Fäboda, Pietarsaaren helmi

Meren läheisyydessä on aina hyvä olla. Merituulen kuiskuttelu, aaltojen tanssi ja meren tuoksu muodostavat onnellisuuden yhtälön.

Tosin hiekkaiselle rannalle ryntääminen helteisenä päivänä ei välttämättä ole ihan paras mahdollinen ajatus. Tämän totesimme, kun kesän kenties kuumimpana ja aurinkoisimpana päivänä pyöräilimme merimiehen kanssa Fäbodaan, Pietarsaaren virkistysalueelle, joka sijaitsee vain kymmenisen kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Väkeä oli enemmän kuin laki sallii, mikä ei ole toki ihme – Fäboda on sekoitus pehmeää, kultaista hiekkaa, kirkkaansinistä merta ja karunkallioista luontoa. Jos asuisin Pietarsaaressa, minäkin notkuisin mielelläni Fäbodan meren silottamilla rantakallioilla kirja kädessäni ja meren pauhu korvissani.

Alueella rantoja on kolme – Fäbodan kahvilan liepeillä sijaitseva ranta sekä Isohiekka ja Pikkuhiekka. Koska on loogista lisätä kuva rantakallioista hiekkarannoista kirjoittaessan, lisään kuvan rantakallioista hiekkarannoista kirjoittaessani.

Luonnossa liikkuville Fäbodan alue on mitä oivallisin retkikohde. Fäboda-Pörkenäsin alueeen luontopolulta pääsee koukkaamaan yli kolmenkymmenen kilometrin pituiselle vaellusreitille. Talven tullen meren läheisyydessä hiihtäjän on hyvä hiihdellä. Myös liikuntarajoitteiset on huomioitu – Fäbodan kahvilan tuntumasta lähtee esteetön luontopolku, jonka kautta pääsee tutustumaan rikkaaseen luontoon meren läheisyydessä.

Ja kahvilasta saa luonnollisesti virvoikkeita ja herkkuja.

Fäboda on paikka, joka tarjoaa kauneutta ympäri vuoden. Kuinka hurmaava onkaan maisema syksyisen iltakullan sävyissä. Kuinka kaunista onkaan talvella, kun jäinen huurre peittää kuohuvat aallot ja valkoinen lumipeite hyväilee kallioita. Kuinka loistokas onkaan meri, kun aurinko saapuu taivaankannelle ilmoittaaksen talven taipaleen päättymisestä.

Todellakin meren läheisyydessä on aina hyvä olla, ja Fäboda on upea.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.