Suomen suurin matkablogiyhteisö

Laos

Tiesitkö, että
– Vietnamin sodan aikana Laosiin tiputettiin noin 260 miljoonaa rypälepommia.
– maan läpi kulkevasta Mekong-joesta saadaan noin viidennes koko maailman makean veden kalasaaliista.
– Laosin lehdistö on pääasiassa sosialistisen hallituksen omistuksessa.
– Laos on yksi maailman vähiten kehittyneistä valtioista ja Indokiinan köyhin valtio, mutta siellä vierailee vuosittain yli miljoona turistia.
– Khone Paphengin vesiputoukset Etelä-Laosissa ovat Kaakkois-Aasian suurimmat.
– maassa elää noin 47 eri etnistä ryhmää.

Kun leimaa passinsa ja astuu Laosin puolelle mistä tahansa ympärillä olevasta maasta, huomaa tulleensa aivan eri maailmaan. Osittain tämä johtuu siitä, että maa on yksi köyhimmistä ja vähiten kehittyneistä valtioista koko maailmassa. Suurin syy on kuitenkin uskomattoman kaunis luonto etelästä pohjoiseen, ystävälliset ja aidot ihmiset sekä ehkä maailman rennoin tunnelma. Laosissa mihinkään ei ole kiire eikä esimerkiksi syömään kannata välttämättä mennä, jos tunnin päästä pitäisi olla jo muualla. Myös siirtymiin eri kulkuneuvoilla kannattaa varata hyvin aikaa, sillä aikatauluja ei käytännössä ole. Yleinen aikakäsitys saa maassa aivan uuden merkityksen.


Olimme tällä kertaa Laosissa kuukauden ajan. Aika kului pääasiassa riippumatoissa lekotellen, kirjoja ahmien ja mahtavaa ruokaa syöden. Lähes jokapaikasta löytyy riippumatto, joissa myös paikalliset tykkäävät viettää aikaa, koska nukkuminen kannattaa aina. Kuukaudessa Laosissa ehtii matkata aivan etelästä pohjoiseen, tai vaihtoehtoisesti keskittyä tiettyyn alueeseen, kuten me teimme tällä kertaa. Matka alkoi pääkaupunki Vientianesta, ja jatkui Vang Viengin ja Luang Prabangin kautta Nong Khiawiin ja Muang Ngoihin sekä niitä ympäröiviin pikkukyliin. Seuraavissa kappaleissa on tarkoitus summata yhteen kaikki maassa tähän saakka kokemamme, myös aiempien Laosin reissujen anti.

Laosin lähihistoria on hyvin verinen, kuten monilla naapureillaan. Vietnamin sodan aikana Yhdysvallat tiputti Laosiin satoja miljoonia rypälepommeja, jotta pohjoisvietnamilaiset eivät voisi käyttää aluetta piilopaikkanaan. Maata käytännössä pommitettiin yhdeksän vuoden ajan joka kahdeksas minuutti ympäri vuorokauden! Samaan aikaan maassa käytiin myös sisällissotaa kommunistisen Pathet Laon ja Laosin kuningaskunnan välillä.

Nämä sotien jäljet näkyvät maassa vielä tänäkin päivänä. Pommeista kaksi kolmasosaa jäi räjähtämättä, ja tämän vuoksi niiden uhriksi jää jatkuvasti ihmisiä. Valitettavan usein uhrit ovat lapsia, jotka eivät ymmärrä kyseessä olevan oikea räjähde sen löytäessään. Tämä tosiasia näkyy etenkin pohjoisessa, jossa pommeista varoitellaan kyltein, joita mekin usein näimme. Merkatuilta poluilta ei missään nimessä saa poistua, ja pommeja yritetään siivota pois erilaisten järjestöjen ja länsimaiden avulla.

Edellä mainituista seikoista huolimatta laosilaiset ovat hyvin ystävällistä ja uteliasta kansaa. Etenkin nuoremmat paikalliset tulevat mielellään juttelemaan, mikäli kielimuuri antaa periksi. Vanhemmat ihmiset saattavat aluksi vaikuttaa tylyille, mutta lämpenevät ajan mittaan. Yksi mieleenpainuvimpia muistoja Laosista on se, kun vanhempi herrasmies kertoi juurta jaksaen mielipiteensä maansa nykymenosta. Hänellä ei muun muassa ollut varaa siihen, että olisi saanut maksettua poikansa töihin, jota hän harmitteli kovasti. Laosissa tällainen suoraan puhuminen on hyvin rohkeaa, sillä hallitusta ei tulisi arvostella.

Myös Laosin luontoon liittyviä keskusteluja olemme paikallisten kanssa käyneet useampaan otteeseen. Maan luonto on ainutlaatuinen ja sen maisemaa monessa paikassa hallitsee Mekong tai muut pienemmät joet. Mahtavat karstikalliot ja ylängöt antavat sille oman mausteensa. Myös upeita vesiputouksia löytyy sekä etelästä että pohjoisesta. Etenkin tällä reissulla saimme nauttia jokimaisemista ja vuorista lähes kaikkialla.


Mekongia ja sen sivujokia kuitenkin padotaan tälläkin hetkellä kovaa vauhtia, ja sen saimme myös omin silmin todistaa. Tämän lisäksi pohjoisen viljelymaita on myös myyty kiinalaisille ja vietnamilaisille yrityksille. Näistä asioista paikalliset ovat huolissaan etenkin kalakantojen ehtymisen sekä muiden lieveilmiöiden takia. Voitot kerää korruptoitunut hallitus, ja tätä moni laosilainen on meillekin valitellut. Ymmärtämämme mukaan Laosissa kun riittäisi luonnonvaroja korkeampaankin elintasoon, mutta voitot jakautuvat vain tietyn ”kaveripiirin” kesken.

