Hyppää sisältöön

Matkailija, nämä asiat on hyvä tietää kosher-säännöistä

Elina Venttola Päivitetty: 11.12.2018
Israelin monipuolisen ruokakulttuurin pohjana ovat juutalaisten kosher-säännöt. Lue mitä se käytännössä tarkoittaa!

Vaikutteita useista kulttuureista

Israelin ruokakulttuuri on monipuolinen sekoitus itää ja länttä, etelää ja pohjoista. Se on saanut vaikutteita kaikkien maassa asuvien etnisten kulttuuriryhmien perinteistä, tavoista ja tyypillisimmistä raaka-aineista. Israelilaisessa ruokakulttuurissa yhdistyvätkin kaikkien vaikutteiden ominaispiirteet. Lopputuloksena on kiehtova ja herkullinen makujen maailma.

Israelin väestöstä noin 75 prosenttia on juutalaisia. Juutalaisten ruokakulttuuri ja siihen kuuluvat kosher-säädökset vaikuttavat eniten paikaliseen keittiöön ja ruokailutapoihin. Näihin asioihin myös matkailija törmää väistämättä. Lue mitä tämä käytännössä tarkoittaa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruoan tulee olla kosher eli puhdasta

Sana kosher on hepreaa ja tarkoittaa kirjaimellisesti puhdas ja kelvollinen. Juutalaisuuden mukaan suhde ruokaan on pyhä, ja sen tulee myös näkyä ruokailussa. Kosher-määräyksillä säädelläänkin elintarvikkeiden tuotantoa, ruoan valmistusta, säilyttämistä sekä tarjoilua. Juutalaisten uskon mukaan määräykset ovat tulleet suoraan Jumalalta, joten säännöt eivät perustu esimerkiksi ruoka-aineiden terveellisyyteen.

Juutalaisuudessa ruoka-aineet jaetaan niiden alkuperän mukaan lihatuotteisiin (basari), maitotuotteisiin (halavi) tai ei kumpaankaan (parve) kuuluviksi. Sallittuja lihoja ovat esimerkiksi nauta, lammas, ankka, kalkkuna ja kana. Kiellettyjä (trefa) ovat sika, äyriäiset, hyönteiset, riista, hevonen ja veri. Kalat ovat parve eli sallittuja, jos niillä on suomut, evät ja selkäruoto. Siksi esimerkiksi hai ja ankerias eivät ole kosher.

Ruoka
Liha- ja maitotuotteita ei kosher-sääntöjen mukaan saa sekoittaa keskenään.

Sallittuihin ruoka-aineisiin kuuluvat kaikki kasvikset, hedelmät, palkokasvit, marjat, viljatuotteet sekä kananmunat. Juomista useimmat viinit, hedelmämehut, kaivo- ja lähdevesi sekä ohrasta valmistettu olut ovat kosher. Maito on kosher, jos se on peräisin sallituista eläimistä.

Matkailijalle kosher-säännökset näkyvät ensimmäisenä aamupalalla. Säännösten mukaan lihaa ja maitotuotteita ei saa sekoittaa keskenään eikä nauttia samalla aterialla. Lihan ja maitotuotteiden nauttimisen välillä tulee pitää 1-6 tunnin tauko. Niitä ei myöskään saa valmistaa tai nauttia samoista astioista, vaan niille tulee olla eri valmistusvälineet ja astiastot.

Tästä syystä useimpien israelilaisten hotellien aamupalapöydästä puuttuvat leikkeleet, pekoni ja makkarat. Sen sijaan tarjolla on yleensä runsas valikoima erilaisia juustoja, hedelmiä, kasviksia, leipiä ja kaloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Ruoka
Hedelmät ja niistä valmistetut elintarvikkeet ovat kosher-sääntöjen mukaan neutraaleja. Niitä voidaan nauttia jokaisella aterialla.

Sapattina levätään ja unohdetaan arjen kiireet

Sapatti on tärkein juutalainen pyhäpäivä. Sitä vietetään joka viikko perjantai-illasta lauantai-iltaan, auringonlaskusta auringonlaskuun. Sapattina perheet kokoontuvat yhteen ja nauttivat sapattiaterian sekä rentoutuvat unohtaen arjen kiireet.

Sapatti näkyy selkeimmin matkailijalle Jerusalemissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kosher-ravintolat ja ruokakaupat sulkevat ovensa viimeistään auringon laskiessa perjantai-iltana. Osa ruokakaupoista sulkee jo puoliltapäivin. Myös julkinen liikenne pysähtyy. Tähän on hyvä varautua ennakkoon.

Tel Avivissa sapatin vietto ei näy yhtä selkeästi. Kaupungista löytyy ravintoloita, jotka pitävät ovensa auki sapatista huolimatta. Kaupungissa on myös ravintoloita, jotka eivät noudata kosher-säännöksiä vaan tarjoilevat maitoa ja lihaa samalla aterialla sekä valmistavat ruokaa äyriäisistä. Kosher-ruokaa valmistavat ravintolat on merkitty näkyvästi erityisellä sertifikaatilla.

Eilat on Israelin matkailukohteista se, jossa sapattia ei juuri huomaa. Jotkin ravintolat saattavat pitää ovensa suljettuina, mutta suurin osa on avoinna mukautetuilla aukioloajoilla. Eilatissa on myös ravintoloita, jotka eivät noudata kosher-säännöksiä tai noudattavat niitä osittain. Eilatissa ravintolaruokaa on siis saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina ja viikon jokaisena päivänä.

>> Lue lisää: Israelin ruokakulttuuri yllättää

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Anu Vaheristo, State of Israel, Israeli Ministry of Tourism/ Itamar Grindberg

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mutakylpyjä vai kirkasta vettä ja suolakiteitä – mikä Kuolleenmeren rannoista sopii sinulle?

Matkailijan vinkit Tel Avivin yöhön – kolme erilaista tapaa vaihtaa vapaalle

Kaksi kaupunkia, jotka sijaitsevat lähekkäin, mutta ovat toistensa vastakohdat – vertailussa Jerusalem ja Tel Aviv

Huomioi nämä viisi asiaa turvatarkastuksissa, kun matkustat Israeliin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja