Suomen suurin matkablogiyhteisö
12 järven melontareitti, Outokumpu

Kesätekemistä Suomeen: 12 järven melontareitti

Kalenterissa luki toukokuun viimeisen viikonlopun kohdalla isolla PARIS <3. Koronan asettamien matkustusrajoitusten takia Pariisin kevät siirtyy hamaan tulevaisuuteen ja tilalle tuli reissu Itä-Suomeen, tarkemmin siis Outokumpuun. Sisällytän aina kesälle vähintään yhden ulkomaan reissun, joten nyt on todenteolla pitänyt muuttaa ajatusmaailmaa ja etsiä kivaa kesätekemistä myös Suomen rajojen sisäpuolelta. Säät oli just täydelliset ulkoiluaktiviteeteille, joten lähdettiin kokeilemaan 12 järven melontareittiä Outokummussa. Ja siis miten ihana reitti!

12 järven melontareitti, Outokumpu

Melontareitti

12 järven melontareitti kulkee siis nimensä mukaisesti 12 eri järven kautta. Matkaa reitille kertyy vajaa 14km ja meillä tähän kului aikaa reilu 5 tuntia. Meidän lähtöpaikka (mökki) sijaitsi Ravijärvellä ja siitä lähdettiin kiertämään reittiä myötäpäivää. Reitti oli ihanan vaihteleva! Se sisälsi kapeita, puromaisia osuuksia, heinikko-osuuksia sekä myös aavoja järvenselkiä. Omia suosikkeja oli kapeikot ja alkukesän ihanan vihreä kasvillisuus, jota oli kiva katsella vedenpinnan tasolta. Yhdessä vaiheessa pohdin, että olenko nyt tosiaan itä-Suomessa vai jossain mangrove-metsässä. Itä-Suomi, you keep on amazing me. Vastatuuli osui meillä mukavasti isoihin järviosuuksiin, joten niissä sai ihan todenteolla meloa, jos mieli päästä eteenpäin 😀 eli kyllä tämä reissu ihan kunnon liikunnasta kävi.

Itä-Suomi, you keep on amazing me

12 järven melontareitti, Outokumpu

12 järven melontareitti, Outokumpu

Melontareitti on merkattu sinisillä opasteilla kautta reitin. Muutaman kerran isompien järvien kohdalla jouduttiin haeskelemaan opasteita hetken aikaa, joten kartta on kyllä hyvä ottaa myös varmuudeksi mukaan matkaan. Me kierrettiin reitti yhden päivän aikana, mutta sen voisi hyvin myös jakaa pariin osaan ja yöpyä reitin varrella laavussa/teltassa, jos siltä tuntuu.

Reitillä oli melontaosuuksien lisäksi about viisi kanto-osuutta, jossa siis kanoottia pitää kantaa maata pitkin ja yksi tien ylityskin tähän mahtui. Epäilen, että meidän kanootti ei ollut kevyimmästä päästä, joten kyllä loppua kohti rupesi kantaminen jo käsissäkin tuntumaan. Reitti kyllä sopii myös aloittelijoille, itse olen melonut viimeksi pari vuotta sitten. Tosin kannattaa huomioida, että kylmiltään viisi tuntia melomista ja muutamat kanto-osuudet siihen päälle kyllä huomaa seuraavana päivänä yläkropassa. 😀

Eväitä ja juomista kannattaa ehdottomasti pakata tarpeeksi mukaan. Reitin varrella on useampiakin nuotiopaikkoja, joihin voi pysähtyä vaikka grillailemaan. Pysähdyimme reitin aikana pari kertaa syömään ja kokonaisuudessaan reitin melomiseen ja taukoihin meni reilu 5 tuntia.

Tässä reitti kokonaisuudessaan

All in all, 12 järven melontareitti oli täydellistä tekemistä kesäviikonloppuun. Suosittelen!

Parasta melontareitissä:

  • Vaihteleva reitti kapeikoista järvenselkiin
  • Upeat maisemat
  • Sopii myös aloittelijalle

Missä muualla Suomessa on näin ihania melontareittejä? Share your tips!

Elänkö sellaista elämää kun haluan?

Tällä hetkellä vallitseva poikkeustila vaikuttaa varmasti ihan jokaisen arkeen. Matkustamista rakastavana ihmisenä mulla on lähes aina joku reissu bookattuna tai vähintäänkin suunnitteilla. Niin nytkin. Tai siis oli.

Kauan haaveilemani Pariisin kevät vaihtuukin nyt neljän seinän sisälle koti-Suomessa. Avoinna on lisäksi vielä heinäkuulle varattu Ibizan reissu, sekä ystävän häät syyskussa Italiassa. Reissujen perumisen lomassa ja kotona aikaa viettäessä sitä ehtii yhä enemmän ajatella omaa elämäänsä.

”Kriisi on mahdollisuus arvioida, mihin ainutkertainen elämä, jota nyt lujasti suojelemme, kannattaa käyttää.”
– Professori Arto O. Salonen

Vaikka neljän seinän sisällä pysyttely onkin välillä tylsää, pakottaa se pohtimaan tähän mennessä tehtyjä valintoja. Haluanko palata samaan kiireeseen ja tehokkuuden optimointiin, jonka vasta nyt tajuan hallinneen elämääni ennen koronaa? Haluanko jatkaa nykyisessä työpaikassani, tuoko se minulle lisää vai roikunko työuupumuksen partaalla? Mitä oikeasti haluan elämältäni? En vielä tiedä, mutta mitä pidempään tämä poikkeustilanne jatkuu sen enemmän ehdin asioita pohtia. Ja todella toivon, että kaiken tämän jälkeen uskallan ottaa askeleen siihen suuntaan, mitä oikeasti haluan.

Yksi asia kuitenkin on varmaa: se mitä haluan, liittyy jollakin tavalla matkailuun ja omien isojen unelmien toteuttamiseen – oman näköiseen elämään. Tähän asti olen mennyt tukka putkella asiasta toiseen, ajattelematta sen kummemmin haluanko oikeasti tätä vai en.

Nyt kun työmatkat, kavereiden näkeminen ja salilla käynti eivät verota suurinta osaa työpäivän jälkeisestä ajasta on ollut aikaa oikeasti pysähtyä ja miettiä sekä kokeilla uusia juttuja. Muutaman viikon aikana olen jo ehtinyt ilmoittautua kirjan kirjoittamiseen tähtäävälle kurssille, avoimen yliopiston turismia käsittelevälle kurssille (supermielenkiintoista!) ja tutkia kokonaisia maisteriohjelmia ympäri maailmaa kestävään matkailuun liittyen. Jos istun kotona vielä muutaman viikon, niin katsotaan missä sitä ollaankaan menossa! 😀 Myös maailmanympärimatkan suunnittelu käy toisinaan mielessä. Tämä nyt ei tietenkään ole oikea aika sellaista toteuttaa, mutta suunnitteluhan täytyy tietenkin aloittaa hyvissä ajoin ja nyt jos koskaan on ihanaa istua koneen ääreen googlailemaan mitä eksoottisempia matkakohteita ja kippistellä tuleville reissuille!

Remember the times when you could go out for a drink?

 

Herättääkö tämä korona-aika ja lisääntynyt kotona oleilu kellekkään muulle ajatuksia omasta elämästä ja haaveista? 

Lisää tämäntyyppistä pohdintaa voi lukea esim. tästä Kaskas Median artikkelista.

Reissuvuosi 2019: Uusia tuttavuuksia ja vanhoja lemppareita

Reissuvuoteen 2019 mahtui matkoja täysin uusiin kohteisiin sekä myös muutamiin tuttuihin, vanhoihin lemppareihin. Reissattua tuli suurimmaksi osaksi vapaa-ajalla, mutta myös useamman kerran Tukholmaan työn merkeissä. Tässä koonti vuoden 2019 matkoista ja jutuista, jotka jäivät näistä reissuista erityisesti mieleen.

 

1. Kööpenhamina

Maaliskuinen Kööpenhamina oli ehdottomasti talvisempi, kuin osattiin odottaa. Ulkona kiertelystä ei sen takia kauheesti tullut nautittua, mutta ihanista aamupaloista, lounaista ja illallisista sitäkin enemmän. Köpikseen voisin suunnata uudelleenkin ruokalomalle. Vietettiin yksi yö aivan ihanassa Manon Les Suites -hotellissa, joka oli balihenkinen ekohotelli. Suosittelen, etenkin, jos haluaa pakoon pohjoisen kylmää talvea! Aamupalamestoista sydämen vei Mad & Kaffe. Ps. varaudu jonottamaan, muutama muukin oli vakuuttunut paikan erinomaisuudesta 😉

Ihana Bali-fiilis

Breakfast to die for

Köpiksen suosituin kuvauskohde?

Copenhagen dreaming

2. Lontoo

Entinen kotikaupunkini, always a pleasure <3 Nykyään reissut Lontooseen koostuvat rakkaiden ystävien näkemisestä, yhdessä hengailusta ja viinin juonnista. Kameralle kuvia ei juuri kertynyt, mutta ihania muistoja senkin edestä. Turistinähtävyyksiä ei tule enää kierrettyä, vaan paljon mieluummin tutustuu ystävien opastuksella Lontoossa heidän kotihoodsien parhaisiin ravintoloihin ja baareihin. Huhtikuinen Lontoo oli harmaa as usual, mutta onneksi värikkäät aamupalat pelastivat.

Grey but lovely

Feya – the most instagrammable cafe ever

 

3. Tukholma

Kävin työreissujen puolesta Tukholmassa keväällä useamman kerran. Suurin osa ajasta meni toki työjuttujen parissa, mutta oli kiva tutustua myös Tukholman ravintolakulttuuriin, sillä jostain syystä en kovin usein Tukholmassa vieraile. Myös Tukholman saaristossa tuli piipahdettua – se oli ihana!

Aamulenkkimaisemat on point

Cheers!

 

4. New York

Ekaa kertaa Nykissä! Kaupunki oli juuri niin kaoottinen, sekava ja ihana, kuin olin kuullutkin. Reilu viikko ei riittänyt millään kaiken näkemiseen, mutta jääpähän jotain ensi kertaan. Jotenkin mulle tuli Nykistä Lontoo-vibat, ja koin sen kaupungiksi, jossa voisin kuvitella asuvani jopa mieluummin kuin lähteväni lomareissulle. Kesäkuun New York tarjoili vuorotellen sadetta ja aurinkoa, joka loi täydelliset puitteet shoppailulle ja kattoterdeilylle. Lue lisää Nykin reissusta ja parhaat tipsit täältä.

 

Drink with a view

Top of the Rock

Brooklyn Bridge

5. Roadtrip Venetsiasta Milanoon

Viiniä, aurinkoa, juustoja, pizzaa ja ihana lake Garda <3 Roadtrip Pohjois-Italiassa oli juuri niin ihanaa ja rentoa kuin olin kuvitellutkin. Sää helli ja ruoka oli mahtavaa. Loman kulmakiviksi muodostuivat spontaanit pysähdykset juuri silloin kun siltä tuntuu ja päivittäinen juustolautanen. Mitä sitä muuta edes kaipaisi? Lue lisää roadtripistä täältä.

Venetsia oli ruuhkainen, mutta ihana

Best gelato ever

Viinin maistelua Rocca Svevassa

 

Olen ehdottoman kiitollinen reissuvuodesta 2019 ja kaikista uusista kohteista, joissa tuli vierailtua. Tälle vuodelle bookattuja reissuja ovat ainakin Thaimaa, Kambodza, Ibiza ja Italia. Saa nähdä mihin muualle tie vie. Tavoitteena on reissata myös enemmän kotimaassa, sillä täältäkin löytyy ihania kohteita. Mahtavaa reissuvuotta 2020 kaikille!

Viisumi Kambodzaan

Pian on edessä vuoden 2020 ensimmäinen reissu, ja se suuntautuu Bangkokin kautta Kambodzaan. Suomalainen matkailija tarvitsee Kambodzaan viisumin, joka me päätettiin hankkia jo ennen matkaa netistä. Ilmeisesti lentokentältäkin sen saa, mutta järjestelijäluonteeni sai hoitamaan tämänkin asian mieluummin etukäteen, kuin seisoskelemaan rättiväsyneenä Kambodzan lentokentän viisumijonoissa. Viisumin hoitaminen etukäteen netissä oli tosi nopea ja helppo homma. Kokonaisuutena siihen kului ehkä 10 minuuttia, kunhan kaikki tarvittavat dokumentit ja tiedot oli valmiina käden ulottuvilla. Viisumin myöntämiseen arvioitu aika on kolme työpäivää eli nopeasti hoituu, itsellä tuli kahdessa päivässä. E-viisumi on toimiva ratkaisu ainakin, kun saavut maahan Siem Reapin, Phnom Pehnin tai Sihanoukvillen kansainvälisten lentokenttien kautta.

Näin haet viisumia Kambodzaan netistä (e-visa):

  1. Mene Kingdom of Cambodian e-visa -sivustolle täältä
  2. Tarvitset perustietojen lisäksi passin kopion (kännykkäkuva riittää), passikuvan (ei mustavalkoinen) sekä tiedon osoitteesta, jossa aiot majoittua Kambodzassa
  3. Valitse viisumityypiksi Tourist
  4. Varmista, että kaikki tiedot ovat oikein
  5. Maksa luottokortilla 36 dollaria (n. 32 euroa, v.2020)
  6. Odottele, että viisumi saapuu sähköpostiisi!
  7. Tulosta kaksi kappaletta viisumeita mukaasi

Simple as that! Paljon helpompi prosessi, kuin esimerkiksi jenkkeihin vaadittavan ESTAn täyttäminen. Ja sitten ei muuta kun nauttimaan reissusta! 🙂