Suomen suurin matkablogiyhteisö

Apteekinmajoitus

Laitoin loppuvuodesta ilmoituksen Asikkalan ilmoitustaulu-nimiseen Facebook-ryhmään kysyen: ”Mitä sinun mielestäsi jokaisen hiihtolomalaisen ja ohikulkijan tulisi tietää Asikkalasta?” Sen kysymyksen myötä sain yhteydenoton käydä tutustumassa muutamiin paikallisiin majoitusmahdollisuuksiin, joihin ei mökkiläisenä ole koskaan tullut tutustuttua. Yksi näistä paikoista on tunnelmallinen Apteekinmajoitus Vääksyn vanhassa keskustassa.

Ottaessani loppuvuodesta näiden ilmiantojen tiimoilta yhteyttä Armiin, joka on nainen Apteekinmajoituksen takana, en osannut arvata millainen tarina majoitusliikkeellä voi olla. Olen nähnyt Apteekinmajoituksen kyltit jo vuosien ajan asioidessani vanhassa Vääksyssä. Mutta en koskaan ollut ajatellut sen kummemmin mitä tuo vanha puutalo kylänraitin varressa kätkeekään sisäänsä.

Apteekinmajoitus Asikkala

Töissä kotona vai koti töissä?

Saavun pimeänä talvi-iltana töiden jälkeen majoituksen pihaan. Piha on valaistu todella näyttävästi upeilla kausivaloilla. Pihan puolella on kaksi ulko-ovea, kuten paritalossa konsanaan. Mietin hetken, että kummalle ovelle minun piti mennä, kunnes huomasin kyltit oven päällä, jotka ohjasivat minut koputtelemaan oikean puoleisen oven taakse. Oven avaa tummatukkainen nainen, jonka kasvot hymyilevät kilpaa kesäisin näyttäytyvän Naantalin auringon kanssa. Astun sisään ja silmäni ohjautuvat heti vanhoihin suuriin lasisiin lääkepulloihin. Sisääntuloaulassa on paljon kaunista rekvisiittaa, joka kertoo yrityksen nimen mukaisesti rakennuksen historiasta. Rakennus on toiminut 50-luvulle asti apteekkina.

 

Keskustelun alkumetreillä käy ilmi, että yrittäjäpariskunta lapsineen asuu rakennuksen toisessa päässä. Toinen ovi olisikin ollut heidän kotiovensa. Koti on rakennettu rakennuksen toiseen päähän majoitusliikkeen ehdoilla ja mm. kodinhoitohuone on sijoitettu siten, että se palvelee ennen kaikkea majoitusliikkeen tarpeita.

Koti majoitusliikkeen yhteydessä mahdollistaa asiakkaille ensiluokkaisen kokemuksen, sekä avun saatavuuden, jos sille nousee tarvetta. Läsnäolo ja välittäminen onkin niitä asioita, joista yrittäjä on saanut kiitosta. Hän on saatavilla, kun asiakas apua tarvitsee, mutta asukkailla on kuitenkin oma rauha, niin halutessaan. Tällainen ratkaisu mahdollistaa myös majoitusliikkeen pyörittämisen lähes yhden hengen voimin, pois lukien sesongit.

Tarjousideakilpailu mahdollisti Apteekinmajoituksen

Asikkalan kunta järjesti yli 10 vuotta sitten tarjousideakilpailun, jossa kiinteistöä myytiin. Kiinteistö oli ollut aiemmin myynnissä jo hyvän tovin, menemättä kuitenkaan kaupaksi. Yrittäjäpariskunnalle Asikkala oli tuttu entuudestaan ystävien kautta. He asuivat pääkaupunkiseudulla ja heillä ei varsinaisesti ollut tarkoitus muuttaa maalle. He kuitenkin kuulivat tästä tarjouskilpailusta ja päättivät käydä katsomassa kiinteistöä.

Saapuessaan ensi kertaa nykyisen majoituksen tiloihin, ensireaktio oli ”EI IKINÄ”. Tila oli ollut kansalaisopiston käytössä ja se oli päällystetty lattiasta kattoon lastulevyllä ja muovimatolla. Nyt ympärilleen katsoessaan on vaikea kuvitella, että millainen tila on voinut edes olla. Mies, joka käy edelleen pääkaupunkiseudulla palkkatöissä uskoi kuitenkin niin paljon rakennuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin, että sai puhuttua vaimonsa ympäri ja innostettua ajatukseen. Ensimmäinen ajatus oli remontoida rakennuksesta paritalo, mutta hetken aikaa asiaa pyöriteltyään alkoi muodostumaan idea aamiaismajoituksesta.

Pitkään kestäneen saneerauksen jälkeen majoitus avasi ovensa 10 vuotta sitten juhannuksena. Rakennus koki todellisen muodonmuutoksen ja kiinteistö remontoitiin lattiasta kattoon hyvällä maulla ja vanhaa kunnioittaen.

Tällä hetkellä majoituskapasiteettia on 25:lle hengelle lisärakennukset huomioiden. Huoneissa on omat WC:t ja kylpytilat ja asukkailla on käytössään pieni keittiö, jossa tarjoillaan myös aamiainen asiakkaan niin halutessa.

Täydellinen työnjako

Olin ennakkoon käynyt tutustumassa yritykseen Googlen, sekä erilaisten matkailusivustojen kautta ja huomasin ilokseni, että asiakkaat ovat arvioineet yrityksen lähes viiden tähden tai 10 pisteen arvoiseksi. Syy siihen selvisi kovin nopeasti jutellessani Armin kanssa. Hän kertoi, että heillä on selkeä työnjako miehensä kanssa: mies hoitaa hallinnolliset asiat ja hän keskittyy positiivisuuteen, sekä asiakkaisiin. Se itseasiassa näkyy ja kyseessä on ollut varsin toimiva yhdistelmä. Se helpotti yrittäjäpariskunnan arkea vuosikaudet, kun mies kävi töissä edelleen pääkaupunkiseudulla, eikä ollut kuin lomillaan mukana operatiivisessa toiminnassa. Nyt mies on jäänyt täysipäiväiseksi yrittäjäksi ja tuo oman ammattitaitonsa paikkakunnalle LVI Apteekki-nimisen yrityksen kautta.

Majoitusliikkeestä ja elämästä vanhassa Vääksyssä on tullut pariskunnan elämäntapa. Toisinaan iskee kaipuu kaupunkiin, mutta onneksi sinne pääsee aina piipahtamaan, niin halutessaan.

Vanhan Vääksyn tunnelma ja aktiviteetit

Pariskunta avasi ovet aivan uudelle asiakasryhmälle joku aika sitten liittyessään Booking.com varaussivustolle. Se on tuonut paljon sekä ulkomaalaisia, että suomalaisia turisteja niin lyhyeksi, kuin pidemmäksikin aikaa. Uudet asiakkaat ovat löytäneet tiensä Asikkalaan, erityisesti kesäaikaan. Vanha Vääksy, sekä Vääksyn keskusta tarjoavat erilaisia aktiviteetteja. Mutta ennen kaikkea rikkaus, joka saa turistit palaamaan kerta toisensa jälkeen on luonto.

Vääksystä ja Vääksyn aktiviteeteista on tulossa oma kirjoituksen, mutta sitä odottaen voit tutustua majoituksen lähipalveluihin vanhan Vääksyn sivuilta.

 

Juttu on osa alkuvuonna julkaistavaa juttusarjaa, jonka bloggaaja halusi rakentaa rakkaudesta Asikkalaan.

Vastauksen siihen, miksi oma rakkauskuntani on nostamisen arvoinen, löydät täältä: 3 urbaania legendaa; miksi en matkusta kotimaassa?.

Mikä kotimaan kohde on sinun mielestäsi liian tuntematon ja ansaitsisi tulla löydetyksi?

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply