Suomen suurin matkablogiyhteisö

Roadtrip Pohjois-Italiassa

Pohjois-Italian kiertäminen autolla on ollut matkatoivelistani kärkipäässä jo pidemmän aikaa. Olen aiemmin käynyt muutamia kertoja Milanossa, mutta en kierrellyt pohjoisessa sen kummemmin. Lentoja etsiessä huomattiin, että lentäminen paikkaan A (Venetsia) ja pois paikasta B (Milano) ei ollutkaan juuri kalliimpaa kuin meno-paluu samasta kaupungista. Otettiin siis lennot ja ruvettiin sen jälkeen suunnittelemaan reittiä kuuden päivän reissulle. Tässä muutamat tipsit avuksi muillekin Pohjois-Italian roadtripistä haaveileville!

Reitin suunnittelu

Minne suunnataan ja kuinka kauan vietetään aikaa missäkin paikassa oli varmasti yksi ensimmäisiä kysymyksiä matkaa suunnitellessa. Päädyttiin loppujen lopuksi vaihtamaan yöpaikkaa joka päivä, varmasti kaikissa olisi voinut viettää myös useamman päivän ja helposti tuplata reissun pituuden, mikäli haluaa ottaa rennommin. Vaikka edettiinkin ripeää tahtia, ei yhdelle päivälle kertynyt liikaa ajotunteja ja eri paikkoja tuli nähtyä paljon. Reittimme kulki lopulta näin: Venetsia – Montebelluni – Soave – Verona – Sirmione – Monte Baldo – Pezza- Riva del Garda – Gardone Riviera – Corte Franca – Milano. Tässä mukana sekä yöpaikat (Venetsia, Verona, Pezza, Gardone Riviera, Milano) että lyhyempiä pysähdyspaikkoja.

Pysähdyspaikat matkan varrella valikoitiin osin sattumalta, osin tarkoituksella. Ainakin yksi viinitila oli mahdutettava mukaan! Sen etsiminen etukäteen netistä oli kyllä aikamoista hommaa, sillä vaihtoehtoja oli tarjolla pilvinpimein sekä Prosecco-alueelta, että valkoviini- ja punaviinialueilta. Osa paikoista vaikutti melkoisilta touristtrapeilta, joten niitä haluttiin vältellä ja valita joku kohtuuhintaisempi paikka. Sain Milanossa asuneelta kummisedältäni vinkin Soavessa sijaitsevasta Rocca Sveva -viinitilasta, joka osoittautui meille nappivalinnaksi! Opastettu kierros viinikellareissa sekä viiden viinin maistelu (2h) kustansi yhteensä 20e per henkilö. Todellakin worth a visit! Kirjoittelen tästä myöhemmin vielä oman postauksensa.

Pari pizzaa mahtui reissuun

Wine tasting – oh yes

Auton vuokraaminen

Auton vuokraaminen kävi helposti netistä ja nouto oli Venetsian rautatieasemalta. Italialaiseen tapaan nouto kesti yllättävän kauan, vaikka auto oli valittu, maksettu ja lomakkeet täytelty jo etukäteen netissä. Palautuksen olimme valinneet Milanon lentokentälle ja se sujui huomattavasti nopeammin ja kätevämmin kuin auton nouto. Matkaan päästiin Golfilla, jossa oli ominaisuutena älypuhelimen peilaus eli navigaattori saatiin kätevästi puhelimesta suoraan auton näyttöön. Kuuden päivän ajaksi auton vuokraus maksoi 240e.

Yöpyminen

Majoituimme matkan varrella viidessä eri paikassa, jotka varasimme etukäteen Suomesta käsin. Varauksia tehtiin niin booking.comista kuin Airbnb:stäkin. Sain myös vinkin Agriturismo-sivustosta, kannattaa ehdottomasti tsekata täältä autenttisempia Bed & Breakafast -mestoja! Jälkeenpäin ajatellen kaikki majoituskohteet osuivat ajoreitin varrella ihan nappiin, paitsi yksi, joka sijaitsi ylempänä vuoristossa. Tämän olisimme luultavasti jättäneet välistä ajomatkan takia, sillä päiväohjelma venähti tuona päivänä hieman suunniteltua pidemmäksi. Paikka oli kuitenkin todella ihana Bed & Breakfast nimeltään Arco di Vino eli jos aikaa riittää niin paikkana suosittelen ehdottomasti. Omistajina oli ihanan sympaattinen italialainen pariskunta ja paikka sijaitsi pikkukylässä vuoristossa. Vaikka reissattiinkin heinäkuun ruuhka-aikaan, ei silti jouduttu maksamaan majoituksista älyttömyyksiä. Kaikki huoneet irtosivat n. 100-130 e / yö / 3 henkilöä eli varsin kohtuullista 🙂

Täällä tehdään kuohuvaa

I’m in heaven

Grappa-tasting

Suosikkikohteet

Reitille sattui monia hyviä paikkoja, joihin ehdottomasti tekee mieli palata uudelleen. Koko Gardan järven ympäristö oli kokonaisuudessaan upea ja ihana reitti ajella eli suuntaa sinne, mikäli roadtrip Pohjois-Italiassa on suunnitelmissa!

Verona vaikutti ihanan sympaattiselta kaupungilta. Kulttuurinnälkäisille oopperaa (joskin liput pitää tilata hyvissä ajoin), mahtavaa ruokaa ja söpöjä pikkukatuja rakennusten ihasteluun ja kiertelyyn. Löydettiin myös kiva kukkula auringonlaskun katsomista varten.

Soavessa pysähdyttiin viinitilavierailun vuoksi ja käytiin sen jälkeen tutustumassa tähän ihanaan pikkukylään. Linnakkeen vartioima kylä ei ollut tupaten täynnä turisteja, vaan vaikutti juuri sopivalta paikalta ruuhkia välttelevälle. Ja todella iso plussa hyvästä viinitilasta!

Sirmione järven eteläkärjessä oli todella sympaattinen pieni kylä, mutta heinäkuun sesonkiaikaan aivan tukossa. Välttäisin tätä, mikäli autopaikan metsästäminen ja porukassa vaeltaminen ei innosta. Mutta off season -aikaan varmasti todella hyvä kohde.

Monte Baldo Gardan itäpuolella oli käymisen arvoinen. Kyseessä on vuori, jolle voi sekä kiivetä itse että mennä funikulaarilla. Meillä oli sen verran tiukka aikataulu, ettei aikaa kiipeilyyn jäänyt. Se hiukan harmitti, sillä se olisi varmasti ollut huikea kokemus! Ensi kertaan siis 🙂

Riva del Garda on pieni kaupunki Gardan pohjoispäässä, joka vaikutti heinäkuussa olevan usean lomailijan suosima stoppi. Kyseessä kuitenkin isompi paikka kuin esimerkiksi Sirmione, joten väenpaljous ei meitä haitannut. Täältä löytyy myös ranta-aktiviteetteja kuten suppailua tai polkuveneilyä.

Veronaa ihastelemassa

RIva del Gardan pikkukadut

Pitihän se Milanon Duomokin käydä tsekkaamassa

Tää oli reissun parasta gelatoa Milanossa!

 

TOP 5 Pohjois-Italia:

 1. Upeat maisemat, näitä voisi ihastella loputtomiin
 2. Viinitilat – löytyy jokaiselle jotain ja vaihtoehtoja on valtavasti pidit sitten valkkarista, punkusta tai skumpasta
 3. Täydellinen roadtrippailuun – välimatkat lyhyitä ja hyväkuntoiset tiet
 4. Kelit kohdallaan kesäaikana
 5. Persoonallisia majoituksia joka lähtöön
Previous Post Next Post

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply maijju 14.8.2019 at 22:05

  Voi apua mikä kaipuu tuli Italiaan ja varsinkin tuonne Pohjois-Italiaan! Oltiin keväällä Dolomiiteilla ja vieläkään en ole pystynyt kirjoittamaan reissusta, koska se oli vain niin käsittämätön. 🙂 Olipa kiva fiilistellä näiden kuvien kautta.

  • Reply Aliisa | It's on my list 19.8.2019 at 13:51

   Italia on kyllä ihana <3 kiva, että kuvista oli fiilistely apua! 🙂

 • Reply Mari 18.8.2019 at 17:58

  Italian road-tripit ovat niiin ihania. Joskus ollaan ajeltu noilla seuduilla omalla autolla ja myöhemmin ollaan myös vuokra-autolla liikuttu seudulla. Ja vielä tekisi mieli, todellakin!

  • Reply Aliisa | It's on my list 19.8.2019 at 13:52

   Oli kyllä tosiaan niin ihania paikkoja ja maisemia, että voisi ottaa tavaksi useamminkin roadtrippailla seudulla 🙂

 • Reply Martina 19.8.2019 at 11:58

  Ihana reitti ja ihana Italia. Voisin tehdä ihan samanlaisen reissun. Verona mua on kiehtonut jo pitkään ja muutenkin Pohjois-Italiassa on vielä paljon paikkoja, joissa en ole käynyt, mutta haluaisin. Viimeksi suuntasimme Milanosta länteen Piemonten alueelle. Se oli hyvä reissu ja siellä oli helppo valita viinitila: Sukuloille tietysti! 🙂 Ensi kerralla houkuttelee Venetsian ja Milanon välinen alue, järvet ja ne viinitilat ja agriturismot sielläkin.

  • Reply Aliisa | It's on my list 19.8.2019 at 13:53

   Italia on kyllä niin upea reissukohde! Luinkin juuri tuosta Sukuloiden viinitilasta, olisi mielenkiintoista käydä sielläkin 🙂

 • Reply Sanna // From Lapland To South 19.8.2019 at 23:18

  Vau! Upea reissu! 🙂 Italia on mitä mainion matkakohde, siitä on niin moneksi. Itse olen myös käynyt Venetsiassa ja Milanossa, sekä Como järvellä Pohjois-Italian kohteista. Dolomiitit sekä Gardajärvi kiinnostaisivat vielä kovasti!

  • Reply Aliisa | It's on my list 26.8.2019 at 20:49

   Garda-järven seutu on kyllä ehdottomasti kokemisen arvoinen. Niin paljon hienoja paikkoja ja valinnan varaa 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 22.8.2019 at 05:09

  Vautsi minkä kuuloinen reissu! 🙂 olen itse ihan Italia fani! Autonvuokraus kuulostaa kyllä todella halvalle varsinkin kun auton on voinut jättää eri paikkaan.

  • Reply Aliisa | It's on my list 26.8.2019 at 20:50

   Italia on kyllä niin ihana maa, eipä ole vielä huonoa lomakokemusta sieltä 😀 joo auton vuokraaminen sujui oikein näppärästi ja sen avulla nähtiin monta uutta paikkaa, jotka muuten varmasti olisivat jääneet näkemättä.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 22.8.2019 at 11:31

  Mielenkiintoinen reitti teillä ollut, noista moni oli mulle ihan tuntemattomia kohteita, joista olisi kyllä kiinnostavaa lukea lisää! 🙂 Italia saattaa kyllä olla ihan täydellinen matkailumaa.

 • Reply Terhi 22.8.2019 at 17:00

  Me teimme tuon lenkin toiseen suuntaan keväällä, Milano-La Spezia-Venetsia ja junalla. Pohjois-Italiassa on kyllä kaunista, varsinkin pidän noista Garda-järven seuduista.

  • Reply Aliisa | It's on my list 26.8.2019 at 20:52

   Junalla reissaaminenkin kuulostaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta 🙂 Pohjois-Italia on kyllä ihana kohde, niin paljon nähtävää!

 • Reply Sannahof // Unelmamaja 23.8.2019 at 12:31

  Pohjois-Italialla on ihan erityinen paikka sydämessäni! Veronassakin on tullut vietettyä kaiken kaikkiaan noin 3 viikkoa, vaikka kuvittelin että paikka on todella kaluttu jo parissa päivässä. Ja viinitilat! Ah, niin ihania ja sympaattisia mestoja ainakin tuolla päin Italiaa.

  • Reply Aliisa | It's on my list 26.8.2019 at 20:52

   Verona vaikutti kyllä ihanalta paikalta, vähän harmittaa, että ehditiin olla siellä vain päivä. Ensi kerralla ehdottomasti pidempään!

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa 24.8.2019 at 12:54

  Oi minullakin on ihania muistoja noista maisemista, kun olin joskus lukioaikoina vaihdossa Loveressa. Silloin kävimme ainakin Sirmionessa, Venetsiassa ja Veronassa. Onneksi olen silloinkin ottanut jo innolla kuvia – muuten en muistaisi enää kymmenen vuoden takaisesta reissusta juurikaan. Ikimuistoisen reissusta teki sen, kun kotiin lähdön aikana Islannin tulivuori purkaantui, ja meitä jouduttiin tulla hakemaan Suomesta bussilla. Se oli jännää silloin. 😉 Piditkö Milanosta? Minusta se on hieman tylsä ja kolkko.

  • Reply Aliisa | It's on my list 26.8.2019 at 20:54

   Kuulostaa ihanalta, onneksi on tosiaan kuvia, joiden avulla muistella 🙂 Garda-järven pikkukylien jälkeen Milano tuntui kyllä tosiaan hieman kolkolta ja liian täydeltä. Olen ollut siellä aiemminkin ja silloin en muista kokeneeni samaa fiilistä. Eli voi olla, että pikkukylät tekivät muhun nyt vaikutuksen ja Milano oli siihen perään liian turistirysä heinäkuun helteillä 😀

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi 24.8.2019 at 15:19

  Just tuossa avopuolisolle sanoin, että haluaisin Italiaan road tripille ensi kesänä kun mietittiin minne mentäisiin autolla ensi vuonna. Prosecco-tilalla vierailu olisi kyllä ihan must itselle. 😍

  • Reply Aliisa | It's on my list 26.8.2019 at 20:56

   Suosittelen ehdottomasti! Meni kyllä omien reissujen kärkipäähän tämä 🙂 viinitiloja löytyy joka nurkalta eli valinnan varaa varmasti on jokaiseen viinimakuun.

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas 24.8.2019 at 22:35

  Näyttää ihanilta paikoilta. Enpä muistanut, että Soave on pohjoisessa. Sen Soave viini on yksi lemppareistani. Mutta ei ole moneen aikaan tullut ostettua. Sinne menisin myös, jos tuolla päin ajelisin. Olen myös kuullut kehuttavan noita agriturismo majoituskohteita.

  • Reply Aliisa | It's on my list 26.8.2019 at 20:55

   Joo Soaven viinit meni kyllä omallekin listalle tästä eteenpäin 🙂

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 26.8.2019 at 19:04

  Italia on niin ihana. Itselläni on Pohjois-Italiasta kokemusta Dolomiiteilta. Silloinkin lennettiin Venetsiaan eli se on ilmeisesti aivan hyvä paikka aloittaa Pohjois-Italian road trip. Veronassa haluaisin käydä ja toki monessa muussa Italian ihanassa kaupungissa ja pikkukylässä. 🙂

  • Reply Aliisa | It's on my list 26.8.2019 at 20:57

   Joo, me ainakin koettiin Venetsia hyväksi lähtöpaikaksi 🙂 Matkalla Milanoon on tosiaan paljon ihania pikkukyliä ja paljon näkemisen arvoisia kohteita. Ah, pääsisipä takaisin juustojen ja viinien ääreen!

  Leave a Reply