Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uittamon bunkkerit

Keskellä Uittamon kallioista asuinaluetta on jäljellä pala Suomen sotahistoriaa. Vain muutama päivä talvisodan päättymisestä Uittamolle kohosivat ilmatorjuntapatterit, jotka yhä pilkottavat kerrostalojen keskellä, kallioisella maaperällä.

Ilmantorjuntapatterit on sijoitettu varsin oivalliselle alueelle, sillä kalliokukkulan laelta avautuu näkymä kaupungin puolelle. Sijainti on sinällään kunnioitusta herättävä: ei varmaankaan kovin helppo homma aikoinaan ollut raahata bunkkereita kallion laelle.

Uittamo ei ole ainut alue, jonne bunkkereita on sijoitettu Turussa. Vastaavia bunkkereita on sodan aikana rakennettu Ruohonpään ja Itäharjun kaupunginosiin. Itäharjun bunkkereita en ole koskaan nähnyt, mutta Ruohonpään bunkkerirykelmä saa monenlaiset ajatukset surraamaan mielessä – kertovathan betonibunkkerit maamme yhdestä synkeimmistä hetkistä.

Bunkkerialueilla ei ole sen kummemmin opastetauluja kertomassa kaupungin sotahistoriasta, mikä on sinällään sääli – olisi hienoa, jos bunkkereista olisi tietoa saatavilla. Tiedon sijaan bunkkereihin liittyy olennaisesti taide: bunkkereiden seiniä verhoavat graffitit. Graffitit herättänevät mielipiteitä suuntaan taikka toiseen, mutta jotenkin mielestäni modernit, värikkäät seinämaalaukset sitovat vuosikymmenet yhteen – menneisyys ja nykyisyys nivoutuvat yksiin, ja bunkkereista tulee osa meidän aikaamme, eikä abstrakti jäänne kaukaisista ajoista ja tapahtumista.

Aika on tehnyt tehtävänsä, ja bunkkerit ovat vuosikymmenten kuluessa muuttuneet sota-asemista vähitellen osaksi kaupunkimiljöötä ja virkistysaluetta. Bunkkereiden keskellä liikuskellessani kylmät väreet kuitenkin kulkivat selkääni pitkin, kun mieleeni virtasi kuvia ilmatorjunnasta huolehtineiden kohtaloista ja ylipäätään arjesta sodan keskellä. Kuinka onnekas sukupolvemme onkaan, sillä olemme välttyneet sodan kauhuilta ja tuhon todistamiselta.

Kyseessä on siis rutkasti ajatuksia herättävä paikka. Sotahistoriasta kiinnostuneille ja muutenkin menneisyyden saloja mieluusti raottaville bunkkerimaasto on tutkimusretkille oivallinen kohde.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.