Teeleivät, mikä nerokas keksintö. Vaivattomasti ja todella nopeasti valmistuvat teeleivät sopivat aamu- tai iltapalaksi, ja erityisen hyviltä ne maistuvat esimerkiksi bataattikeiton kyytipoikana. Muistaakseni joskus yläasteaikoina teeleivät olivat köksätunneilla kova juttu, mutta toimivat ne koulurakennuksen ulkopuolellakin.
Teeleipätaikina on sen verran yksinkertainen, että esimerkiksi mausteita lisäämällä saa loihdittua jokaisella leipomiskerralla uusia makuelämyksiä. Olen esimerkiksi joskus tehnyt lisännyt taikinaan rosmariinia, ja lopputulos oli herkullinen.
Olen hyödyntänyt ohjeen pohjana sekä Myllyn Parhaan että K-Ruoan reseptejä.
Kaurateeleivät
3 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
pieni tujaus hunajaa tai ripaus sokeria
50 g voita sulatettuna tai 0,5 dl öljyä
2 dl maitoa (tai vettä)
2 dl juustoraastetta
Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, ja taikinaan lisätään juustoraaste, maito ja rasva. Taikinasta taputellaan käsin pyöreitä leipiä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Leipiä paistetaan 15 minuutin ajan 225-asteen lämpöisessä uunissa keskitasossa. Kun leivät otetaan uunista, voi päälle ripotella hitusen juustoraastetta – miksei myös merisuolaa.
Leivät tarjotaan uunituoreina, ja ne sopivat oikeastaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Jos vaikkapa leipä loppuu kesken, teeleivät pelastavat arjen kiireissä, ja leipäsatsi sopii myös vaikkapa sunnuntai-illan herkuksi.