Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vuosi 2019

Koska kaikki muutkin, niin minäkin – on aika koostaa vielä viime vuoden tapahtumat yhteen pakettiin. Täytyy sanoa, että vuosi 2019 oli kaiken kaikkiaan oikein mukava vuosi.

Vuosi vaihtui kotimaisemissa; kävimme äidin kanssa kävelyllä puolen yön paikkeilla. Satoi vähän lunta, eikä revontulia näkynyt, mutta kaunista oli. Tammikuussa Amos Rexiin jonotti järjetön määrä ihmisiä, niin myös minä ja merimies. Turun linnan opastettu keskiaikakierros houkutti, kuten myös hetkeksi valkoisen vaipan ylleen kietaisseet Turun metsiköt. Helmikuussa Turun tuomiokirkossa raikasivat barokkiajan sävelet, oli aika metsästää parasta laskiaispullaa (Qwenselin kahvilasta se lopulta löytyi) ja uteliaat korvat kuulivat mielenkiintoisia tarinoita opastetulla Rakkautta ja kyyneleitä -kävelykierroksella. Sain viikonloppuvieraaksi koiraherran, joka juhli syntympäiväänsä, tosin siitä autuaasti tietämättään. Päädyin Ruottin laivalle, koska piti käydä mutka Globenissa todistamassa vuoden parasta spektaakkelia: Ghostin keikkaa (oli ehkä paras keikka koskaan). Myös Nordiska museet ja Livrustkammaren pistivät suupielet ylöspäin – sivuhuomautuksena todettakoon, että Livrustkammarenin Instagram-tili on todella herkullinen.

Maaliskuussa Ruissalo oli kaunis, mutta minä olin vähemmän uljas näky sätkiessäni säälittävän näköisesti Kupittaan luistelumadolla. Oli silti hauskaa pitkästä aikaa luistella! Tai, noh, rähmiä jäällä. Naistenpäivä sujahti loistokkaassa ystäväseurassa, syntymäpäivälahjaksi sain lahjakortin laamojen rapsutteluun. Maaliskuu päättyi upeisiin hankimaisemiin, kun juna kuskasi kohti Äkäslompoa. Huhtikuussa yksi maamme parhaimmista bändeistä, Stam1na, käväisi vetämässä hienon keikan Turussa. Oli aika äänestää ja vetaista vaalijätskit. Paras ruokakokemus oli Kårenilla sijainneessa Streetfoodbarissa, joka voisi tehdä paluun – kuinka monta kertaa olenkaan kaivannut järjettömän hyvää seitania! Turun linnassa puolestaan aivot saivat herkutella mielenkiintoisilla historiallisilla luennoilla, sielu nautti tutkimusretkistä Vaarniemeen ja Kurjenrahkan kansallispuistoon. Merimiehen kanssa nautimme vuoden ensimmäiset terassikaffet. Kirsikkapuiden alla kulkiessa askel oli kevyt.

Toukokuussa auringonlaskut olivat kauniita – kevät alkoi ottaa harppauksia kesää kohti, ja loppukuusta oli jo helteistä. Wäinö Aaltosen museossa oli kaunista musiikkia ja hyvää seuraa, sillä Mari on kiva. Sekosin jääkiekosta, vaikka valkea kevät ei saapunutkaan Kärppien kärsiessä katkeran tappion HPK:lle (en ole vieläkään päässyt tästä yli), mutta Leijonien taival oli upea. Sain Raahesta ihanan vieraan, jonka kanssa tuuletimme Leijonien puolesta, hörpimme viiniä ja harrastimme ähkyilyä. Ruissalo oli hurmaava, ja jokiranta alkoi täyttyä elämäntapanautiskelijoista. Aurajoki vaihtui viimeisenä päivänä Nevan virtoihin, kun suuntana oli Pietari, jossa viikonloppu meni kultaisissa merkeissä. Kirjaimellisesti. Pietari oli kertakaikkisen lumoava!

Kesäkuussa innostuin kuvaamaan kukkkia, ihastuin jokavuotiseen tapaani Ruissalon lampaisiin ja lauloin merimiehen syntymäpäivän kunniaksi Matthew Bellamyn kanssa – Musen, rakkausyhtyeeni, keikka oli loistava. Merimiehen kanssa vietimme juhannusta Lissabonissa (sekä Sintrassa ja Cascaisissa), ja reissu oli upea. Tosin laamojen paijaaminenkin ja siihen liitttyvä 74 kilometrin pyöräreissu yhdistettynä Tuska-viikonloppuun oli melkoisen verraton kokemus. Ja Jinjer, vau!

Heinäkuuhun kuului ystäviä, alpakoiden ihmettelyä Jurmossa ja nukahtamista sateen ropistessa teltan kattoon Nötön saarella. Siihen mahtui työpaikan vaihtamista, porojen bongaamista sekä Turun biologisessa museossa että ihan livenä Äkäslompolossa, jossa tein mukavan pitkiä vaellusretkiä auringon paahtaessa, esimerkiksi Kiirunankiepillä. Aamukahvi maistui erityisen hyvältä äidin seurassa kotipihalla. Pääsimme merimiehen kanssa kurkistamaan Kakolan saloihin osallistuessamme opastetulle kierrokselle. Seurasin huvittuneena funikulaarin eli sitkulaarin käänteitä. Game of Thronesin viimeinen jakso jätti hetkellisen tyhjiön tunteen, jonka täytin jätskillä (parasta jätskiä oli tarjolla Surf Shackissa). Paras keikka oli Badfellasin veto Papa Joessa. Pietarsaaressa oli melkoinen vilinä Jaakonpäivien aikana, mutta Malmin talo ja Nanoq-museo olivat paikkoja, joissa taannuin taaperon tasolle ja olin ihan tohkeissani. Fäbodassa olisin voinut viihtyä vähän pitempäänkin.

Elokuussa Rammstein yllätti positiivisesti, auringonlaskut olivat henkeäsalpaavan kauniit, ja lenkki maistui sateisina päivinä. Turun taiteiden yö oli yhtä onnistunut kokonaisuus kuin ennenkin, Luostarinmäellä historianörtit intoutuivat kuvauttamaan itsensä vanhan maailman hengessä, ja Brinkhallin kartanossa järjestetty opastettu kierros oli oivallinen tapa viettää lauantai-iltapäivää. Maarian kirkko oli kaunis, ja rakastuin muinaistulien yöhön.

Syyskuussa käväisimme vesilaitosmuseossa, Turun linnassa järjestettiin upea 1600-luvun muotinäytös, ja Kuusiston keskiaikaisen piispanlinnan rauniot mykistivät. Rakastuin päätä pahkaa Peaky Blindersiin, minkä seurauksena kuvittelen olevani oman elämäni gangsteri 1920-luvulta. Rauvolanlahden tuntumassa lehmät käyskentelivät vailla huolta huomisesta. Turun päivänä kävin viimeinkin ensimmäistä kertaa tutustumassa Pyhän hengen kappeliin, ja lisäksi Imogen Cunninghamin teokset puhuttelivat taidemuseossa. Vuosipäivän kunniaksi pistimme kulttuurikamppeet niskaan ja katsoimme ÅST:n version Kalevalasta.

Lokakuun alku oli keltainen, oranssi ja punainen – syksyn värit olivat poikkeuksellisen kauniit Turussa viime vuonna. Loppukuuta kohti kuljettaessa kynttilöiden kanssa saikkaaminen villasukat jalassa kotosalla alkoi viekoitella maiseman muuttuessa harmaaksi. Osallistuimme Maskuun suuntautuneelle muinaisjäännösretkelle, ja opastettu uskomaton Turun nainen -kierros oli hauska vesisateesta huolimatta. Liedon Vanhalinnan linnavuori oli komea ja Vanhalinnan museo on paikka, jossa ehdottomasti suosittelen piipahtamaan.

Marraskuussa Turun tuomiokirkossa kajahti Mozart Requiem, Ekblomissa nautittu illallinen oli ehdottomasti paras ravintolakokemus koko vuonna, ja suuri glögitutkimus alkoi (lopputulema jäi tosin arvoitukseksi). Turussa talvi kesti noin kolme varttia, mutta maan peittänyt hento lumikerros ei jaksanut uhmata Turun sateita. Marraskuussa olin bändäri, sillä merimies vetaisi loistavan trubaduurikeikan, ja aloin myös vähitellen suunnata ajatukset joulua kohti. Turun linnassa järjestettiin kiehtova aaveluento, ja ÅST:llä pidetyn Axel von Fersenin charmikurssin myötä merimies sai diplomin, jossa todetaan, että hän on virallisesti hurmaava. Ruissalossa oli nättiä, Honkapirtistä sai hyvää kaakaota, Vanhan Suurtorin joulumarkkinat nostattivat joulutunnelmaa, ja kuu vaihtui Raahessa nauraen niin paljon, että elän ehkä ikuisesti. Raahen museopuolesta löytyy kerrontaa täältä ja yleislätinää tämän linkin kautta.

Joulukuu oli mahtava. Raahessa oli kauniin talvista (ja tuulista), olisin voinut jäädä Lontooseen – kuinka ihana kaupunki voikaan olla – ja jokamaunrakeet ovat ällöjä. Kirk Grimin keikka oli paras musiikkielämys, joskin Pyhän Laurin kappelissa Lompolossa järjestetty Kauneimmat joululaulut -sessio oli tunnelmallinen ja lämmin. Joulu sujahti leppoisasti hangessa ja herkkuhoureisena. Joulun päätteeksi lähdimme kohti Pietarsaarta kulkemalla Kittilän kautta Rovaniemelle ja Rovaniemeltä Ouluun ja Oulusta Pännäisiin ja Pännäisistä Pietarsaareen. Rannikkokaupungissa oli kaunista, ja majapaikassamme oli todella sydämellinen, lämminhenkinen jouluinen tunnelma. Herkkuruokaa ja ennen kaikkea hyvää seuraa, sellaista oli joulun aikaan.

Vuosi vaihtui villasukat jalassa, kotisohvalla, Jane Austenin maailmassa. Ja se oli ihanaa!

Vuosi 2019 jää mieleeni ehkä parhaimpana vuotena pitkään aikaan. Suurin kiitos tästä kuuluu upeille lähipiirin ihmisille sekä teille, arvoisat lukijat, jotka olette käyneet lukemassa jorinoitani.

Kaikkea hyvää vuoteen 2020 – olkoon alkanut vuosi täynnä onnea ja kaikkea sitä, mitä itse kukanenkin siltä toivoo (kunhan kukaan ei toivo mitään vastenmielisiä asioita, kuten maksalaatikon kohoamista lounassuosikiksi)!

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Jaana 18.2.2020 at 10:56

  Ihanan positiivisia blogikirjoituksia, näitä oli ilo lukea 🙂 Kiitos!

  • Reply Maarit 18.2.2020 at 18:33

   Oi, kiitokset ihanista sanoistasi ja kommentistasi – kiva kuulla, että kirjoituksistani jää positiivinen fiilis! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.