Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turun taiteiden yö

Yhtenä päivänä vuodessa Turun rantakadut täyttyvät kulttuurista: elokuun viidentenätoista päivänä Turku tihkuu taidetta.

Taiteiden yö Turussa on lämminhenkinen ja maanläheinen tapahtuma, jossa osallistujina ovat kaikki. Kolmenkymmenen vuoden ajan järjestetty tapahtuma kokoaa yhteen monen alan taiteilijat ja oikeastaan koko kaupungin – Taiteiden yö ei ole pelkästään varattu vain kulttuurialan ammattilaisille, vaan kynnys lähteä rientoihin mukaan on matala.

Siksi Taiteiden yö on aina yhtä kiehtova tapahtuma.

Tänä vuonna Taiteiden yö oli raikas ja varsin monipuolinen – niin monipuolinen, ettei millään ehtinyt käydä tutustumassa aivan kaikkeen tarjontaan. Teattereissa, museoissa, pikkupuodeissa ja jokirannassa oli todella hulppeasti ohjelmaa.

Koska elämääni kuuluu olennaisena osana ilmiö nimeltä työpaikka, sukelsin kulttuurimaailmaan vasta myöhään iltapäivästä. Aloitimme merimiehen kanssa pääkirjaston poistokirjamarkkinoilta, mikä oli katastrofaalinen virhe. Olimme nippa nappa ehtineet saapua kirjastoon, kun kuulutettiin, että viimeisen tunnin kunniaksi saisi kokonaisen kirjakassin mukaansa vitosella. Erehtyminen on inhmillistä, joten kirjavarastoa tuli täydennettyä monella helmellä. Hups.

Kirjaähkyä sulatellaksemme vetaisimme hävyttömän hyvät burgerit Aunessa (Aunen punajuuriburger on Turun paras purilainen). Samalla suunnalla ollessamme kurkkasimme, kuinka Galleria Joella oli varustautunut iltaan ja fiilistelimme jokirannan kuhinaa. Tai, noh, pikemminkin yritimme selvitä hengissä valtavasta ihmismassasta. Kävelykadulla oli käsityöläismarkkinat, joten monenlaista kojua, joissa esillä oli koruja, asusteita, vaatteita ja naposteltavaa, oli pystytetty jokivarteen. Ja ihmisten määrä oli loppumaton.

Taiteiden yönä järjestettiin opastettuja kierroksia museoissa, mutta aikataulullisista syistä ehdimme vain yhteen. Ars Novan tämänhetkiset näyttelyt pistävät katsojan pohtimaan syviä teemoja suvusta ekokatastrofiin.

Päivikki Kallion näyttely on kokoelma taiteilijan monipuolista tuotantoa 1980-lähtien. Kallio hyödyntää valon ja varjon suhdetta, ja kekseliäät materiaalivalinnat tekevät teoksista varsin vangitsevia. Kantavina teemoina Kallio käsittelee teoksissaan niin syntymää, kuolemaa kuin ekologisuutta, joten kevyin mielin ei näyttelystä pääse poistumaan. Saara Ekströmin yksityisnäyttely Amnion on nähtävillä Ars Novassa vielä marraskuuhun asti. Vastakohtaisuuksilla leikittelevä ja vastakohtaisuuksia tutkiva näyttely on todella intensiivinen ja ajatuksia herättävä. Luonto ja luonnon materiaalit vastaan ihmisen muovaamat tekomateriaalit, ihmisen luontosuhde ja rumaksi mielletyn esiin nostaminen – kepeitä ajatuksia Amnionikin tarjoaa.

Näyttelytilat on sijoitettu vuonna 1928 valmistuneeseen Rettigin palatsiin, joka aikoinaan rakennettiin Rettigin perheen asuintilaksi. Näyttelyjen lisäksi Ars Novassa on nähtävillä pilkahduksia Rettigin ajoista ja palatsin loistosta.

Sanoisin herkkuhamsterina myös, että Aboa Vetuksessa sijaitsevassa M Kitchen & Café -kahvilasta saa aivan liian hyviä juttuja, joita voi nauttia upeassa miljöössä historian ympäröimänä. Niinpä lumoavana elokuisena iltana, kun auringon kulta pehmensi maailman värit, ryystimme iltakahvit kahvilan piha-alueella jazzista nauttien. Välillä sitä havahtuu, kuinka kiva kaupunki Turku oikeastan on (muistuttakaa minua marraskuussa loskatuskan aikoihin näistä sanoista).

Ilta-auringon lempeässä valossa kuljimme pitkin katuja ja kuuntelimme keskelle jokea päätyneen jazz-kokoonpanon musisointia. Musiikki soi jokaisessa kadunkulmassa; järjestäjät olivat sijoittaneet kaiken kaikkiaan 30 pianoa ympäri kaupunkia, ja kuka tahansa sai pysähtyä soittamaan maailman jalointa soitinta. Yhden illan perusteella uskallan väittää, että turkulaiset hallitsevat pianon soiton.

Kun ilta alkoi hämärtyä, maleksimme Pieneen kirjapuotiin, jossa Kyösti Mäki-Mattila kertoi runoistaan sekä ylipäätään niinkin helpoista ilmiöistä kuin rakkaus ja elämä. Mäki-Mattila sekä puhuu että kirjoittaa todella vangitsevasti. Vaikkei tangomusiikki kolahtaisi, kannattaa tutustua Mäki-Mattilan runoihin, sillä niihin on kiteytetty kauneus.

Ilta päättyi Mauri Kososen taideinstallaatiota tapittaessa; itäisellä rannalla eli aivan Martin liepeillä sijaitsevan Turun kaasukellon kaasupallo sai ylleen näyttävän asun Taiteiden yön kunniaksi, kun Kososen Window of the Sun ja Elements -videoteokset heijastuivat vasten pallon kylkeä. Ympäristötaide on loistava keksintö.

Puhuttelevaa taidetta, hyvää musiikkia, maittavaa ruokaa ja sielukasta kirjallisuutta – siitä oli meidän Taiteiden yömme tehty. Turun Taiteiden yö on loistava keksintö.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.