Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkustaminen holtitonta tuhlausta?

large

Kuva: we<3it

Aihe, joka on varsinkin viime aikoina puhuttanut blogimaailmassakin. Nimittäin se, millä rahalla matkabloggaaja tekee reissunsa. Oon viimeaikoina muutenkin saanut vastailla näihin kysymyksiin, joten ajattelin tehdä aiheesta ihan oman postauksensa.

Kyllä ei ole rahasta pulaa, kun noin paljon matkustaa. Täytyy elää kumppaninsa siivellä, tai sitten on rikkaat vanhemmat. Paljonkohan mahtaa olla velkaa? Ei kukaan opintotuella noin paljoa matkusta, varsinkin kun on vuokrakin maksettavana. Kyllä siellä menee rahaa elämiseenkin, vaikka lentoliput maksaisivatkin vain sen 10 euroa. Täytyy olla ankea arki, kun on pakko koko ajan paikoilla sitä ulkomaille. Kannattaisikohan kuitenkin säästää talon ostoa ja tulevaisuutta varten? Niin..

Tavallaan ymmärrän niiden ihmettelyn, jotka eivät itse paljoa matkusta. Ihmiset kuvittelee matkusteluun käytettävän rahan olevan ylimääräistä, lentolippujen maksavan aina satasia ja hotellimajoitusten sitäkin enemmän. Oon tänä vuonna käynyt Saksassa, Espanjassa, Puolassa ja pari kertaa Tallinnassa. Kuukauden päästä lähdetään viikoksi Dubaihin. Miten voi olla mahdollista opiskelijan lompakolle?

Ensinnäkin ilman neljältä kuukaudelta saatua kesätyöpalkkaa en olisi matkustanut kuin korkeintaan sinne Tallinnaan. Tuon neljän kuukauden aikana ei matkusteltu mihinkään, tehtiin vain töitä jokaikinen arkipäivä ja säästettiin. Kahdestaan asuminen on myös kaikin puolin halvempaa kuin yksin asuminen. En ole käynyt kuluneen vuoden aikana kertaakaan kampaajalla, festareilla, hierojalla, laittanut tekokynsiä tai -ripsiä tai ostanut luksuskosmetiikkaa tai muutakaan kallista, ellei lahjoja ja kameraa lasketa. Tämän vuoden baarikerrat Suomen hinnoissa on laskettavissa yhden käden sormilla, enkä maksa mitään salijäsenyyttä tai muitakaan harrastuksia. Mun mielestä on järjetöntä, että jotkut käy Suomen baareissa melkein joka viikonloppu, mutta valintahan sekin vain on. Mä laitan ne sataset ennemmin lentolippuihin. Mun periaate on se, etten osta mitään sellaista, mitä en aivan välttämättä tarvitse. Yritän tässä sanoa, että sniiduilen joka ikisestä asiasta, jotta matkakassaan kertyisi pohjaa toteuttamaan suunnitelmia ja unelmia.

Kukaan ei sano mitään, jos olen laittanut satasen vaikka akustiseen kitaraan, mutta auta armias kun ne rahat käyttää lentolippuihin. Tai jos ostan jotain luomuruokaa 80 euron edestä. Ruokakaupastakaan ei paljoa tarvitse kassalle kantaa, kun hinta on jo monia kymmeniä euroja. Kummasti sitä rahaa säästyy, kun jättää siiderit ja suklaalevyt ja kaikki muut ylimääräiset kaupan hyllylle. Sitten vielä se, että matkustelun ajatellaan olevan pakoilua ankeasta arjesta. No eikö kampaamokäynti tai mikä tahansa muu itseä piristävä hankita ole juurikin sitä oman mielen nostattamista ja arjen luksusta? Kyse on ainoastaan niistä valinnoista.

Ja kyllä vain, reissussa menee rahaa myös elämiseen… Kuten ihan täällä kotosuomessakin. Lisätään nyt vielä sekin, että useimmissa maissa on Suomea halvempi hintataso. En shoppaile Suomessa, enkä myöskään ulkomailla. Tietenkin välillä on jotain pakko ostaa, mutta en edes muista, milloin olisin viimeksi oikein kunnolla heittäytynyt shoppailemaan. Sitten tämä ”kannattaisikohan säästää tulevaisuutta varten ja kannattaisikohan sitä ja tätä..”. En kyllä tiedä ketään, joka opintotuestaan säästäisi omistusasuntoa varten, eikä se olisi meille vielä ajankohtaistakaan. Eiköhän me säästetä siihen vasta sitten, kun molemmat käy vakituisessa työssä.  Kannattaisikohan kaikkien pitää huoli kuitenkin vain omasta rahapussistaan? (-:

Voisihan sitä säästää myös niin sanotusti pahan päivän varalle ja olla tekemättä yhtään mitään. Laittaa kaikki säästöön, mitä vain saa ja elää minimillä koko elämä. Maksaa vain vuokra ja pakollinen määrä ruokaa elääkseen. Saa sitten jo kaksvitosena ostaa vaikka ikioman laivan, jos haluaa. Valintoja…

Mitäs muut on mieltä asiasta? Ollaanko me matkabloggaajat oikeasti vaan holtittomia tuhlareita, jotka epätoivoisesti yrittää todistella ja oikeuttaa omaa rahankäyttöään? 

Lisää matkajuttuja ja rageilua Facebookissa! (-:

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, 18 joulukuun, 2014 at 17:02

  Hyvä kirjoitus! Itekin opiskelijana kuunnellut samaa virttä aina tasaisin väliajoin.. Tän vuoden puolella on kuitenkin tullut oltua kuitenkin jo Goalla, Thaimaassa, Berliinissä ja Barcelonassa. Ja sit tietty pari kertaa Tallinnassa. 😉 Eihän se ilmaista ole. Mutta yhtä lailla tuntuu kaikilla opiskelijoilla aina olevan rahat loppu, vaikka ei matkustelisikaan. Jotkut käyttää isoja summia esim. sisustamiseen, joka mulle taas on melko toisarvoinen juttu. Mieluummin lähden reissuun. 🙂

  Opintolainaa on myös tullut joihinkin reissuista käytettyä, mutta en osaa sitäkään nähdä mitenkään huonona asiana. Itse tiedän valmistuvani suht hyväpalkkaiselle alalle, jossa työttömyys on suhteellisen vähäistä, ja tiedän pystyväni maksamaan lainan takaisin sitten ajallaan. Sitä paitsi helpompi se nyt on lähteä kun saa opiskeluja suorittaa periaateessa omaan tahtiin; kun pääsee uraputkessa alkuun niin parin viikon tai kuukauden (saati sit pidemmän) loman ottaminen/saaminen ei enää ookaan niin yksinkertaista.

  • Reply jdJenna torstai, 18 joulukuun, 2014 at 18:35

   Kiitos! (-: Joo moni laittaa pienen omaisuuden just esim sisustamiseen. Me saatin kihlajaislahjaksi kaikki astiat ja systeemit omaan kotiin, eli mitään oikeastaan ei tarvinnut ite hommata ja huonekalutkin on pitkälti saatuja tai iskän tekemiä. Ikea on kaveri sisustuksessa! 😀 Kirjahyllykin maksoi 19,90e, samoin sohvapöytä…. Jos opintolainasta ei käyttäisi rahaa matkusteluun, niin kyllä sen rahan laittaisi sit kuitenkin johonkin muuhun. Sepä juuri, halutaan matkustella mahd paljon vielä kun se on meillä opiskelijoina mahdollista, tosin Samillakin alkaa alansa työt ens vuonna, joten sit ootellaankin lomia…

 • Reply Anne | Metallia Matkassa torstai, 18 joulukuun, 2014 at 17:54

  Järjestelykysymyshän se on. Joku totesi (tai aika moni toteaa usein), että ei voi säästää, kun muutenkin niin pienet tulot. No kyllä sieltä aina nyt vaikka yhden euron voi laittaa säästötilille kuukaudessa, on sekin parempi kun ei mitään! Pienistä puroista jne..

  Jos jotain haluaa tarpeeksi paljon, on se sitten matka, oma asunto, uusi auto, ihan sama, niin kyllä sen saa jos on valmis tekemään tarpeeksi töitä sen eteen. Ei ne säästetyt rahatkaan könttäsummana tilille putoa vaan ovat säännöllisen ja pitkän säästämisen tulos. 🙂

  • Reply jdJenna torstai, 18 joulukuun, 2014 at 18:39

   Oonpa sattumoisin mäkin kuullut ton ”ei voi säästää pienillä tuloilla” fraasin 😀 Niinpä, oon aivan samaa mieltä! Musta joskus tuntuu, että niitä joita meidän matkustustahti häiritsee, ottaa vaan tosiassa päähän kun eivät itse oo tajunneet, et rahan voi käyttää myös matkusteluun kunhan tekee vähän kompromisseja sen eteen..

 • Reply Katja torstai, 18 joulukuun, 2014 at 18:36

  Omasta mielestäni me matkabloggaajat ollaan hyvinkin budjettitietoisia ja raha-asioissa tarkkoja, mutta tämä ei sitten varmaankaan välity jollekin satunnaislukijalle. Eli aika harvalla se taitaa olla tuota holtitonta tuhlausta 😛

  Itsekin olen törmännyt tuohon luuloon, että matkustaminen on kallis harrastus/elämäntapa. Silloin on vaikeaa ymmärtää miten reissuun pääsee niin usein/vaikka on opiskelija. Samalla sitä tuhlataan 150e baari-illan aikana eikä sitä pidetä minään. Jos on itsellä aina rahat loppu niin helposti sitten aattelee, että muillakin on pakko olla.

