Suomen suurin matkablogiyhteisö

Münchenin joulumarkkinat

Saavuimme perjantaina iltakoneella Müncheniin. Lento oli täsmällisesti ajallaan ja olimme koneesta ulkona jo hieman jälkeen 21.30 paikallista aikaa, joka oli siis arvioitu laskeutumisaikamme. Suunnistimme 2. terminaalin portilta suoraan S-bahn tunneliin ja valitsimme kahdesta lähtöä odottavasta linjasta S1-linjan, jolla matka kestää 38 minuuttia lentoasemalta Marienplatzille. Osuimme hyvään aikaan kentälle ja seuraava vuoro lähti vain vajaa 5 minuuttia tunneliin saapumisen jälkeen. Toinen vaihtoehto olisi ollut S8-linja, jolla matkaa Marienplatzille taittaa noin 10 minuuttia pidempään. Neljän vyöhykkeen yhden suunnan lippu maksaa henkilöltä 11,60, joka ei ole kovin paha hinta siitä, että pääsee helposti kentältä kaupunkiin, ilman ruuhkia ja jonottamista.

Hotellin me buukkasimme jo noin 22.30, joten matkamme kentältä hotellille oli suorastaan ripeä! Matkaamme nopeutti se, että meillä oli mukana ainoastaan käsimatkatavarat ja näin ollen pääsimme lähtemään kentältä eteenpäin ilman turhia odottamisia. Lisäksi huomioitakoon, että hotellimme oli vain noin 3 minuutin kävelymatkan päästä Marienplatzin S-bahn tunnelista.

Olimme jo lähteissä sopineet, että menemme lauantaipäivän ihan fiiliksen mukaan ja emme suunnittele sen kummemmin, että mitä haluamme nähdä tai tehdä. Sillä olimme kuitenkin kesällä tutustuneet pintapuolisesti keskustan tärkeimpiin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin, joten nyt oli oiva mahdollisuus mennä minne nenä näyttää. Ja näin me todella teimme. Kävelimme päivän aikana lähes 13 kilometriä, ainoastaan joulumarkkinoita ja ostoskeskuksia kiertäen todella pienellä alueella. Jossain kohtaa, kun halusimme pienen irtioton ihmismassoista, niin lähdimme Marienplatzilta sivummalle tutustumaan pienten kujien ja katujen ravintola-, sekä kahvilatarjontaan. Löysimmekin kivan kasvisravintolan, jonne pistäydyimme iltapäiväviinille ja salaatille. Olimme noin tunnin verran lepuuttamassa jalkojamme ja kirjoittamassa joulukortteja ravintolassa, kunnes lähdimme viemään ensimmäisen kierroksen jouluostoksia hotellille.

Kaikissa liikkeissä ja ulkona markkina-alueella oli todella paljon nähtävää ja todella ihastuttava sekä lämmin joulun tunnelma. Joulumarkkinat olivat juuri sellaiset, millaiseksi olin ne mielessäni romantisoinut. Tarjoukset liikkeissä olivat mitä parhaimpia ja palvelu liikkeissä oli ylitsevuotavan ystävällistä, huolimatta tungoksesta ja ihmismassojen aiheuttamasta kiireestä. Mikäli olisimme olleet liikkeellä isomman matkalaukun kanssa, olisi reissu tullut turhankin kalliiksi, sen verran hyvä joulumyyntipöhinä kaupungissa oli! Nyt keskityimme ostamaan lähinnä ihania lasisia käsintehtyjä joulukoristeita, sekä jotain muuta pientä.

Koko kaupunki oli puettu jouluun, rakennuksia myöden.

Münchenin joulumarkkinoille menevän Top 5:

Älä kiirehdi!

Vuosittain marraskuun lopusta aina jouluun asti, Marienplatzin ympäristössä vietettävien Christindmarkt-nimisten markkinoiden aikana markkinoilla vierailee yli 3 miljoonaa ihmistä! Se tarkoittaa keskimäärin yli 100 000 kävijää päivässä. Vaikka markkina-alue on laaja, niin ihmismassaan nähden se on todella pieni! Markkinoilla saa helposti menemään koko päivän ja näin ollen on ihan turha lähteä tungeksimaan ja tönimään, raivataksesi tietä itsellesi, nopeuttaaksesi markkinavierailua. Sillä kulkiessasi sen valtavan ihmismassan vanavedessä, pääset ihan riittävän nopeasti paikasta toiseen ja vältyt suunnattoman suurelta stressiltä ja kiireen tunnulta. 😊

 

Ihmismassat koko markkina-alueella, kellonajasta riippumatta, olivat valtavavia. Mutta liikkuminen onnistui hienosti, kun kunnioitti yhteisiä pelisääntöjä. Onnistuaksesi kulkemaan ihmisvirtojen mukana, sinun tuli kävellä alue päästä päähän ja tutustua aina ”toiseen puoleen katua” kerrastaan. 

Markkinaherkut

Joulumarkkinaperinteeseen kuuluu hehkuviini ja lähes joka viides koju onkin jouluista juomaa tarjoileva. Kojusta saa ostaa hehkuviiniä, joka tarjoillaan joulumarkkinateemaisesta mukista, jonka saa lunastaa omakseen. Mukit ovat keraamisia tai lasisia ja ne toimivatkin sitten koko markkinoiden ajan omana henkilökohtaisena markkinamukina. Joulumarkkinaruokana toimii flammbrot, joka valmistetaan asiakkaan toiveiden mukaan. Asiakas itse valitsee täytteet, kuten Subwayssa konsanaan ja myyjä valmistaa piiraan sen mukaisesti. Toinen oikein varma valinta markkinaruuaksi on paikallinen bratwurst, joka tarjoillaan sämpylän välissä. Bratwurstia on perinteisesti tarjolla joko punaisena, tai valkoisena.

Jälkiruuaksi voi valita joko perinteisiä joulupipareita, joita myyjät koristelevat kojuissaan sitä mukaan, kun niitä myydään. Tai oiva vaihtoehto on myös suklaalla kuorrutetut hedelmät, sekä erilaiset suklaakonvehdit, joita on tarjolla todella moneen makuun.

Karlsplatzille kävellessä vastassa oli joulumarkkinoiden ajaksi rakennettu markkinaherkkurakennus. Tarjolla oli kaikkia perinteisiä jouluherkkuja, sekä baijerilaisia perinneherkkuja.

Joulukoristeet

Joulukoristeet ovat toistaan upeampia, joita markkinoilla myydään. Jokainen, vaikka ei niin jouluihminen olisikaan, voi löytää mieleisiänsä koristeita tai vähintään tuliaisia koristeiden joukosta. Joulukoristeita löytyy laidasta laitaan; perinteisiä joulukuusen koristeita, joita löytää meidänkin kaupoistamme. Lisäksi löytyy lasisia kuusenkoristeita sekä käsinmaalattuja joulupalloja, olkikoristeita unohtamattakaan. Erilaiset seimifiguurit, niin puusta, muovista, kuin kipsistä ovat vahvasti edustettuna, sekä muut jouluaiheiset koriste-esineet.

Joulukortit

Tällaisena sosiaalisen median aikakautena on ihana yllättää läheisensä oikeilla joulukorteilla! Raatihuoneella (paikka merkitty kartassa) on postilaatikko, jonne jättämällä kortit ja kirjeet 27.11.-24.12. välisenä aikana, saa posteihinsa joulumarkkinoiden erikoisleiman. Kansainvälinen postimerkki maksaa 90 senttiä tai vastaavasti voi ostaa kaksi 45 sentin arvoista postimerkkiä. Postimerkkejä saa sekä satunnaisista matkamuistomyymälöistä, mutta myös postikonttoreista. Postikonttorit ovat avoinna myös lauantaisin.  Joulukortit itsessään ovat riippuen kortista ja niiden ostopaikasta 1,5 – 4,50 euroa. Joulukortti erikoisleimalla on ehdottomasti paras tuliainen.

Kartassa näkyvillä myös Christkindmarkt Marienplatz-markkinoiden alue. Kyseessä on muutama kävelykatu, jolle markkinat ovat levittäytyneet.

 

Joulumieli

Oli ihana, huomata, että vaikka me emme niin jouluihmisiä olekaan, niin asennoitumalla joulumarkkinoihin oikealla tavalla, voi markkinahumusta saada paljon irti. Ihmisjoukot kulkivat kaduilla hymyillen, kahviloissa ja ravintoloissa jaettiin pieniä paketteja ja joulumieltä ystävysten kesken. Hymy, nauru ja se ilon tunne, joka kaupungissa oli, valtasi hieman kyynisemmänkin joulunodottajan mielen. Joten mennessäsi joulumarkkinoille, uskalla heittäytyä ja elää ympäröivää markkinahumua avoimin mielin, vain sillä tavalla voit saada kaiken mahdollisen ilon irti siitä ihanan jouluisesta, sekä sydämellisestä tunnelmasta, joka sinut ympäröi!

 

Mitä sinä haluaisit tietää saksalaisesta joulumarkkinakulttuurista?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply ida ihana perjantai, joulukuu 7, 2018 at 09:17

  Oi, itse olin pari vuotta sitten Wienin pääsiäismarkkinoilla -ja niistä jäi niin hyvä mieli. Nyt on suunnitteilla ainakin Tallinnan joulumarkkinat, ja muutamat täällä Helsingissä ja Porvoon retkellä.
  Niistä lisää blogissani:
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Reply jessica perjantai, joulukuu 7, 2018 at 09:38

   Kuulostaa upealta! Ehdottomasti käyn tutustumassa kokemuksiisi blogisi kautta. Meilläkin ollaan huomenna kotiseutumarkkinoilla, kun Asikkalan Kalkkisiin pystytetään Kalkkisten joulukylä. Se on jokavuotinen perinne, kun muutaman sadan asukkaan kylä herää joulun aikaan kukoistukseensa ja ihmiset läheltä sekä kaukaa tulevat tekemään paikallisten tuotteiden pariin herkku- ja lahjaostoksia. 🙂

  Leave a Reply