Suomen suurin matkablogiyhteisö

Throwback Thursday: Oman – Maailman lämpöennätys 26.6.2018

Viime viikolla uutisoitiin maailman lämpöennätyksen rikkoutuneen ensi kertaa vuoden 2011 jälkeen. Uutinen osui ja upposi, sillä Suomen helteisestä kesän alusta huolimatta juuri nyt sataa vettä, lämpömittari nousee lämpöisimmillään + 16 asteeseen ja minun lomani olisi aluillaan. Lämpöennätys mitattiin Omanissa Quriyatin kaupungissa tiistaina 26.6.2018. Vuorokauden alin lämpötila oli yöllä 42,6 astetta – kyllä, sanoin todellakin ”vuorokauden ALIN lämpötila”. Tällaiselle vilukissalle tuo lämpötila kuulosti aivan siltä, että aika kultaa muistot ja flunssassa vietetty loma Omanissa alkoi lämmittämään mieltä, jopa sitä kuumetta enemmän jota siellä lomaillessa sairastin.

Oman lomakohteena oli ehdottomasti sellainen, että sinne voisi mennä uudestaan. Olimme kohteessa vain vajaan viikon, kiertelimme vuokra-autolla rannikkoa ja vuoristoa ja silti jäi tunne, että meillä olisi vielä todella paljon nähtävää ja koettavaa maassa. Tuo tarunhohtoinen ja hieman syrjäinenkin maa turismin näkökulmasta oli meille unelmien täyttymys. Olimme jakaneet lomapäivämme Omanin ja Emiraateissa sijaitsevan Dubain kesken. Meidän näkökulmastamme loman lopetus Dubaissa jäi kirkkaasti toiseksi Omanin aitouden, ihmisten lämminsydämisyyden ja kiireettömyyden rinnalla. Toki kohteet olivat todella poikkeavat ja niitä ei voi todellisuudessa verrata keskenään. Sillä Omanissa vietetty aika oli seikkailua paikallisuuteen tutustuen ja Dubai taas – siellä ei paikallisia edes juurikaan ole, tarkkaa arviota ei ole esittää mutta arviolta Dubaissa asuvista vain 15 % ihmisistä ovat paikallisväestöä.

Maana Oman on hyvin perinteinen arabimaa ja siellä matkustaessa on hyvä tunnistaa ja muistaa arabimaiden, joiltain osin länsimaiseen kulttuuriin poikkeava, kulttuuri. Oman oli sulkeutunut yhteiskunta 1970-luvulle asti ja paikoin se näkyy vieläkin. Maa on kuitenkin kokoajan kasvavassa määrin pyrkinyt parantamaan suhteitaan naapurimaihin ja muutoin parantanut asemaansa myös globaalisti. 2000-luvulla maan matkailu on kasvanut merkittävästi ja matkailusta povataan jopa maan tärkeintä toimialaa tulevaisuudelle. Lomamme osui tammikuun lopulle ja sen ajan hetken havaintomme perusteella suurin osa turisteista (joita oli todella vähän), olivat saksalaisia ja brittejä. Muita suomalaisia emme tavanneet koko matkallamme, pois lukien Norwegianin lennot HKI – DBI – HKI. Wikipedia avaa vuoden 2013 turistitilastoja ja sen mukaan intialaiset, britit, pakistanilaiset ja saksalaiset olisivat listan kärjessä maiden osalta, joista saapuu turisteja Omaniin. Tämä pitää varmasti paikkansa, intialaisia myös työskentelee paikoin paljon turismin parissa.

 

Yhden yön taktiikalla Omanin pääkaupungissa Musqatissa, ennen automatkalle lähtemistä. Hotellimme oli kaupungin reunalla ja takana ei ollut kuin autiomaata ja vuoristoa, joten meidän oli helppo valita ilman suunta, josta lähdimme etsimään ruokaa lentomme jälkeen.

Rannikolle rakennettu uusi tie oli saanut tuliterän huoltoaseman palvelemaan lisääntyviä turistivirtoja. Huoltoasema ei ollut virallisesti vielä auki, mutta palvelu pelasi loistavasti!

Näkymä kulkiessamme kohti Wadi Bani Shabia.

Wadi Ban Khalid. Uskomattoman kaunis keidas vuoristossa.

Sur – kaunis matkailuun panostava kaupunki meren rannalla

Ikuistimme auringon laskua auton ikkunasta, siirtyessämme rannikolta kohti vuoristoa.

Auringon vuorenakin tunnettu Jebel Shams, Omanin korkein vuori Hajar-vuoristossa.

Näkymä Wadi Nakhar -kanjoniin. Kanjoni on yli tuhat metriä syvä ja henkeä salpaavan kaunis karuudestaan huolimatta.

 

Kirjoitan myöhemmin teille matkustamisesta arabimaassa naisena, sekä tarkemmin vinkkejä Omanin lomalle. Sitä ennen saatte kuitenkin kuulumisia ensi viikon minilomastamme Saksaan, matkustaessamme Kuningas Ludvig II jalanjäljille Baijeriin.

 

Lähde:

Washington Post kirjoitti maailman uudesta lämpöennätyksestä, joka mitattiin Omanissa 26.6.2018: https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2018/06/27/a-city-in-oman-just-set-the-worlds-hottest-low-temperature-ever-recorded-109-degrees/?noredirect=on&utm_term=.5fc14be5e896

Dubain väestörakenteesta: http://www.pbs.org/frontlineworld/rough/2007/09/dubai_sex_for_slinks.html

Omanin turistitilastoja, vuodelta 2013: https://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Oman

Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply jossu tiistai, heinäkuu 3, 2018 at 11:52

  Ja minusta oli liikaa kuin Dubaissa oli 42 astetta päiväsaikaan.
  Pitää lukea sinun seuraavat jutut Omanista, kiinostaa miten on matkustaa siellä naisena.

  • Reply jessica keskiviikko, heinäkuu 4, 2018 at 10:28

   Vinkkaan tänne heti, kun saan uutta kirjoitusta Omanista aikaan, jos niistä olisi hyötyä matkaa suunniteltaessa. Oman on ehdottomasti kohde jonne kannattaa matkustaa joskus. Erityisesti, kun se ei ole vielä saavuttanut massaturismi suosiota, jonka vuoksi siellä on mahdollisuus päästä tutustumaan myös siihen aitoon paikallisuuteen.

 • Reply miradreamer tiistai, heinäkuu 3, 2018 at 16:59

  Viime vuonna Dubaissa meillä oli yhtenä päivänä 48 astetta….se päivä kyllä vietettiin altaan reunalla… Oli kyllä ihanaa?? oman kiinnostaa kovasti myös, näyttää tosi kivalta!

  • Reply jessica keskiviikko, heinäkuu 4, 2018 at 10:20

   Kuulostaa kyllä allaspäivältä! Kirjoittelen enemmänkin Omanista, joten jos suunnittelet lomaa sinne, niin niistä kirjoituksista voisi olla apua suunnittelussasi. Koska maailmassa on niin paljon paikkoja, joissa pitäisi käydä, niin emme tuskin koskaan matkusta samoille seuduille. Mutta Omaniin olemme suunnittelleet palaavamme parin vuoden sisään uudestaan.

 • Reply miradreamer torstai, heinäkuu 5, 2018 at 00:24

  Juu tuo dubai oli meille kanssa se jossa käyty jo 2 kertaa.. odotan innolla vinkkejä omaniin ?

 • Leave a Reply