Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rauvolanlahti tammikuussa

Rauvolanlahti sijaitsee aivan Turun ja Kaarinan rajamaastossa Katariinanlaakson liepeillä. Rauvolanlahti on osa Rauvolanlahden Natura 2000- aluetta, ja lisäksi se on jo vuodesta 1982 kuulunut lintuvesiensuojeluohjelmaan.

Rauvolanlahdella viihtyvätkin monenlaiset linnut, joiden toimintoja voi tarkkailla luontopolun varrelle rakennetuista lintutorneista. Alueella on todettu pesivän vesilintuja ja kahlaajia, mutta myös muuttoajan koittaessa esimerkiksi hanhet saattavat pysähtyä ruovikon keskelle levähtämään. Jopa haukkoja ja merikotkia saattaa bongata Rauvolanlahdella, ja telkät, fasaanit, luhtakanat ja monet kerttuset on yhdistetty alueen vakituisiksi vierailijoiksi tai asukkaiksi. Kaarinan nimikkolintu, tikli, voi niinikään näyttäytyä ruovikoiden valtaamalla alueella.

Sakean ruovikon keskellä mutkittelevat pitkospuut. Alueen luontopolku on itsessään aika lyhkäinen – noin parin kilometrin mittainen -, joten pitempää ulkoilua suunnittelevan kannattaa jatkaa matkaa Katariinanlaaksoon tai Vaarniemen kalliometsää kohti. Katariinanlaaksossa päin voi nauttia jalopuista ja lehtokasveista, Vaarniemeä kohti kuljettaessa pääsee rikkaan lehtometsikön huomaan. Vastarannalla Pitkäsalmen toisella puolella häämöttää Hirvensalo.

Pitkospuut ovat vetisinä vuodenaikoina, noh, vetiset, joten vedenpitävät kengät ovat ihan mainio varuste Rauvolanlahdella päin liikkuessa.

Turusta Rauvolanlahdelle on lyhyt pyöräilymatka – vain viitisen kilometriä – mutta Katariinanlaaksoon tai Harittuun kulkevilla busseillakin pääsee lahdelle. Autoilija voi jättää autonsa esimerkiksi Rauvolantiellä sijaitsevan entisen jätevedenpuhdistamon parkkipaikalle. Matka taittuu hiekkatietä pitkin, jonka varrella on viehättävä Vaarniemen tila, jonka nykyinen päärakennus on peräisin vuodelta 1828.

Rauvolanlahti on ilmeisen suosittu kohde, sillä alueelle pääsee kätevästi eri kulkuneuvoilla, ja etenkin aurinkoisina sunnuntaiaamupäivinä pitkospuilla on melkoisesti tungosta. Rauvolanlahti on pieni mutta kiva kohde rennolle kävelylle.

Tietoja Rauvolanlahdesta olen löytänyt ennen kaikkea mainiosta Turun seudun luontoretkioppaasta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.