Los Angeles – Maailmanympärimatkan ensimmäinen etappi

Otamme Los Angelesin lentokentältä etukäteen varaamamme vuokra-auton alle ja lähdemme ajamaan monikaistaista moottoritietä pitkin kohti ensimmäiseksi yöksi varaamaamme hotellia, joka sijaitsee Universal-elokuvastudion lähellä. Ensisilmäyksellä kaupunki on valtava ja siitä on vaikea saada käsitystä.

Sama ajatus leimaa koko oleskeluamme kaupungissa – 7 päivän jälkeen Los Angeles näyttäytyy edelleen yhtä laajana kokonaisuutena ja siitä on vaikea saada otetta. Tähän saattoi toki vaikuttaa myös keli, joka tuskin on Kalifornian lomalle tyypillinen. Meidän reissumme aikana tammikuussa 2023 Los Angelesiin ja lähialueille iskivät kovat sateet ja tulvat, jotka veivät mukanaan maata, autoja ja koteja. Los Angelesin ydinkaupunki säästyi pahimmilta tuhoilta, mutta uskoisin Etelä-Kalifornian näyttäytyvän hieman erilaisena kylpiessään auringon paisteessa.

Monia juttuja ehdittiin kuitenkin nähdä ja kokea sateista huolimatta, tässä meidän suosikeita Los Angelesiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä tehdä Los Angelesissa?

1. Patikointi Hollywood-kyltille

Patikointi vuonna 1923 rakennetulle Hollywood-kyltille oli tietysti meidän bucket listilla Los Angelesin reissulle. Googlasimme etukäteen useampia reittejä, joista valittiin lopulta ”Hollywood sign via Innsdale trail and Mt Lee Drive”. Autolla ajamallakin pääsee tarpeeksi lähelle kylttiä, jotta saa otettua kuvat talteen, mutta me halusimme myös patikoida kyltille asti, jonka vuoksi valittiin tämä reitti. All trails -nettisivu sekä sovellus on muuten kätevä patikointireittien selvittämiseen ja sieltä näkee myös muiden matkailijoiden kommentteja reitistä ja sen kunnosta.

Kiitos jet lagin olimme heränneet aikaisin, joten saavuimme reitin lähtöpaikalle jo 10 maissa aamulla ja löysimme helposti parkkipaikan. Ajoitimme patikointireissun sateettomalle päivälle ja saimmekin nauttia Kalifornian auringosta kävellessämme ylös kyltille. Reitti oli helppokulkuinen asfaltoitua tietä pitkin ja edestakaiseen matkaan meni n. 1,5-2 tuntia.

Ps. Löydettiin sattumalta superhyvä salaattipaikka patikoinnin jälkeen lyhyen automatkan päässä reitiltä. Paikan nimi: sweetgreen – Go there, you won’t regret it.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Osallistu talk show -ohjelman kuvauksiin

Me saimme ennen reissua vinkin, että Los Angelesissa kuvattaviin talk show -ohjelmiin saa mennä vieraaksi ilmaiseksi. Valittiin ohjelmista Jimmy Kimmel Live, jonka kuvauksia näytti olevan useamman kerran viikossa ja lähimpien päivien vieraatkin ovat näkyvissä. Täällä voi ilmoittautua Jimmy Kimmel Liven tietyn päivän kuvausten lippujonoon ja he lähettävät sähköpostin, mikäli olet onnistunut saamaan liput kyseiseen showhun. Me ilmottauduimme lippujonoon kolme päivää ennen valitsemaamme showta ja jo seuraavana päivänä liput kilahtivat sähköpostiimme.

Kuvauslokaatio oli helppo löytää Google Mapsin avulla, mutta varaa hieman aikaa parkkipaikan löytämiseen, sillä alue on Los Angelesin Hollywood Bulevardilla, jossa on paljon väkeä ja autoja liikkeellä. Paikalla pitää olla n. tunti ennen kuvausten alkua ja ulkona turvamiehet tarkistavat laukut sekä tsekkaavat koronapassit. Maskeja ei tarvinnut enää käyttää (2023 tammikuu). Oli kiinnostavaa nähdä miten talk show -ohjelmien kuvausproduktiot toimivat ja kuinka paljon väkeä 40 minuutin ohjelman kuvaamiseen tarvitaan ja millainen rooli yleisöllä on ohjelmassa. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen kokemus!

3. Pyöräile Santa Monicasta Venice Beachille

Suurimman osan ajastamme Los Angelesissa majoituimme Santa Monica Beachin läheisyydessä ja siitä tulikin alueena meidän suosikki: siellä pystyi kävelemään (harvinaista Losissa) ja oli söpöjä kahviloita ja ravintoloita pitkin rantaa. Hyväkuntoisen, päällystetyn rantareitin varrella on useita pyörävuokraamoita, josta napattiin cruiserit pariksi tunniksi ja poljettiin Santa Monica Pieriltä Venice Beachille ja takaisin. Pyörien vuokra oli 10 dollaria tunnilta. Pyörän selästä seurasimme paikallisten elämää, surffiporukoita, skeittareita, lenkkeilijöitä ja totta kai – turisteja. Tämä on ehkä lähimpänä sitä, mitä kuvittelin etukäteen Los Angelesin olevan.

4. Ajele Beverly Hilssissä

Beverly Hills on varmasti kaikkien tuntema alue Los Angelesissa. Alue on täynnä toinen toistaan upeampia taloja (tai ehkä pikemminkin kartanoita) ja palmujen reunustamia katuja. Täältä löytyy myös legendaarinen Sunset Boulevardilla sijaitseva The Beverly Hills -hotelli. Nappaa auto alle ja lähde ajelemaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Sadepäivän vinkki: Käy elokuvissa

Meidän reissulle osui enemmän kuin tarpeeksi sadepäiviä, joten yhtenä päivänä päätettiin käydä tsekkaamassa millainen on leffakokemus elokuva-alan ytimessä. Losissa on yli 100 elokuvateatteria, joten lyhyelläkin varoitusajalla on helppo löytää esityksiä. Bookattiin liput vain tuntia ennen esitystä ja suunnattiin autolla kauppakeskuksen yhteydessä olevaan The Grove -leffateatteriin katsomaan A Man called Otto (suosittelen, jos et ole vielä nähnyt!). Evääksi napattiin kassalta pizzaa ja ”large drink”, joka osoittautui nimensä mukaiseksi valtavaksi.

Los Angeles oli maailmanympärimatkamme ensimmäinen etappi ja päädyttiin lisäämään se listallemme lähinnä sen takia, että pääsemme sen kautta kätevästi Havaijille. Ehkä myös sateisen sään vuoksi se tuntuikin hieman välietapilta kohti ”pääkohteitamme”. Viihdeteollisuuden ytimenäkin tunnetusta Los Angelesista ei oikein saanut kunnon otetta 7 päivän vierailumme aikana, ehkäpä pitää palata uudelleen silloin, kun aurinko paistaa. Uskon Etelä-Kalifornian näyttäytyvän silloin eri valossa!

Millaisia fiiliksiä muilla on jäänyt Los Angelesista?

Previous Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 27.2.2023 at 14:13

    Los Angeles on kiva paikka, pariin kertaan olen siellä käynyt. Santa Monica ja Venice Beach ovat tuttuja paikkoja, mutta enpä ikinä ole niiden välejä pyöräillyt. Ehkäpä seuraavalla kerralla. 🙂 Myös osallistuminen talk show -ohjelman kuvauksiin kuulostaa ihan huipulta!

  • Leave a Reply