Mitä tehdä Pyhällä talvella? Vinkit aktiiviseen lomaan

Tämä on jo kolmas reissu Lappiin vuoden sisään. Ei välttämättä kuulosta paljolta, mutta mulle se on. Normaalisti haaveilisin tähän aikaan talvesta jostakin ihanasta rantalomasta palmujen alla, jossa aamun voisi aloittaa tuoreilla hedelmillä samalla kun upottaa varpaat vaaleaan, pehmeään rantahiekkaan. Tänä vuonna asiat on toisin, niin kuin kaikilla meillä. 

Tammikuun lopussa löysin itseni jo kolmatta kertaa vuoden sisään matkaamassa Lappiin, tällä kertaa kohteena oli Levin sijaan Pyhätunturi. Alunperin tarkoitus oli osallistua Kaamos yoga & freeride -tapahtumaan, mutta harmillisesti korona peruutti nämä suunnitelmat. Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja itse kokoamaan viidelle päivälle mieluisia aktiviteetteja! Kokosin alle meidän reissun kohokohdat ja vinkkejä aktiviteetteihin niin sisällä kuin ulkonakin 🙂 Mahtava reissu tästä siltikin tuli, vaikka alkuperäiset suunnitelmat menivät uusiksi. Ekana aamuna oli aivan täydellisen upea auringonnousu, jonka vuoksi kannatti kömpiä sängystä ylös ja kuvailemaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sukset jalkaan ja rinteeseen

Levillä vietetyn uuden vuoden sesongin jälkeen Pyhän rinteet tuntuivat ihanan tyhjiltä! Rinteessä sai rauhassa laskea, eikä hissiin tai minttukaakaolle juurikaan ollut jonoja. Meillä oli majoitus päärinteiden vieressä, joten päästiin kätevästi laskettelemaan suoraan mökin ovelta rinteisiin. Keli vaihteli meidän reissun aikana viimasta ja lumisateesta täydellisen selkeään keliin, niin että päästiin onneksi nauttimaan myös upeista näkymistä Pyhtätunturin laelta. Olipa muuten iso ero päivän pituudessa jo, vaikka viimeksi tosiaan oltiin Levillä vasta tasan kuukausi sitten! Pidempi päivä ja enemmän laskemista valoisan aikaan on ehdottomasti enemmän mun juttu 🙂 Rinteet olivat Pyhällä auki vain klo 17 asti (perjantaina pidempään), joka yllätti Levin jälkeen. Hyvin siinäkin ajassa ehti kuitenkin laskea, etenkin kun menee aamulla tarpeeksi ajoissa mäkeen.

Ulkojoogaa tunturimaisemissa

Alunperin oli tarkoitus siis osallistua reissun aikana useammallekin joogatunnille Kaamos yoga & freeride -tapahtuman puitteissa. Koronan vuoksi tunnit kuitenkin peruttiin, joten yritettiin löytää jotain korvaavaa tilalle. Peruuntuneiden (sisä)joogatuntien tilalle järjestettiinkin onneksi ulkojoogaa. Viikonlopulle oli luvattu kireää pakkasta, joten aluksi hieman epäröitiin, että mahtaako joogailu onnistua kovilla pakkasilla. Huoli oli kuitenkin turha ja onneksi mentiin tunnille! Pakkasta oli rapeat -15 aamulla herätessä ja puolet tunnista joogailtiin ulkona aivan mielettömissä tunturimaisemissa ja loppuaika Tajukankaan kodassa, joten kylmä ei päässyt yllättämään. Aivan mahtava kokemus ja vaikka on tullut joogailtua ympäri maailmaa esimerkiksi Sansibarilla, kyllä tämä meni eksoottisten joogakokemusten kärkeen!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Drinkkikurssilla cocktailien salat tutuiksi

Reissuviikonlopulle oli tosiaan luvattu kireää pakkasta, jonka vuoksi haluttiin suunnitella laskettelun lisäksi myös jotain kivaa sisätekemistä. Löydettiin Pyhän sivuilta hauskan kuuloinen Juo Lappi -drinkkikurssi ja bookattiin perjantai-illalle paikat Huttutupaan. Paikalla oli myös muutama ruokailija, mutta saatiin baarimikon opit muuten täysin itsellemme. Hän esitteli asiantuntevasti eri drinkkien saloja ja saatiin valmistaa kaikki itse tiskin takana yhdet drinkit. Yhteensä iltaan taisi kuulua 4 drinkkiä per henkilö ja pari muuta maistelua, kuten baarin omat erikoisuudet: lakushotti ja poron lihaliemellä höystetty tabascoshotti. Hauska ja erilainen kokemus, etenkin jos kaipaa Pyhän lomalta muutakin kuin ulkoiluaktiviteetteja!

Sauna ja ulkoporeallas rentouttaa laskupäivän jälkeen

Haaveiltiin aluksi avantouinnista, mutta privaattisaunan varaaminen osoittautui haastavaksi. Onneksi löydettiin Pyhä Igloosin vuokraama sauna ja ulkoporeallas, joka varattiin omalle porukalle kolmeksi tunniksi lauantai-illalle. Olipa ihanan rentouttavaa saunoa ja kellua lämpimässä porealtaassa rinteessä vietetyn päivän jälkeen. Pakkanen oli taas kiristynyt ja taivaalta leijaili hiljalleen lumihiutaleita. Mahtava päätös viiden päivän Pyhän reissulle!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Oletko ollut lomailemassa Pyhällä tai suunnitteletko reissua sinne? Laita omat vinkkisi tai suunnitelmasi jakoon kommentteihin 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.3.2021 at 01:17

    Meilläkin on vuoden sisään ollut 3 reissua Lappiin ja pian tulee neljäs! Saa nähdä tuleeko viideskin, ehkäpä ei.. 🙂 Itse en ole käynyt Pyhällä talviaikaan, mutta varsinkin syksyllä siellä oli upeita, vaikkakin osa aika haastaviakin, patikointireittejä!

  • Leave a Reply