Kap Verde, ennakko-odotuksia parempi kohde

Otimme äkkilähdön Kap Verdelle marraskuussa tarkoituksena vain päästä valoon ja aurinkoon sekä levähtää työsyksyn jälkeen. Poikani halusi lisäksi suorittaa sukelluslisenssin, joka hoitui hyvin Kap Verden Salin saarella, joka sitten valikoitui kohteeksemme.

Kap Verdellä on 10 saarta ja yleensä kahdelle saarelle, Bonavistalle ja Salin saarelle järjestetään pakettimatkoja. Enpä muista milloin viimeksi olisimme olleet pakettimatkalla, mutta oli varsin helppoa kun opas oli vastassa kentällä, bussi valmiina viemään hotelliin ja hotellihuone varaukset hoidettu. Kävimme jopa tervetuliaiskävelyllä katsomassa ja kuulemassa kylämme tärkeimmät faktat.

Meidän hotelli oli saaren eteläkärjessä Santa Marian kaupungissa. Se oli hyvä valinta, koska kylällä oli monenlaista aktiviteettia, ravintoloita ja palveluita. Useimmat pakettimatkalaisethan suuntaavat isoihin hotellikomplekseihin, jotka ovat ei-missään hiekan keskellä kaukana kaikesta. Tosin heillä on siellä varmasti kaikenlaisia omia aktiviteettia ja all inclusive.

Majoituimme Porto Antico -hotellissa, jossa meillä oli kunnon kokoinen huoneisto isoineen terasseineen ja keittiöineen. Hotellissa oli aivan ihana vihreä puutarha puineen ja kukkineen, joka oli harvinaista kun katsoo miten kuiva ja hiekkainen saari on. Lisäksi kunnon uima-allas ja meren ranta olivat tarjolla.

Majoituksemme Porto Anticossa ja lähellä olevan kantispaikkamme smoothiet

Matkan evästyksenä olimme kuulleet saarella aiemmin käyneiltä ettei siellä olisi mitään tekemistä. Itse aktiivilomailijana olen toista mieltä, saarella turismi on iso bisnes ja siellä on paljonkin erilaisia retkiä ja tekemisiä tarjolla. Veteen liittyvät tekemiset ovat tietenkin itsestään selvyys saarella, siellä voi sukeltaa, snorkkeloida, kalastaa (retkiä tarjolla) ja tehdä katamaraani- että purjehdusretkiä. Lisäksi kuiva aromaa tarjoaa hyvän pohjan erilaisten ranta-autojen, mönkijöiden ja (sähkö)pyöräretkien tekemiselle ympäri saarta.

Rantaelämää saarella on myös hyvä viettää, varsinkin jos on leijasurffaaja, paikkoja riittää, mutta myös ihanat pitkät rantakävelyt on mahdollisia varsinkin tuolla Santa Mariassa.

Capoeiraa autiomaassa

Hyvää ruokaa on tarjolla Santa Marian lukuisissa ravintoloissa ja hintataso on tietenkin edullisempi kuin Suomessa. Kalaa ja äyriäisiähän täällä kannattaa syödä jos niistä nauttii, mutta täältä löytyy myös italialaisia ja aasialaisia ravintoloita. Meille oli lähtiessä kerrottu ettei täällä sitten käy kortit missään, käteistä rahaa pitää olla kaikkialla, mutta tämä ei pidä enää paikkaansa kortit käyvät yhä useammassa paikassa nykyään. Tosin joissakin paikoissa luottokortilla maksettaessa, he lisäävät luottokortin komission (noin 2% hintaan), kannattaa vahvistaa tämä aina maksaessa ettei tule yllätyksenä, tämä on onneksi kuitenkin vähenemään päin. Nämä komissiot on yleisimpiä palveluissa kuin ravintoloissa.

Saari kehittyy kovaa vauhtia, sinne rakennetaan aivan valtavasti isoja matkanjärjestäjien hotellikomplekseja, rakennustyömaita on kaikkialla. Nettiin pääsy on helpottunut ja ainakin hotelleissa on ihan kohtuulliset nettiyhteydet nykyään. Muualta muuttaa myös paljon väkeä saarelle ja se globaalistuttaa sitä entistä enemmän ja alkuperäiskulttuuri väistyy ja kuihtuu väkisinkin. Santa Marian ”pääkatu” on kuulemma muutamassa vuodessa muuttunut hienoksi asfaltoiduksi, valaistuksi kaduksi penkkeineen ja istutuksineen ja yhä enemmän sinne avataan moderneja kauppoja ja muita palveluita kuten kauneushoitoloita, retkikeskuksia, joogastudioita ja jäätelöbaareja. En ihmettelisi yhtään jos sinne muutaman vuoden sisällä avattaisiin Burger King tai Pizza Hut.

Perinteisyys on vähenemään päin

Kaiken kaikkiaan me vietimme saarella mukavan viikon, joka oli varsin sopivan pituinen aika saarella oleiluun. Ilmasto on varsin miellyttävä marraskuussa, kun tuulet saavat kuuman auringonpaisteen tuntumaan juuri sopivalta. Vesi uima-altaassa oli sopivanlämpöistä ja oli kyllä meressäkin, mutta sinne kannattaa mennä vain suojaisista paikoista, kun valtaosin merenkäynti ja virtaukset ovat sen verran kovia. Leppoisaa lomailua Kap Verdelle jos olet sinne suuntaamassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *