Nyt matkablogissani Itävallan alpit

Reissuvinkit Itävaltaan

Itävalta on yksi parhaista alppikohteista ja etenkin Innsbruckin läheisyydestä löytyy paljon valinnan varaa. Olen käynyt Itävallan ja Saksan alpeilla useina keväinä ja muodostanut sen myötä omat suosikkini. Itävalta on upea kohde, johon olen päässyt tutustumaan syvemmin paikallisten tuttujeni kautta. Itävaltalaiset ovat samaistuttavia ja maan väkiluku sekä esim. Innsbruckin asukasmäärä ovat Suomeen ja Suomen kuntiin verrattavissa.

Vinkkilista:

 • Majoitu Innsbruckiin ja kiertele eri keskuksia.
  • Mikäli olet alpeilla ensimmäisiä kertoja, voi olla hyvä ratkaisu majoittua Innsbruckin kaupunkiin ja kulkea siitä busseilla eri keskuksiin. Tarjolla on laaja valikoima erilaisia kohteita, joihin matka kestää vain tunnista kahteen tiheästi liikennöidyillä busseilla.
 • Ellet jaksa kuljettaa omia välineitä, vuokraa välineet useaksi vuorokaudeksi kerralla.
  • Mikäli vuokraat laskuvälineet useaksi vuorokaudeksi kerralla, voit kiertää eri keskuksia ja palauttaa reissun päätteeksi välineet sinne, mistä ne vuokrasit.
 • Varo, ettet laske keskuksen ulkopuolelle.
  • Alpeilla on hämmentävää, kuinka kaksi hiihtokeskusta voivat yhdistyä toisiinsa aivan huomaamatta. Näin saatat vahingossa laskea toisen hiihtokeskuksen puolelle ja huomata tilanteen vasta siitä, ettei lippusi käy hissiin. Onneksi hiihtokeskuksia kiertää yleensä tiheään hiihtobussi, jolla pääset palaamaan omaan keskukseesi – tosin siirtymisessä hukkaa hyvää laskuaikaa.
 • Kasvissyöjä, varaudu ruokahaasteisiin.
  • Itävallassa ja etenkin alpeilla on vaikeaa löytää sopivaa ruokaa kasvissyöjälle. Tarjolla on enimmäkseen lihaa eri muodoissaan sekä Curry-Wurstia. Tyypillisin kasvisruoka on erilaiset knöödelit, joista löytyy myös esim. pinaattiversio. Myöskään kalaruoat eivät ole yleisiä ja tarjottava kala on usein norjan lohta. Ei siis haittaa, jos pakkaat mukaan proteiinipatukoita.
 • Pidä taukoja.
  • Pysähdy kesken laskujen nauttimaan olut, Radler tai lämmin glühwein kilometrejä jatkuvien rinteiden varrelta löytyvissä alppimajoissa. Usein sisätiloja ei ole juurikaan, vaan ulos on viritetty aurinkotuoleja ja juomat ja ruoat nautitaan ulkosalla. Tästä huolimatta musavehkeisiin on yleensä panostettu.
 • Nauti alppikeskusten ykkösjuomat, Aperol Spritz ja Flying Hirsch.
  • Alpeilla ykkösjuomiksi esiteltiin jo vuosia sitten vastikää Suomeenkin rantautunut Aperol Spritz-coctail, joka rantautui Itävaltaan Italiasta. Toinen, ehkä vielä perinteikkäämpi tuttavuus on Flying Hirsch, jossa pieni pullo Jägermeisteriä upotetaan noin desiin energiajuomaa. Juomat sekoittuivat näin vasta juodessa.
 • Käy MooserWirt afterskissä St. Antonilla.
  • MooserWirt on valittu useana vuonna yhdeksi maailman parhaista after ski-paikoista. Paikkaa vetää arviolta seitenkymppinen pappa, jonka show on hervoton. Hän soittaa meneviä itävaltalaisia juomalauluja, laulaa ja saa koko porukan tanssimaan. Herra on tehnyt myös muutaman levyn, jotka löytyvät mm. Spotifysta.
 • Oma suosikkini: Ski Arlberg.
  • Omaksi suosikiksini on muodostunut Ski Arlberg, johon kuuluu mm. Anton, St. Christoph, Stuben, Zürs, Lech, Oberlech ja Zug. Alue tarjoaa runsaasti erilaisia huippuja, joten tällä alueella riittää laskettavaa useaksi viikoksi. Tyypillistä on, että ihmiset majoittuvat laakson alppitaloihin ja kulkevat hiihtobusseilla majoituksesta hiihtokeskuksiin.
 • Kieli ja valuutta?
  • Itävallassa pärjäät suhteellisen hyvin englannin kielellä, vaikka virallinen kieli on saksa. Itävallan valuutta on euro.
 • Koska on hyvä aika matkustaa alpeille?
  • Alppien pääsesonki on kevät, mutta myös kesää yritetään markkinoida turisteille patikointisesonkina. Syystalvella kannattaa seurailla lumitilannetta, jotta ei kohtaa pettymystä. Sama tulee eteen keväällä. Lumi loppuu paikasta ja kevään lämpötilasta riippuen maali-huhtikuulla jäätiköitä lukuun ottamatta toki.

Puuttuuko listalta mielestäsi jotain olennaista? Ehdota lisäystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisää kohteeseen liittyviä kuvia löydän Instagramista @Intohimonaseikkailu

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply