Suomi vs. Ruotsi: Tukholman Yliopisto 1/3

 

Minulla onneksi on enää muutama kurssi jäljellä otsikossa mainittua koulutusohjelmaa, jes! Ajattelinkin siis tehdä pienen koosteen kuinka Ruotsissa opiskelu eroaa Suomeen verrattuna. Taustatietona vielä, että kyseessä on siis maisteriohjelma; Kandin kävin Suomessa pääaineenani laskentatoimi ja rahoitus, sivuaineena taloustiede. Hakuprosessia en avaa sen enempää, mutta kiinnostuneille tiedoksi että kirjoitin aiheesta jo vuosi sitten täällä :)

 

Kampuselämä

Tukholman yliopistolla on muutamia kampuksia, joista omassa käytössäni on Frescati ja Kräftriket. Frescatin rakennukset on oikeasti ihan kamalia, eikä niitä ole todellakaan suunniteltu viihtyisäksi opiskeluympäristöksi :D En yllättynyt tippaakaan kun kuulin että Frescatin rakennukset muodostivat ennen sairaala-alueen.  Ainut mukava paikka istuskella on Studenthuset, joka on huomattavasti uudempi ja suorastaan paratiisi muihin rakennuksiin verrattuna. Yllättäen se onkin aina tupaten täynnä. Kaikki muut rakennukset saisi minun puolestani yksinkertaisesti räjäyttää. Kräftriketin talot (kuvassa) taasen ovat sentään ulkoapäin hienot, mutta valitettavasti myös nämä on sisältä kovin epäviihtyisät ja epäkäytännölliset.

Suuri ero Suomeen onkin, että opiskelijat ei niinkään ”hengaile” yliopiston alueilla. Se on oikeasti sääli, kandi-aikaan kirjastolle tultiin nimenomaan hengailemaan jaksotuksella 1h lukemista ja 3h kahvilla. Siinä tuli kyllä hankittua ystäviä ihan eri tavalla kuin täällä, tutustuminen oli huomattavasti helpompaa.

 

 

Opiskelijaelämä

Tukholmasta löytyy melkein mitä vaan enemmän tai paremmin kuin Suomesta, mutta opiskelijaelämä ei yllä tälle listalle. Ensimmäisellä viikollani osallistuin tapahtumaan, missä suoritettiin ryhmätehtäviä ympäri kampusta. Meillä oli Suomessa kandissa samanlainen, ja päivä jäi mieleeni ehkä yhtenä parhaista! Tukholman tapahtumassa olin vilpittömän onnellinen, kun ampiainen pisti sormeeni ja sain tekosyyn ”mennä laittamaan käden kylmän veden alle” aka karata koko tapahtumasta. Oli tosin snadisti noloa, kun eräs tyttö johon tutustuin päivän aikana laittoi illemmalla Facebookissa viestiä, että onko mulla kaikki kunnossa kun ei nähnyt minua enää ampiaishyökkäyksen jälkeen :D

Kandina olisi voinut ehkä olla täälläkin enemmän tapahtumia, mutta ilmeisesti nekin aika kaukana Suomen tasosta :)

 

Mahdollisuudet työrintamalla

Mahdollisuus saada oman alan töitä Tukholmassa on kyllä huomattavasti parempi kuin Suomessa. Yli puolet luokastani on opiskelujen ohella töissä, yleensä vielä jossain ”kovissa” hommissa eri rahoitusalan yrityksissä. Tukholmassa tarjontaa on yksinkertaisesti niin paljon enemmän; Suurien kansainvälisten organisaatioiden Pohjoismaiden toimistot sijaitsevat lähes poikkeuksetta Tukholmassa.

Ja hei, varsinkin suomenkielisille työntekijöille on kysyntää! Joo, luitte oikein, suomenkielisille. Usein jos Pohjoismaiden toiminnot on keskitetty Tukholmaan, voivat ruotsalaiset hoitaa niin norjalaiset kuin tanskalaisetkin asiakkaat ruotsalaisten lisäksi. Mutta suomalaiset? Siihen tarvitaan jo erikoisosaamista ;) Sekä minulle että poikaystävälle on tipahdellut useammankin kerran sähköpostiin työhaastattelukutsuja suomea vaativiin tehtäviin, ilman siis että olisimme paikkaa edes hakeneet. Ei tapahtuisi Suomessa!

 

Huomasin että teksti alkoi näyttää jo aikas pitkältä, joten jatketaan seuraavassa osassa :) Kunnianhimoisesti päätin että niitä tulee 3, heittäkää toiveita jos on tiettyjä aihealueita joista toivoisitte tekstiä!

 

 

(En ole ikinä ottanut kuvan kuvaa koululla, joten kuva lainattu täältä)

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply