Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rauhaa ja rentoutumista Kambodzassa

Olemme olleet nyt lähes kuukauden Kambodzassa ja huomenna on jälleen aika jatkaa matkaa. Vaikka kumpikin meistä on vieraillut maassa jo useamman kerran, tiedämme palaavamme tänne vielä tämän reissun aikana uudelleen. Yksi painava syy siihen on se, että täällä olemme päässeet rentoutumaan täysin viettäessämme aikaa etelän pikkukylissä ja kaupungeissa. Niissä vallitsee vielä toistaiseksi levollinen ja seesteinen tunnelma, jonka toivoisi säilyvän ikuisesti.

Suuntasimme pääkaupunki Phnom Penhistä ensimmäisen viikon kaupunkielämän jälkeen uskomattoman idylliseen merenrantakaupunkiin nimeltä Kep. Noin 40 000 asukkaan Kep on tunnettu kuuluisista rapumarkkinoistaan ja voimme rehellisesti todeta, että emme ole ikinä syöneet niin hyviä ja tuoreita mereneläviä kuin Kepissä!

Kaupungin ydin rakentuu rannan ja rapumarkkinoiden väliin, mutta meidän majapaikkamme sijaitsi nelisen kilometriä poissa rannan rauhallisesta kuhinasta. Yövyimme pienessä bambumajakylässä, jossa ei hyvällä tavalla ollut mitään muuta tekemistä kuin lojua riippumatossa, pelata biljardia tai leikkiä majapaikan omistajan tyttären kanssa. Nappasimme toisinaan myös fillarit alle, joilla viiletimme Kepin lähes tyhjää rantabulevardia pitkin uimaan.

Pikkukaupungin tunnelma tarjosi olosuhteet, joissa pidemmän aikaa oltuaan moni voisi unohtaa vaikka oman nimensä. Rauhaa ei Kepistä puutu, ja sen ilmapiiri teki meille enemmän kuin hyvää. Vietimme Kepissä tällä kertaa vain neljä kokonaista päivää, mutta seuraavalla kerralla ajattelimme viettää siellä hieman pidemmän ”hiljaisuuden retriitin”.

Kepistä huristelimme puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Kampotiin, jossa päätimme jo edellisen pari vuotta sitten tehdyn vierailun perusteella viettää yli kaksi viikkoa. Tiesimme myös, että se on hyvä paikka pitää majaa, kun rakkaitamme Suomesta oli tulossa Kambodzaan lomareissuille. Kampotista heidän olisi helppo suunnata muihin kohteisiinsa meitä moikattuaan.

Kampotissa majoituimme paikallisen tuttavaperheen omistamassa bambumajassa, jossa näin sivuhuomautuksena olemme nukkuneet tähän astisen reissumme parhaat yöunet. Aamulla oli tunnelmallista herätä lintujen lauluun ja gekkojen naksutteluun. Eräänä aamuna löysimme myös naapurimajatalon kissan Jessen rinkan päältä nukkumasta, ja eräs sammakkokin viihtyi mökkerössämme.

Päivät Kampotissa kuluivat leppoisasti rentoutuen. Aamiaisen jälkeen oli virkistävää pulahtaa majapaikkamme laiturilta jokeen vilvoittelemaan tai kipaista kaupunkiin joogatunnille. Jesse bongasi lähistöltä myös kuntosalin, josta sai pientä rytmiä aamupäiviin, kun innostuimme heräämään aamusalille. Vaikka elämä reissussa ollessa onkin ollut melko epäsäännöllistä, ja elämä ilman aikatauluja on ollut enemmän kuin tervetullutta, on silti mukavaa että ihan pienilläkin jutuilla saa rytmitettyä elämää. Myös ilmasto asettaa tietynlaiset raamit päivärytmille näillä leveyksillä, koska keskipäivän kuumimpaan aikaan ei ole oikeastaan mitään asiaa auringon paahteeseen. Siksi olemmekin alkaneet viettää ihan rehellistä siestaa aina keskipäivästä iltapäivälle saakka. Kaupungeissa se on toki hyvää aikaa viettää vaikka ilmastoidussa museossa, mutta ”landella” ollessa on hyvä vetäytyä riippumattoon kirjan kanssa tai torkahtaa päiväunille.

Kahden viikon aikana toki ehdimme piipahtaa useaan otteeseen myös Kampotin keskustassa, ja sieltä haluaisimme nostaa etenkin kaksi paikkaa, jotka tekivät meihin suuren vaikutuksen. Olimme kuulleet vinkin hyvästä kahvilasta nimeltä Epic Arts Cafe. Kahvila todella olikin oikea hyvän mielen paikka sekä palvelun, ruuan että ilmapiirin ansiosta. Kahvilan henkilökunnasta suurin osa on kuuroja tai kehitysvammaisia nuoria, jotka valitettavasti eivät muuten työllistyisi kambodzalaisessa yhteiskunnassa. Kahvilan tuotosta suuri osa suunnataankin näiden nuorten kouluttamiseen. Epic Artsin projekteihin kahvilan lisäksi kuuluu muun muassa erityislasten taidekasvatus ja koulutus kannustavassa ja turvallisessa yhteisössä.

Toinen mieleemme jäänyt paikka oli kaupungin keskustan laitamilla sijaitseva Uni Cat Cafe. Sveitsiläisen Monikan omistama kissakahvila on ollut toiminnassa nyt lähes puolisen vuotta ja kahvilan toiminnan ytimessä on pelastaa kadulta huonossa kunnossa löytyneitä kissoja, hoitaa eläimet kuntoon ja löytää heille turvallinen loppuelämän koti. Juttelimme Monikan kanssa pitkät pätkät ja hän on asunut Kambodzassa nyt jo yli seitsemän vuotta. Alkujaan idea Kambodzaan muuttoon lähti vain viikon täällä vietetyn loman ansiosta, ja siitä reissusta seitsemän kuukauden päästä oli muuttokuorma siirtynyt Sveitsistä Kambodzaan eikä päivääkään ole kuulemma tarvinnut katua muuttoa näihin maisemiin. On ylipäätään todella virkistävää kuulla erilaisia tarinoita matkan varrella tapaamiltamme ihmisiltä. Jokaisen tarina koskettaa jollain tavalla ja pistää miettimään, miten elämässä täytyy uskaltaa tehdä päätöksiä, jotka tuntuvat juuri itsestä parhaalle. Kukaan muu kun ei kuitenkaan elä elämääsi joka päivä kuin sinä itse.

Kuten jo edellä on käynyt varmasti hyvin selväksi, on Kambodza ollut meille tällä kertaa etenkin rentoutumisen tyyssija ja olemme saaneet kartutettua kokemuspankkiamme oikein olan takaa. Täällä myös päätimme muuttaa hieman reissun kulkua aiempaan suunnitelmaamme verrattuna. Olimme tehneet jo melko selvät suunnitelmat maiden suhteen, mutta nyt aiommekin napata listalta pois pari maata ja reissailla tästä lähtien enemmän fiilispohjalta. Ollaan siis jatkossa pidempään siellä, missä tuntuu hyvältä olla.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply