Viikonloppu Raahessa

Perämeren mukana kulkeutuu rannikkokaupunkeihin roppakaupalla jotain mystisiä aineita, olen tästä ihan varma. Viisi vuotta Oulussa asuneena Perämeren tuuli ja omaleimainen tunnelma kävivät tutuiksi, mutta toisessa länsirannikolla sijaisevassa kaupungissa, Raahessa, tuuli tuntuu jopa Oulun puhuria pahemmalta. Raahe on häijystä tuulesta huolimatta viehättävä ja vähän villi paikka päällä maan. Tämän totesin viikonlopun mittaisella reissulla.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluva kaupunki perustettiin vuonna 1649, jolloin Pietari Brahe myönsi paikalle kaupungin statuksen kuningatar Kristiinan määräyksestä kaupungin kaupankäyntiä vauhdittamaan. Kaupungin nimi juontaa perustajaansa – ruotsiksi paikka on Brahestad, ja puhekielessä nimi muotoutui Raaheksi. Jo kreivin aikoja aikaisemmin Raahen kulmilla on kuhissut, ja esihistoriallisista kausista on alueella tehty löytöjä, esimerkiksi Pattijoella on löydetty kivistä kasattu linnarakennelma, jonka on arveltu toimineen hylkeenpyytäjien tukikohtana. Keskiajalla Raahen seudun hallinnasta kinastelivat karjalaiset ja satakuntalaiset, mutta 1400-luvulla nykyinen Raahen alue kuului Salon suurpitäjään.

Ruotsi-Suomen valtakunnan historia oli varsin sotaisa, mikä on jättänyt leimansa Raahen kaupungin vaiheisiin. Voisi todeta, että kaiken kaikkiaan sodat ovat runnelleet Raahea melkoisesti aikojen saatossa. 1700-luvun alkupuoli oli kaupungille haastavaa aikaa, sillä Pohjan sota ja isoviha tuhosivat kaupungin lähes kokonaan, ja vain muutama vuosikymmen siitä, kun Raahelle oli myönnetty kaupungin status, uhattiin se jo lakkauttaa naapurikaupungeissa heränneen kateuden vuoksi – Raahella pyyhki nimittäin liian hyvin.

Raahelaiset ovat kautta aikain pyrkineet maailmalle – eivät pelkästään Joonas Donskoi ja Miikka Salomäki – ja jo ennen tapulioikeuksien (eli oikeuden käydä ulkomaankauppaa) saamista kaupungista reissattiin erikoisjärjestelyjen avulla kaupantekoon esimerkiksi Välimerelle. Vuosisadan loppuvuosina tosin kaupungille myönnettiin tapulikaupunkioikeudet, mikä elvytti Raahen taloutta. Tärkeimpiä kauppatavaroita olivat 1700-ja 1800-luvuilla muun muassa terva, voi sekä puutavara.

1800-luku ei Raahessa alkanut ruusuissa merkeissä; Suomen sota ei edesauttanut talouskasvua, ja suuri osa kaupungista paloi vuonna 1810. Vuosisadan puolivälissä Krimin sodan aikana englantilaissotilaat kävivät polttamassa kaupunkia. Tuhon kohteiksi joutuivat muun muassa laivaveistämöt – kaupungilla oli ennen sotaa 32 laivaa, jäljelle jäi vain kuusi. Sodat ja palot eivät kuitenkaan estäneet kaupungin kasvua, vaan vuosisadan loppua kohti kaupungista tuli maamme suurin laivanvarustaja. Merenkulku elätti suuren osan kaupunkilaisista, mutta höyrylaivojen ilmestyessä vesistöille Raahen asema alkoi hiipua. 1900-luku olikin hitusen haastava; Raaheen kulki rautatie ja kaupunki teollistui. Tärkeimpiä elinkeinoja olivat saha- ja konepajateollisuus.

Raahessa on vielä jäljellä muistoja menneistä ajoista. Vanha Raahe on viehättävä puutaloalue, joka on säilynyt meidän aikoihimme haastavista ajoista huolimatta. Puutaloalueella myös havaitsee, että alun perin kaupunki on rakennettu 1600-luvun säännönmukaisen renessanssikaavoituksen mukaan. Raahen kirkko edustaa jugend-tyyliä ja kansallisromantiikkaa – se rakennettiin graniittilaatoista 1900-luvun alkuvuosina korvaamaan vuonna 1908 palanutta vanhaa puukirkkoa. Yksi näteimmistä rakennuksista on kaupungin raatihuone, joka on peräisin vuodelta 1832.

Raahe on värikäs kulttuurikaupunki; kaupungista löytyy mielenkiintoisia museoita, ja monenlaisia kulttuuritapahtumia järjestetään ympäri vuoden – on muun muassa Meripäivät, Pekanpäivät, Taiteiden yö ja erilaisia messuja. Luonnollisesti luonto on lähellä kaupunkia; merenkulku on ollut kautta aikojen olennainen osa raahelaisten arkea ja yksi tärkeimmistä elinkeinoista, mikä on ihan ymmärrettävää rannikkokaupungissa.

Raahe on siis varsin mielenkiintoinen kokoelma historiaa ja meren kauneutta. Jos ette ole vielä käyneet kokemassa, millaista menoa Pohjois-Pohjanmaalla on, käykäähän Raahessa. On meinaan aika kiva kaupunki.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply M. T. Ainasoja 4.12.2019 at 15:08

  Mielenkiintoinen pläjäys! En ole tainnut ikinä käydä Raahessa, jos läpiajoja pysähdyksettä ei lasketa. Paikka on kuitenkin houkuttelevan oloinen. Ehkäpä jollain reissulla ensi kesänä… 🙂

  • Reply Maarit 8.12.2019 at 12:31

   Raahe on todella kiva kaupunki, joten ehdottomasti kannattaa pysähtyä tutkimaan rannikkokaupunkia!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.