  Mutta koirat haukkuu ja karavaani kulkee 🙂

  • Reply jdJenna torstai, 18 joulukuun, 2014 at 18:43

   Jos sitä rahaa on kuin rantaryövärillä, niin mikäs siinä vaikka sitä tuhlaa matkusteluun. Me kun ollaan köyhiä opiskelijoita, niin töitä ja kompromisseja on tehtävä, että reissuun pääsee 😀 Baarissa saa kyllä rahat menemään, puhumattakaan jos vähänkin liian usein harrastaisi jotain nettishoppailua… Kiitos kommetista Katja! (:

 • Reply Maarit Johanna torstai, 18 joulukuun, 2014 at 19:00

  Hurraa-huuto tälle postaukselle! Empä olisi paremmin voinut kuvata itsekään tätä asiaa. Seuraavan kerran kun joku trolli kommentoi, pistän vastaukseksi linkin tähän postaukseen.

  • Reply jdJenna torstai, 18 joulukuun, 2014 at 21:14

   Haha, kiitos Maarit! (-:

 • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, 19 joulukuun, 2014 at 07:13

  Ei nyt ehkä pitäisi manata, mutta itselleni ei ole vielä ainakaan alkanut tulemaan näitä kommentteja :P. Mutta tuo on oikeasti jännä ”ilmiö”, että ilmeisesti monetkin matkabloggaajat (tai yleensäkin matkailusta tykkäävät) jättävät helposti nuo baarikäynnit pois lähes kokonaan tai ainakin vähentävät niitä. Ymmärrän tietysti sen rahapuolen, mutta tuo on jotenkin esiintynyt melkein jokaisessa tällaisessa postauksessa. Itsekin olen viime aikoina vähentänyt baareissa pyörimistä runsaasti monestakin syystä, mutta yksi suurimmista on se, että en jaksa kuluttaa aikaa enkä rahaa siellä, kun senkin ajan voin tehdä kotona töitä ansaitakseni rahaa seuraavaa matkaa varten x).

  Minulla meni kerran hieman toisinpäin tämä juttu. Kaksi kaveriani lähes suuttuivat, kun ostin uuden telkkarin enkä laittanut sitä rahaa matkustamiseen x). Siitä syntyi melkein riita, kun heidän mielestään rahat on PAKKO käyttää kokemuksiin (ei nämä kaverini kauheasti kyllä matkustelleet) :P.

  • Reply jdJenna perjantai, 19 joulukuun, 2014 at 09:14

   Mulla ei niinkään tullut valitusta kommenttinoxiin, vaan tuttavilta enemmänkin..

   Hahah!:D kyllä mäkin mainitsin samille ku se osti metsästysjuttuja ja haulikon, et aattele, miten pitkälle silläkin rahalla olis päässy! 😀

   • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, 19 joulukuun, 2014 at 20:51

    Itelleni on tainnut tulla joskus tuo kommentti vanhemmilta, mutta se nyt on ymmärrettävää x).

    Ja se on totta, aseen hinnalla pääsee kyllä reissuun (itsekin aseenomistajan tiedän tämän) :P.

    Mutta pitää sitä välillä muutakin ostaa :).

    • Reply jdJenna lauantai, 20 joulukuun, 2014 at 10:05

     Niinpä, tarvii sitä kuitenkin muutakin kuin vaa matkustelua (:

 • Reply Emmi lauantai, 3 tammikuun, 2015 at 20:42

  Kauhee rage päällä 😛

  • Reply Journey Diary / Jenna lauantai, 3 tammikuun, 2015 at 20:55

   Välillä pitää olla 😀

 • Reply eve maanantai, 17 elokuun, 2015 at 00:37

  Olen samoilla linjoilla kanssasi ! Elämä on valintoja, joku haluaa käyttää rahansa merkkilaukkuihin, ripsiin tai baarissa käyntiin. Itse elän aika nuukasti, mutta en kuitenkaan jatkuvasti pihistele. Itse en tarvitse matieriaa ollakseni onnellinen, ostan vaatteet käytettynä ja harvoin ostan uusia vaatteita kaupasta. Tottakai haluan hemmotella itseäni, mutt aharvemmin tulee leffassa käytyä tai muuta, mutta olenkin tällä hetkellä työssä käyvä. Itse en ymmärrä, miten työssäkäyvät ihmiset valittavat rahan puutteesta, mutta kuten sanoin elämä on valintoja. Jotkut käyttävät kuukausipalkkansa autoon, itse ajan vanhalla toyota corollalla 😀 mutta sillä eteenpäin, en ole ottanut elämässäni lainaa,paitsi asuntolainan. Ja tein töitä hiki otassa 17-19 vuotiaaksi grillillä, moni nirsoilee snekin suhteen. Haluan vain nähdä maailmaa ja kokea mahdollisimman paljon, kerran sitä vain eletään. Hyvä kirjoitus !

  • Reply Jenna / Journey Diary lauantai, 22 elokuun, 2015 at 21:21

   Haha, sun vastaus olis voinut olla täysin mun kirjoittama! Hampparipaikassa on itekkin tullut 15-vuotiaasta saakka paiskittua hommia että senkin puoleen 😀

   Se on tosiaan hyvä muistaa, että kerran sitä vaan eletään ja jokainen eläköön elämänsä kuten itse parhaimmaksi näkee 🙂

  Leave a Reply