La Gomeralla patikoimassa 16.23.1.2023

Pitkään oli mielessä uinunut unelma päästä patikoimaan La Gomeralle ja vihdoin se olisi totta.

Lensin Teneriffalle ja siitä sitten lautalla saarelle. Yllätys oli että tunnin laivamatka maksoi 45€ suuntaansa. Lautta tuli San Sebastianiin, jonne majoituin viideksi päiväksi ja siitä sitten menin bussilla saaren eri osiin missä kulloinkin olin aikeissa patikoida. Saarella on omakin lentokenttä, joten kannattaa harkita myös suoraa lentoa sinne. Majoittua voi myös saaren eri osiin tai järkevintä olisi ehkä vaihdella majapaikkaa sen mukaan missä aikoo patikoida.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
La Gomeran ”pääkaupungin” San Sebastianin rantakatua
Kaupunki jatkuu vuorilla, tällä saarella tasaisia paikkoja on vähän

Saarella on aika vähän bussilinjoja, käytännössä 3 sekä muutama harvoin kulkeva poikittaislinja arkisin. Bussiaikataulut eivät myöskään ole patikoijan kannalta parhaat mahdolliset, ensimmäinen lähtö aamulla on klo 10.30 ja esim. linjalla 1 matkustaessa saaren toiseen päähän matka voi kestää jopa kaksi tuntia. Illalla viimeinen linja takaisin lähtee kuuden maissa. Viikonloppuisin bussi kulkee vielä harvemmin. Muutoin bussit ovat kyllä hyvät ja modernit, mutta välillä kuskit ajavat aika lujaa ja korkealla vuoristossa kun mennään, eikä kaiteet ole kovin korkeat, niin en suosittele korkeanpaikankammoisille. Maisemat kyllä ovat hienot jos kestää vain katsoa. Tähänkin kuitenkin muutaman päivän päästä tottui ja oppi ajattelemaan että kuskit ovat ammattilaisia.

Patikoin neljä peräkkäistä päivää ja vaikka säännöllisesti kävelen pitkiä reittejä, niin täällä pohkeet olivat kovilla ja neljän päivän jälkeen kroppa kaipasi kovasti lepoa. Reittien korkeuserot ovat isoja, ne kannattaa tarkistaa etukäteen. Suosittelen myös tarkemman reittioppaan hankintaa, josta nämä tiedot saa, sekä profiilit reiteistä ja TARKAT selostukset reiteistä, kun polut ovat välillä huonosti merkittyjä, varsinkin pidemmät, rankemmat ja harvemmin käytetyt polut. Minulla ei ollut tällaista opasta, vaan yritin pärjätä saarikartalla ja majoituksesta saamallani kartalla, jossa oli lyhyet kuvaukset (yksi lause) reitistä, sekä paljonko sillä oli nousua ja laskua sekä arvioitu patikointiaika. Usein myös reittien alkua oli välillä vaikea löytää ja toisinaan muutinkin suunnitelmia lennosta kun oikeaa aloitusta ei löytynyt.

Teneriffan Teide-vuori näkyy hyvin La Gomeralle

La Gomera on vuoristoista ja lähes joka reitillä on vuoristoa, ainoastaan saaren keskiosan metsikön alueella löytyy muutamia joissa ei ole. Vuoret kuitenkin on se juttu täällä, aika usein lähdin reiteille sellaisilta paikoilta, että olin jo aika korkealla, joten nousut eivät olleet niin isot, mutta reitti sitten laski laaksoon tai kylään ja lopussa on jyrkkää laskua. Ja tarkoitan oikeasti että laskeudutaan vuoren seinältä pujotellen aika kivistä polkua, täällä on hyvä olla patikkasauva mukana tukemassa tasapainoa. Jalalla ei ole kovinkaan paljoa tilaa lipsahtaa tai se on menoa. En halua kuitenkaan pelotella etteikö tänne kannattaisi lähteä, pitää olla vain tarkkana.

Patikoimani reitit:

Arure-Valle Gran Rey

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkoitus oli patikoida Arure – El Cedro – Valle Gran Rey, joka olisi ollut vähän pidempi, eikä niin jyrkkää laskua, mutta en löytänyt reitille paikallisten ohjeista huolimatta. Kun tuo toinen reitti löytyi vähän helpommalla, päätin lennosta vaihtaa suunnitelmaa. Reitti olikin ihana, patikointia laakson reunalla vuoren päällä ja hienoja näkymiä sekä laaksoon että merelle. Loppulasku laaksoon oli pitkä ja kivinen, mutta ei sentään suoraan seinää, vaan mutkittelevaa polkua. Mittariin tuli patikointia tältä päivältä 14 km, vaikka reitin sanottiin olevan noin 8 km. Valle Gran Reyssa oli kiva viettää iltapäivä, sieltä löytyy useita ihan kivoja ravintoloita sekä nätti rantabulevardi

Jo alkumatkasta alkoi hienot maisemat kun käveltiin meren ja laakson välillä vuoren päällä
Vähän tasaisempi kohta
Näkymiä toiselle puolen laaksoa
Tästä sitten laskeudutaan melko pitkän matkaa tuonne Valle Gran Reyhin

Pajarito – Hermigua

Tämä reitti oli ehkä yksi selkeimmistä, varsinkin alkuosa, joka oli Granojoyn kansallispuistossa, reittikylttejä oli siellä täällä ja pysyin hyvin kartalla. Reitti kulki Lauri Silvan -muinaismetsäm läpi ja oli näin päin kuljettuna alamäkivoittoinen. Metsässä oli välillä todella kostea oloista kun sinne sisään ei juuri aurinko pääse paistamaan. Puut olivat aavemaisia ja niiden pinnat sammaleisia. Ihana reitti. Saavuin El Cedroon ja siellä oli kaksi vaihtoehtoa Hermiqueen, 7 km ja 3 km. Valitsin tietenkin sen lyhyemmän kun näyttikin siltä että kulkee luonnossa eikä tien lähellä niin kuin tuo pidempi. En tiennyt kuitenkaan mitä valitsin, edessä oli melkein kahden tunnin lasku laaksoon. Aluksi kivisiä portaita (ja voitteko kuvitella, vastaan tuli polkujuoksijoita! Millaisia fakiireita he oikein ovat), sitten sukellettiin metsän ja kasvillisuuden sisään ja mentiin vedenkeräämisreittejä pitkin. Oli keräämisallasta, vesiputkia ja todella kapeaa polkua josta jalan ei ollut hyvä lipsahtaa kun pudotusta olisi ollut. Pääsin kuin pääsinkin perille ja jalat tutisi bussipysäkillä odotellessa kun olin joutunut jännittämään niitä kapeilla poluilla pystyäkseni. Reitti oli kuitenkin hieno, palmuja ja kaktuksia kasvoi laaksojen rinteillä ja tunnelma oli kuin juhannuksena Suomessa, ei ketään missään.

Lauri Silva muinaismetsikkö
Tuonne pitäisi päästä, kesti melkein kaksi tuntia laskeutua 3 km matka
Lähes perillä kylässä ja tie bussipysäkille löytyi yllättävän helposti

Vallehermosa-Agulo

Tälle reitille lähdin kyllä ihan takki auki, katsoin vain että näyttääpä sopivalta noiden kahden laakson välinen reitti kartassani ja tuolla kulmalla saarta en olekaan käynyt. Reitin patikointiajaksi oli arvioitu 4,40 h, joka ei kyllä pitänyt paikkaansa, ei myöskään arvioitu 14 km matka, minulla tuli mittariin 20 km ja aikaa meni noin 6 h. Harhauduin kyllä muutaman kerran, kun opasteita ei vain ollut ja arvelisin ettei tämä ole kaikkein eniten patikoituja reittejä. Tällä reitillä on paljon nousua ja lopussa jyrkkää laskua pystysuoralla rinteellä (kapea kivipolku laskeutuu pitkin rinnettä mutkitellen). Tätä reittiä suosittelen vain kokeneille ja hyväkuntoisille. Maisemat kyllä piisaa tällä reitillä, on vuoristoa ja todella hieno punamultainen hiekka-alue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pajarito – Pajarito

Eilisen päivän rankemman puoleisen reitin jälkeen valitsin saaren helpoimman reitin, ikään kuin palauttavaksi kävelyksi. Tämä rengasreitti kulkee mukavien pensasmaisten maastojen halki, polku on leveää, reunoilla kasvaa kukkia ja siellä täällä kuuluu saaren erikoisuutta: vislausta. Ennen vanhaan viestiä välitettiin näin eteenpäin ja nykyään tätä taitoa voi opetella kursseilla. En oikein tiedä mistä kaukaa nämä vislaukset tulivat kun missään ei näkynyt ketään, mutta kivalta se kuulosti. Oli mukava päättää patikoiminen vähän tällaiseen leppoisampaa parin tunnin rengaslenkkiin.

Kaiken kaikkiaan nautin suunnattomasti kauniista maisemista saarella, patikointi on ehdottomasti sen parasta antia. Jos patikointi ei ole sinun juttu, niin saarella pääsee kyllä autollakin moniin hienoihin paikkoihin. Nämä nähtävyyspaikat on hyvin merkitty karttoihin.

1 thought on “La Gomeralla patikoimassa 16.23.1.2023

  1. Kuulostaa tosiaan, että nuo bussilinjat eivät missään tapauksessa ole patikoitsijan kannalta parhaat mahdolliset. Varsin lyhyeksi saattaa jäädä päivittäinen patikointi. Ja heh, polkujuoksijoita tulee kyllä vastaan mitä kummallisimmissakin paikoissa. Mutta joka tapauksessa, on kyllä kauniita maisemia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *