Destinationer

Inlägget ingen borde behöva skriva

Ja jag har fått ge upp blogg.se också. Jag lägger inte min tid på en sida som antingen ligger nere eller som idag inte publicerar dom bilder jag lagt upp i mitt inlägg. Ena stunden syntes 3 av 5 bilder, andra stunden syntes 3 av samma bild. Så jag har fått övergå till denna finska sida som jag vet fungerar som den ska. Nu är jag här för att stanna- och ändra så mycket som går till svenska.
Men det är tyvärr inte detta jag syftade på med rubriken.

Kendwa, en av Zanzibars fina stränder. Där sitter jag och tittar ut över det turkosa vattnet med en Nocco i handen. Enda bekymren just då är att jag fått uppleva en extremt långsam service på restaurangen och att försäljarna på stranden ständigt tar kontakt med mig. Ännu en dag i i-landsproblemens tecken med andra ord.
Men det förändras i samma ögonblick som jag hör ett skrik en bit bort. 
Jag tittar mot vänster där ljudet kom ifrån medan jag undrar vad som händer. På avstånd ser jag en kille simma ut för att sedan vända tillbaka. Två killar kommer springande, förbi mig mot ett gäng killar som nog jobbar på stranden. Och nu blir det full fart. Med båt och jetski åker dom mot platsen där skriket kom ifrån. Ett par killar står redo i båtens för redo att hoppa i.
Då inser jag vad som skett, samtidigt som en hemsk tanke slår mig. “Det har gått lång tid“.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Efter en stunds väntan som känns som en evighet kommer dom upp med en kropp. En ung afrikansk kille läggs på stranden, omringas av hoppfulla åskådare medan någon försöker få liv i honom.
Jag bestämmer mig för att gå lite närmare. För jag vill ju se. Hur denna unge man vaknar till, hostar upp vattnet och efter en stund reser sig upp för att fortsätta leva sitt liv.
Men tiden går och inget händer. Mitt i denna situation kommer ett gäng barn. Ovetande vad som hänt, stojande och glada över att få spendera dagen på stranden. Men så får dom se att vi vuxna står tysta och tittar. Och när dom ser vad som sker tystnar dom, en efter en. En vuxen afrikan schasar bort barnen därifrån.Återupplivningsförsöken fortsätter ett tag till. Några lyfter upp killen och springer iväg med honom. Någon minut senare kommer en man och pratar med killarna som stått omkring och tittat. Jag kan inte låta bli att fråga, trots allt är hoppet det sista som överger människan. Men hans svar tar död på allt hopp.
-He´s dead.
Jag vet. Detta inlägg borde ha varit det första jag skrev om Zanzibar. Man skriver inte om en dag i djungeln bland apor före någons död. Men jag har inte varit redo att sätta ord på det här, och har inte velat kasta ur mig ett inlägg bara för att.
Den största anledningen till tårarna jag grät den kvällen och klumpen i min mage var tanken på hur utdragen hans död blev. Paniken han måste ha känt när han var under ytan och inte fick luft.
Jag satt där på stranden, tittade ut över det förr så vackra havet och tänkte “Vad fan har du gjort?“.
Då kommer en försäljare, som sett vad som hänt, och ska försöka övertala mig om att komma till Restaurang Istanbuls party som ska hållas den kvällen. Alltså för helvete! En fest var det sista jag hade i tankarna då.
Jag funderade på att ringa hotellet, be dom skicka chauffören för att ta mig bort härifrån.
Men så samlade jag mig och insåg att jag inte ville att min tid i Kendwa skulle sluta så här. Att han kunde drunknat på vilken strand som helst, i Zanzibar eller i världen. Jag avslutade dagen med ytterligare ett par dopp och kände hur min ilska gentemot vattnet försvann. Dessutom träffade jag en jättetrevlig masai vid namn Matias. Jag köpte en magnet av honom och sedan stannade han hos mig. Vi låg där bredvid varandra på stranden, pratade, han visade mig bilder på boskapen och hur masai-stammen dansade. Ja jag kände verkligen hur jag slappnade av med honom. Verkligen välbehövligt.Jag hoppas att ni också, trots det som hände, kan se Kendwas skönhet. Och framförallt hoppas jag att ni är rädda om er när ni badar. Ha en sjuhelvetes respekt för vattnet medan ni njuter av det.

Previous Post Next Post

26 Comments

 • Reply Louise Saturday, July 2, 2022 at 20:06

  Så himla jobbigt när det krånglar! Blir så irriterad med! Hoppas det funkar bättre med denna portalen! 🙂

  • Reply jossu Saturday, July 2, 2022 at 21:16

   Haha. Hoppas verkligen denna fortsätter att fungera, för har snart ingen mer sida kvar att testa.
   Hoppas det fungerar bättre med din blogg än det gjorde med min på blogg.se.

 • Reply znogge Saturday, July 2, 2022 at 20:09

  Vilken mardrömslik start på resan. Ja, man ska ha respekt för vatten för allt kan hända. För drygt två år sedan drunknade en invandrarpojke här i lillhålan när han badade med förskoleklassen. Det blev naturligtvis stora rubriken och misstanke om brott. Nu var detta inte samma sak men den enkla sanningen är att ingen kan garantera 100% säkerhet på vattnet. Att kunna simma är en billig livförsäkring men ibland räcker det inte. Förstår att du blev väldigt berörd av händelsen.

 • Reply Amanda (Swedish Passport) Sunday, July 3, 2022 at 10:03

  Nej men alltså jag finner inga ord. Fyfan så hemskt. Livet är verkligen skört </3

 • Reply Netti Starby Sunday, July 3, 2022 at 14:09

  Nej fy vad hemskt och det var verkligen respektlöst av säljaren i denna situation. Kramis <3

 • Reply Ajli Sunday, July 3, 2022 at 14:44

  Fy fan… kan inte ens föreställa mig… detta skulle verkligen hemsöka mig.

 • Reply Denise Sunday, July 3, 2022 at 21:44

  Vad drygt att så mycket krånglar hela tiden!
  Hoppas denna portal funkar bra!

 • Reply Ann Monday, July 4, 2022 at 09:58

  Men asså, åh vad surt för dig! men den här bloggen ser ju jättetrevlig ut, håller tummarna för att denna nu inte ger upp!

  Men alltså, vilken upplevelse! Usch!
  Man ska verkligen ha respekt för vatten.

 • Reply Thereselinneaa Monday, July 4, 2022 at 11:55

  Så fruktansvärt! Både för er på stranden och honom. Kan inte tänka mig paniken han måste känt. Men jag blir ändå varm i hjärtat av att läsa att de gjorde allt de kunde för honom. Jag kan inte ens förställa hur det är att se något sånt här. Stor kram till dig ❤️

 • Reply johanna Moa Monday, July 4, 2022 at 13:03

  Nej men usch vilken mardröm för alla inblandade. Jag har varit nära på att drunkna och den paniken man känner är fruktansvärd. Men tycker det är bra att du valde att gå i och bada igen för att “övervinna rädslan” <3

 • Reply Veiken Monday, July 4, 2022 at 14:47

  Vilken hemsk upplevelse du fick där på stranden! Det borde vara lag på att alla kan simma. Många liv skulle räddas då. Kanske den på Zanzibar, men en stor respekt för vatten ska alla ha!
  Jag hoppas att du kan lämna detta bakom dig som ett fruktansvärt minne!

 • Reply Veiken Monday, July 4, 2022 at 14:48

  Jag tror min förra kommentar försvann, men testar nu utan min bloggadress!

  • Reply jossu Monday, July 4, 2022 at 15:45

   En del kommentarer hamnar i “spam” av någon anledning. Båda dina kommentarer hamnade där. Men jag tittar regelbundet i spam och godkänner kommentarerna.

 • Reply Ajli Tuesday, July 5, 2022 at 08:02

  Tack så mycket för din pepp på bloggen, det kändes som ett stordåd att övervinna den högt vrålande ågren inuti.

  Jag tänkte också säga att om den här också skulle krångla så är väl wordpress också gratis..? Nu har jag köpt en egen domän, men min wordpress-domän var konstnadsfri 🙂 Jag bytte från blogg esse till wordpress just för att blogg.se fullständigt gav upp.

 • Reply bmlarsreseblogg Tuesday, July 5, 2022 at 08:18

  Nu bokmärker vi den här adressen och hoppas att allt funkar! Vi har problem med vår blogg vad gäller kommentarer men suddig med själva inläggen så det får vara som det är!

 • Reply Ditte Wednesday, July 6, 2022 at 09:56

  Önskar lycka till här på sidan. Det har även varit och är ofta knepigt att kommentera eller komma in på blogg.se.
  Har lagt in den nya adressen så nu ska jag lätt nå den-

  Så fint att du kunde sätta ord på dina tankar från den hemska upplevelsen på stranden. Och att se någon drunkna, inte kunna bli upplivad, är makabert.
  Tyvärr händer drunkningsolyckor i stor utsträckning världen över och i Sverige är det ju barn som drunknar för att föräldrar inte har koll på dem. Mobilerna är ibland viktiga.
  Har med stort nöje läst dina fina inlägg från Zanzibar.
  Tack för dessa.

 • Reply Annie Wednesday, July 6, 2022 at 20:02

  Nej så tråkigt att du lämnat blogg.se men förstår om det krånglat mycket. För mig funkar det rätt bra, krånglat nån gång bara<3

  Jag kom inte in på din blogg via länken du lämnade .. googlade och då hittade jag dig, så du vert <3

  Ha en fin kväll! Kram

 • Reply Alice Thursday, July 7, 2022 at 10:12

  Usch, så hemskt, alla tankar till honom och hans anhöriga, och hoppas du återhämtar dig bra, förstår att det är traumatiskt att vara med om. <3

 • Reply Frida Thursday, July 7, 2022 at 19:10

  Usch vad hemskt </3
  Jag förstår att du inte orkade skriva om det direkt. Jag är superkänslig bara av att läsa om sådana saker.. att vara på plats och se måste vara jättejobbigt. Jag hoppas du finner lite ro och orkar ha det trevligt ändå där borta <3

 • Reply Annie Monday, July 11, 2022 at 10:29

  Kommer inte in på din blogg via länken du lämnar, kommer bara in om jag googlar .. 🙂

 • Reply Anna i Portugal Tuesday, July 12, 2022 at 21:07

  Usch vad obehaglig upplevelse! Jag badar ju gärna i Atlanten där det alltid är vågor, som ju drar utåt när de vänder på stranden. Men badar aldrig själv. Har stor respekt för havet. Hoppas du ändå kunde få ro och minnas Zanzibar med många positiva tankar.

  • Reply jossu Tuesday, July 12, 2022 at 22:02

   Det var nog det som hände mig när jag badade i Casablanca. För jag började känna hur det drog utåt och alla andra verkade känna samma sak för dom tog sig in mot stranden och uppmanade andra att göra samma sak.
   Som tur är hade jag redan då respekt för havet så jag hade inte tagit mig långt ut utan hade bara vatten upp till naveln, så jag kunde promenera in mot stranden utan att dras med ut.

 • Reply Ama de casa Tuesday, July 12, 2022 at 21:51

  Fy vilken hemsk upplevelse! Här nere är det många som drunknar varje år och det är verkligen otäckt när sån inträffar.

 • Reply lisa Wednesday, July 13, 2022 at 17:28

  Har också varit nära att byta till en annan portal för bloggen strular verkligen ofta .
  Men usch vilken hemskt upplevelse. Förstår att du blev skärrad och ledsen.
  Fina bilder.
  kram

 • Reply JoY Monday, July 25, 2022 at 21:10

  Åh nej vilken hemsk upplevelse du fick vara med om. All respekt för vatten, hellre vara på grunt vatten än långt ut.

 • Reply Susanna Saturday, July 30, 2022 at 21:06

  Upea ranta

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.