Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkkejä Lissaboniin

Maailmassa on hienoja paikkoja, mutta Lissabon on ihana. Rappioromanttinen, vähän rähjääntynyt mutta sellaisenaan täydellisen hurmaava kaupunki.

Lissabon on mainio kohde sekä etukäteissuunnittelijoille että suunnittelemattomille matkaajille. Itse tykkään matkalle lähtiessäni kartoittaa houkuttelevimmat nähtävyydet ja kiinnostavimmat museot ennakkoon, mutta Lissabon mahdollistaa myös päättömän haahuilemisen. Vaikka matkasuunnitelman laatiminen on mukavaa puuhaa, enkä todennäköisesti osaisi ilman jonkinlaista etukäteissuunnittelua lähteä melkeinpä mihinkään matkalle, päämäärättömälle kävelylle on syytä jättää Lissabonissa ollessaan aikaa. Yllätyksille on hyvä antaa sijaa, sillä yllätyksiä Lissabon tarjoaa.

Lissabon on kävelykaupunki. Mihin tahansa kaupungissa suuntaakin, löytää aina jotain jännittävää. Halutessaan voi hyödyntää hurmaavia, keltaisia pikkuratikoita, jotka kiikkuvat Lissabonin kaduilla, mutta jalkaisin liikkuessa näkee enemmän. Ahtaan, täpötäyden ratikan sijaan kävellen näkee paremmin, mitä kaupungissa tapahtuu, ja samalla löytää hienoja näköalapaikkoja – Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle, joten näköalapaikkoja on vähän siellä täällä. Myös välimatkat ovat sopivan lyhkäisiä.

Lissabon on historian ja kulttuurin ystävän paratiisi. Chiadon kaupunginosassa sijaitseva Carmon arkeologinen museo ja kirkonrauniot vetävät hiljaiseksi. Erityisesti Alfaman ja Belémin kadut kuiskivat historiaa, mutta ympäri kaupunkia kulttuuri on monipuolisesti joka kolkassa havaittavissa. Alfamassa maurien vaikutus on vielä havaittavissa, ja Belémissä pääsee kulkemaan löytöretkeilijöiden jalanjäljissä. Alfaman taianomainen Castelo de São Jorge eli Pyhän Yrjänän linna sijaitee aivan Lissabonin keskustassa, ja raunioilta on upeat näkymät kaupunkiin. Belémissä luonnollisesti historiallisesti arvokas torni sekä Hieronymoksen luostari kirkkoineen ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia kohteita!

Belémissä on hieno torni ja upea luostari, mutta alueella on myös makeampi puoli: Pastéis de Belémin leivokset. Kahvilassa, joka on perustettu vuonna 1837, valmistetaan perinteisiä portugalilaisia pastel de nata -leivonnaisia Hieronymoksen luostarin munkkien salaista reseptiä mukaillen. Samankaltaisia herkkuja tarjoillaan ympäri Lissabonia, mutta yhtä mehevää ja muhkeaa torttua ei osunut lautaselleni kuin Belémissä.

Lissabon on museoiden luvattu valtakunta. Olen melko varma siitä, että jokaiselle elämän ilmiölle löytyy oma museo kaupungista. Historiallisten museoiden lisäksi suosittelen lämpimästi tutustumista Fado-museoon, joka on sekä visuaalisesti että rakenteellisesti onnistunut ja toimiva kokonaisuus.

Muutenkin fado on upea ilmiö. Jos on aikaa, kannattaa poiketa fado-ravintolaan ja tutustua aitoon fadoon.

Vihreä viini on parasta. Viini on Portugalissa salakavalan edullista ja uskomattoman hyvää! Valkoisen viinin ystävänä rakastuin vihreään viiniin, joka on valkoista sisartaan hitusen vahvempi ja luonteikkaampi. Myös portviinin maistaminen kuuluu Portugalissa matkaavan listalle, kuten myös gininja, suklaakupista tarjoiltava kirsikkalikööri. Jälkimmäinen on kuin tuore versio liköörikarkeista. Siis hyvä versio, ei etovan esanssinen joulukalenteriliköörikonvehti tai kaapin pohjalle unohtunut liköörikonvehtipussi, jota ei uskalla edes avata.

Portugali on raikkaan ruoan maa. Ylihintaisia turistipaikkoja varmasti piisaa, mutta ravintolat, joissa me kävimme, olivat Suomen hintatasoon verrattuna kohtuullisia. Kalavalikoima on luonnollisesti merikaupungissa kattava, joten kasvis- ja kalapainotteista ruokavaliota suosivalle vaihtoehtoja riittää. Vegaaneillekin Lissabonista löytyy ravintoloita. Kaiken kaikkiaan ruokatarjonnasta jäi hyvä maku suuhun (melkeinpä kirjaimellisesti), ja ihmiset olivat ystävällisiä ja kohteliaita. Hinta-laatusuhde tuntuu Portugalissa kohtaavan, tosin monissa ravintoloissa alkupalaksi tuotava napostelukori, jossa on usein muun muassa leipää sekä säilykeoliiveja ja -sardiineja, maksaa jokusen euron.

Kortilla voi maksaa suurimmassa osassa ravintoloita ja putiikkeja, mutta joissakin paikoissa käy vain käteismaksu. Kannattaa siis varata jonkin verran käteistä mukaansa.

Keramiikka on kaunista. Lissabon on keramiikan luvattu valtakunta – kaupungissa on kaakeleille omistettu museokin, ja katuja koristavat kaakelipinnat ja rakennusten seiniä kauniit keraamiset koristelut. Jos jotain matkamuistoksi halajaa, keramiikkaan tutustuminen on hyvä vaihtoehto.

Lissabon on oikeasti Kissabon. Eläinten ystävänä sanoisin, että Lissabon on mahtava kaupunki – kaduilla tassuttelee mukavasti kissoja, ja monella vastaantulijalla on koira mukanaan. Se vaan, että kissat ovat aina kissoja, missä päin maailmaa liikkuukin, eivätkä kissabonilaiset ole sen kiinnostuneempia kahjon kissamuijan huomiosta kuin suomalaiset serkkunsa. Höh.

Julkisilla pääsee edullisesti ja kätevästi paikasta toiseen, esimerkiksi lähikaupunkeihin tai vaikkapa keskusta-alueelta Belémiin. Me hankimme Viva Viagem -kortit, joita vilauttamalla matkasimme junalla Sintraan ja Cascaisiin sekä lautalla Almadaan.

Sintra on unelma. Voisin muuttaa Sintraan vaikka ihan saman tien! Hurmaava, romanttinen kaupunki on lähellä merta ja vehreää kansallispuistoa, ja historia on alati läsnä pikkukujilla kulkiessa. Aivan kuin olisimme päätyneet todellisuuden sijaan jonkin kivan satukirjan maailmaan. Jos Lissabonissa ollessaan ehtii käydä vain yhdessä naapurikaupungissa, Sintra on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, johon suosittelen varaamaan päivän. Sydämestäni jäi ainakin puolikas jonnekin syvänvihreän taikametsän syövereihin.

Jos Lissabonin-matkaan haluaa yhdistää sekä Sintrassa että Cascaisissa piipahtamisen, en suosittelisi yhdistämään reissuja samalle päivälle. Meillä oli alun perin yltiöoptimisesti aikomus ajoittaa reissut yhdelle päivälle, mutta Sintrassa vaeltamisen jälkeen totesimme, että molemmat kaupungit ansaitsevat omat päivänsä. Molemmissa paikoissa nimittäin riittää nähtävää!

Lissabon on aivan ihana kaupunki. Suosittelisinko Lissabonia matkakohteena? Ehdottomasti kyllä, mutta kannattaa varautua siihen, että kaupunki nipsaisee ison lohkareen sydämestä. Jos vieläpä saman matkan aikana ehtii käydä Sintrassa tai Cascaisissa, sydänvaurioiden riski on kymmenkertainen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Piyya 14.7.2019 at 09:25

  Tulipa mukavat muistot mieleen omasta vuoden takaisesta Lissabonin matkasta. Tuota auringon loistetta kuvissa kaipasin silloin myös itse. Lissabon herää auringosta ! Monia tuttuja paikkoja…oihhh Lissabon ❤️

  • Reply Maarit 14.7.2019 at 11:37

   Lissabon on aivan ihana kaupunki, joten en yhtään ihmettele, että muistot tulvivat mieleen! 😊 Lissabon jätti vahvat jäljet sydämeen kauneudellaan ja yllätyksellisyydellään.

   Sääolosuhteet olivat reissumme aikana vaihtelevat, mutta olipa oikeastaan ilma mikä tahansa, Lissabon on silti kovin kaunis. Harmaana, tihkusateisenakin päivänä Lissabon oli hurmaava!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.