Reissuvinkit Etelä-Italian roadtripille

Reissuvinkit Etelä-Italian roadtripille

Etenkin Puglian (Apulia) viinialueet sekä Amalfin rannikko ovat nousseet pinnalle viime vuosina. Eteläinen Italia on ollut merkitäävästi pohjoista köyhempi ja erot näkyvät edelleen niin perinneruoissa kuin maisemassa. Rannikkoa pitkin kulkee hyvät junayhteydet, mutta parhaiten pääset tutustumaan alueeseen ja viinitiloihin autolla.

Meidän roadtrip kulki reittiä Rooma – Napoli – Pompeji – Bari – Gioia del Colle – Matera – Polignano a Mare – Arberobello – Cisternino – Ostuni – Torchiarolo – Punta Prociutto – Roseto Capo Spulico – Corigliano-Rossano – Tropea – Scilla – Maratea – Amalfi – Meta – Sorrento – Capri – Rooma. Matkalla maisema vaihtuu suurkaupungeista pieniin vuoristokyliin, loputtomille tunneleille ja silloille, alaville peltoaukeille ja rannikon kapeille vuoristoteille.

Blogissani annan vinkkejä, joita olisin toivonut saavani ennen matkaa.

Reissuvinkit Etelä-Italiaan:

 • Vuokra-auto
  • Auton vuokraaminen Italiassa on suomalaiselle helppoa. Hintavertailua voit tehdä esimerkiksi palvelussa rentalcar.com. Erittäin tärkeää on ottaa autolle täysi vakuutus ja siitä huolimatta autoa lunastaessaan kannattaa kuvata ja videoida autosta jo löytyvät vauriot. Italiassa auto kolhiintuu helposti parkkeerattuna, kapeilla kaduilla sekä ahtailla vuoristoteillä esimerkiksi Amalfin rannikolla.
  • Navigointi onnistuu ongelmitta puhelimen kautta ja nettiyhteys toimii läpi maan. Navigoidessa voit valita, haluatko kulkea tietulleja (noin 9€/100km, tarkasta tarkka hinta osoitteessa autostrade.it) sisältävää reittiä vai yleisiä moottori- ja kyläteitä. Myös Etelä-Italiassa tiet ovat pääosin erinomaisessa kunnossa. Tietulleissa valikoi, haluatko maksaa kortilla vai käteisellä ja haluatko asioida ihmisen vai automaatin kanssa. Myös automaateista löytyy asiakastuki-puhelin, joka vastaa yllättävänkin nopeasti.
  • Moottoriteiden varsilta löytyy hyvin varusteltuja huoltoasemia, joilla tankkaus onnistuu joko omatoimisesti automaatilla tai tankkaajan avustuksella. Tankkauspalvelun hinta oli tällä hetkellä 0,20€/litra monin paikoin.
  • Kesäkuukausina on hyvä hankkia jonkinlainen aurinkosuoja tuulilasiin, sillä kaikkialla ei ole tarjolla autokatosta.
  • Vältä valvomattomia parkkipaikkoja ja aina parkkeeratessa pakkaa kaikki tavarat peräkonttiin, jotta ne eivät näyt ohikulkijoille ikkunoiden läpi.
 • Majoitus
  • Italiasta löytyy toki tutut hotelli-, hostelli-, B&B- ja AirBnB-majoitukset, mutta jos haluat kokeilla jotain erikoisempaa, majoitu italialaisissa Agriturismoissa tai Masserioissa. Agriturismot ovat usein maatiloja, jotka sivutuloina majoittavat matkalaisia. Tarjolla on huone tai talon siipi, aamiainen ja usein hintaan kuuluu myös maatilalla tuotettavia raaka-aineita. Puglian alueella tällaisista majoittajista käytetään myös nimeä Masseria ja ne saattavat olla myös viinitiloja. Suosittelen tutustumaan majoitusta tarjoaviin viinitiloihin ja vierailemaan niistä myös lähialueiden viinitiloilla.
 • Tee päiväretkiä ja pysähtele matkan varrella
  • Majoituksia suunnitellessa kannattaa pohtia etäisyyksiä eri nähtävyyksiin ja kaupunkeihin. Ei ole järkevää yöpyä kaikissa matkan varrella sijaitsevissa kohteissa, vaan voit varata majoituksen keskeltä haluamiasi kohteita ja tehdä päiväretkiä majoitukselta käsin.
  • Moni Etelä-Italian kaupungeista on myös sen verran pieni, että ehdit tutustua niihin matkan varrella. Pysähtele siis majoitusten välillä ja suunnittele myös ajoreitti nähtävyyksien mukaan.
 • Kohteet
  • Tässä muutama sana listaamistani matkakohteista:
   • Rooma – Italian pääkaupunki ja väkiluvultaan Italian suurin kaupunki.
   • Napoli – Etelä-Italian suurin kaupunki ja Campanian pääkaupunki.
   • Pompeji/Pompeiji – Roomalainen kaupunki, joka hautautui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79 . Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1997.
   • Bari – Adrianmeren rannalla sijaitseva Apulian alueen pääkaupunki.
   • Gioia del Colle – Osa Barin kuntaa. Alueella runsaasti viinitiloja ja agriturismoja.
   • Matera – Upea historiallinen vuoren rinteille louhittu ja rakennettu kaupunki Basilicatan alueella.
   • Polignano a Mare – Kaunis rantakaupunki Barin lähistöllä Adrianmeren rannalla. Paikan erikoisuutena mm. Grotta Palazzese (luolaravintola merenrannalla).
   • Arberobello – Tunnettu Unescon maailmanperintöluetteloon päässeistä tornimaisesti katetuista pyöreistä rakennuksistaan, Trulleista (yks. trullo).
   • Cisternino – Vanha kaupunki Arberobellon ja Ostunin välissä.
   • Ostuni – Valkeana kaupunkina tunnettu vuorenrinteille rakennettu sisämaakaupunki.
   • Torchiarolo – Runsaasti viinitiloja ja Masserioita tällä alueella.
   • Punta Prociutto – Alueelle harvinaista hiekkarantaa. Tarjolla yleistä rantaa ja rantabaareja.
   • Roseto Capo Spulico – Vanha kaupunki hieman kauempana rannasta, rannikolla linnoitus ja paikallisten lomakohteita. Upea kivikkoranta ja paljon hyviä kalaravintoloita.
   • Corigliano-Rossano – välietappi.
   • Tropea – Melko turistinen, mutta upea merenrantalomakohde Pyhän Euphemian lahdella. Hiekkaranta.
   • Scilla – Etenkin paikallisten suosima merenrantalomakohde ja vanha kaupunki Messinansalmen rannalla. Scillasta näet Sisiliaan. Kivikkoinen ranta.
   • Maratea – Myös Tyrrhenan helmenä tunnettu Basilicatan alueella sijaitseva kunta. Upeat maisemat yhtäaikaa vuorille ja kivikkoisille merenrannoille.
   • Amalfi – Amalfin rannikolla noin puolessa välissä rannikkotietä sijaitseva historiallisesti merkittävä rannikkokaupunki. Sesonkina hyvin turistinen ja suosittu lomakohde. Kivikkoinen ranta. Rannikkotien varrella sijaitsee lukuisia upeita merenrannan rinteeseen rakennettuja historiallisia kaupunkeja.
   • Meta – Sorrenton lähikaupunki. Kivikkoinen ranta.
   • Sorrento – Kaupunki Napolinlahden rannalla. Läheisin satama Caprille.
   • Capri – Saari Napolinlahden suulla. Saarelle pääsee Sorrenton lisäksi mm. Napolista lautalla. Upein nähtävyys on Anacaprin puolella sijaitseva tuolihissi ja näkymä vuorelta.
 • Kulttuuria
  • Etelä-Italiassa pienimmistäkin kaupungeista löytyy ainakin yksi merkittävän kokoinen katolinen kirkko ja lähes poikkeuksetta jonkinlainen linna tai vartiotorni. Linnat ja tornit toimivat nykyään museoina. Kaupungit ovat upeita, vanhoja, usein hyvin tiiviisti ja rinteeseen rakennettuja kaupunkeja joko meren rannalla tai sisämaan vuoristorinteillä.
 • Ruoka ja juoma
  • Jokaisella Italian alueella on omat erikoisuutensa ruoissa, joihin kannattaa tutustua. Tällä matkalla virailimme Lazion, Campanian, Puglian (Apulia), Calabrian ja Basilicatan alueilla. Näillä alueilla vierailemissamme kohteissa parhaiten mieleen jäi Rooman Cacio e pepe juusto-mustapippuripasta, Napolin margarita-pizzat, aglio e olio valkosipulipasta ja kesäkurpitsasta valmistettu pasta con le zucchine, jotka olivat saatavilla useimmissa kohteissa, rannikon fritto misto eli friteeratut merenelävät ja miekkakalasta valmistetut ruoat, vongole sydänsimpukkapasta ja tietysti caprese salaatti (tomaatti, mozzarella ja basilika).
  • Juomista keskeisin on alueen paikalliset viinit, listoilta harvoin edes löytyy tuontiviinejä. Lisäksi saatavilla on pienpanimoiden oluita. Viinitiloilla vierailessa kannattaa tehdä varaus nettisivuilla ennakkoon. Verkkosivustolta käy myös ilmi, tarjoaako tila viininmaisteluita, illallisia, majoituksia ja millä kielillä tila palvelee.
 • Paljonko Roadtripille kannattaa varata aikaa?
  • Meillä matka kesti lähes kolme viikkoa. Matka-aikaa voi lyhentää keskittymällä vain länsirannikkoon tai vaihtoehtoisesti vain Puglian viinialueisiin. Matkaa voi helposti jatkaa ottamalla autolautan Scillasta Sisiliaan ja kiertämällä osana matkaa myös Sisilian saarta.
 • Kieli ja valuutta?
  • Etelä-Italiassa hyvin harva puhuu englantia. Nykyään voi helposti turvautu Google Translatoriin ja näin paikallisetkin usein toimivat. Valuuttana on euro. Hintataso etenkin ravintoloissa ja baareissa on hyvin edullinen. Majoitukset ovat hotelleissa hieman Suomea edullisemmat ja Agriturismoista ja Masserioista voit löytää hyvinkin edullista majoitusta.
 • Koska on hyvä aika matkustaa Etelä-Italiaan?
  • Keski-Euroopassa lomakausi on heinä-elokuussa. Jos haluat välttää ruuhkia teillä, kannattaa matkustaa ennen tätä tai lomakauden jälkeen syyskuulta alkaen. Jo kesäkuussa lämpötila on usein +30 asteen tuntumassa ja lämmintä riittää pitkälle syksyyn.

Puuttuuko listalta mielestäsi jotain olennaista? Ehdota lisäystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisää kohteeseen liittyviä kuvia löydän Instagramista @Intohimonaseikka

Previous Post

You Might Also Like