Destinationer

Bron över floden Kwai

Har ni hört den titeln? Jag visste att det finns en film som heter så, men inte att den bron faktiskt existerar. Det är det jag älskar med att söka på dagsutflykter, man hittar så mycket nytt. Platser man inte visste fanns.

Det är 1 maj, dagen efter min födelsedag och jag sitter i en taxi och hatar mig själv. Jag skulle ju vara i god tid! Jag tittar på klockan, överväger att säga åt taxichauffören att vända tillbaka för det är nog ingen idè. Men jag brukar ha tur, och jag kan ju inte återvända utan att ens ha försökt.
Taxin är på väg till tågstationen Thon Buri. Jag oroar mig för om jag ska hinna köpa biljett och hitta rätt. Men när taxin kommer fram drar jag en suck av lättnad, stationen är liten. En byggnad dit man köar för att köpa biljetter, toaletter och ett cafe. Och två tågspår några meter ifrån.
Jag kommer direkt fram till disken, köper tur- och returbiljetter för 200 baht(62 kr) och får t.o.m vänta några minuter innan tåget som det står Bangkok-Nam Tok på rullar in på stationen. Det ska ta mig 2,5 timme västerut. Tredje klass har träbänkar och små, gamla fläktar i taket. Men fönstren går att öppna så det fläktar ändå skönt. Tåget startar, passerar sakta tätt inpå människors bostäder för att sedan få upp farten. Och sedan byts storstaden ut mot risfält och annan grönska.

Jag kliver av i Kanchanaburi, en utflykt jag valt för att jag vill se mer av Thailand än bara storstad och tempel. Och platsen känns som en bra kontrast till Bangkok. Den tågstationen är som den i Thon Buri. Där finns biljettdisk, toaletter och en liten shop. När jag går från stationen är det inte en jättebra kontrast. Det är en liten stad, trafik och ingen grönska i sikte. Men så kommer jag till floden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jag går över floden och på andra sidan väntar ännu mer grönska. Samt kor, lösspringande höns, skällande hundar och fruktträd. Här har vi kontrasten jag ville uppleva.

Jag går tillbaka över floden och in i staden. Där handlar jag lite ät- och drickbart innan jag går till bron som lockar så många turister, och därmed försäljare.
Varför den lockar turister?


Under Andra Världskriget ville den japanska armèn kunna transportera soldater och vapen till den burmesiska fronten där dom krigade mot britterna. Därför tvingades krigsfångar tillsammans med sydostasiatiska civila att bygga en järnväg. Järnvägen är känd under namnet Death Railway p.g.a dom ca. 100 000 som dog under byggandet. I Kanchanaburi finns en gravplats där närmare 7000 av dom avlidna ligger.
En del av järnvägen är fortfarande i bruk, den går mellan Nong Pladuk och Nam Tok. Och det är just den delen man åker på när man tar tåget hit från Bangkok.

I bygget ingick bl.a två järnvägsbroar över floden som då hette Maeklong, en i trä och en i stål.
Båda broarna utsattes för bombanfall och därför finns endast den i stål kvar, renoverad 1946.
Det är byggandet av denna som var inspiration till romanen och filmen Bron över Floden Kwai.
Efter filmens succè började turisterna att besöka bron, och därför döptes floden om till Khwae. Ordet Kwai betyder buffel på thailändska, därav den annorlunda stavningen på floden.

Oavsett vad man väljer att kalla floden är det vackert. Och Kanchanaburi visade sig vara en utmärkt plats både för den med intresse för natur och den som vill känna historiens vingslag. Många stannar en längre tid och besöker fler platser på Death Railway och Erawans Nationalpark. Men det får ni läsa om någon annanstans, för det är dags för mig att bege mig tillbaka till tågstationen och mot Bangkok. Berikad med nya minnen och en vattenflaska. Den har fått följa med hem för att ersätta den tråkiga Loka-flaskan jag använder på jobbet.

På hemvägen hoppar jag av en station innan Thon buri, vid Jaran Sanitwong. Eftersom den ligger vid en metrostation blir det smidigt att åka vidare därifrån in till Chinatown för en bit mat innan jag beger mig till hotellet för att få välbehövlig vila.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Previous Post Next Post

30 Comments

 • Reply Malin Tuesday, May 23, 2023 at 20:15

  Stort stort grattis i efterskott fina du ❤️

 • Reply Netti Starby Tuesday, May 23, 2023 at 20:25

  Vilken tur att du hann med denna utflykt och vilken spännande historia du delar med dig av. Kramis <3

 • Reply Ajli Tuesday, May 23, 2023 at 20:34

  Tack för allt du delar, jag känner hur resenerven börjar kittla också i mig 🙂 Grattis i efterskott också, om jag inte sa det i närmare anslutning till din dag.

 • Reply Äventyret Framtiden Tuesday, May 23, 2023 at 22:25

  Ett fantastiskt inlägg/resereportage! Wow Jossu, så bra du beskriver din resa. För min del är Bron över floden Kwai, filmen, en stor del av min uppväxt som dotter till en biografvaktmästare som såg filmen många gånger. Jag var för ung för att få se den då men senare har jag sett den. Däremot är jag uppväxt med en visslande, skönvisslande pappa som ofta, ofta visslade “Colonel Bogey March som är ledmusiken i filmen. Den sitter som hälleberget i mig, jag kan inte vissla men jag nynnar den fortfarande nu och då. Kompositörens namn är Kenneth Alford.
  Så fint att få komma dit via dig. Du borde fylla år mycket oftare och ge dig själv resor i födelsedagspresent. Tack för resan jag fick göra tillsammans med dig så här långt.

  • Reply jossu Thursday, May 25, 2023 at 20:44

   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter av filmen. Jättekul att läsa.
   Du fick mig nyfiken på musiken, oså jag ska försöka söka upp den ikväll.
   Jag hade som tradition att resa på mina födelsedagar, men sen satte corona stopp för det. Och förra året var jag för ivrig för att vänta. Men nu är tanken att jag ska spendera födelsedagarna utomlands, och några resor däremellan ska förstås också hinnas med.

 • Reply Berit Wednesday, May 24, 2023 at 10:23

  Så trevligt att få se platsen där den riktiga floden Kwai finns genom dina fina bilder. Besökte Sri Lanka 1974 och såg då platsen där man spelade in filmen. I en paviljong intill floden Kelani fanns en utställning med bilder från filminspelningen.
  Visst minns man filmen och musiken likaså.

  • Reply jossu Thursday, May 25, 2023 at 20:40

   Vilken häftig upplevelse. Undrar om den utställningen finns kvar idag?

 • Reply Mamma C Wednesday, May 24, 2023 at 10:59

  Vilken grönska överallt och tack för din historialektion med.
  Vi hade en amazonpapegoja som kunde prata när vi bodde i Sverige. Den sa, Ska jag vissla bron över floden Kwai, sedan satt hon igång med visslandet av låten.
  HA en fin och bra dag.
  Carin

  • Reply jossu Thursday, May 25, 2023 at 20:38

   Men vilken rolig papegoja. Den historian gav mig ett stort leende på läpparna. Tack för att du delade med dig.

 • Reply Lisa Wednesday, May 24, 2023 at 17:14

  Vilka fantastiska bilder och vilken upplevelse . Vad roligt att du berättar lite historia 🙂 Kram

 • Reply Pauline Hurtig Wednesday, May 24, 2023 at 18:53

  wow vilken natur! så fint 🙂

  lillafrokenhurtig.blogg.se

 • Reply Hannas krypin Thursday, May 25, 2023 at 09:41

  Tack för den historiska rundturen. Hade ingen aning om bron och inte att det finns en film med den titeln.

 • Reply Ann Thursday, May 25, 2023 at 09:56

  Vilken fantasiskt fin vattenflaska, den förstår jag att du tog med dig hem 🙂

 • Reply Annie Thursday, May 25, 2023 at 20:02

  Också hört talas om filmen men visste faktiskt inte att den platsen finns på riktigt .. 🙂
  Så härligt, häftig upplevelse! 🙂

 • Reply bmlarsreseblogg Friday, May 26, 2023 at 16:05

  Vad häftigt att du besökt den ”riktiga” bron över floden Kwai. Visst känner jag till filmen men det är inte den sortens filmer jag vill titta på så den har jag hoppat över.

 • Reply www.nouw.com/johannna Friday, May 26, 2023 at 22:25

  Kul att göra saker som man känner igen från filmer <3

 • Reply Lena i Wales och lite överallt Saturday, May 27, 2023 at 07:50

  Bron över floden Kwai, klassik mark! Tänk att du varit där, så speciellt!
  Trevlig helg!

 • Reply Lillan Kind Saturday, May 27, 2023 at 17:32

  Vilken fin och intressant utflykt, och så fina bilder du delar med dig av! Jag visste om att det finns en film med det namnet, men jag kan inte minnas att jag har sett sen.

 • Reply znogge Saturday, May 27, 2023 at 19:16

  Visst är både bron och filmen bekant även om jag inte varit där. Filmen har jag dock sett. Vilken tur att du hann köpa biljett och kom med.
  Visst finns det en tjusning i att besöka storstäder men det är också väldigt berikande att se annat. Bästa restaurangerna har vi aldrig hittat i city utan i lokala bostadskvarter. Vår yngsta dotter har arbetat en del utomlands och jag minns speciellt när hon arbetade utanför Kalamata i Grekland. Det var en liten liten ort och det var verkligen Grekland. Vi cyklade bland olivlundar och i den närmaste staden fanns icke en meny med engelsk text. Även när jag hälsade på sonen när han bodde i Brasilien rörde jag mig hela tiden i vanliga kvarter vilket gav en annan upplevelse.
  Så fina bilder du delar med dig av!

  • Reply jossu Saturday, May 27, 2023 at 21:40

   Så kul att du delar med dig av dina erfarenheter. Det låter verkligen fantastiskt att besöka restaurangerna där lokalborna äter. Likaså att röra sig i dom vanliga kvarteren och se vardagslivet faktiskt är, utanför turiststråken och sevärdheterna.

 • Reply Marianne Sunday, May 28, 2023 at 09:13

  Fina vyer, och verkligen kontraster mot storstan.
  Jag har sett filmen för längesedan och hade för mej att det var en del verklighet i den.

 • Reply ❥ Thereselinneaaa Monday, May 29, 2023 at 20:19

  Vilka underbara bilder och så fin “berättelse”. Älskar såna här inlägg där man kan drömma sig bort.

 • Reply http://knaset.com Tuesday, May 30, 2023 at 12:51

  Så häftigt att läsa om allt du är med om! Så duktig som verkligen tar tåget och åker runt och verkligen upptäcker landet utöver de klassiska turistställena 😍

  Svar; exakt! Det är flera doser. Andra TBE dosen tar du ca 1 månad efter den första, därefter tar du den mellan 5-12 månader senare, sen planar det ut mot 3 år och sista dosen (som anser att man är helt vaccinerad) tar du sedan vart femte år. 😊👍🏻

 • Reply Emelie Andersson Tuesday, May 30, 2023 at 20:59

  Grattis i efterskott 🙂
  så kul att få ta del av dina bilder, det är ju sån skillnad emot vad en annan är van vid här 🙂

 • Reply Veiken Wednesday, May 31, 2023 at 10:20

  Den bron har jag gått över och känt historiens vingslag. När jag gick på krigskyrkogården där, grät jag som ett litet barn när jag läste på alla silverplattor där man kunde läsa att man hade lagt pojkarna tillsammans med sina landsmän. Tack för att jag fick komma tillbaka!

 • Reply Alice Wednesday, May 31, 2023 at 15:44

  Vilken spännande utflykt, och vilken himla intressant fakta du delar med mig av! Jag älskar historia. ^^

 • Reply Anni Thursday, June 1, 2023 at 13:28

  Vilka upplevelser du bjuder på! Bilderna bidrar verkligen till att jag känner det som att jag är med (ha – jag har aldrig ens varit utanför Europa!).
  Filmen har jag sett en gång, men den finns kvar i minnet så jag måste ha tyckt att den var bra. Ska leta upp den igen! Kommer också att tänka på en annan film om en man som var med och byggde järnvägen – denna eller någon annan? – och långt senare fick möte sin japanske fångvaktare. Undrar vad den filmen hette. den var stark!

  • Reply jossu Sunday, June 4, 2023 at 17:41

   Vad kul att du känner som att du är med på platsen. Hoppas att du inte kände den intensiva värmen jag kände när jag gick där längs vägarna, haha.
   Jag har blivit väldigt nyfiken på boken och filmen. Vid mitt nästa besök till biblioteket ska jag försöka komma ihåg att låna boken.

 • Reply Yasmine Thursday, June 1, 2023 at 17:21

  Vilket häftigt resmål! Uppskattar alltid att få veta lite mer historia också 😊

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.