Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kuinka valmistautua Pietarin matkaa varten?

Itselleni osa matkailun viehätystä on reissun suunnitteleminen ja kohteeseen tutustuminen etukäteen hahmottaakseni paremmin, mitä matkalta on odotettavissa. Koska Pietari on yksinkertaisesti ilmaistuna massiivinen kaupunki, suunnitelmallisuuden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Olenkin koonnut tähän postaukseen ajatuksia siitä, kuinka Pietarin matkaa varten olisi hyvä valmistautua.

Listan laadittuani tajusin, että eihän tässä mitään uusia mullistavia vinkkejä tainnut muodostua, mutta menköön.

1. Hanki viisumi ajoissa.

Olipa menopelinä juna tai lentokone, Venäjän matkaa varten tarvitaan viisumi. Viisumilla tarkoitetaan asiakirjaa, jonka Venäjän konsulaatin tai suurlähetystön myöntää lyhytkestoista matkaa tai rajan ylitystä varten. Suurilla risteilyaluksilla reissaavien tilanne on toinen – enintään 72 tunnin kestävän risteilymatkan ajalle ei tarvita viisumia.

Viisumeja on olemassa erilaisia – puhutaan kertaviisumista, kaksikertaviisumista ja monikertaviisumista -, mutta jos lähiaikojen suunnitelmiin kuuluu vain yksi reissu itänaapuriin, perusturistille sopii kertaviisumi, joka oikeuttaa 2-30 päivää kestävään edestakaiseen matkaan. Ryhmäreissaajat hankkivat puolestaan ryhmäviisumin.

Matkaa suunnitellessamme huomasimme, että monet tahot suosittelivat viisumin hankkimista muutama viikko ennen matkaa, jotta sen varmasti ehtii saada ajoissa haltuunsa. Me hankimme viisumit jo pari kuukautta ennen varsinaista reissua (ei suinkaan haiskahda hätävarjelun liioittelulta), ja saimme dokumentit vain muutamassa arkipäivässä. Toki emme olleet sesonkiaikana liikkeellä, mikä osaltaan vaikuttanee nopeaan toimintaan. Matkatoimiston kautta viisumiasiat siis hoituivat nopeasti ja näppärästi muutamassa arkipäivässä, mutta kannattaa varata rutkasti aikaa ihan varmuuden varalta. Lyhyellä varoitusajalla reissuun lähtevä voi hankkia pikaviisumin kolmessa arkipäivässä, mutta viisumi on voimassa 14 vuorokautta. Hintaa perusviisumille tuli noin kahdeksankymppiä per henkilö, pikaviisumi on hintavampi.

Viisumia voi hakea matkatoimiston tai Venäjän viisumikeskuksen kautta. Itse tukeuduimme matkatoimiston apuun, sillä viisumiin tarvitaan kutsu vastaanottavalta venäläiseltä taholta, ja totesimme kyseisen kutsun hankkimisen hoituvan parhaiten matkatoimistolta. Viisumikeskuksen kautta viisumia hakevat hankkivat näet itse kutsunsa.

Jälkikäteen on todettava, että viisumin hankkiminen on kivutonta ja suht vaivatonta.

2. Mitä dokumentteja viisumia hakiessa tarvitaan?

Passi ajan tasalla. Viisumia hakiessa tarvitaan passi, joka on voimassa vähintään kuusi kuukautta viisumin päättymisen jälkeen. Passissa tulee olla ainakin kaksi tyhjää sivua, ja sen pitää olla ulkoasultaan hyvässä ja siistissä kunnossa.

Värillinen valokuva. Viisumiin tarvitaan yksi värillinen passikuva, joka on otettu puolen vuoden sisällä. Mitaltaan kuvan täytyy olla 3,5 x 4,5 cm.

Erillinen, allekirjoitettu viisumihakemuslomake. Viisumianomuksen täyttäminen tapahtuu näppärästi ihan netin kautta. Koska Turussa asuvina haimme viisumimme NevaToursin, paikallisen matkatoimiston, kautta, hyödynsimme firman nettisivujen kautta löytyvää anomuslinkkiä. Eri matkatoimistojen nettisivuilla on selkeät ohjeet anomuksen täyttämistä varten, joten täytin hakemukseni kotona ja tulostin sen valmiiksi ennen kuin marssin matkatoimistolle.

Ihan vaan vinkiksi, että hakemus kannattaa täyttää huolellisesti oikein tiedoin. Itse olin esimerkiksi onnistunut kirjoittamaan osoitteeni vähän huti, koska olen sielultani ikuinen säheltäjä ja homssantuu. Onneksi matkatoimistossa oli tietokone, joten pääsin saman tien muokkaamaan lapsukseni, eikä viisumihakuni viivästynyt sähläykseni vuoksi.

Koska hoidimme viisumin hakemisen matkatoimiston kautta, meidän piti jättää viisumin hakuajaksi passit matkatoimistoon. Onkin hyvä ottaa huomioon, että passi on ainakin muutaman päivän tai jopa useammankin viikon matkatoimistolla jemmassa.

Matkavakuutustodistus. Viisumia haettaessa on esitettävä todiste voimassa olevasta vakuutuksesta, josta on käytävä ilmi viisumia hakevan henkilön henkilötiedot (nimi, osoite, syntymäaika jne.). Huomioitavaa on myös, että vakuutuksen numero ja kestoaika on kirjattava todistukseen. Vakuutustodistuksessa tulee näkyä lisäksi vakuutusyhtiön logo sekä todistusta käsitelleen työntekijän nimi. Vakuutuksen tulee kattaa hoitokulut, jotka koituvat äkillisestä sairaudesta tai jopa inhorealistisesti ajateltuna ruumiin kuljettamisesta kotiin.

Ainakin Ifillä oikean vakuutustodistuksen sai hankittua näppärästi Omat sivut -verkkopalvelun kautta – nettisivuille on selkeästi merkitty kohta, josta voi tilata vakuutustodistuksen juuri Venäjän viisumia varten.

Tässä kohtaa mainittakoon, että yli 7 arkivuorokautta Venäjällä asuvan ulkomaalaisen olinpaikka on rekisteröitävä Venäjän viranomaisen sähköiseen tietokantaan. Jos yöpyy hotellissa, hotelli hoitaa moiset hommat.

3. Älä hukkaa matkakorttia.

Konduktööriltä tai vaununhoitajalta saa kaksi maahantulokorttia junassa. Kortit jaetaan ennen rajanylitystä, ja molemmat osaset tulee täyttää ohjeiden mukaisesti matkan aikana. Venäjän rajaviranomaisen leimaama kortti pitää säilyttää huolellisesti mukana koko matkan ajan, vaikkapa passin mukana.

Junassa suoritetaan raja-ja tullitarkastus, ja tätä varten on hyvä pitää sekä passi hollilla. Tullivirkailijat saattavat tarkistaa laukut (veskaani ei tosin tarkastettu lainkaan).

4. Hanki junaliput ajoissa.

Matkamme ajoittui helatorstaiviikonlopulle, ja vaikka olimme lippujen varaamisessa hyvissä ajoin liikkeellä, juna oli varaushetkellä tupaten täynnä. Emme saaneet paluulippuja haluamaamme junavuoroon, tosin juna kulkee kolmesti päivän aikana, joten onneksi pelivaraa reissun aikataulutuksessa on. Sanoisin kuitenkin, että aikainen lipunvaraaja hyvät paikat nappaa, myöhäiset jäävät laiturille.

5. Majoitus

Me valitsimme majoituspaikaksi hotellin, sillä helppous ennen kaikkea. Pietarissa tuntuu löytyvän monentasoista hotellia ja hostellia, mutta me taisimme päätyä ensimmäiseen vaihtoehtoon, jonka bongasimme internetin ihmeellisen maailman syövereistä. Miksi? Koska netistä löytyvien kuvien perusteella hotelli näytti hurmaavalta! Myös sijainti oli olennaisessa osassa – vaikka olisimme löytäneet oikein edullisen hotellin hitusen kaupungin ulkopuolelta, ajatus metrolla suhaamisesta ei oikein houkuttanut.

Matkaa suunnitellessamme totesimme, että tärkeimmiksi seikoiksi hotellia valitessa nousevat aamupala, viihtyvyys ja sijainti. Terveisin aikuismatkaajat.

Päädyimme hotelliin nimeltä Akyan, joka sijaitsee osoitteessa Ulitsa Vosstaniya, 19 eli suhteellisen likellä keskustaa aivan Nevski Prospektin, pääkadun, tuntumassa. Esimerkiksi Eremitaasiin on kolmisen kilometriä matkaa. Hotelli on sisustukseltaan hurmaavan pompöösi, ja aamupala osoittautui todella monipuoliseksi ja rikkaaksi – paikka oli siis nappivalinta. Nätissä hotellissa kaksi historiaa rakastavaa turistia saivat yllin kyllin silmänruokaa, ja hatunnosto myös ystävälliselle palvelulle!

6. Nähtävyyksien kartoittaminen ennakkoon

Nähtävyyksiin perehtyminen ennakkoon on luonnollisesti järkevää minkä tahansa kohteen kohdalla, mutta eritoten näin on asian laita Pietariin lähtiessä. Pietari on historiallisesti merkittävä kaupunki, jossa museoiden ja nähtävyyksien määrä tuntui ennakkoon loppumattomalta. Ennen matkaa laadimme kumpainenkin omat toivelistamme, joihin määrittelimme ne paikat, jotka olisi ehdottomasti koettava matkan aikana. On myös hyvä perehtyä merkittävimpiin nähtävyyksiin edes sen verran, että osaa sijoittaa kohteen johonkin aikaväliin. Viikonlopun aikana on mahdotonta kokea ihan kaikkea.

8. Laadi kaupunkikartta

Tästä en ota kunniaa itselleni, vaan parempi puoliskoni on ehkä maailman suunnitelmallisin ja organisoiduin ihminen, jonka tunnen. Hyvä niin, sillä uuteen paikkaan matkustaessaan on hyvä kartoittaa ennakkoon, mistä löytyvät apteekit, hyvät ravintolat, tärkeimmät nähtävyydet ja niin edelleen. Näin paikan päällä ei tarvitse tuhlata aikaa siihen, että yrittää summan mutikassa löytää ruokaa nälän yllättäessä. Ja että eri kaupunginosassa on ainakin tiedossa yksi ravintola, johon voi mahdollisesti yrittää tunkeutua syömään. Google Maps kunniaan!

Pietari on kulttuurikaupunki, joka sykkii elämää ja näkemistä. Kun laatii valmiiksi jonkinlaisen kartan kaupungin osasista, on paremmin kärryillä siitä, mitä ympäristössä tapahtuu.

8. Laadi kartta Eremitaasiin

Jatkettakoon kahden edellisen kohdan maailmassa, mutta siirtykäämme Eremitaasiin. Esitän täysin epätieteellisen väittämän, että museossa saisi vietettyä noin koko elämänsä, jos kävisi jokaisen näyttelytilan ihan antaumuksellisesti läpi. Onneksi nykyään Eremitaasin nettisivuilla on sovellus, jonka avulla voi laatia itselleen kartan, johon merkitsee itseään kiinnostavimmat kokonaisuudet. Itselläni meinasi puskea ahdistus eri vaihtoehtoja punnitessani, sillä Talvipalatsiin on koottu ihan kaikki! Linkki karttasivulle).

9. Ruplat haltuun

Kortti käy monessa paikassa, mutta on hyvä varata jonkin verran ruplia mukaansa. Raha-asioista kun tuli puhetta, todettakoon samaan syssyyn, että hintataso tuntuu yleisesti ottaen olevan Suomeen verrattuna inhimillisempi – ainakin ravintoloissa ja kahviloissa vierailu ei kevennä kohtuuttomasti kukkaroa. Esimerkiksi vaatteiden hinnoista minulla ei ole harmainta haisua, sillä emme käyneet kaupoissa. Jos matkamuistoja haluaa haalia (minä halusin oman maatuskan!), Nevski Prospektin puljut vaikuttivat olevan hitusen hintavampia verrattuna syrjemmässä sijaitseviin liikkeisiin.

Kuten monessa muussakin maassa, Venäjällä on tippikulttuuri, ja ravintolassa jätetään noin 10 % tippiä.

+ Yritä näyttää passikuvassa ihmiseltä.

Omalla kohdallani pyrkimys näyttää muulta kuin zombielta tai murhaajalta on tuhoontuomittu, joten voisinkin todeta, että naamani jatkoi sen mielestä hyväksi havaittua kaavaa noudattaen: näytän passikuvassani ihan hirveältä. Koska viisumi on oikeastaan tarra, joka liimataan passiin, on sidoksissa epäonnistuneeseen kuvaan ainakin viisi vuotta. Suosittelenkin, että älkää epäonnistuko kuvattavina ollessanne jo ihan oman hyvinvointinne vuoksi.

Kaiken a ja o monipuoliseen Pietariin matkustamisessa on se, että selvittää mahdollisimman paljon asioita ennakkoon. Näin lyhkäiselläkin reissulla ehtii kokea paljon!

Lähteenä olen hyödyntänyt seuraavia sivuja:
Turun Nevatours
VR
Suomi-Venäjä -seura

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.