Suomen suurin matkablogiyhteisö

Muinaistulien yönä

Muinaistulien yö on mielestäni todella kaunis perinne. Ilmassa on ripaus taikaa ja salaperäisyyttä. Hämärtyvään syyskesään iltaan tuovat pehmeää valoa lyhdyt ja rantaan sytytettävät kokot, jotka muistuttavat menneistä ajoista.

Perinne kokkojen sytyttämisestä elokuun viimeisenä lauantaina on vasta parin vuosikymmenen mittainen. Pohjanmaan rantamilla venetsialaisia on juhlistettu alun perin mökkikauden päättäjäisiksi, Turun suunnalla puhutaan muinaistulista. Olipa termi mikä tahansa, meren aaltojen ja loimottavan kokon yhdistelmä on salaperäinen.

Me vietimme muinaistulien yötä melkein samalla kaavalla kuin viime vuonnakin (selostus löytyy täältä). Olimme ensin tutkineet Nauvossa hautakiviä, minkä jälkeen palasimme takaisin Turun suuntaan, söimme peltileivät ja jatkoimme Ruissaloon kohti Villa Bella Vistaa, joka jo itsessään on uljas ilmestys.

Villa Bella Vista on arkkitehti Helge Ranckenin suunnittelema. Vuonna 1894 valmistuneen huvilan rakennutti liikemiehenä ja kauppiaana toiminut Karl Arthur Lindblom ja hänen puolisonsa Johanna, jotka molemmat olivat jo lapsuudessaan tottuneet viettämään aikaa Ruisaslon vehreydessä vanhempiensa huviloissa. Lindblomit viihtyivät huvilassaan noin kolmenkymmenen vuoden ajan, mutta siirtyivät sittemmin viettämään kesäpäiviään Kakskertaan.

Tänä vuonna erityisen muinaistulien yöstä teki aina yhtä miellyttävän seuran ja maittavan muffinssin (minun maailmassani perinnettä pitänee alkaa kutsua ”syöminkiyöksi) lisäksi Bella Vistassa esiintyneet viulistit. Upea huvila, hämärtyvä elokuun ilta ja taustalla Hava Nagila tekivät illasta unohtumattoman.

On mahtava juttu, että on olemassa tiettyjä perinteitä vaalittaviksi vuodesta toiseen, ja muinaistulien yö on juuri sellainen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.