Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kiirunankieppi

Luulin pitkään lapsena, että Kiirunankieppi tarkoittaa jotain luontopolkua, joka sijaitsee Kiirunassa. Tunsin itseni vähän vähä-älyiseksi, kun jossain vaiheessa kuulin, missä Kiirunankieppi oikeasti on.

Sehän on tietenkin Äkäslompolossa. Eikä sillä ole mitään tekemistä Kiirunan kanssa, vaan polku on saanut nimensä pohjoisen paljakoilla tuntureilla ja vuorilla viihtyvän metsäkanalinnun mukaan.

Kiirunankieppi kiemurtelee aivan Ylläksen, Kellostapulin ja Keskisenlaen tuntumassa. Pituudeltaan reitti on viisitoista kilometriä, ja koska Äkäslompolon reitistö on yhtenäinen, pääsee kierrokselta koukkaamaan helposti muillekin poluille.

Reitti on yksi suosikkipaikoistani kotikunnassani. Maisemat ovat vertaansa vailla – yksi upeimmista tuntureista eli Kesänki melkein tuntuu pullahtavan syliin.

Henkeäsalpaavan upeiden maisemien lisäksi reitin varrelle on asetettu opastekylttejä, joissa on mielenkiintoista tietoa tunturien geologisesta historiasta. Reitti on merkattu oranssein viitoin, ja reitin kulkusuunnan voi vapaasti valita.

Reitti on suhteellisen helppokulkuinen. Se on osittain sorattu, mutta paikoitellen kierros kulkee kivikoissa. Koska luonnollisesti tunturien tuntumassa on nousua, en suosittelisi Kiirunankieppiä ensimmäiseksi patikointireitiksi henkilölle, joka ei ole tottunut liikkumaan – Ylläksen kesäreittikartassa reitti on määritelty keskivaativaksi, mikä tarkoittaa sitä, että paikoitellen polku on hankalakulkuinen ja korkeuserojakin on jonkin verran.

Matkantekoon on hyvä varata useampi tunti aikaa, ja Tuomikuru Ylläsjärven puolella on mainio taukopaikka. Hyvänä päivänä näkee jopa Kittilän Kumputunturille asti, joka häämöttää horisontissa teräväreunaisena.

Reitille voi tähdätä Äkäslompolon puolelta Kellokkaasta tai Ylläsjärveltä Iso-Ylläksen pysäköintialueelta, mutta kuten jo mainitsin, reittiverkostos on yhteneväinen ja polut risteävät keskenään. Näin patikkaretkeä pystyy halutessaan pidentämään.

Kiirunankieppi on ehdottomasti patikoimisen arvoinen reitti. Hyvät jalkineet, riittävästi vettä, kartta ja ripaus seikkailumieltä kuuluvat reitillä liikkujan tärkeimpiin varusteisiin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.