Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lumoava Sintra

Jos satumaailma on olemassa, se löytyy Sintrasta. Unescon maailmanperintölistalle kuuluva kaupunki on täynnä hurmaavia palatseja, satumaisia katuja ja vehreyttä. Jos suunnittelee matkaa Lissaboniin, suosittelisin ehdottomasti päivämatkaa Sintraan, joka sijaitsee niin sanotulla Portugalin Rivieralla.

Sintraan lähdimme kesäkuisena lauantaiaamuna. Auringon porottaessa taivaankannella lämpötilat kohosivat sopivan lämpimiksi, mutta ilmanala ei kuitenkaan tuntunut liian tukalalta. Juna kohti Sintraa lähti Rossio-aukiolta – Sintra sijaitsee 25 kilometrin päässä Lissabonista, mutta junan kyydissä matkan taittaa noin 30-40 minuutissa.

Suunnitelmanamme oli käydä Maurien linnan, Castelo dos Mouros, tuntumassa ja jatkaa sieltä matkaa aina hurmaavaa Penan palatsia kohti. Olimme etukäteen lukeneet joistain oppaista, että Sintran maasto on varsin mäkinen ja kohteisiin päästäkseen olisi hyvä hyödyntää turistibussia. Kissan viikset, me totesimme – kaupunki on toki kukkulainen, mutta jos on tottunut kävelemään ja varaa vettä mukaansa, laittaa hyvät kengät jalkaansa sekä mukavat vaatteet ylleen, ei kaupungissa kulkeminen ole niin vaivalloista kuin erinäiset lähteet ehkä antavat ymmärtää. Sitä paitsi kävellessä näkee enemmän, ja nähtävyyksien ihastelun lomassa hyötyliikunta on aina mukava bonus!

Joka tapauksessa kävelimme ensin asemalta kohti Maurien linnaa. Emme tainneet ehtineet kulkea kuin ehkä kaksi ja puoli metriä, kun jo totesin rakastuneeni Sintraan; kaupunkia leimaavat upeat, romanttista arkkitehtuuria edustavat rakennukset, joita kehystävät merinäkymä ja runsas vehreys. Romantiikka tyylisuuntauksena on kaikessa runsaudessaan ja yltäkylläisyydessään hurmaava, mutta portugalilaiset taitavat koristeellisuuden toteuttamisen tyylikkäästi.

Maurien linnaa rakennettiin jo 700-ja 800-luvuilla. Nykyään kansallismonumentiksi nostettu linna-alue on henkeäsalpaavan kaunis ja salaperäinen; odotimme hetkenä minä hyvänsä lohikäärmeiden lentävän linnan uumenista pelottelemaan linnaan uskaltautuvia turisteja, mutta valitettavasti olentoja ei näkynyt missään.

Vuoden 1755 maanjäristyksessä linna kärsi vaurioista, mutta kuningas Ferdinand II aloitti kunnostustyöt 1800-luvun alkuvuosikymmeninä. Nykyään se on turistien suosima nähtävyys (ja oletettavasti lohikäärmeiden lymyämispaikka). Onneksi linnaa on vuosisatojen varrella kunnostettu, sillä linna-alue on todella vakuuttava. Ajatus siitä, että massiivinen kivirakennelma on loihdittu keskiajalla, jolloin rakennustyömaalla ei pahemmin näkynyt moderneja vempaimia ja työkaluja, vetää nöyräksi.

Maurien linna sijaitsee Sintran ja Cascaisin kansallispuistossa, joten maisema on rehevä ja vehreä. Alueella on rikas kasvisto ja eläimistö, mutta linnakierroksemme ajoittui aamupäivään, jolloin lintujen laulanta ja perhosten suhailu olivat ainoat merkit eläimistä.

Maurien linna on mykistävän upea. Vaikka etukäteen nettitutkailun perusteella olin osannut odottaa näkeväni runsaasti kauneutta, linna oli paikan päällä kuviakin upeampi kokonaisuus.

Maurien linnan tietämiltä pääsee kätevästi metsäistä reittiä kävellen Penan palatsia kohti. Vuosien 1842-1854 rakennettu Penan palatsi eli Palacio da Pena on ehkä yksi hienoimmista linnoista, jonka olen koskaan nähnyt. Kukkulalla, josta upean palatsin löytää, on ollut linna jo keskiajoilta lähtien, tosin aikojen saatossa alkuperäinen linna romahti raunioiksi. Kuningas Ferdinand II määräsi uuden kesäpalatsin rakennutettavaksi raunioihin. Kuningas halusi palatsin muistuttavan oopperakohtausta, minkä huomaa; yltäkylläiset värit, arkkitehtuurisesti jännittävät rakenteet ja koristeellisuus yhdistettynä taustalla häämöttävään kukkulaiseen tekevät linnasta satumaisen. Eri tyylisuuntia ja kulttuurisia elementtejä yhdistelevä kompleksi on erittäin viehättävä kokonaisuus.

Linna on restauroitu siihen ulkomuotoon kuin se olisi ollut vuonna 1910 vallankumouksen alla, kun kuningatar Amélia vietti viimeisiä lomapäiviään palatsissa ennen pakoaan Brasiliaan.

Koska Penan palatsi on todella suosittu turistikohde, jono linnan sisätiloihin oli matkapäivänämme loputon. Tuntikausien jonottamisen sijaan meille riitti hyvin linnan mailla ja hurmaavassa metsikössä haahuilu. Sisätiloissakin toki olisi ollut runsaasti ihasteltavaa, mutta jonottamisen sijaan itse Sintraan tutustuminen houkutti meitä enemmän.

Tosin palatsialueen pikkuruisessa kirkossa ehdimme käydä. Kirkon löytää punaisen kellotornin tuntumasta.

Penan palatsista kävelimme takaisin keskusta-alueelle päin metsästämään ruokaa. Linnakiertelyn aikana silmämme ja sielumme olivat saaneet ravintoa yllin kyllin, mutta kukkuloilla kiertely sai vatsat kurisemaan suhteellisen äänekkäästi. Sintrassa on rutkasti hyvältä vaikuttavia ravintoloita, ja meidän valintamme oli Metamorphosis-niminen ravintola, jossa ruoka oli todella hyvää ja ihan kohtuuhintaista. Erityisesti aterian yhteydessä maistamamme vihreä viini oli todella hyvää!

Jos tekstistä ei ole käynyt vielä ilmi, satumainen Sintra on todella hurmaava kaupunki. Olin jo kahtena matkamme ensimmäisenä päivänä aivan ihastunut Lissaboniin, mutta Sintrassa haahuilun jälkeen aloin harkita vakavasti satukaupunkiin muuttamista. Portugali on ihmeellinen maa, ja Sintrassa on taikaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Abdullah Koo 7.7.2019 at 09:38

  Huikea kohde! Portugali on muutenkin jäänyt suomalaisilta unholaan, vaikka maassa on oikeastaan kaikki, mitä moni yleisesti lomiltaan kaipaa. Ehkä se on seuraava trendikohde?

  • Reply Maarit 7.7.2019 at 15:48

   Portugali maana on todella kiehtova kokonaisuus! Kaunis luonto, rikas kulttuuri ja huikea tunnelma yhdistettynä siihen, että Suomesta pääsee matkaan suht helposti, tekevät maasta otollisen kohteen. Olen samoilla linjoilla sinun kanssasi, että ehkä Lissabonista tulee seuraava trendipaikka. 🙂

 • Reply Anne 7.7.2019 at 11:24

  Moikka! Kiitos matkakertomuksesta. Meillä liput Lissaboniin ensi huhtikuulle, Sintra on listalla. Kaikenlaiset muutkin vinkit tervetulleita 🙂

  • Reply Maarit 7.7.2019 at 15:55

   Moikka, ja kiitos sanoistasi! Oi, Sintra on sen verran upea satukaupunki, että siellä kannattaa poiketa. Lisää sepustuksia Lissabonin-matkalta on tulossa, mutta tiivistetysti voisin jo sanoa, että Lissabon on täydellinen kävelykaupunki. Missä tahansa liikkuukin, on näköalapaikkoja, kapeita kujia, kaakeleilla kuorrutettuja rakennuksia ja kauneutta. Tunnelma on kaupungissa välitön. Kaupunginosista mainittakoon historialliset Alfama ja Belém, joissa historia on vahvasti läsnä. Rantakaupunki Cascais on myös kiva paikka. 🙂

 • Reply Anne 17.7.2019 at 11:09

  Kiitos matkavinkeistä! Meillä on lennot ja majoitus hankittu marraskuun puoliväliin. Me emme juurikaan välitä helteistä, joten ajankohta lämpötilan puolesta on meille passeli. Vettähän siellä kai satelee eniten juuri tuolloin, mutta ei onneksi olla sokerista tehty. Viisi päivää aikaa kierrellä Lissabonia ja lähiseutua. Tämä on ihka ensimmäinen visiitti Portugaliin ja aloitetaan se siis Lissabonista.

  • Reply Maarit 17.7.2019 at 11:38

   Kuulostaa mainiolta! Viidessä päivässä ehtii hyvin kierrellä ja kaarrella Lissabonia ja sen lähiseutuja – ja täytyy sanoa, että niinkin kauniissa maisemissa sateen ropina ei haittaa lainkaan, pikemminkin päinvastoin. Pastelliset, kaakeloidut rakennukset näyttivät jopa tavattoman herttaisilta harmaana päivänä. Mukava kuulla sitten marraskuussa, minkälainen sinun reissukokemuksesi on!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.