Suomen suurin matkablogiyhteisö

Savojärven kierros Kurjenrahkassa

Kurjenrahkan kansallispuisto on todella mielenkiintoinen päiväpatikan kohde, josta monentasoiset liikkujat löytävät itselleen sopivat reitit. Huhtikuun loppupuolella, kun Föli-bussit alkoivat kulkea Kurjenrahkan suuntaan, valitsimme merimiehen kanssa kevään ensimmäiseksi patikkareitiksemme Savojärven kierroksen.

Savojärven kierroksen voi aloittaa joko Kurjenpesän pysäkiltä itäisen rannan puolelta tai läntiseltä rannalta Rantapihan pysäkiltä. Bussilla kulkevien on hyvä muistaa, että bussipysäkki on Kuhankuonolla, josta on lyhyt kävelymatka varsinaiselle kierrokselle.

Savojärven kierroksen pituus on kuutisen kilometriä, ja se on varsin helppokulkuinen maastoltaan. Suoalueiden ylittävät pitkospuut, ja Kuhankuonon rajakiven tuntumassa kulku on esteetöntä. Reitti on selkeästi opastettu; oranssit merkinnät puissa ohjaavat kulkemista, ja matkan varrelle on pystytetty opasteita, joista voi tarkistaa sijaintinsa. Koska Savojärven kierros on todela helposti tavoitettava, se on myös varsin suosittu, joten suosittelen varautumaan kevyeen ruuhkaan etenkin aurinkoisina päivinä.

Aloitimme reissumme Kuhankuonon parkkipaikalta. Kuljimme kohti Rantapihaa, josta löytyvät sauna, pikkuinen uimaranta, keittokatos sekä kuivakäymälät, jotka ovat vapaasti patikoijien käytöstä. Alueella toimii myös toukokuusta syys-lokakuuhun viikonlopppuisin kioski, josta saa nälän yllättäessä pikkupurtavaa mukaansa. Nälästä puheen ollen haluan kokemuksen syvällä rintaäänellä muistuttaa, että vaeltamaan lähtiessä on syytä varautua kunnon evässatsilla eli suklaalla. Toki riittävä vesimäärä on myös yleisesti ottaen hyvä asia, mutta suklaa on elinehto. Jos suklaata ei ole mukana, ei voi sanoa olleensa patikoimassa.

Aluksi ohitimme Kuhankuonon rajakiven, jonka historia ulottunee ainakin keskiajalle, jolloin monen pitäjän rajat risteilivät juurikin rajapyykin kohdalla. Jo 1300-luvun loppupuoliskolta on löydetty merkintöjä rajakivestä. Nykyisin kuhan kuonoa muistuttavaa kiveä reunustavat kaiken kaikkiaan seitsemän kiven rajat, jotka halkovat kansallispuistoa; rajakuntia ovat Turun lisäksi Aura, Pöytyä, Rusko, Nousiainen, Masku ja Mynämäki.

Rajakiveltä ei ole pitkä matka vuonna 1918 vain 16-vuotiaana surmatun punakaartilaisnuorukaisen, Ahti Jalosen, muistokivelle. Nuoren pojan julmasta kohtalosta saati surmaajasta ei ole koskaan saatu selvyyttä, mutta muistomerkin mukaan Jalonen sai kokea traagisen lopun ”valkoisen terrorin uhrina”.

Vaikka Savojärven kierros on lyhyt ja helppo, Lammenrahkan halkova reitti on mainio tapa tutustua varsinaissuomalaiseen suomaisemaan. Savojärven ympäri kiemurteleva reitti on todella kaunis ja yllättävän monipuolinen. Matkan varrella suomaisema tuoksumaailmoineen on huumaava, ja syvänsinisen järven laineiden lempeä liplatus rentouttaa mielen.

Bussilinjat 21 ja 23 kuljettavat tunnin mittaisen matkan suoraan Kuhankuonon parkkipaikalle aivan Kurjenrahkan kansallispuiston porteille, josta pääsee kätevästi tutustumaan alueeseen. Bussien lähtö-ja paluupiste Turun puolella on Puutorilla. Suosittelen ehdottomasti julkisen liikenteen hyödyntämistä, sillä bussit lähtevät jopa viikonloppuisin tunnin välein. Liikennöinti jatkuu aina syyskuun loppuun asti, joten kokonainen kesäkausi on aikaa suksia suolle.

Lisätietoa:
Kuhankuonon nettisivut
Kurjenrahkan reitit
Fölin liikennöinti Kuhankuonolle

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.