Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turun vesilaitosmuseo

Turku on todellinen museokaupunki. Historiasta monipuolisesti kiinnostuneille Turku tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia uuden oppimiseen – ja vaikka samoissa museoissa kävisi vuodesta toiseen, jokaisella käyntikerralla oppii uusia asioita. Museoita kaupungissa toki riittää, joten aivan heti ei käy aika pitkäksi, jos Turunmaalle suuntaa.

Yksi mielenkiintoinen museokohde on aivan Halistenkosken kupeesta löytyvä vesilaitosmuseo, joka on perustettu Turun vesilaitoksen vanhaan päärakennukseen. Täällä aloitettiin Aurajoen pintaveden puhdistus vuonna 1923 tarkoituksena saada turkulaisille juomakelpoista vettä (kyllä, vasta vuonna 1923). Museon näyttelyihin on kooottu mielenkiintoista esineistöä vesihuoltoon liittyen, minkä lisäksi näyttelyissä käsitellään ylipäätään veden (yhteiskunnallista) merkitystä ja kuinka sitä on aikojen saatossa pyritty hankkimaan.

Ajatus vesilaitoksesta alkoi muhia turkulaisihmisten mielissä jo 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä, kun terveydenhoito ja hygienia nousivat tärkeiksi yhteiskunnallisiksi teemoiksi. Turkuun perustettu terveydenhoitolautakunta tutkitutti kaiken kaikkiaan 20 turkulaisen yleisen kaivon tilan, ja lopputulos oli suhteellisen epähygieeninen- vain kuudessa kaivossa todettiin pulppuavan puhdasta, juomakelpoista vettä. Ja niin alkoi pohdinta vesilaitoksen perustamisesta ja selvitystyö siihen liittyen, mihin laitos olisi järkevintä perustaa. Muutama vuosikymmen ehti vierähtää, ennen kuin rakennustyöt Halistenkosken tietämillä aloitettiin vuonna 1921.

Museon ovet on avattu vuonna 1998. Kolmikerroksisessa rakennuksessa museotila keskittyy toiseen kerrokseen, ja museotilat on jaettu laboratorio- ja kemikalointipuoleen. Ensiksi mainitussa tilassa on pyritty autenttisuuteen, ja tässä tilassa on aikoinaan tutkittu Aurajoesta saadun veden puhtautta. Kemikalointisalissa puolestaan esillä on veden arkinen merkitys, ja yksi teemoista on vedenkulutus. Aika roimasti on vettä ruvettu viimeisen vuosisadan aikana lotraamaan.

Insinöörin huone oli varsin mieleenpainuva tila – iski uteliaisuus kaikenmaailman härveleitä ja putiloita silmäillessä. Olisin myös mielelläni tonkinut laatikoita, sillä ties mitä tietoa niihin on vuosikymmenten varrella tungettu.

Aivan museon edustalla on bussipysäkki, joten museon liepeille pääsee näppärästi Halisiin kulkevien bussien kyydissä. Samalla reissulla kannattaa käydä ihastelemassa Maarian kirkkoa sekä tietenkin kuuntelemassa Halistenkosken pauhuntaa. Kosken tuntumassa on kesäkahvila Padolla, joka on sijoitettu vanhaan Myllärintaloon.

Vesilaitosmuseon aukioloajat kannattaa tarkistaa museon omilta sivuilta, sillä aivan joka päivä museoon ei pääse tutustumaan. Vesilaitosmuseo on sen verran mielenkiintoinen paikka, että siellä kannattaa käydä piipahtamassa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.