Suomen suurin matkablogiyhteisö

3 urbaania legendaa; miksi en matkusta kotimaassa?

Usein huomaan itsekin törmääväni matkasuunnittelussani siihen, että katselen kohteita ulkomailta – erityisesti talvisesonkiin kohdistuville matkoille. Eikä se nyt tietenkään mikään synti ole, sillä kuka nyt ei haluaisi matkustella ja kokea ulkomaan eksotiikkaa, uusia kulttuureja sekä aurinkoa. Mutta tosiasia on myös se, että liian usein en anna edes mahdollisuutta kotimaanmatkailulle.

Tutkitun tiedon mukaan suomalaiset mieltävät kotimaanmatkailun kalliina. Ja taas vastaavasti toisessa tutkimuksessa markkinoinnin jättämiin mielikuviin kotimaanmatkailusta yhdistetään pääsääntöisesti suuria hotelliketjuja tai Lapin luksuskohteita. Ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen matematiikkanero, jotta ymmärtää mistä tuo yhtälö noihin tutkimuksiin nousee.

Jokainen, joka on ollut tekemisissä markkinoinnin parissa tai on työskennellyt toimialalla, jota on pitänyt markkinoida kuluttajille, tietää, että valtakunnallinen ja muistijäljen jättävä markkinointi on kallista. Monesti näkyvä ja mieleenpainuva markkinointi onkin niiden yritysten tavaramerkki, joihin yhdistetään myös se hieman korkeampi hintalappu. Mutta juuri sen hintalapun vuoksi muun muassa se markkinointi on mahdollista! Suomessa on paljon myös majoituspaikkoja, ravintoloita, sekä erilaisia luonto- ja kulttuurikohteita, joissa hintalappu ei päätä huimaa. Nämä piilossa olevat aarteet jäävät usein meiltä suomalaisilta huomaamatta ja syykin on ihan looginen. Matkustaessamme kotimaassa tai suunniteltaessa kotimaahan kohdistuvaa matkaa, me uskomme tuntevamme kotimaan markkinat ja me uskomme tietävämme, että minne kannattaa mennä. Tosi asia kuitenkin on, että useimmat tietävät vain sen, mitä ovat markkinoinnin ansiosta havainnoineet. Ja monesti valtakunnalliseen markkinointiin ei ole mahdollisuuksia kustannusten vuoksi, kuin isoilla toimijoilla.

Urbaanit legendat kotimaanmatkailusta:

 1. Kotimaanmatkailu on kallista!

Edelliseen pohjustukseeni viitaten, väittäisin ettei kotimaanmatkailu aina ole kallista. Toki, mikäli katsoo Suomen ja Etelä-Euroopan, puhumattakaan useiden Aasian maiden elintasoindeksiä, on sanomattakin selvää, että palvelut Suomessa maksavat suhteessa enemmän. Mutta toisaalta, Suomestakin löytyy kauniita kohteita, todella edullisesti ja jopa ilmaiseksi!

Suuri, todella suuri matkailuvaltti Suomessa ovat ilmaiset kansallispuistot. Se ei todellakaan ole itseisarvo kaikkialla. Ja joissakin maissa, vaikka puistot itsessään olisivat ilmaisia, niin sinne ei uskalla lähteä ilman paikallista opasta. Etenkään tällainen Suomen luonnossa liikkumaan tottunut, joka ei voi ymmärtää ötökäiden ja kasvien vaaroja, jotka saattavat olla jopa hengelle kohtalokkaita ajattelemattoman käytöksen tai polulta poikkeamisen vuoksi.

Kotimaan matkailuun liittyen löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja, joten aina ei tarvitse valita hotellimajoitusta, jos se siinä kohtaa tuntuu hintavalta omaan budjettiin. Erilaiset varaussivustot, sekä kuntien sivustot mainostavat usein paikallisia majoituspaikkoja. Ja niistäkin löytyy aarteita! Kyseessä voi olla esimerkiksi B & B-majoitus tai vaikkapa suloinen mökkimajoitus luonnon helmassa. Pienellä vaivannäöllä säästät majoituskustannuksissa huomattavasti.

Myös liikunta- ja harrastemahdollisuudet ovat Suomessa omaa luokkaansa, mutta eivät hinnoiltaan! Meillä on ilmainen luonto, jossa liikkua ja kunnat, sekä kaupungit ylläpitävät harrastusmahdollisuuksia käyttäjilleen pilkkahinnoin ja jopa ilmaiseksi.

Lisäksi paikallishistorian ja -kulttuurin ympärille on rakennettu upeita kohteita. Harmillisesti nämä ovat juuri niitä, joita pääsääntöisesti sinun pitää osata etsiä. Mutta niitä on! Museoita, näyttelyitä, upeaa arkkitehtuuria… Ja usein hintalappu on vapaaehtoinen tai juuri sen kokoinen, että tilan ylläpito saadaan kustannettua muutaman euron pääsymaksuilla.

 1. Kotimaanmatkoilla ei ole mitään nähtävää!

Suomessa on paljonkin nähtävää! Ensimmäisenä nostaisin luonnon! Jota ikävä kyllä me emme aina osaa suomalaisina arvostaa, koska se on meille itsestäänselvyys. Puhdas luonto on kuitenkin useimmille maapallon asukkaille ylellisyystuote, jota he eivät pääse koskaan elämässään kokemaan. Huolimatta siitä, että se on meille itsestäänselvyys, niin pitäisikö meidänkin kuitenkin jo herätä erinäisten kaivoskeskustelujen myötä siihen, että myös meillä Suomessa puhdas ja kaunis luonto voi olla katoava luonnonvara?

Suomen luonto ja vuodenajat ovat ennenkuulumaton aarre, vaikkakin me suomalaiset kiroamme joka kerta kevään loskalumet ja sen sulavan lumen mukana tulevan kuran määrän. Puhumattakaan siitä, tuskaisesta kuumuudesta jos nyt viikon verran sattuu hellekausi meitä hellimään keskikesällä. Entä sitten ne syksyn vesisateet ja pimeys, kun aurinko kesän jälkeen näyttäytyy entistä lyhyempiä aikoja? Puhumattakaan talven kovista pakkasista sekä lumen määrästä, kun liikenne ei toimi ja jalkakäytävätkin ovat liukkaat! Voin kertoa, että moni antaisi oikean kätensä, jos saisi elää vuodenajat ja kokea sen luonnon monimuotoisuuden, jota heräilevä kevät kaikessa vihreydessään tarjoaa. Puhumattakaan lämpimistä ja uimakelpoisista sisävesistä sekä metsäretkistä, joita voi tehdä pelkäämättä myrkyllisiä hyönteisiä, matelijoita tai jopa kasveja. Entä ne syksyn vesisateet, jotka mahdollistavat tuoreen ruuan syömisen ja keräämisen suoraan metsästä. Kuinka moni osaa nähdä rikkautena mahdollisuuden laittaa sukset tai luistimet jalkaan ja lähteä kipristävässä paukkupakkasessa, termari repussa järven jäälle luonnon valoisuutta ja kauneutta ihmettelemään. Ja nimenomaan – valoisuutta! Suomikaan ei ole talvella pimeä, vaikka aurinko ei ympärivuorokautisesti paistaisikaan. Talvesta nauttiminen on pukeutumiskysymys!

Luonnon lisäksi meillä on Suomessa myös suunnattomat määrät historiaa, nykyisyyttä sekä tulevaisuuden maalailua! Meillä Suomessa on pieniä maalaiskyliä ja -kuntia, sekä eri kokoisia kaupunkeja. Meillä on arkkitehtuuria, sekä kansantaidetta. Lisäksi on museoita, gallerioita, tapahtumia ja kaikenlaisia muita aktiviteetteja. Useimmat paikalliset ja kätketyt aarteet vain oikeasti ovat kätkettyjä, mutta se liittyy vahvasti siihen paikallisuuteen ja siihen, että usein tällaisten kätkettyjen aarteiden medianäkyvyys on paikallista. Ja sen vuoksi parhaimmat kohteet on etsittävä!

 1. Ja mitä tulee talvisesonkiin, niin lausahdus: ”Se on niin kaunis kesäkohde…”

Kyseessä on varmasti yleisin lausahdus, mitä kuulee lähes kaikista Suomen lomakohteista, jotka ovat Oulun eteläpuolella. Ja tottahan se on, ikävä kyllä kotimaan matkailu painottuu pohjoisia lukuun ottamatta pääsääntöisesti kesäsesonkiin. Vaikka kotimaan matkailu kasvoi yleisesti vuodesta 2017 viime vuoteen, niin siitäkin huolimatta kotimaan matkailulla olisi vielä kirittävää. Suomi on kokonaisuudessaan mitä upein ”kesäkohde”, mutta myös talvisella Suomella on paljon annettavaa.

Kaikki ei tietenkään sovi kaikille, mutta suosittelen antamaan talvellekin mahdollisuuden. Itse olin vielä joitain vuosia sitten vahvasti liittoutunut talvea vastaan. En omistanut edes kunnon talvivaatteita – sillä en yksinkertaisesti halunnut ulos, koska ulkona oli liian kylmä ja pimeä… Lopulta matkakärpäseni, eli mieheni ansiosta lähdin keväiselle järvenjäälle kokeilemaan lumikenkäilyä ja siitä se sitten lähti. Minulla oli päälläni mieheni toppahousut ja hänen äitinsä, hänelle antama vuosikausia vanha untuvatakki. Käsissäni oli kolme numeroa liian suuret rukkaset, pipon virkaa toimitti pitkä huivi ja kenkinä oli alennusmyynnistä 10 eurolla ostamani talvisaappaat. Huolimatta siitä, että joku voisi pitää talvea välinelajina, niin minusta se ei siltä kyllä tuntunut peiliin katsoessa. Tärkeintä oli, että talvivarusteet löytyivät komeroista ja alennusmyynneistä, juuri siihen tarkoitukseen mihin niitä tarvitsin – ennakkoluulojeni voittamiseen. Nykyisin minulta löytyy toppapuvut ja hiihtohousut, suksista ja luistimista puhumattakaan. Minun tapauksessani annoin talvelle mahdollisuuden ja se mullisti oman käsitykseni myös siihen liittyen, että mitä kaikkea kotimaanmatkailu talvisin voi tarjotakaan matkailijalle.

Huolimatta siis siitä, että onko juuri sinun uutisvirroistasi kulkeutunut tietoa upeista ja paikallisista kohteista, joita ei pidä talvisesonkinakaan unohtaa, niin niitä on ja paljon! Ja mitä avoimemmin uskallat katsella ympärillesi ja tutkia, sen varmemmin voit löytää piilotettuja aarteita!

 

Suoma Ry (Suomen paikallisten matkailuorganisaatioiden yhdistys) ylläpitää ”100 syytä matkailla Suomessa”-sivustoa. Sieltä löytyy oivallisia vinkkejä, ympärivuotiseen matkailuun; https:100syytä.fi

Maailman äärellä-blogi on käsitellyt kotimaata ja kotimaanmatkailua monelta eri näkökulmalta. Yksi lempijutuistani on ehdottomasti Saimaan norppien pesälaskentaan liittyvä kirjoitus. Miettikää, kuinka upeita juttuja meillä oikeasti kotimaassamme on! Tutustu norppapesien laskentaan blogin kautta: https://maailmanaarella.com/.

Live Now – Dream later-blogi muistuttaa kaikkia retkeilijöitä siitä, ettei retkeily talvellakaan ole mahdotonta. Parhaat vinkit retkisuunnitteluun löydät linkin takaa www.livenowdreamlater.net/.

Travellover puolestaan murtaa ennakkoluuloja tekemällä Suomen kouvolalaisimmasta kaupungista Kouvolan  isolla K:lla. Lue miten se on mahdollista www.travelloverblogi.fi/.

Kohteena maailma-blogi koosti TOP 10 kokonaisuutta kotimaan matkailuun, jotka toimivat niin talvella, kuin kesällä. Tutustu TOP 10:een täällä: https://kohteenamaailma.fi

 

Alkuvuoden ajan voit seurata lisäksi blogissani Asikkala-teemaista juttusarjaa, jonka yhteydessä nostetaan vinkkejä ja ideoita, missä kannattaa käydä ja minne kannattaa mennä talvilomamatkallasi, matkustellessa Etelä-Suomessa. Ensipuraisu Asikkalan Vääksyyn löytyy tuntemattoman turistin blogista; www.rantapallo.fi/tuntematonturisti!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami torstai, 10 tammikuun, 2019 at 20:30

  Itse tykkään reissata kotimaassa ja kuten linkkaamastasi postauksestani (kiitos siitä) voi aistia, meillä on hyvin monenlaisia kiinnostavia kohteita kotimaassa. Toisaalta kotimaan kauneuden usein arvostaa vasta sitten, kun on pyörinyt maailmalla tarpeeksi monta kertaa erilaisissa kohteissa. Molempi parempi, ääni täältä niin kotimaan matkailulle kuin ulkomaan reissuihin.

  • Reply jessica sunnuntai, 13 tammikuun, 2019 at 15:37

   Se on juurikin näin, kuten sanot. Sitä osaa arvostaa, kun sille saa hieman perspektiiviä. Yksi upeimmista asioista Suomessa on oikesti puhtaus ja luonto ja ne ovat kyllä asioita, joista en olisi valmis luopumaan. Kotikunnassamme on vieraillut kiinalaisia leirikoululaisia ja on uskomatonta kuulla paikallisilta näiden lasten reaktiosta, kun he näkevät sinisen taivaan tai kun he voivat mennä järveen uimaan. Joskus asiat ovat meille liian itsestään selviä ymmärtääksemme niiden merkitystä. 🙂
   Ja kiitos linkin lainasta – hieno julkaisu!

 • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 10 tammikuun, 2019 at 22:16

  Kieltämättä itse syyllistyn usein ajattelemaan, että kotimaassa matkailu tuntuu tylsältä, kun vaihtoehtona on tutustuminen uuteen kulttuuriin ja erilaiseen elämänmenoon. Mutta tavoitteenani on oppia arvostamaan yhä enemmän myös kotimaan matkailua. Olen tutkaillut tulevan vuoden reissuja ajatellen majakkasaaria, pyöräreittejä, somia kaupunkeja, hienoja vesireittejä ja muita elämyksiä, joista voisin nauttia Suomen rajojen sisällä. Täytyypä hakea vielä lisäinspiraatiota näistä linkeistä! Itse yritän myös blogissa tuoda parhaani mukaan esiin oman kotikaupunkini Tampereen tarjontaa, vaikka kaupungin matkailumarkkinointi aika hyvissä kantimissa onkin. Täältäkin löytyy kuitenkin paljon aarteita, joiden jäljille löytää vain paikallisen johdattamana.

  • Reply jessica sunnuntai, 13 tammikuun, 2019 at 15:33

   Harmillisen usein kaikki upeat kohteet ovat vain ”paikallisten tiedossa”. Mutta sen vuoksi – onneksi on nämä blogit ja puskaradio! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika perjantai, 11 tammikuun, 2019 at 10:00

  Minä kuulun todella niihin, jotka ajattelevat, että eihän Suomi nyt mikään matkailumaa ole. Tai siis kuuluin. Pikkuhiljaa olen lähtenyt tutkimaan kotimaatakin – ja joka kerta ollut tyytyväinen, vaikkapa sitten Kouvolaan!

  • Reply jessica sunnuntai, 13 tammikuun, 2019 at 15:25

   Tiedän tunteen, liian usein tulee lähdettyä merta edemmäs kalaan. Ja mitä Kouvolaan tulee, niin kiitos sinun kirjoituksesi, itse näen kaupungin aivan uudessa valossa!

  Leave a Reply