Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ludvig II ja hänen tarunhohtoiset linnansa – Linderhof Schloss

Matkalla Linderhofin linnaan poikkesimme Eibsee-järvellä ja Zugspitzen huipulla. Linderhoffin linnaan oli noin 60 minuutin ajomatka Zugspitzeltä ja 30 minuutin ajomatka Garmisch-Partenkircheniltä. Saavuimme linnalle myöhään iltapäivällä noin 2,5 tuntia ennen sulkemisaikaa. Olimme jo lähtökohtaisesti ajatelleet, että meille tärkein kohde on linna ja sen vuoksi olimme päivän aktiviteettiosuuden suorittaneet Zugspitzellä, joten mielellämme katselimme sitä 50 hehtaarin puutarhaa vain parhaiden palojen osalta. Saapuessamme linnan parkkipaikalle, meiltä veloitettiin 5 euron pysäköintimaksu. Parkkipaikalla oli yhteensä 3 liikenteenohjaajaa, jotka huolehtivat siitä, että jokainen löytää paikkansa nopeasti ja vaivattomasti. Päästessämme parkkipaikalle, jossa oli satoja autoja, niin oli oikeasti uskomattoman hienoa, että käytännössä me ajoimme suoraan tyhjään parkkiruutuun, poukkoilematta pitkin parkkialuetta ja heti parkkiin pääsyn jälkeen liikenteenohjaaja huikkasi meille suunnan, jonne meidän pitäisi mennä päästäksemme portille. Tästä palvelusta maksoimme mielellämme sen 5 euroa!

En ollut ottanut selvää ennakkoon käytännöistä, miten linnoissa toimitaan ja olen todella onnellinen ja kiitollinen, että tulimme paikalle vasta myöhäisiltapäivässä. Linnassa alkoi 15 minuutin välein uusi kierros ja koko päivän ajan kierrokset olivat olleet loppuunmyytyjä, suurin osa ennakkoon. Meillä kävi tuuri ja pääsimme noin puolen tunnin päästä alkavalle kierrokselle, opastettu kierros kesti noin 35 minuuttia. Kävelimme ennen kierrosta kuvaamassa puutarhaa – mutta tekijänoikeuksiin liittyvistä syistä, en laita itseottamiani kuvia jakoon. Baijerin osavaltio, joka omistaa linnan tekijänoikeudet, on osannut hyödyntää ne hyvin. Ja niin se pitää ollakin. Joku saattaisi sanoa, että rahastusta, mutta nähdessään linnat ja niiden ympäristöt, voi vain kuvitella niiden kiinteät kustannukset, jotka on tavalla tai toisella katettava. Joten tapa, jolla ne saa parhaiten katettua on se, että osataan ottaa maksua, mutta kohtuullisuuden rajoissa, jotta turistivirrat pysyvät aktiivisina. Sisäänpääsy sekä puutarhaan, että linnaan maksoi 8,50 euroa henkilöltä. Itse pidän hintaa todella halpana, verrattain siihen mitä näimme, miten opastettu kierros oli järjestetty ja millaisen määrän informaatiota me saimme. Erityisesti meille, jotka olimme nähneet elokuvan, olimme lukeneet Ludvig II:sesta ja olimme aidosti kiinnostuneita linnasta Ludvigin historian kautta, niin meille se opastettu kierros antoi todella paljon. Mutta sanottakoon, että myös arkkitehtuurillisesti ja rakennusteknisesti se oli huikea kokemus – muistaen, että kyseessä on vuosina 1869-1886 rakennettu linna. Linnaa rakennettiin monessa osassa ja suunnitelmien kasvaessa juuri valmistunutta lähdettiin uudelleen rakentamaan heti edellisen vaiheen valmistuttua. Viimeinen ja lopullinen uudelleenrakennusvaihe (vaihe 6.) oli makuuhuoneen laajentaminen. Laajennus valmistui 1886, Ludvig II:n kuoleman jälkeen, eikä hän koskaan päässyt näkemään uutta loistokasta makuuhuonettaan.

 

Kuvassa ryhmä odottaa linnaan pääsyä. Kontrollointi tapahtui automaattisten porttien avulla. Lippu on siis syytä säilyttää valolta, sekä kosteudelta suojattuna, jotta se toimii asianmukaisesti.
Kuten kuvasta näkyy, niin linnan jokainen yksityiskohta on tarkkaan suunniteltu ja huolellisesti valmistettu. Yksityiskohtia korostettiin lehtikulalla.
Kuva: Pixabay, 2013. (27.7.2018) [https://pixabay.com/fi/linna-linderhof-palacelta-186727/]

Kaunis yksityiskohta valurautaisesta tuplaovesta. Ovien, sekä joidenkin ikkunoiden edessä olivat valurautaiset ja lehtikullalla koristellut tuplaovet.
Kuva: Pixabay, 2017. (27.7.2018). [https://pixabay.com/fi/linderhofin-palatsi-baijeri-saksa-2377275/]

Makuuhuoneen laajennus oli mielenkiintoinen ja tavoite laajennukselle hyvin omaperäinen, huomioiden ettei linnassa ollut koskaan Ludvigin lisäksi kuin hänen palvelusväkensä. Aurinkokuningas, jota Ludvig II ihaili suuresti, aloitti päivänsä aina sillä, että valikoidut henkilöt hänen hovistaan ja alamaisistaan kokoontuivat makuuhuoneeseen seuraamaan kuninkaan vuoteesta nousemista, sekä pukeutumista. Ludvig II halusi makuuhuoneen, jossa olisi mahdollisuus samaan. Uudelleen rakentamisen jälkeen makuuhuoneesta tuli noin 100 neliöinen huone, jossa oli vain kuninkaallinen sänky, sekä joitain tuoleja ja pukeutumispöytä. Tämä laajennus muutti rakennuksen ulkomitoiksi 30 x 27 metriä, jonka seurauksena katosta lähtien kaikki rakennuksen ulkorakenteissa oli uudelleenrakennettava.

Kuninkaan makuuhuoneen ikkunat sijaitsevat linnan takapihalle päin. Kuvassa näkyvät kolme keskimmäistä ikkunaa ovat makuuhuoneen ikkunoita.
Kuva: Pixabay, 2016. (27.7.2018) [https://pixabay.com/fi/linderhof-palatsi-saksa-baijeri-1753343/]

Linderhofin linna oli Ludvigin linnoista se, jossa hän vietti eniten aikaa. Hän asui linnassa noin kaksi viikkoa kuukaudesta. Linnan erikoisuus on se, että se on rakennettu poikamiehelle – oikeasti. Se ei ollut kuninkaallisen perheen linna, vaan se oli linna, jossa Ludvig II vietti aikaa, ainoastaan palveluskunta seuranaan. Linnan suunnittelussa oli jo tuohon aikaan käytetty paljon elementtejä, jotka tukivat erästä teoriaa siitä, että Ludvig II:n ongelma oli sosiaalisten tilanteiden pelko. Mutta linnasta oli havaittavissa myös piirteitä, joiden perusteella hän oli todella uudismielinen rakentaja. Kaikkia yksityiskohtia en halua tuoda kirjoituksessani esille, sillä itselleni ainakin suurin nautinto oli, että kaikista niistä lukemistani ennakkotiedoista huolimatta, minulle tuli todella paljon uutta ja yllättävää tietoa oppaan kertomana. Joten mikäli paljastukset kiinnostaa ja tiedät, ettet ole matkustamassa Linderhofiin, niin otathan yhteyttä yksityisesti. ? Mutta ymmärtääkseen, mitä tarkoitan tuolla ainutlaatuisella rakentamisella, niin sen verran paljastettakoon, että Ludvig II:lla oli rakennettu muun muassa hissi ruokailuhuoneen ja keittiön välille. Ruokailuhuone oli vaikuttavan kokoinen huone, siihen nähden, että siellä oli ruokapöytä ja sen vierellä yksi tuoli. Ludvig II:lla ei käynyt linnassa vieraita, joten ruokahuone oli sisustettu niin, että hän sai ruokailla yksin. Hissi ei ollut mikä tahansa hissi, vaan kyse oli siitä, että pöytä laskettiin suoraan keittiöön, jossa kattaus tehtiin valmiiksi, jonka jälkeen pöytä nostettiin takaisin ruokailuhuoneeseen ja näin Ludvig II pääsi nauttimaan ruokailustaan, palveluskunnan joutumatta tulemaan samaan tilaan hänen kanssaan.

Tämä suihkulähde koristaa puutarhaa, jonne oli näkymä kuninkaan yksityisestä ruokahuoneesta.
Kuva: Pixabay, 2016. (27.7.2018) [https://pixabay.com/fi/veistos-kulta-kullattu-nainen-1502697/]

Uudelleen rakentamisen lisäksi linnaa on korjattu paljon vuosien varrella. Tälläkin hetkellä linnassa oli korjaustöitä meneillään ja itseasiassa harmillisesti se osuus, jota odotin paljon, eli Venus-luola oli remontin alla ja suljettu turisteilta. Venus-luola on yksi näistä uskomattomista innovaatioista, joita Ludvig toteutti rakentaessaan. Hän rakensi maanalaisen altaan, jossa hän pääsi sähköisten värivalojen katveessa soutelemaan ja nauttimaan upeista patsaista, joita sinne oli sijoiteltu. Sisäänkäynti Venus-luolaan on suoraan linnasta. Tämän harmillisen takaiskun vuoksi, tulemme palaamaan Linderhofiin vielä. Silloin varmasti varaamme sinne myös pidemmän ajan vierailulle ja nautimme siitä upeasta kuninkaallisesta puutarhasta pidempään.

Näkymä linnan takaa puutarhasta. Puutarha kätkee alleen Venus-luolan, joka on ollut ainutlaatuinen arkkitehtuurinen rakennelma 1800-luvun lopulla.
Kuva: Pixabay, 2014.(27.7.2018). [https://pixabay.com/fi/linderhof-palacelta-266039/]

Linderhofin linna puutarhoineen on yksi vaikuttavimmista rakennuksista, joita olen koskaan nähnyt. Linnassa käytettiin niin paljon uusinta ja upeinta teknologiaa ja rakennustekniikoita kehitettiin jatkuvasti Ludvig II:n ylellisten ja omaperäisten visioden täyttämiseksi.

Linnan valtava puisto oli rakennettu jokainen yksityiskohta huomioiden. Kuvassa vasemmalla puiden katveessa näkyy kuninkaan yksityinen kirkko. Kirkko on todella pieni ja sinne mahtuu vain muutamia henkilöitä kerrallaan. Se oli Ludvig II:n, sekä hänen poissaollessaan, palvelusväen rukoushuone.
Kuva: Pixabay, 2013. (27.7.2018) [https://pixabay.com/fi/linna-linderhof-palacelta-castle-182277/]

Linnan pääsisäänkäynnillä oli kaunis lehtikullalla kullattu suihkulähde.
Kuva: Pixabay, 2017. (27.7.2018) [https://pixabay.com/fi/palatsi-saksa-matkailu-linderhof-3464391/]

Ludvig II:n rakasti ylellisyyttä, ihannoimansa Aurinkokuninkaan tavoin ja se näkyy hänen linnojensa yksityiskohdissa.
Kuva: Pixabay, 2016. (27.7.2018) [https://pixabay.com/fi/veistos-kulta-kullattu-nainen-1502681/]

Suihkulähde alkuperäisen kaltaisessa loistossaan. Sen lisäksi, että Ludvig II:n linnoissa oli kylmä, sekä kuuma juokseva vesi, hän hyödynsi vettä elementtinä myös rakentamisessa. Suihkulähteiden hyödyntäminen puutarhoissa oli hänelle hyvin tavanomaista.
Kuva: Pixabay, 2014. (27.7.2018) [https://pixabay.com/fi/linna-linderhof-palacelta-247712/]

Parhaiden tietoa löydät linnan omilta nettisivuilta pohjaksi matkan suunnitteluun; linkki nettisivuille Linderhofin linnan viralliset nettisivut

Lisäksi erilaisten matkanjärjestäjien kautta järjestetään päiväretkiä linnaan sekä Münchenistä, että Frankfurtista. Päivämatkoja löydät esimerkiksi Get your guide-sivuston takaa.

Lisäksi voin suositella lämpimästi hotellia, jossa olimme Hotelli Müllerin nettisivut – julkaisen myöhemmin tästä oman esittelyn. Vaikka se ei hinta-laatusuhteeltaan täydellinen ollutkaan, niin tämän valitseminen pelasti meidän loman täysin.

 

Oletko käynyt Linderhofissa ja mikä siellä sinuun teki vaikutuksen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply