Skotlanti

Kauan uinunut haaveemme oli pian toteutumassa kun lensimme kohti Edinburghia. Vaikka olimme unelmoineet kohteesta kauan, niin kaikki tapahtui kuitenkin niin äkkiä, että suunnittelu jäi turhan vähälle lomaa edeltävien kiireiden vuoksi.

Matkamme ajoittui keskelle suurinta turistisesonkia heinäkuulle ja se kyllä näkyi kaikkialla ja tuntui majoitusta etsiessä. Meidän matkamme kesti 8 päivää ja olimme varanneet vain kahden ensimmäisen yön majoituksen etukäteen, mutta olisi kannattanut varata kaikki majoitukset etukäteen, niin olisi välttynyt etsimiseltä ja turhan isoilta majoituskuluilta. Majoituksen lisäksi olimme hankkineet Scottrail -passit, joilla meidän piti päästä matkustamaan kaikissa junissa, monien bussiyhtiöiden busseissa, paikallismetroissa jne. matkamme aikana. Tämä ei kuitenkaan mennyt niin kuin Strömssössä, nimittäin jos jollain välillä on junayhteys tarjolla, niin silloin ei saa käyttää busseja, joilla olisi ollut paljon paremmat aikataulut, niitä kulki useammin ja niissä oli kaikille istuinpaikka. Emme siis suosittele scottrailin ostamista, vaan liput kannattaa ostaa paikanpäältä suoraan siihen kulkuneuvoon millä haluaa kulkea.

Reittimme: Edinburgh – Inverness (junakuva) – Skyen saari – Fort William  – Edinburgh

Muutoin nautimme kyllä Skotlannista ja ihmisistä, jotka jaksoivat olla aina ystävällisiä, hyväntuulisia ja auttaa kaikessa mahdollisessa vaikka turisteja riitti. Esimerkiksi saapuessamme Skyen saaren pääkaupunkiin Portreehen, kaikki majoitukset olivat täynnä, joten menimme paikalliseen täpötäyteen hotelliin kyselemään neuvoa mistä voisimme vielä hakea majoitusta, avulias respantyttö kertoi, että heillä on saaren oma facebookryhmä, josta hän löysi ja varasi meille B&B majoituksen. Ja minkälaisen majoituksen, meillä oli ehkä kaupungin kauneimmat näkymät rinteen päältä sinisenä välkkyvänä lahdelle, jonne purjeveneet olivat ankkuroituneet. Huoneessa oli maisemaikkunat lahdelle, loistoaamiainen, ihastuttava emäntä sekä saaren halvin majoittumishinta. Joskus käy tuuri.

Muita nauttimisen arvoisia aiheita Skotlannissa on ruoka, varsinkin jos tykkää erikoisista mauista. Maistoimme mm. skotlantilaista perinneruokaa haggista, joka paistetaan lampaan mahalaukussa ja täytteenä on lampaan maksaa, kaurahiutaleita, keuhkoa, sydäntä ja ihraa ja se tarjoillaan viskikastikkeen kera. Meille suomalaisille kuitenkin ihan tutun makuista, muistuttaa maksalaatikkoa, ainakin tämä meidän maistama versio (pois lukien viski). Toinen tuttu maku löytyi skolantilaisesta aamupalasta, jossa oli veriletun tapaisia lätysköitä tarjolla, ihan kaikkea muuta tarjolla olevaa emme tunnistaneet, mutta söimme kyllä hyvällä ruokahalulla. Tuhtia ainakin oli, pystyimme sen avulla helposti kiipeämään Brittein saarten korkeimmalle vuorelle Ben Nevikselle (1345m). Yksi mainitsemisen arvoisimmista asioista on Afternoon Tea, joka ei suinkaan ole vain kupponen teetä ja pari pullaa, vaan kokonainen kolmikerroksinen tarjotin täynnä mitä ihanimpia herkkuja kuten pieniä suolaisia voileipiä, skonsseja hilloineen ja ihania leivonnaisia. Tätä ei kannata jättää väliin.

Viimeiseksi pitää vielä mainita, että Skotlannin sää on vaihteleva 😊 Parin tunnin sisällä ehtii yleensä sataa, paistaa ja tuulla. Varustus siis kannattaa olla kunnossa, niin säät ei pääse harmittamaan. Patikoidessa, joka oli yksi meidän pääharrasteista matkalla, nämä asiat kannattaa katsoa vielä tarkemmin, mutta siitä enemmän seuraavassa jutussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *