Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vintage Cafe.

Ajellessa vanhaa valtatie 4:sta, Lahti-Jyväskylä välillä, vähän ennen Vääksyä Lahden suunnasta, on tienvarressa huomaamaton monien mahdollisuuksien aarreaitta. Paikan pihapiirissä oleva ABC:n kylmäasema mahdollistaa matkailijalle oivallisen taukopaikan ”yhden pysähdyksen taktiikalla”. Tottuneetkin automatkailijat saattavat nähdä tienvarressa vain teollisuushalleja, sekä ajan patinoimaa rautaromua puolillaan olevan tienoon. Ensinäkemältä ei uskoisi, että tienvieressä olevan hallin sisään kätkeytyy paljon muutakin…

Tienvarressa oleva kyltti, joka kertoo kahvilasta, voi jäädä tottuneemmaltakin matkailijalta huomaamatta, sillä tienviitta on kuten aarreaitta itsekin, omalle tyylilleen uskollinen ja hieman ajanpatinoima, ilman neonvaloja. Siitä syystä mainittakoon tuo ABC:n kylmäasema, jonka riemunkirjavat valotaulut ja tankkauskatos kaikkine kirjavine huomioväreineen, toimii mahdollisesti varmempana maamerkkinä risteykselle, jota varten kannattaa hidastaa.

Pihassa on paljon aarteita, joita jopa keräilijät maailmalta ovat havitelleet ne nähtyään. Ja kuten yrittäjähenkisyyteen kuuluu, niin lähes kaikki on kaupan, jos vain hinta on oikea. Ja näin ollen mm. tien varressa oleva autoharvinaisuus on tällä hetkellä neuvottelujen keskipisteenä ulkomaisen ostajan ja yrittäjän kesken. Tarkemmin kun katselee pihapiirissä, voi huomata talvehtivia veneitä ja veneiden siirtelykalustoa ja eipä ihme. Sillä kahvilayrittäjän poika pyörittää veneiden huoltoon ja talvisäilytykseen keskittynyttä liiketoimintaa samassa pihapiirissä. Yritys on aikanaan perustettu kahvilayrittäjän miehen toimesta, joka on yrittäjä itsekin.

Kahvilan sisääntulolla on vanhoja bensamittareita kertomassa vanhasta hyvän ajan tunnelmasta huoltamohengessä. Bensaa mittareista ei kuitenkaan tule, mutta ne saavat asiakkaan vähintäänkin hymyilemään ovelle saapuessaan. Pihalla on myös kesää silmällä pitäen terassikalusteet ja pieni pihakioski.

Astuessa ensimmäisen askeleen sisään tilaan, tulee jotenkin epäuskoinen olo. Ensimmäinen ajatus on, että oliko tämä sama paikka, jonka ovesta juuri astelin? Tekisi mieli mennä takaisin pihalle, kurkata ja katsoa sitä teollisuushallia vielä kerran ulkoa, todetakseen että voiko tämä todella olla se sama..?  Sisään tullessa erilaiset upeasti entisöidyt ja ennen kaikkea erityiset ja ainutlaatuiset tavarat vievät kaiken huomion. Sirkusnainen, joka on tullut Linnanmäeltä toivottamaan asiakkaat tervetulleiksi. Upea vanha rahapeli, jollaista ei koskaan minun ikäiseni ole nähneet edes lapsuudessaan. Tuolla kauniilla, vaikkakin hieman karulla esineellä, verraten nykyisiin muovisiin ja valoshow:llaan huomion varastaviin RAY:n laatikoihin, on eroa kuin yöllä ja päivällä! Vastaavanlaisia tavaroita on rekvisiittana ympäri liiketilaa ja jokainen yksilöllinen ja ainutlaatuinen esine muodostaa uskomattoman upean kokonaisuuden. Tilassa näkyy sisustamisen taito, jota kadehdin – sen vuoksi oma kotimme on hyvin pelkistetty ja skandinaavinen, jotta yleisvaikutelma ei olisi sekava tavaroiden sekametelisoppa. Jota se varmasti olisi, jos itse yrittäisin yhdistellä noita upeita eri vuosikymmeniltä peräisin olevia esineitä kokonaisuudeksi. Tavaroita on hankittu tarkkaan harkitusti ja vuosien ajan. Tavarat ovat löytyneet vuosien mittaan ja ympäri Suomea, sillä kahvilayrittäjän miehellä on laaja verkosto, jota kautta suurimmat löydöt usein löytyvätkin.

Kun eteisen alkujärkytyksestä (positiivisesta sellaisesta) pääsen yli, avautuu minulle uusi maailma. Ihan uusi ulottuvuus. Oikealla kädellä on myymälä ja vasemmalla on kahvila. Myymälässä on uniikkeja ja varta vasten juuri tänne myyntiin otettuja tuotteita. Yrittäjä on toiminut pitkään töissä erään tavaratalon sisustusosastolla ja se näkyy myös myymälässä. Eroavaisuutena on se, että yrittäjä pääsee vihdoin myymään niitä tavaroita, joita ei pääsääntöisesti ketjuvetoisessa tavaratalossa oteta valikoimiin. Myymälä on hänen näköisensä, joka on ennen kaikkea upea asia! Jokainen myyntiin otettu tuote on tarkkaan harkittu ja jokainen tuote, sekä ennen kaikkea tuotteen valmistaja täyttää yrittäjän korkeat laatuvaatimukset. Myyntiin valikoituu tuotteita yrittäjän hyvien kokemuksien kautta ja ennen kaikkea laatu on se asia, jota yrittäjä haluaakin vaalia valikoimissaan.

 

Laatu näkyy myös kahvilan puolella. Kaikki kakut ja leivonnaiset, sekä lounaskeitto on yrittäjän omin käsin valmistamia ja laadukkaista raaka-aineista. Tarjolla on joka päivä tuoreita munkkeja, sekä mitä upeampia kakkuja. Kahvi on Löfbergsin korkealaatuisista kahvipavuista valmistettua, jolloin kahvikupillisen ottaessaan voi olla varma, että kahvissa maistuu vastapaahdetun kahvin maku. Kahvivalikoimaa löytyy laidasta laitaan ja erikoiskahvit ovat saatavilla vaativampaankin makuun. Kahvilan tunnelma on ihanan lämmin ja kotoisa ja siitä huokuu se tunnelma, miksi kahvila on ylipäätään olemassa. Yrittäjä, joka rakastaa matkustamista, on kiertänyt useita vanhoja kaupunkeja ja niiden pieniä katukahviloita. Usein kahviloissa istuessaan mieleen vallannut ajatus ”kyllä minäkin tämän osaisin”, muuttui lopulta todeksi. Kerättyään yli 20 vuotta kaupanalan kokemusta yrittäjä oli lopulta todennut, että aika olisi kypsä lähteä tavoittelemaan niitä asioita, joita oikeasti haluaa. Jos rakkaus on vanhoissa tavaroissa, niin silloin ketjuvetoisessa tavaratalossa työskentely ei ollut kutsumus, vaikka olisi kuinka hyvä työssään. Niin alkoi syntymään konsepti Vintage Cafeen ympärille.

 

 

 

Kysyessäni juhlapalveluista, yrittäjä kertoo, ettei toistaiseksi ole ollut juhlapalveluita, vaikka niitä on joskus kyseltykin. Haasteena on nykyisten tilojen osalta myymälän irtaimisto ja niiden valvominen vahinkojen välttämiseksi. Juhlapalvelun tarjoamiselle yrittäjällä olisi kaikki mahdolliset puitteet muuten. merirosvoteemaiset häät ja 50-lukuteemaiset 50-vuotisjuhlat ja monet muut upeat juhlat järjestäneenä, ei ideat varmasti loppuisi kesken! Yrityksille on kuitenkin jo nyt myyty kokouspalveluja ja parin kymmenenhengen seurueiden kokoustilaisuudet ovatkin mahdollisia.

Yritys kokonaisuutenaan on täynnä mahdollisuuksia ja oikeasti innolla jo odotan, että mitä kaikkia mahdollisuuksia ulkoa niin mitään sanomaton tila voi vielä mahdollistaakaan ohikulkijoille, sekä paikallisille ja mökkiläisille. Tälläkin hetkellä jo tilassa järjestetään Pin Up-kuvauksia ja samalla teemalla on suunnitteilla naisteniltoja. Kesätorstaisin järjestetään mobilistitapahtuma, joka vetää vanhojen autojen harrastajia paikalle niin läheltä, kuin kaukaa ihastelemaan upeita autoja ja verkostoitumaan. Mobilistitapahtuma tulee yrittäjän miehen harrastustoiminnasta, mutta vastaavasti yrittäjän oman harrastustoiminnan ja LC Asikkala Leijonien aktiivisuuden kautta pihalla järjestetään myös peräkonttikirppistä, jonka paikkamyynnin tuotto kerätään hyväntekeväisyyteen. Lisäksi sisätiloihin on suunnitteilla loosseja, joihin voidaan perustaa pop up-myymäliä sesongista riippuen. Ideoita on paljon ja paljon on jo toteutuksessakin. Kaikki vaatii kuitenkin sen, että jokainen asiakas uskaltaa rohkeasti ottaa sen ensimmäisen askeleen ja astua sen kynnyksen yli ennakkoluuloitta.

Mikäli ajelet etelästä kohti pohjoista, niin pistä mieleesi vanha nelostie ja nykyinen valtatie 24. Täytä tankkisi ennen Vääksyä ja piipahda yllättymään Vintage Cafeeseen. Tiskillä sinua suurimmalla todennäköisyydellä palvelee yrittäjä itse, joka työskentelee yrityksessään itse, pois lukien kesäsesonkia, jolloin apuna on kesäapulainen.

 

Vintage Cafeehen voit tutustua:

http://www.vintagecafe.fi/

Vintage Cafe Tripadvisorissa

 

Samassa tilassa palveleva täyden palvelun venepaikka; http://www.rantarosvo.fi/home/

 

Juttu on osa alkuvuonna julkaistavaa juttusarjaa, jonka bloggaaja halusi rakentaa rakkaudesta Asikkalaan.

Vastauksen siihen, miksi oma rakkauskuntani on nostamisen arvoinen, löydät täältä: 3 urbaania legendaa miksi en matkusta kotimaassa.

Mikä kotimaan kohde on sinun mielestäsi liian tuntematon ja ansaitsisi tulla löydetyksi?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Elena maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 13:31

  Ihana mesto ! Erinomaista palvelua ja herkut ! !!!
  Suosittelen 🌼💖

  • Reply jessica maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 20:35

   Kiitos kommentista Elena! Osuit aivan naulan kantaan! Upea paikka, palvelusta ja tarjoiluista puhumattakaan! 🙂

 • Reply Elena Pervaia maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 13:31

  Ihana mesto ! Erinomaista palvelua ja herkut ! !!!
  Suosittelen 🌼💖

 • Leave a Reply