Roadtrip Pohjois-Italiassa

Pohjois-Italian kiertäminen autolla on ollut matkatoivelistani kärkipäässä jo pidemmän aikaa. Olen aiemmin käynyt muutamia kertoja Milanossa, mutta en kierrellyt pohjoisessa sen kummemmin. Lentoja etsiessä huomattiin, että lentäminen paikkaan A (Venetsia) ja pois paikasta B (Milano) ei ollutkaan juuri kalliimpaa kuin meno-paluu samasta kaupungista. Otettiin siis lennot ja ruvettiin sen jälkeen suunnittelemaan reittiä kuuden päivän reissulle. Tässä muutamat tipsit avuksi muillekin Pohjois-Italian roadtripistä haaveileville!

Reitin suunnittelu

Minne suunnataan ja kuinka kauan vietetään aikaa missäkin paikassa oli varmasti yksi ensimmäisiä kysymyksiä matkaa suunnitellessa. Päädyttiin loppujen lopuksi vaihtamaan yöpaikkaa joka päivä, varmasti kaikissa olisi voinut viettää myös useamman päivän ja helposti tuplata reissun pituuden, mikäli haluaa ottaa rennommin. Vaikka edettiinkin ripeää tahtia, ei yhdelle päivälle kertynyt liikaa ajotunteja ja eri paikkoja tuli nähtyä paljon. Reittimme kulki lopulta näin: Venetsia – Montebelluni – Soave – Verona – Sirmione – Monte Baldo – Pezza- Riva del Garda – Gardone Riviera – Corte Franca – Milano. Tässä mukana sekä yöpaikat (Venetsia, Verona, Pezza, Gardone Riviera, Milano) että lyhyempiä pysähdyspaikkoja.

Pysähdyspaikat matkan varrella valikoitiin osin sattumalta, osin tarkoituksella. Ainakin yksi viinitila oli mahdutettava mukaan! Sen etsiminen etukäteen netistä oli kyllä aikamoista hommaa, sillä vaihtoehtoja oli tarjolla pilvinpimein sekä Prosecco-alueelta, että valkoviini- ja punaviinialueilta. Osa paikoista vaikutti melkoisilta touristtrapeilta, joten niitä haluttiin vältellä ja valita joku kohtuuhintaisempi paikka. Sain Milanossa asuneelta kummisedältäni vinkin Soavessa sijaitsevasta Rocca Sveva -viinitilasta, joka osoittautui meille nappivalinnaksi! Opastettu kierros viinikellareissa sekä viiden viinin maistelu (2h) kustansi yhteensä 20e per henkilö. Todellakin worth a visit! Kirjoittelen tästä myöhemmin vielä oman postauksensa.

Pari pizzaa mahtui reissuun

Wine tasting – oh yes

Auton vuokraaminen

Auton vuokraaminen kävi helposti netistä ja nouto oli Venetsian rautatieasemalta. Italialaiseen tapaan nouto kesti yllättävän kauan, vaikka auto oli valittu, maksettu ja lomakkeet täytelty jo etukäteen netissä. Palautuksen olimme valinneet Milanon lentokentälle ja se sujui huomattavasti nopeammin ja kätevämmin kuin auton nouto. Matkaan päästiin Golfilla, jossa oli ominaisuutena älypuhelimen peilaus eli navigaattori saatiin kätevästi puhelimesta suoraan auton näyttöön. Kuuden päivän ajaksi auton vuokraus maksoi 240e.

Yöpyminen

Majoituimme matkan varrella viidessä eri paikassa, jotka varasimme etukäteen Suomesta käsin. Varauksia tehtiin niin booking.comista kuin Airbnb:stäkin. Sain myös vinkin Agriturismo-sivustosta, kannattaa ehdottomasti tsekata täältä autenttisempia Bed & Breakafast -mestoja! Jälkeenpäin ajatellen kaikki majoituskohteet osuivat ajoreitin varrella ihan nappiin, paitsi yksi, joka sijaitsi ylempänä vuoristossa. Tämän olisimme luultavasti jättäneet välistä ajomatkan takia, sillä päiväohjelma venähti tuona päivänä hieman suunniteltua pidemmäksi. Paikka oli kuitenkin todella ihana Bed & Breakfast nimeltään Arco di Vino eli jos aikaa riittää niin paikkana suosittelen ehdottomasti. Omistajina oli ihanan sympaattinen italialainen pariskunta ja paikka sijaitsi pikkukylässä vuoristossa. Vaikka reissattiinkin heinäkuun ruuhka-aikaan, ei silti jouduttu maksamaan majoituksista älyttömyyksiä. Kaikki huoneet irtosivat n. 100-130 e / yö / 3 henkilöä eli varsin kohtuullista 🙂

Täällä tehdään kuohuvaa

I’m in heaven

Grappa-tasting

Suosikkikohteet

Reitille sattui monia hyviä paikkoja, joihin ehdottomasti tekee mieli palata uudelleen. Koko Gardan järven ympäristö oli kokonaisuudessaan upea ja ihana reitti ajella eli suuntaa sinne, mikäli roadtrip Pohjois-Italiassa on suunnitelmissa!

Verona vaikutti ihanan sympaattiselta kaupungilta. Kulttuurinnälkäisille oopperaa (joskin liput pitää tilata hyvissä ajoin), mahtavaa ruokaa ja söpöjä pikkukatuja rakennusten ihasteluun ja kiertelyyn. Löydettiin myös kiva kukkula auringonlaskun katsomista varten.

Soavessa pysähdyttiin viinitilavierailun vuoksi ja käytiin sen jälkeen tutustumassa tähän ihanaan pikkukylään. Linnakkeen vartioima kylä ei ollut tupaten täynnä turisteja, vaan vaikutti juuri sopivalta paikalta ruuhkia välttelevälle. Ja todella iso plussa hyvästä viinitilasta!

Sirmione järven eteläkärjessä oli todella sympaattinen pieni kylä, mutta heinäkuun sesonkiaikaan aivan tukossa. Välttäisin tätä, mikäli autopaikan metsästäminen ja porukassa vaeltaminen ei innosta. Mutta off season -aikaan varmasti todella hyvä kohde.

Monte Baldo Gardan itäpuolella oli käymisen arvoinen. Kyseessä on vuori, jolle voi sekä kiivetä itse että mennä funikulaarilla. Meillä oli sen verran tiukka aikataulu, ettei aikaa kiipeilyyn jäänyt. Se hiukan harmitti, sillä se olisi varmasti ollut huikea kokemus! Ensi kertaan siis 🙂

Riva del Garda on pieni kaupunki Gardan pohjoispäässä, joka vaikutti heinäkuussa olevan usean lomailijan suosima stoppi. Kyseessä kuitenkin isompi paikka kuin esimerkiksi Sirmione, joten väenpaljous ei meitä haitannut. Täältä löytyy myös ranta-aktiviteetteja kuten suppailua tai polkuveneilyä.

Veronaa ihastelemassa

RIva del Gardan pikkukadut

Pitihän se Milanon Duomokin käydä tsekkaamassa

Tää oli reissun parasta gelatoa Milanossa!

 

TOP 5 Pohjois-Italia:

 1. Upeat maisemat, näitä voisi ihastella loputtomiin
 2. Viinitilat – löytyy jokaiselle jotain ja vaihtoehtoja on valtavasti pidit sitten valkkarista, punkusta tai skumpasta
 3. Täydellinen roadtrippailuun – välimatkat lyhyitä ja hyväkuntoiset tiet
 4. Kelit kohdallaan kesäaikana
 5. Persoonallisia majoituksia joka lähtöön
Previous Post

7 Comments

 • Reply maijju 14.8.2019 at 22:05

  Voi apua mikä kaipuu tuli Italiaan ja varsinkin tuonne Pohjois-Italiaan! Oltiin keväällä Dolomiiteilla ja vieläkään en ole pystynyt kirjoittamaan reissusta, koska se oli vain niin käsittämätön. 🙂 Olipa kiva fiilistellä näiden kuvien kautta.

  • Reply Aliisa | It's on my list 19.8.2019 at 13:51

   Italia on kyllä ihana <3 kiva, että kuvista oli fiilistely apua! 🙂

 • Reply Mari 18.8.2019 at 17:58

  Italian road-tripit ovat niiin ihania. Joskus ollaan ajeltu noilla seuduilla omalla autolla ja myöhemmin ollaan myös vuokra-autolla liikuttu seudulla. Ja vielä tekisi mieli, todellakin!

  • Reply Aliisa | It's on my list 19.8.2019 at 13:52

   Oli kyllä tosiaan niin ihania paikkoja ja maisemia, että voisi ottaa tavaksi useamminkin roadtrippailla seudulla 🙂

 • Reply Martina 19.8.2019 at 11:58

  Ihana reitti ja ihana Italia. Voisin tehdä ihan samanlaisen reissun. Verona mua on kiehtonut jo pitkään ja muutenkin Pohjois-Italiassa on vielä paljon paikkoja, joissa en ole käynyt, mutta haluaisin. Viimeksi suuntasimme Milanosta länteen Piemonten alueelle. Se oli hyvä reissu ja siellä oli helppo valita viinitila: Sukuloille tietysti! 🙂 Ensi kerralla houkuttelee Venetsian ja Milanon välinen alue, järvet ja ne viinitilat ja agriturismot sielläkin.

  • Reply Aliisa | It's on my list 19.8.2019 at 13:53

   Italia on kyllä niin upea reissukohde! Luinkin juuri tuosta Sukuloiden viinitilasta, olisi mielenkiintoista käydä sielläkin 🙂

 • Reply Sanna // From Lapland To South 19.8.2019 at 23:18

  Vau! Upea reissu! 🙂 Italia on mitä mainion matkakohde, siitä on niin moneksi. Itse olen myös käynyt Venetsiassa ja Milanossa, sekä Como järvellä Pohjois-Italian kohteista. Dolomiitit sekä Gardajärvi kiinnostaisivat vielä kovasti!

 • Leave a Reply