Mikä Laosissa sitten on parasta? Se, että ottaa oman bungalowin jostain joen varrelta, fiilistelee meininkejä, ostaa ison Beerlaon ja tilaa kyytipojaksi herkullista ruokaa. Ruuan saamisessa voi kestää, mutta mitä väliä. Mihinkään ei ole ikinä kiire. Toki Laosissa riittää myös tekemistä trekkauksesta kanoottiretkiin. Ranskan siirtomaavallan ajan seurauksena maasta löytyy myös mainioita kahviloita, ja kahvi onkin ehkä koko Kaakkois-Aasian parasta.

Laosiin pääsee lentäen Luang Prabangiin ja Vientianeen, tai usealta maarajalta linja-autolla. Tällä kertaa me tulimme bussilla Vietnamista rajan yli, ja kyseinen kokemus on ruodittu juurta jaksaen erillisessä matkakertomuksessa. Laosiin saa viisumin 30 eurolla, jota voi myös halutessaan pidentää. Kuukausi on maahan tutustumiseen hyvä aika, eikä kiire ehdi tulla. Tässä maassa soisi jokaisen käyvän ainakin kerran elämässään ja me ainakin tulemme palaamaan Laosiin vielä toivottavasti monet kerrat.

Lopuksi vielä Laos TOP3-lista kaikkien reissujemme osalta:

Luang Prabang
Historiallinen ja ehdottomasti Laosin kivoin kaupunki maan pohjoisosissa, joka löytyy myös UNESCOn maailmanperintökohteiden joukosta. Kaupunki on todella tunnelmallinen, jonka lisäksi sieltä saa myös Laosin parasta ruokaa. Lähellä sijaitsee myös muun muassa Kuang Si-vesiputous, jossa pääsee pulikoimaan helteen käydessä kaupungissa liian tukalaksi. Ehdottomasti yksi Kaakkois-Aasian parhaista kaupunkikohteista!

Muang Ngoi
Noin tuhannen asukkaan kylä, jossa aika kuluu pääasiassa syöden ja löhöillen. Kylässä pääsee näkemään asukkaiden arkimeininkejä, ja pelkästään kylänraitilla kävely on jo kokemus itsessään. Myös fillarin ja kanootin vuokraus onnistuu helposti, ja näiden avulla voi tutustua lähiseutuun. Mielestämme kylä ansaitsi myös aivan oman hehkutuksensa, jonka voi lukea täältä.

Don Khon / Don Det
Etelä-Laosin tunnetuimmat saaret Mekongin leveimmässä kohdassa. Paras paikka nauttia jokinäkymästä omassa riippumatossa. Don Detillä on enemmän menoa ja meininkejä, kun taas Don Khonilla saa olla omassa rauhassa. Saarille mentäessä kannattaa käydä Bolaven ylängöillä, joka on näkemisen arvoinen paikka mm. vesiputoustensa ansiosta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mixu perjantai, 12 heinäkuun, 2019 at 09:04

  Hei!Hienoja kuvia ja hyvää tarinaa. Itse tässä jo sormi liipasimella tilaamassa matkaa Bangkokiin ja sieltä Vientianeen. Millainen tuolla on noin muuten yleinen hintataso verrattuna esim. Indonesiaan, Thaimaa akselille. Yöpyminen, ruoka, matkustaminen jne.

  Ja onko muuten turvallinen mesta et jos vaika yksin lähtis niin onko ok liikkua ittekseen rinkan kanssa.
  Oletteko käyneet vielä Myanmarissa?

  • Reply Itse Aasiassa maanantai, 2 syyskuun, 2019 at 12:11

   Hellurei ja kiitos kommentista! Ja pahoittelut todella viiveellä tulevasta vastauksesta! Jos kuitenkin olet vielä Laosiin päin suuntaamassa, niin emme voi kuin lämpimästi suositella kyseistä maata! Toki paikasta toiseen liikkuminen teiden huonosta kunnosta johtuen ottaa usein oman aikansa, ja on hieman hinnakkaampaa kuin muissa naapurimaissaan, mutta muuten kyseinen maa on todella maaginen kokemus.

   Laos on ainakin meidän mielestä todella turvallinen maa matkustaa ja jopa näin naisen näkökulmasta voisin sanoa, ettei yksin liikkuessa ole ikinä tarvinnut pelätä tai tuntea oloaan epämukavaksi. Hintataso maassa on hitusen kalliimpi kuin esim. Vietnamissa, Kambodzassa tai Indoissa, mutta Thaimaahan verrattuna kuitenkin vielä hyvin edullinen. Riippuu toki missä syö ja yöpyy. Me suosittiin tosi paljon paikallisia ruokapaikkoja, joissa vatsan sai täyteen parilla eurolla ja edullisia majapaikkoja löytyy myös todella paljon erilaisten varaussisivustojenkin kautta.

   Meillä oli vakaasti suunnitelmissa mennä Myanmariin nyt alkusyksystä, mutta päädyimmekin tulemaan takaisin Nepaliin, koska tämä paikka vaan vei mennessään, kun aloitimme Aasian reissumme näistä samoista maisemista.

   /Mira, Itse Aasiassa

 • Reply Jami torstai, 23 tammikuun, 2020 at 10:13

  Hello, hyvin mielenkiintoinen tarina Laosista ja mahtavia kuvia. Olen itsekkin menossa lentäen Hanoista Vientianeen ensi kuussa ja selvitellyt Visan hankintaa lentokentältä. Tarinassasi oli maininta Visan ostamisesta 30 eurolla. Pitäneekö tällä hetkellä paikkansa vai tarvitaanko dollareita?

 • Leave a Reply