Suomen suurin matkablogiyhteisö

Iso-Naappila – Salonsaaren kätketty salaisuus

Olen asunut osa-aikaisena asukkina Asikkalassa, ihan Salonsaaren kupeessa jo 7 vuotta. Olen veneillyt Salonsalmesta satoja, ellen tuhansia kertoja Vääksyyn, Vääksyn kanavalle sekä Pulkkilanharjulle ja Päijänteen kansallispuistoon. Olen aina ihastellut Salonsaaren rantoja ja kaikkia niitä toinen toistaan upeampia mökkejä vesiltä käsin. Olen lukemattomia kertoja kertonut vieraillemme ”paikallistuntemuksellani”, kuinka vaikeaa on saada mökki Salonsaaresta ja kuinka harvoin siellä on mökkejä, saati rakentamatonta rantaa myytävänä. Minulla ei ole ollut minkäänlaista ymmärrystä, että Salonsaaren kauniit ja rauhalliset rannat, sekä toinen toistaan ihastuttavammat mökit, voisivat olla kenen tahansa saatavilla.

Sain loppuvuodesta 2018 kutsun tutustumaan Iso-Naappilan lomaan Asikkalan Salonsaareen. Kutsun saatuani kirjoitin ensitöikseni Googleen ”Iso-Naappila + Salonsaari”. Ensimmäinen reaktioni oli laittaa viestillä tiedot puolisolleni. Olin positiivisesti yllättynyt, vaikka jouduinkin syömään sanojani nyt moneen suuntaan! Salonsaaresta todella löytyy toimija, joka mahdollistaa ikimuistoisen mökkiloman, kuten omalla mökillä. Se mikä tekee Salonsaaresta ensiluokkaisen, sekä halutun mökkipaikan on se, että mökki sijaitsee juotavan hyvän Päijänteen rannalla. Näiltä rannoilta on vain reilu tunnin ajomatka Helsinkiin, sekä vain kivenheiton verran matkaa Vääksyn keskustan palveluihin, esimerkkinä ravintola- ja kahvilatarjonta.

Tila on kaikkea sitä maalaisromantiikkaa parhaimmillaan, mitä näkee vain suomifilmeistä. Tilan päärakennus on rauhaisan pelto- ja metsämaiseman ympäröimässä maisemassa. Tila on ollut saman suvun omistuksessa jo 1500-luvulta lähtien. Tällä hetkellä tilan yritystoimintaan kuuluvat mökkivuokrauspalvelut, sekä maansiirto- ja metsäpalvelut, joita pyörittävät sisarukset Katja ja Asko. Heidän vastuulleen tila siirtyi sukupolvenvaihdoksen kautta, joka tehtiin 2000-luvun alkupuolella. Heidän vanhempansa perustivat vuonna 1991 Iso-Naappilan lomakylä Ky:n, jonka pääliiketoiminta oli ympärivuotinen mökkivuokraus, sekä kotimaisille, että ulkomaisille asiakkaille. Aina siihen asti tilan pääelinkeino oli maanviljely.

Sovimme treffit Katjan kanssa eräänä kauniina tammikuisena sunnuntaipäivänä osoitteseen Salonsaarentie 486. Kyseisessä kohteessa sijaitsee Iso-Naappilan päätalo, joka toimii juhlien ja kokousten keskittymänä. Hyppään yrittäjänä toimivan Katjan autoon ja lähdemme kierrokselle vapaana oleviin mökkeihin. Mökkien hyvästä sijainnista, sekä viihtyvyydestä kertoo se, että osa mökeistä on pitkäaikaisvuokralla. En ihmettele, sillä Etelä-Päijänne kuuluu halutuimpien mökkirantojen joukkoon, mutta mökkejä ei vaan yksinkertaisesti ole kysyntään nähden tarpeeksi tarjolla. Kesälomasesongin lisäksi Päijänteen hiihto-, luistelu- ja pilkkimahdollisuudet vetävät mökkeilijöitä puoleensa, myös talvisin.

Itse olen ehdottomasti kevätmökkeilijä, vaikka lempivuodenaikani onkin kesä. Keväisin Päijänteen rannoilla on upeaa seurata, kuinka vesilinnut saapuvat suurina joukkoina etsimään pesimäpaikkoja. Useimmat Etelä-Päijänteen kalastuskunnat ovat kieltäneet lintujen metsästyksen kalastuskuntiensa alueella ja sen vuoksi lintujen määrä ja lintukannan monimuotoisuus on todella vaikuttava. Samanaikaisesti, kun linnut tekevät paluumuuttoaan, niin ympäristö puhkeaa elämään ja vihreys lisääntyy silminnähden päivittäin. Kalastusta harrastaville ja kalaruokia rakastaville Päijänteen upeat kalavedet mahdollistavat tuoreen kalan kohtuullisen vaivatta ”omasta rannasta” ruokapöytään. Kalastaessa on kuitenkin tärkeää muistaa asiaan kuuluvat kalastusluvat, jotka saa tilattua kätevästi netistä.

Saavuttuamme ensimmäisen mökin pihaan, niin vannoutuneena Päijänne-fanina sekä rannat, että talvipäivän aurinko valkoisessa maisemassa tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Luonto mökkien ympärillä vangitsi katseeni täysin. Ensimmäinen kohde johon saavuimme, oli upea ja tilava mökki, joka soveltuu erityisesti perhekäyttöön. Kuten Iso-Naappilan mökit yleisesti, niin myös tämä kyseinen mökki oli hyvin varusteltu ja todella viihtyisä. Mökin rappusilta on vain kivenheiton matka rantaan ja sokerina pohjalla rannasta löytyi myös oma rantasauna. Sijainti oli rauhallinen ja suojaisa, joka mahdollistaa täydellisen irtautumisen kiireisestä arjesta.

Viimeinen ”mökki”, jonka pihaan saavuimme oli upea huvila piharakennuksineen Salonsalmessa. Juuri tämä huvila on yksi niistä kohteista, joita olen aina ihaillut ohi ajaessamme – enkä vähiten suuren ja rauhaisan pihan vuoksi, joka ei ole itsestään selvyys Etelä-Päijänteellä. Saapuessamme tunne oli epätodellinen ja innostunut. On vaikea sanoin kuvailla sitä tunnetta, kun ajaessasi et tiedä lainkaan mihin olet menossa ja lopulta perille päästyäsi tunnet paikan täysin – tiedät miltä se näyttää kaikkina vuodenaikoina, mutta toisesta perspektiivistä katsottuna. Olo oli hetken kuin kärpäsellä katossa. Vaikka paikka oli niin vieras, niin silti se oli niin tuttu ja kotoisa.

Upea, suuri piha, ihana rantarakennus, palju rannassa. Tämä kohde oli juuri sellainen, jossa voisin kuvitella viettäväni pidemmänkin loman, vuodenajasta riippumatta. Kyseessä on yli kymmenen hengen huvila, jota myös yritykset vuokraavat käyttöönsä. Huvila nimeltään ”Tervatuohinen” on varattavissa sellaisenaan reilu 10 hengen kokouspäiviin tai sen voi varata osana kokouspakettia, johon yhdistyy kokouspäivä Iso-Naappilan päätalossa, sekä majoittuminen luonnonkauniissa Salonsaaressa päätalossa, sekä mökeissä.

Oli ilo käydä tutustumassa Iso-Naappilan mökkeihin ja vielä suurempi ilo oli tavata ihastuttava yrittäjä, joka tätä kaikkea hallinnoi osana kiireistä arkeaan! Iso-Naappilan loma on yrittäjänsä tavoin alati kehittyvä ja ajan matkailutrendejä seuraava, asiakkaitaan kuunteleva yritys. Paikallisvaikuttaminen, sekä yhteiskunnallisesti tärkeät asiat näkyvät niin yrityksen toiminnassa, kuin yrittäjän arjessa ja Katja onkin tällä hetkellä mm. Juotavan Hyvä Etelä-Päijänne ry:n hallituksessa, Lomarenkaan hallituksessa varajäsenenä, sekä Asikkalan Yrittäjien puheenjohtajana. Tämän kaltaisella vaikuttamisella Katja mahdollistaa yrityksen ja tilan siirtymisen vielä useiden vuosisatojen ajan edelleen. On upeaa nähdä, kuinka perinteet ja nykyisyys kohtaavat ja vieläpä niin, että ajan havina ja henki välittyy asiakkaallekin.

Ensi kesän mökkivaraukset on nyt avattu, joten nyt sinulla on mahdollisuus muuttaa unelmasi mökkilomasta Etelä-Päijänteellä todeksi. Mökkivarauksiin pääset yrityksen verkkosivuilta https://naappila.fi/mokkiloma-naappilassa/.

Yrityksen Facebookista löydät upeita tunnelmakuvia ja asiakasarvosteluja: https://www.facebook.com/naappila/.

Instagramissa löydät ajankohtaisia tietoja ja kuulumisia: https://www.instagram.com/isonaappila/

Kesäkuussa kerron teille miltä tuntuu juhlahumu Iso-Naappilassa. Olen etuoikeutettu päästessäni juhlimaan serkkuni ja kummipoikani äidin 40-vuotispäiviä näihn upeisiin puitteisiin! Iso-Naappilan tilalla on mahdollista järjestää vaivatta jopa 50 hengen juhlia vuodenajasta riippumatta. Lisää Iso-Naappilan juhlatilasta voit lukea täältä.

Artikkelin kuvat ovat Iso-Naappilan kuvapankista. Sillä vuosikaudet minua palvellut kamera päätti lopettaa yhteistyömme juuri, kun saavuimme ensimmäiseen kohteeseen. Kiitos ihanista kuvista ja upeasta vierailusta!

 

Juttu on osa alkuvuonna julkaistavaa juttusarjaa, jonka bloggaaja halusi rakentaa rakkaudesta Asikkalaan.

Vastauksen siihen, miksi oma rakkauskuntani on nostamisen arvoinen, löydät täältä: 3 urbaania legendaa; miksi en matkusta kotimaassa?.

Mikä kotimaan kohde on sinun mielestäsi liian tuntematon ja ansaitsisi tulla löydetyksi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply