Hyppää sisältöön

Jerusalem – aikamatka menneeseen

Elina Venttola Päivitetty: 12.12.2018
Jerusalem on maailman vanhimpia kaupunkeja.

Tuhansien vuosien ikäinen Jerusalem on kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin pyhä kaupunki. Kaupunki vetoaa etenkin uskonnoista ja historiasta kiinnostuneisiin matkailijoihin, mutta lisäksi tarjolla on kulttuuria, hyviä ostosmahdollisuuksia, erinomaisia ravintoloita sekä modernin maailman vilskettä.

Kerrosten kaupunki

Noin miljoonan asukkaan Jerusalem on ikivanha kaupunki, joka on vuosien saatossa rakentunut kerroksittain. Erityisesti vanhassakaupungissa voi nähdä historian tuomat kerrokset, kun historian lehti on kääntynyt ja vanhan päälle on rakennettu uutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnelmaltaan Jerusalem on ainutlaatuinen, sillä yhtä aikaa kaupunkia asuttaa kolme uskontokuntaa, joille kaupunki on yhtä lailla pyhä. Yhtäaikaisesti voi esimerkiksi kuulla muslimien minareeteista kaikuvia rukouskutsuja, nähdä Itkumuurille kiiruhtavia ortodoksijuutalaisia mustissa puvuissaan ja lierihatuissaan sekä törmätä Via Dolorosalla kulkeviin kristittyihin pyhiinvaeltajiin.

Kaupunkia aikoja saatossa hallinneista uskontokunnista kukin on jättänyt jälkensä sekä Jerusalemin rakennuskantaan että kulttuurihistoriaan. Jerusalemissa matkailija kohtaakin vertaansa vailla olevan kavalkadin uskonnollisia nähtävyyksiä, arkeologisia tutkimusalueita ja ihmiskunnan mittaamattoman arvokasta kulttuurihistoriaa.

Historiallisten ja uskonnollisten paikkojen lisäksi Jerusalemista löytää uudempia kaupunginosia ja ostoskatuja. Kaupungista on myös helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Kuolleellemerelle.

Elina VenttolaVanja ja uusi Jerusalem
Historiallinen Jerusalemin kaupunki sijaitsi muurien sisällä. Nykyinen Jerusalem on laajempi, minkä todistaa näkymä Öljymäeltä.

Lokakuu suosituin matkustuskuukausi

Jerusalem on lämmin kaupunki, jossa on kuuminta Jerusalemissa heinä-elokuussa ja viileintä tammikuussa. Kesän lämpötilat kipuavat kolmeenkymmeneen asteeseen, ja talvenkin päivälämpötilat voivat olla 20 asteen paikkeilla. Talviöisin lämpötila laskee kylmimmillään 10 asteen tienoille.

Kuivinta on kesäkuukausina ja sateisinta talvella. Jerusalemissa sataa melko harvoin, mutta kun kaupungissa sataa, kadut saattavat tulvia. Rankkasade on syytä ottaa vakavasti erityisesti silloin, jos aikoo lähteä vaeltamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jerusalemiin voi matkustaa ympäri vuoden, mutta kesä voi olla suomalaiseen makuun liian kuuma. Paras aika matkustaa Jerusalemiin on lokakuun lopusta marraskuun puoliväliin. Myös maalis-huhtikuu on hyvää aikaa matkustaa.

Muista kaupungin uskonnollisuus

Jerusalem on uskonnollinen, mikä on hyvä muistaa, kun matkustaa kaupunkiin. Kun liikkuu uskonnollisilla paikoilla, on syytä peittää vähintään olkapäänsä ja polvensa.

Uskonnollisuus näkyy myös muun muassa juutalaisten sapattina, joka kestää perjantai-illasta lauantai-iltaan. Juutalaisessa kalenterissa perjantai ja lauantai ovat viikonloppua, ja uusi viikko alkaa sunnuntaina. Sapattina useimmat liikkeet sulkevat ovensa, ja myös julkista liikennettä on vähemmän. Uskonnollisessa Jerusalemissa tämä näkyy erityisesti alueilla, joilla asuu paljon ortodoksijuutalaisia – autolla ajaminen näissä kortteleissa voi olla sapattina kielletty.

Muun Israelin tavoin matkailijalle riittää Jerusalemissa tavallisen varovaisuuden noudattaminen. Maassa on turvallista liikkua yksin öisinkin, mutta Jerusalemin vanhaankaupunkiin menemistä pimeällä kannattaa välttää. Poliittisten ja uskonnollisten ristiriitojen vuoksi matkailijan on myös syytä pysyä pois väkijoukoista ja erityisesti mahdollisista mellakoista.

Israelin viranomaiset hyväksyvät samaa sukupuolta olevien rekisteröidyn parisuhteen, mutta on syytä muistaa, että ääriuskonnolliset piirit suhtautuvat siihen kielteisesti.

Jerusalemin ovat aiemmin jakaneet Israel ja Jordania. Kaupungin monet osat, erityisesti vanhakaupunki, ovat jakautuneet usean ihmisryhmän kesken, minkä näkee myös Israel- ja Palestiina-tekstein myytävistä matkamuistoista. Koska maakiista on jatkuva, politiikan puhumiseen kannattaa suhtautua varoen. Maahan matkustaessa kannattaa myös vilkaista ulkoministeriön matkustustiedote sekä Israeliin että Palestiinalaisalueelle.

Satunnaisiin turvatarkastuksiin on hyvä varautua koko maassa, ja passi kannattaa pitää aina mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso on Israelissa lähes sama kuin Suomessa. Jerusalemissa tulee hyvin toimeen englannilla, ja vanhankaupungin kujilla myyjät voivat osata jopa joitakin sanoja suomea.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN JERUSALEMISSA

Elina VenttolaJerusalem, Israel
Jerusalemin vanhankaupungin kujilta voi tehdä tuliaisostoksia.

Junalla Tel Avivista

Jerusalemilla ei ole omaa, matkustajille tarkoitettua lentokenttää, joten helpoimmin kaupunkiin pääsee Tel Avivin kautta. Norwegian ja Finnair lentävät suoria lentoja Tel Aviviin joitakin kertoja viikossa, ja junamatka Tel Avivista Jerusalemiin kestää noin puoli tuntia. Tel Avivin Ben Gurion -lentokentältä pääsee Jerusalemin myös joko taksilla tai minibusseilla.

Jerusalemiin on mahdollista tehdä päiväretki myös Eilatin lomakaupungista, jonne on talvikaudella tarjolla valmismatkapaketteja.

Majoittautuminen Jerusalemissa

Jerusalem on suosittu matkailukaupunki, ja majoitusta on laajasti tarjolla. Suurimpina matkustushuippuina majoituspaikat menevät lähes täysin, sillä korkeiden rakennusten rakentaminen on Jerusalemissa kielletty.

Ylemmän keskitason ja luksusluokan hotelleja on useita, joukossa jopa maailmankuuluja majoituspaikkoja, kuten King David, Mamilla ja American Colony -hotellit. Jerusalemissa on myös suhteellisen paljon edullisia bed and breakfast- ja hostellityyppisiä majoitusvaihtoehtoja.

Hyvä alue majoittua on muun muassa alakaupungilla Nahalat Shiv’assa, joka on yhtä lailla lähellä vanhaakaupunkia että uusia ostoskatuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Jerusalemissa

Jerusalemin tärkeimmät nähtävyydet vanhassakaupungissa sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Kaupungin länsi- ja itäpuolelle kulkeminen vaatii kuitenkin julkisen liikenteen tai taksin käyttöä.

Jerusalemissa on kohtuulliset bussiyhteydet sekä uusi tehokas raitiovaunuverkosto, joka helpottaa liikkumista. Taksilla ajaminen on kohtuuhintaista.

Hyvä vaihtoehtoinen tapa liikkumiseen on kaupunkipyörän vuokraus.

JERUSALEMIN NÄHTÄVYYDET

Elina VenttolaJerusalem, Israel
Machane Yehuda -markkinoilta voi ostaa muun muassa makeisia, hedelmiä ja muuta pientä naposteltavaa.

Kiehtova vanhakaupunki

Jerusalemin tärkein nähtävyys on vanhakaupunki. Vanhakaupunki jakautuu neljään osaan: kristittyjen, muslimien, juutalaisten ja armenialaisten kortteleihin, joista kullakin on oma luonteensa ja omat nähtävyytensä.

Vanhassakaupungissa kävely on jo elämys sinänsä. Kaupungin kapeat kujat ovat täynnä erilaisia myyntipisteitä, paikallisia ja matkailijoita sekä uskonnollisia rakennuksia. Kujia ympäröivät muurit, jotka nykyisessä olomuodossaan ovat peräisin 1500-luvulta. Vanha Jerusalemin kaupunki sijaitsi kokonaan kaupunginmuurien sisällä.

Erityinen elämys on kävellä Jerusalemin vanhojen kaupunginmuurien päällä. Vierailla kannattaa myös Jerusalemin linnoituksessa, joka sijaitsee Jaffa-portin vieressä. Linnoitus toimii kiinnostavana museona, ja rakennuksen torniin pääsee kiipeämään.

Kristittyjen Via Dolorosa

Jerusalemin kristittyjen korttelissa on monta kymmentä uskonnollista rakennusta: kirkoista ja luostareista pyhiinvaeltajien majataloihin. Alueen tärkein nähtävyys on Via Dolorosa, kärsimysten tie, Jeesuksen viimeinen kulkureitti, joka on suosittu pyhiinvaelluskohde.

Via Dolorosa johtaa Jeesuksen tuomiopaikalta Golgatan kukkulalle, jossa Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin. Nykyään paikalla on eri kirkkokuntien kesken jaettu Pyhän haudan kirkko. Pyhän haudan kirkossa sijaitsee kristittyjen tärkeitä pyhäinjäännöksiä, kuten jäljellä olevat osat Golgatan kalliosta sekä Jeesuksen haudaksi oletettu luola.

Via Dolorosa on helppo käydä läpi, sillä reitti jakautuu 14 eri pysäkkiin, joista viisi viimeistä sijaitsee Pyhän haudan kirkon sisällä. Kukin pysäkki liittyy Raamatun kärsimyskertomuksen vaiheisiin.

Juutalaisten Itkumuuri

Jerusalemin länsimuuri eli Itkumuuri on juutalaisten pyhin paikka, ja se kuuluu Jerusalemin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Muuri on ainoa jäljellä oleva osa Jerusalemin muinaisesta toisesta temppelistä, joka roomalaiset hävittivät vuonna 70.

Itkumuuri on saanut nimensä siitä, että juutalaiset surevat muurilla hävitettyä temppeliä ääneen valittaen. Muuri syntyi alun perin rukouspaikaksi, jotta juutalaiset eivät astuisi varsinaisen temppelin sijaintipaikalle eli pyhänä pidetylle Temppelivuorelle.

Matkailija pääsee Itkumuurille turvatarkastuksen jälkeen seuraamaan juutalaisten uskonnon harjoittamista. Kenties erikoisin osa Itkumuurilla rukoilua ovat pienet paperilappuset, joita rukoilijat sijoittavat muurin pienimpiinkin rakosiin. Papereihin kirjoitetaan pyyntöjä ja rukouksia.

Myös Itkumuurin tunneleihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, joista saa lisätietoa Jaffa-portilla sijaitsevasta infopisteestä.

Kalliomoskeija on Jerusalemin symboli

Temppelivuori oli aikoinaan Jerusalemin temppelin paikka. Alue on juutalaisten tapaan pyhä myös muslimeille, jotka pitävät Temppelivuorta pyhimpänä paikkana heti Mekan ja Medinan jälkeen. Nykyään alueella kohoaa Jerusalemin tuntomerkki, kultakupolinen Kalliomoskeija.

Kalliomoskeija valmistui 600-luvulla. Se sijaitsee paikalla, josta profeetta Muhammedin uskotaan nousseen taivaaseen. Useimmat matkailijat joutuvat kuitenkin tyytymään vain Kalliomoskeijan katseluun, sillä muut kuin muslimit eivät pääse moskeijaan sisälle. Sen sijaan Temppelivuoren alueelle on mahdollista päästä rajoitettuina aikoina, jotka kannattaa tarkistaa etukäteen.

Öljymäki ja Siionin vuori

Aivan vanhankaupungin kupeessa Itä-Jerusalemissa kohoaa Öljymäki, josta aukeaa klassinen, Kalliomoskeijan hallitsema panoraamanäkymä Jerusalemin kaupunkiin. Mäelle voi kiivetä joko auringonnousun tai -laskun aikaan, jolloin näköala on kauneimmillaan.

Öljymäkeen liittyy paljon myös uskonnollista symboliikkaa, ja paikalla sijaitsee monia tärkeitä uskonnollisia nähtävyyksiä, muun muassa Venäläinen kirkko, Ylösnousemuksen moskeija sekä juutalaisten hautausmaa, joka on yhä käytössä.

Vanhankaupungin toisella puolella sijaitsee Siionin vuori, jossa Jeesuksen uskotaan nauttineen viimeisen ehtoollisen. Paikalla on Neitsyt Marian muistoksi rakennettu kirkko, sillä Marian väitetään kuolleen Siionin vuorella.

Siionin vuori on kiinnostava vierailukohde täynnä pieniä nähtävyyksiä ja historiallisia uskomuksia. Paikalta on löytynyt myös kuningas Daavidin haudaksi väitetty hautapaikka, ja Oskar Schindler on haudattu vuoren katoliselle hautausmaalle.

Öljymäen ja Siionin vuoren välimaastoon vanhankaupungin muurien ulkopuolelle jää Daavidin kaupunki, joka on Jerusalemin laajin ja kiinnostavin arkeologinen nähtävyys. Daavidin kaupungin jäänteet ovat peräisin Jerusalemin alueen vanhimmasta tunnetusta kaupunkiasutuksesta yli 3 000 vuoden takaa.

Jerusalemin nykyaikainen puoli

Parhaat mahdollisuudet ostosten tekemiseen ja nykyaikaisen Jerusalemin kokemiseen ovat vanhankaupungin muurien länsipuolella. Ostosalueista kannattaa kokeilla etenkin Mamilla-keskusta, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin vieressä.

Lisäksi vierailun arvoinen ostoskohde on Machne Yehudan markkina-alue, jonka kujilla ja kojuilla on mukava harhailla leppoisasti keskellä eksoottista ääni-, väri-, maku- ja hajumaailmaa.

Jerusalemin modernin arkkitehtuurin nähtävyyksistä katsastamisen arvoisia ovat muun muassa korkeimman oikeuden, Israelin kansallismuseon ja Israelin parlamentin rakennukset. Tasokkaita ravintoloita löytyy Jerusalemin keskustasta heti vanhankaupungin ulkopuolelta runsaasti. Hinnat voivat tosin olla korkeita, mutta ruoan taso on Israelissa yleisesti korkea.

Yad Vashem

Yad Vashemia nimitetään holokaustimuseoksi, mutta nimitys museo johtaa osin harhaan. Kyseessä on laaja puistomainen alue keskustan ulkopuolella. Yad Vashemissa riittää monipuolisesti erilaista ja yllättävääkin, holokaustiin ja juutalaisuuteen liittyvää nähtävää.

Museon laajalta alueelta löytää muun muassa paljon erinomaisesti holokaustin muistoksi toteutettuja näyttelyitä, muistomerkkejä sekä interaktiivisia esityksiä.

Yad Vashemiin pääsee kaupungista muun muassa busseilla.

JERUSALEMIN PARHAAT

Elina VenttolaTuliaisostokset Jerusalemista
Kipa on juutalaisten miesten käyttämä pieni hattu, joka symboloi sitä, että ihminen ei voi tulla Jumalan eteen “alasti”. Juutalaiset miehet käyttävät joko mustaa lierihattua tai kipaa, ja naiset puolestaan huivia tai peruukkia.

Jerusalemin parhaat

  1. Kiipeä Öljymäelle ja nauti klassisesta kaupunkinäkymistä kohti Jerusalemin vanhaakaupunkia.
  2. Käy läpi Via Dolorosan 14 pysäkkiä ja vieraile Pyhän haudan kirkossa.
  3. Käy Yad Vashem -museossa.
  4. Nouse vanhankaupungin muureille kävelemään ja katselemaan yleisnäkymiä koko Jerusalemin alueesta.
  5. Vieraile Kuolleellamerellä.

Lisätietoa

Israelin valtion viralliset matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen, Elina Venttola
Kuvat: Elina Venttola, Shutterstock