Suomen suurin matkablogiyhteisö

Joulupukkia etsimässä Münchenissä

Lentomme lähtee tänään illalla Helsinki-Vantaalta kohti Müncheniä. Matkassamme on vain pienet käsimatkatavarat ja jouluinen ystävämme; joulupukin luottopakki korvatunturilta. Meille suomalaisille joulupukki, kaikkine punanuttuisine tonttuineen on joka vuotinen ja odotettu perinne. Pienet punanutut saapuvat katukuvaan jouluisten mainosten, sekä erilaisten figuurien myötä. Mutta miten Saksassa?

Siitä lähdemme ottamaan selvää Münchenin joulumarkkinoiden avajaisviikonloppuun. Viralliset avajaiset ovat olleet jo aiemmin tällä viikolla, mutta nyt kaupunki on ensi kertaa joulutunnelmissa viikonloppuna tämän sesongin aikana. Minua jo hieman naurattaa ennalta tämä kohdevalintamme, sillä olemme kummatkin sanan varsinaisessa merkityksessä kotihiiriä ja vältämme loppuun asti ihmismassoja. Silloin kuitenkin kun saimme asiallisen reklamaatiomme seurauksena mahdollisuuden piipahtaa viikonloppulomalla kaupungissa, oli ajankohta selvä. Ajattelin heti, että asia jota en ole koskaan kokenut Tallinnaa kauempana, on joulumarkkinat. Ja jostain syystä olen romantisoinut joulumarkkinat niin vahvasti mielessäni, että pakkohan ne on käydä kokemassa! Erityisesti, kun useasti olen lukenut matkaajien listanneen Münchenin joulumarkkinat Euroopan parhaimpien joukkoon. Sinänsä on oikeasti koomista, että ihmismassoja kaikkoava pariskunta, joka ei koskaan juhli joulua matkustaa nyt joulumarkkinoille.

Meillä on kuitenkin selkeä tavoite matkalle; etsiä joulupukki ja ottaa selvää, että kuka se oikein on? Onko kyseessä meidän korvatunturin pukki vai joku muu? Sillä matkaseuralaisemme on kokolailla varma, että pomonsa kertoi olevan Baijerissa, mutta itse uskallan epäillä. Sillä olen lukenut paljon saksalaisesta joulusta ja Saksassa ei tunneta samanlaista joulukulttuuria, kuin meillä on. Parhaan ymmärrykseni mukaan 6.12., eli meidän itsenäisyyspäivänämme vietetään Pyhän Nikolauksen päivää. Pyhä Nikolaus on katolisen kirkon pyhimys, mutta myös saksalaisten tuntema joulupukki. Tai sanoisinko joulupukin ruumiillistuma. Pyhä Nikolaus kuvataan punanuttuisena, mutta tupsulakin sijasta hänellä on päässään kirkollinen korkea päähine.

Pyhä Nikolaus kuitenkin eroaa meidän joulupukista huomattavasti, sillä pyhä Nikolaus ei jaa lahjoja. Joululahjat jakaa nimittäin useissa saksalaiskodeissa Jeesus-lapsi (Christkind). Jeesus-lapsi jättää lahjat ulos oven taakse jouluaattoiltana.

Seuraa viikonloppu tonttumaisia seikkailujamme sosiaalisten medioiden kautta ja auta meidät saksalaisen joulupukin jäljille, pientä arjen luksusta unohtamatta!

Tiesitkö muuten, että moni suomessakin tuttu jouluperinne on kotoisin Saksasta? Sen lisäksi, että saksalaisten joulumarkkinoiden juuret yltävät jo keskiajalle, niin muun muassa adventtikynttilöillä on pitkä historia, joka tulee Saksasta. Saksassa perinne sytyttää joka adventtina kynttilä, lähti yli kaksi sataa vuotta sitten. Saksalaisten kulttuuriin syntyi joulukranssi-perinne, joka on käytännössä havuin koristeltu kranssi, jossa on neljä kynttilää = yksi jokaiselle adventille. Mutta näistä ja muista jouluperinteistä lisää, kunhan niistä otamme selvää jouluteemaisella viikonloppumatkalla!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Katriina perjantai, marraskuu 30, 2018 at 23:51

  Psst! Joulupukilla on agentuuri Münchenissä ja hänet voi buukata jouluaattona kotikäynnille. Tulee BMW:llä, kun oikean suomalaisen joulupukin porot eivät lennä. Tontutkin ovat jo valloittaneet koko Saksan. Joulupukki on Saksassa tunnetuin ja suosituin suomalainen. Riemullista tutkimusmatkaa!

  • Reply jessica tiistai, joulukuu 4, 2018 at 10:43

   Kiitos Katriina! Piti vastata jo lauantaina, mutta oli niin kiireellinen tutkimusmatka, että en ennättynyt 🙂
   Meillä oli ihana ja mielenkiintoinen tutkimusmatka. München on ihana, olen aivan menettänyt sydämeni kaupungille! Jos et ole ottanut vielä Instagramia seurantaan, niin sieltä löytyy tarinana tonttuystävämme seikkailusta parhaista paloista otanta. Loput tulevatkin sitten blogiin 🙂

  Leave a Reply