Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viikonloppu Tukholmassa

Kuukausi sitten piipahdimme viikonlopun vietossa Tukhohlmassa. Ihan seku vain emme lähteneet reissun päälle, vaan meillä oli kunnia päästä osallistumaan häihin.

Edellisestä reissusta Suomen rajojen ulkopuolelle oli mennyt sattuneista syistä aika lailla kaksi vuotta, ja oli kieltämättä mukava päästä juhlimaan hääparia ja myös fiilistelemään monen vuoden jälkeen Tukholmaa. Tukholma on aina yhtä kiva viikonloppureissun kohde – jo laivan lipuessa satamaan saapumispäivämme varhaisina tunteina Tukholma otti meidät vastaan ylevänä ja kauniina. Luontoäiti oli juuri heräämässä uuteen päivään ja tanssahteli värikäs aamutakki yllään.

Häähumun lisäksi kiersimme paljon vanhankaupungin katuja ja kujia. Vielä tietenkään lokakuun puolella ei ollut jouluvalaistusta, mutta vanhankaupungin tunnelma on silti aina yhtä lämmin. Historian kuiske kuuluu joka kulmassa, ja viehättävien pikkuputiikkien näyteikkunoissa on paljon ihasteltavaa.

Pitkästä aikaa kävimme museoissa. Livrustkammaren on ehdottomasti yksi suosikkimuseoistani päällä maan, ja museon Instagram-tili on legendaarinen. Livrustkammaren oli ehdottomasti meidän molempien eli merimiehen ja itseni suunnitelmissa, kun kutsu kävi Tukholmaa kohti, eikä museokokemus ollut tälläkään kertaa pettymys. Museokäynti ei rasittanut kukkaroa, sillä museoon oli ilmainen sisäänpääsy.

Medeltidsmuseet kuljetti meidät keskiaikaan. En ollut koskaan aiemmin käynyt kyseisessä museossa, mutta vau, kuinka hienosti toteutettu kokonaisuus oli! Museossa oli paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka kiinnostavat niin aikuisia kuin nuorempia museokävijöitä, joten suosittelen museota lämpimästi kaikille Tukholma-turisteille. Museokaupasta löytyi kiehtovia kirjoja, jotka olisin mieluusti ottanut mukaani. Taidamme tarvita kohta uuden kodin ihan vaan kirjaston perustamiseksi.

Keskiaikafiilistelyn jälkeen totesimme, että ruotsalaiset osaavat todella toteuttaa museonsa tyylikkäästi. Sitten käväisimme vielä etnografisessa museossa nimeltä Medelhavsmuseet, johon on koottu valtavasti muinaisesineistöä Välimeren ja Lähi-Idän alueilta. Oli aika hienoa seikkailla sfinksien ja muumioiden maailmassa – ja museon kahvilassa, joka oli sekin nätti. Koko rakennus oli jo itsessään nähtävyys.

Anteeksi imelyyteni, mutta matkaseuralaiseni oli paras mahdollinen matkaseuralainen.

Koronan aikakaudella olen toki kaivannut museoelämyksiä, uusia tuoksuja, ääniä ja maisemia sekä uuden oppimista, mutta toisaalta mettä on paras paikka maailmassa. Kuitenkin huijaisin, jos väittäisin, etteikö Tukholmassa mieli levännyt.

Tukholma, on se vaan ihana.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 7.11.2021 at 20:27

  Moni on tuntunut viimeaikoina matkustaa erityisesti Tallinnaan, joka sekin on ihan kiva kaupunki. Itse kuitenkin pidän Tukholmasta ilman muuta Tallinnaa enemmän, vaikka kovin edullinen kaupunki se ei isossakuvassa olekaan.

  • Reply Maarit 9.11.2021 at 08:29

   Tallinnakin on tietty kiva, mutta Tukholmassa on mukavan lämmin tunnelma, ja erityisesti vanhankaupungin puolella on loputtomasti nättejä yksityiskohtia. Museoissakaan ei ole valittamista!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.