Suomen suurin matkablogiyhteisö
12 järven melontareitti, Outokumpu

Kesätekemistä Suomeen: 12 järven melontareitti

Kalenterissa luki toukokuun viimeisen viikonlopun kohdalla isolla PARIS <3. Koronan asettamien matkustusrajoitusten takia Pariisin kevät siirtyy hamaan tulevaisuuteen ja tilalle tuli reissu Itä-Suomeen, tarkemmin siis Outokumpuun. Sisällytän aina kesälle vähintään yhden ulkomaan reissun, joten nyt on todenteolla pitänyt muuttaa ajatusmaailmaa ja etsiä kivaa kesätekemistä myös Suomen rajojen sisäpuolelta. Säät oli just täydelliset ulkoiluaktiviteeteille, joten lähdettiin kokeilemaan 12 järven melontareittiä Outokummussa. Ja siis miten ihana reitti!

12 järven melontareitti, Outokumpu

Melontareitti

12 järven melontareitti kulkee siis nimensä mukaisesti 12 eri järven kautta. Matkaa reitille kertyy vajaa 14km ja meillä tähän kului aikaa reilu 5 tuntia. Meidän lähtöpaikka (mökki) sijaitsi Ravijärvellä ja siitä lähdettiin kiertämään reittiä myötäpäivää. Reitti oli ihanan vaihteleva! Se sisälsi kapeita, puromaisia osuuksia, heinikko-osuuksia sekä myös aavoja järvenselkiä. Omia suosikkeja oli kapeikot ja alkukesän ihanan vihreä kasvillisuus, jota oli kiva katsella vedenpinnan tasolta. Yhdessä vaiheessa pohdin, että olenko nyt tosiaan itä-Suomessa vai jossain mangrove-metsässä. Itä-Suomi, you keep on amazing me. Vastatuuli osui meillä mukavasti isoihin järviosuuksiin, joten niissä sai ihan todenteolla meloa, jos mieli päästä eteenpäin 😀 eli kyllä tämä reissu ihan kunnon liikunnasta kävi.

Itä-Suomi, you keep on amazing me

12 järven melontareitti, Outokumpu

12 järven melontareitti, Outokumpu

Melontareitti on merkattu sinisillä opasteilla kautta reitin. Muutaman kerran isompien järvien kohdalla jouduttiin haeskelemaan opasteita hetken aikaa, joten kartta on kyllä hyvä ottaa myös varmuudeksi mukaan matkaan. Me kierrettiin reitti yhden päivän aikana, mutta sen voisi hyvin myös jakaa pariin osaan ja yöpyä reitin varrella laavussa/teltassa, jos siltä tuntuu.

Reitillä oli melontaosuuksien lisäksi about viisi kanto-osuutta, jossa siis kanoottia pitää kantaa maata pitkin ja yksi tien ylityskin tähän mahtui. Epäilen, että meidän kanootti ei ollut kevyimmästä päästä, joten kyllä loppua kohti rupesi kantaminen jo käsissäkin tuntumaan. Reitti kyllä sopii myös aloittelijoille, itse olen melonut viimeksi pari vuotta sitten. Tosin kannattaa huomioida, että kylmiltään viisi tuntia melomista ja muutamat kanto-osuudet siihen päälle kyllä huomaa seuraavana päivänä yläkropassa. 😀

Eväitä ja juomista kannattaa ehdottomasti pakata tarpeeksi mukaan. Reitin varrella on useampiakin nuotiopaikkoja, joihin voi pysähtyä vaikka grillailemaan. Pysähdyimme reitin aikana pari kertaa syömään ja kokonaisuudessaan reitin melomiseen ja taukoihin meni reilu 5 tuntia.

Tässä reitti kokonaisuudessaan

All in all, 12 järven melontareitti oli täydellistä tekemistä kesäviikonloppuun. Suosittelen!

Parasta melontareitissä:

 • Vaihteleva reitti kapeikoista järvenselkiin
 • Upeat maisemat
 • Sopii myös aloittelijalle

Missä muualla Suomessa on näin ihania melontareittejä? Share your tips!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Hanneli / toisiinmaisemiin 2.6.2020 at 17:57

  Olipas kivan kuuloinen reitti. Joku parin päivän melontareissu on ollut haaveissa tälle kesälle, joten laitoin reitin ylös.

 • Reply Mari/Kodinvaihtaja 7.6.2020 at 16:36

  Koronassa on parasta, että me kaikki kirjoitetaan postauksia paikoista, jotka ennen ei olisi ollut postauksen arvoisia tsi ei olisi ollut aikaa kirjoittaa, kun olis ollut jo toisessa reissussa🤔😉. Ihana reitti. Mahtuiskohan tää kesäreissuun?!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.6.2020 at 16:02

  Tää kuulostaa kyllä todella kivalta reitiltä. En olekaan Suomessa aiemmin melonut, mutta tämä kuulostaa reitiltä, jossa sen voisi hyvin aloittaa. Itä-Suomessa näitä luontokohteita löytyy!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 10.6.2020 at 16:17

  Kuulostaa tosi kivalta reitiltä! Tykkäisin kovasti matkailla myös muuten kuin autolla tai jalkapatikalla ja melominen olisi kyllä ihan huippua. 🙂

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 13.6.2020 at 08:49

  En ole melonut kuin lapsena. Osaiskohan sitä. Ehkäpä joku pikku matka…
  Pohjanmaan rannikolla on myös autolla ajettavia erilaisia vesistöreittejä. Kurvailin jonkun ”viiden sillan reitin” viime keväänä. Kaikenlaista keksitään 😀

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua 13.6.2020 at 21:36

  Kiinnostaisi kokeilla melontaa, mutta mitenhän kunto kestäisi? Enemmän houkutti tuo evästauko grillikatoksen kupeessa. 😄 Luonnossa ruoka maistuu niin hyvältä!

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 15.6.2020 at 06:54

  Wau, mikä reitti! Olin kerran koskimelontakurssilla, ja se jäi viimeiseksi koskimelonnaksi. Tuollainen melonta kelpaisi 🙂

 • Leave a Reply