Bosnia-Hertsegovinan helmi Mostar

Saavuin Mostariin Dubrovnikin kautta, jonne olin aiemmin aamulla lentänyt Helsingistä. Busseilla kulkeminen on täällä halpaa, mutta hidasta, varsinkin jos on useampi rajanylitys matkalla. Dubrovinikistahan Monastiriin bussi kulkee rannikon kautta, jossa välillä mennään hetkeksi Bosnia-Hertsegovinalle puolelle, sitten takaisin Kroatiaan ja lopulta siten taas Bosniaan. Joka kerta passit kerätään ja tarkistetaan – kummallakin puolella rajaa.

Mutta Mostar on vaivan arvoinen. Ajomatka Dubrovnikista Mostariin on todella kaunis, suurin osa ajasta ajetaan meren tai joen reunaa pitkin, välillä korkeammallakin, mutta tiet ovat hyvät, niissä on kaiteet ja bussit ovat hyväkuntoisia.

Mostar on noin reilun 100 000 asukkaan koti, ei siis ollenkaan pelkkä pikkukylä, niin kuin minä olin ajatellut.  Sen sydän on vanhassa kaupungissa, jossa on ihastuttavat mukulakivikadut ja kylän keskustaa halkoo joki, jonka yli menee lukuisia siltoja. Kuuluisin niistä on Stari Most -kaarisilta, joka pommitettiin hajalle Balkanin sodassa 1993. Se rakennettiin uudelleen muun Euroopan avustuksella vuonna 2004 ja se on nyt Unescon suojelun kohde. Kesäisin on suosittua nuorten miesten keskuudessa hypellä lahjoitusrahaa vastaan sillalta jokeen. He keräävät näillä hypyillään varoja erilaisiin hyväntekeväisyyshankkeisiin. Näin huhtikuussa on ilma ja vesi sen verran viileää ettei hyppääjiä näkynyt.

Mostarin vanha kaupunki on täynnä pieniä ravintoloita, kahviloita ja käsityön myyjiä. Ruoan hinnat ovat kuitenkin kohtuulliset turistien määrästä huolimatta ja tarjolla oli ruokaa myös mm. kasvissyöjille. Parhaimmat paikat on sijoitettu joen varteen, moneen eri tasoon, ja useimmista paikoista pääsee ihastelemaan siltaa auringonpaisteessa. Mikäs täällä oli ollessa viinilasillisen ja tarjoilijapojan äidin leipoman Baklava-kakun äärellä päivää paistattelemassa ja siltaa tuijottelemassa. Pidempäänkin olisin viihtynyt.

Lisävinkkejä reissua suunnitteleville;

Varaa paikkasi busseista ennakkoon www.gethybus.com. Kaikki netistä ostetut liput pitää olla printattuna mukana. Jos sinulla on ”ruumaan” meneviä matkalaukkuja, niistä joutuu maksamaan erikseen käteisellä (yleensä 1 €/laukku)

Bosnia-Hertsegovinassa on oma valuutta markka, jonka kurssi on 2 markkaa = 1 euro. Monessa paikassa käy eurot, mutta kaikissa virallisissa paikoissa kuten bussilipun ostossa (jos ostat sen luukulta etkä netistä), kioskilla, museossa tai ruokakaupassa käy vain paikallinen valuutta. Muihin menoihin kuten turistikauppoihin, ravintoloihin ja retkiin kannattaa varata euroja sopivan kokoisina seteleinä.

 

2 vastausta artikkeliin ”Bosnia-Hertsegovinan helmi Mostar

    • Mostar ja Sarajevo ovat kyllä todella erilaisia paikkoja. Mostar on niin kaunis ja Sarajevo taas niin täynnä historiaa ja myös eksoottinen. Tuo minun artikkeli Sarajevosta oli aika ”sotapainotteinen”, sieltä olisi kyllä paljon muutakin kirjoitettavaa. Voin kyllä suositella Sarajevoa matkakohteeksi,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *