetty, mutta kokonaisuus ei silti ollut mikään värien ja kuvioiden sekamelska, vaan kaikki kävi kuitenkin hyvin yhteen mun mielestä.

 • Reply Lotta Watia | Unagidon maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 13:21

  Upee paikka, tää on nähtävä!

  Oma reissu lähestyy uhkaavasti ja tässä vaiheessa kiinnostaa, minkä verran kannattaisi käteistä vaihtaa mukaan? Luottokortti varmaan käy monin paikoin maksuvälineenä? Onko totta, että Abu Dhabi on keskimäärin edullisempi kuin Dubai? Entäpä tippaus, annetaanko esim. taksissa tai ravintolassa tippiä vai ei?

  Ihana että näitä postauksia tulee näin tiheeseen juuri ennen omaa reissua! Kiitos näistä! 🙂

  • Reply Journey Diary / Jenna maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 13:42

   Luottokortti käy kyllä useimmissa paikoissa, mutta ainakin Sharjahissa kassamyyjä oli ihan pihalla kun piti valita credit tai debit, sitten vaan piti selittää kumman haluaa, että käskee painaa siitä vaan 😀 Se oli aika outoa, liekö noilla sitten luottokortteja siellä päin vai mitä…. Mutta maksaminen onnistui kyllä, ostareissa tai muutenkaan Dubaissa ei ollut kuitenkaan ongelmia.

   En osaa sanoa, oisko Abu Dhabi jotenkin halvempi keskimäärin,ite en ainakaan huomannut eroa. Tosin ostareissa ja länsimaalaisissa paikoissa hinnat on kiinteet joka paikassa, että ehkä sen takia ei niin tullut hintaero esille. Takseissa aloitusmaksu Abu Dhabissa 3,5 AED ja Dubaissa taas 5 AED. Dubaissa ilta- ja yöajalta peritään myös lisämaksu.

   Palvelumaksu oli lisätty ravintoloiden laskuun monesti, mutta muutamia dirhameita on kai tapana jättää tipiksi. Takseissa on mittarit, jonka mukaan maksetaan, eikä tippiä oo pakko jättää ellei halua, me jätettiin yleensä about muutamaa dirhamia. Yleisesti ottaen ei oo niin tippikulttuuria, mut kai aina muutaman roponen olis kohteliasta jättää. Hotellin laukkupoika oli ainoa, joka jäi käsi ojossa odottamaan tippiä 😀 Pankkiautomaatteja oli aika tiheesti Dubaissa, me nosteltiin sieltä aina kun oli tarve, ei vaihdettu ollenkaan rahaa etukäteen Suomessa. Tosi paljon sai maksettua kortilla, niin ei käteistä hirveästi tarvinnu.

   Voi että, ihanaa reissua sinne ja nauttikaa auringosta! Toivottavasti sait jotain selkoa vastauksesta (:

 • Reply Kristine maanantai, 26 tammikuun, 2015 at 21:28

  Wau, mikä moskeija, tämän haluaisin kyllä nähdä. Tämä on varmaan helppo yhdistää Dubain matkaan.

  • Reply Journey Diary / Jenna tiistai, 27 tammikuun, 2015 at 09:45

   Dubaista menee parisen tuntia Abu Dhabiin autolla, että kannattaa ehdottomasti käydä myös siellä (:

 • Reply marikaw tiistai, 27 tammikuun, 2015 at 17:52

  Me ei Dubain reissulla ehditty käydä Abu Dhabissa, mutta ehdottomasti ensi kerralla täytyy käydä sielläkin. Upean näköinen paikka. Millä te menitte Dubaista tonne? 🙂

  • Reply Journey Diary / Jenna tiistai, 27 tammikuun, 2015 at 18:26

   Oli se kyllä näkemisen arvonen!(: jos omatoimimatkailua haluaa harrastaa niin esim taksilla pääsee mut me ostettiin sellanen päiväretki ja mentiin minibussilla. Kannattaa kattoo Groupon.com, siellä on kaikenlaisia diilejä eri aktiviteetteihin(:

 • Reply Saana / alwaysabroad.co torstai, 5 helmikuun, 2015 at 19:42

  Moi, onpa sulla kiva blogi! Luin just tänä aamuna StrictlyStylestä postauksen tästä samaisesta moskeijasta, olipa sattuma. Oon itsekin suunnitellut Dubain-matkaa, ja Abu Dhabin näkeminen siinä sivussa kyllä kiinnostaisi! Luin postauksesi siitä miten turhauttavaa on matkustaa matkabloggaajan kanssa – mieleeni tulivat juurikin poikaystäväni ainaiset tuhahdukset, kun aina on pakko pysähtyä valokuvaamaan 😀 Terveiset toiselta matkabloggaajalta 🙂

  • Reply Jenna / Journey Diary torstai, 5 helmikuun, 2015 at 20:54

   Kiitos, samoin sulla! (: suosittelen kyllä Dubai – Abu Dhabi komboa, ite tykkäsin kovasti. Haha, ollaan me matkabloggaajat vaan raivostuttavia! 😀 kiva kun kommentoit (:

  Leave a Reply