Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mehevä porkkanakakku

Jos joutuisin autiolle saarelle ja saisin ottaa mukaani vain kolme asiaa, ottaisin mukaani merimiehen, spanielin ja rajattoman oikeuden syödä porkkanakakkua. Millään muulla ei ole maailmassa oikeastaan väliä kuin porkkanakakulla. Tai onhan tietty hengittäminen ihan kivaa, eikä esimerkiksi ihmisoikeuksien noudattaminenkaan vastenmielistä ole, mutta porkkanakakkuun on jemmattu kaikki ihmiskunnassa koskaan ilmennyt hyvyys.

Kahvilassa valintani on useimmiten juurikin leivonnaisten kuningatar eli porkkanakakku, mutta leipominenkin on mukavaa. Kun on aika pistää porkkanakakun myötä pöytä koreaksi, hyödynnän rungoksi K-Ruoan reseptiä, jota olen hivenen muokannut (sivuston reseptit ovat muuten loistavia). Esimerkiksi tykkään mausteisesta, en niinkään makeasta porkkanakakusta, minkä vuoksi ripottelen taikinan joukkoon aavistuksen sitruunamehua ja inkivääriä. Porkkanakakkuun sopii myös mainiosti esimerkiksi saksanpähkinärouhe lisämakua tuomaan.

Monessa ohjeessa kuorrutteeseen tulee tomusokeri-voimähmä, mutta pidän itse mieluummin tuorejuuston ja rahkan vähän raikkaammasta yhdistelmästä. Lisään tomusokeria varovaisesti ja vähän kerrallaan ja maistelen tarpeen vaatiessa, jottei kuorrutteesta tule liian imelä.

Aikaa leipomiseen on hyvä varata noin puolisentoista tuntia. Itse tein kakun 3 litran suuruiseen irtopohjakakkuvuokaan.

Porkkanakakkupohja

5-7 porkkanaa raastettuina
3 kananmunaa
2 dl sokeria (fariini- tai ruokokidesokeria)
150 g voita sulatettuna
3 dl jauhoja
0,5 dl mantelijauhoja
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
1 tl inkivääriä
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus kardemummaa
muutama tippa sitruunamehua

Kuorrute

100 g tuorejuustoa
150 g maitorahkaa
1 dl tomusokeria siivilöitynä (tai maun mukaan enemmän)
sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Ensimmäiseksi kuoritaan ja raastetaan porkkanat. Munat ja sokerit vaahdotetaan keskenään kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisään sekoitetaan voisula ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taikina kipataan voideltuun ja korppujauholla vuorattuun kakkuvuokaan. Kakkua paistetaan 175 asteessa noin 50 minuuttia uunin alaosassa, mutta kannattaa välillä tarkistaa paisto.

Kuorrutetta varten sekoitetaan tuorejuusto ja maitorahka, ja joukkoon lisätään siivilän läpi tomusokeri.

Kun kakku on jäähtynyt, levitetään kuorrute pohjan päälle. Kakun voi koristella esimerkiksi pähkinöillä – koska tiskipöydällä oli sopivasti korianteria, nipsaisin muutaman lehden tuomaan väriä.

Ja sitten syömään! Parhaimmillaan porkkanakakku on seuraavana päivänä, jos vaan malttaa odottaa.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.