Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hammaslääkärikäynti Turkissa

Heippa taas! Uutta julkaisua tulille, niin ei oo taas ihan niin pitkä tauko kun viimeksi.

Mulla on ollu jo hetken aikaa pientä särkyä hampaissa ja oon huomannu peiliin katsoessa muutaman reiän hampaissa. Ajattelin jo Suomessa käydessä, et pitäiskö varata yksityiselle aika, kun julkiselle puolelle ei ihan niin nopeasti pääse, kuin olis tarve. Kuitenkin hintoja katellessa, niin ei sitten ihan houkutellu ja päätin käydä hammaslääkärissä sitten täällä Turkissa. Tänään oli sitten aika hammaslääkärille ja ajattelinkin, että kerron vähän kokemuksia, millasta on käydä Turkissa hammaslääkärissä verrattuna Suomeen.

Poikaystäväni kävi viime viikolla näyttämässä hampaitaan Art Dental Alanya (Saray, Art Dental Ağız ve diş sağlığı polikliniği, Türkmenbaşı Sk No14/A, 07400 Alanya/Antalya) -nimisessä hammaslääkärikeskuksessa ja sai sieltä hyviä kokemuksia, niin ajattelin, että täytyy itsekin mennä sinne. Poikaystävällä oli tarkistuskäynti tiistaina ja mentiinkin sitten yhdessä sinne. Lisää plussaa toi se, että hammaslääkärit puhuivat englantia, joten ei tarvinnut poikaystävän kanssa olla tulkkaamassa koko ajan vaan pystyi itse puhumaan ja kommunikoimaan.

Ensimmäisenä multa otettiin röntgenkuvat hampaista ja runsaan hampaiden narskuttamisen takia tehtiin muotit hampaista. Poikaystävälläni oli vielä käynti nyt lauantaina, joten varattiin mulle aika siihen samaan, eli varmasti olis siis päässyt nopeamminkin. Tänään lauantaina mentiin hammaslääkärille ja aika meillä oli 14:30. Tasan tarkkaan puolelta pääsi poikaystävä penkille ja mä odottelin sit hetken vielä vuoroa. Kun tuli mun vuoro, niin ensin katottiin, että mitkä hampaat on paikkausta vaille ja mitä tehdään. Sitten alettiin hommiin, eli alunperin oli neljä hammasta paikkausta vaille, mutta halusivat sitten vielä, että paikataan yks hammas lisää. Hammaslääkäri sanoi aluksi, että on niin pienistä rei’istä kyse, että he ei halua heti laittaa puudutetta, kokeillaan ensin ilman ja jos tuntuu pahalta, niin käsi pystyyn, niin puudutetaan.

Toimenpide oli nopeasti ohi, vaikka viisi hammasta paikattiin. Mun mielestä kiva oli se, että vaikka oma äidinkieli ei ollukaan sama, ja englanti voi olla vähän hankalaa molemmin puolin, niin koko ajan kysyttiin, että onko kaikki hyvin ja kerrottiin, että mitä tehdään.

No, mikä oli sitten erilaista kun Suomessa?

Kun hammaslääkärikeskukseen tultiin sisään, niin aulassa oli ilmoittautuminen/maksaminen yms, odotustilassa oli useita istumapaikkoja ja sohvia, joissa oli selkänojana hampaita. Lisäksi aulaan oli laitettu vanhan ajan potilastuoli ja pöytä, jossa hammaslääkäri pitää välineitään ja tässä sai istua ja loikoilla ihan vapaasti. Heti ilmoittautumistiskin takana oli huone, jossa meidän molempien toimenpiteet tehtiin. Hassua oli se, että huoneen ovi oli koko ajan auki ja sinne saattoi tulla henkilökuntaa vähän väliä, tai esimerkiksi poikaystävä kävi katsomassa vähä väliä, että onko kaikki ok, tarvitseeko tulkkausapua. Tosin tämä, että ovi oli auki, ei kuitenkaan häirinnyt ja tuntui edelleen, että saa olla ihan omassa rauhassa.

Suomessa on tottunut siihen, että laitetaan heti ne aurinkolasit päähän kun istahdetaan penkkiin, näin ei kuitenkaan Turkissa ollut. Lisäksi hammaslääkäri toimi ihan yksin, eikä siinä ollut avustajaa ja hyvin meni. Myöskään vaikka kieltä en täysin ymmärräkkään, niin ei kuulunut samalla tavalla hammaslääkärisanastoa kuin Suomessa, eli kukaan ei istunut koneella ja kirjaillut tietoja. Lisäksi isolta screeniltä näki koko ajan omat hampaat, jotka oli aiemmin kuvattu röntgenissä.

Kun käynti oli ohi, sain vielä sovitettavaksi nämä hammasmuotit, jota käytän ylähampaissa öisin, jotta narskuttaminen ei kuluttaisi enää enempää hampaita. Sain myös muotin ylähampaistani mukaan, sillä jos tarvii joskus teettää uusi hammassuoja yöksi, niin ei tarvitse välttämättä ottaa uusia muotteja hampaista.

Sain siis erittäin hyvää palvelua ja asiantuntevaa. He paikkaavat tietysti, jos paikka hampaasta lähtee ja tekevät siis ilmaisen tsekkauksen hampaisiin aluksi. Vaikka itseltäni paikattiin viisi hammasta, kuvattiin röntgenillä, tehtiin muotti ja sain vielä tämän yömuotin, niin koko lysti maksoi vain 1500 Turkin liiraa eli noin 148 euroa. Ei siis käytännössä mitään!! Suosittelen siis erittäin paljon tätä Art Dental Alanya -hammaslääkärikeskusta.

Seuraa blogiani facebookissa @Janinan matkassa tai bloglovinissa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply