Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotikansainvälistymisestä

Kansainvälistyminen tuntuu olevan päivän sana. 2010-luvun maailmassa on helpompi matkustaa kuin koskaan aiemmin. Oppilaitoksissa kannustetaan opiskelijoita lähtemään vaihtojaksolle ja työnantajat arvostavat kaikennäköistä ulkomaankokemusta sekä etenkin kielitaitoja. Ihmisillä on nykyään myös pienempi kynnys muuttaa työn perässä ulkomaille ja kansainvälisiä perheitä tulee vastaan kaikkialla.

Vaikka matkustaminen ja ulkomailla oleskelu onkin yksi parhaista tavoista saada perspektiiviä elämään ja oppia arvostamaan omaa kotimaata ja kulttuuria aivan uudella tavalla, niin löytyy siihen muitakin teitä. Kaikilla ei yksinkertaisesti ole tasavertaisia mahdollisuuksia lähteä maailmalle. Usein ensimmäisenä vastaan tulee rahoitukseen liittyvät ongelmat, sillä harvoin Suomen rajojen ulkopuolelle pääsee täysin ilmaiseksi. Toinen matkustamista hankaloittava tekijä on monilla varmasti ajanpuute. On myös monia muita syitä, jotka saattavat hankaloittaa/monimutkaistaa reissaamista kuten perhe (erityisesti pienet lapset), lemmikit (joille pitäisi löytää hoitopaikka), sairaudet tai muut terveydelliset rajoitteet ja esimerkiksi matkustamiseen liittyvät pelot. Osaa ihmisistä matkustelu ei syystä tai toisesta sitä vastoin kiinnosta lainkaan. Eikä siinä mitään, kaikilla on omat intressinsä.

Jos opiskeluaikoina on kukkaronnyörit tiukilla ja ruuhkavuosina ei ole aikaa ja/tai energiaa matkan järjestämiseen, niin ei hätää! Onneksi meillä on kokonainen ”kolmas ikä” aikaa tehdä aiemmin toteutumatta jääneistä matkahaaveista totta. Sillä välin voi kansainvälistyä kotimaassa ja päästä matkafiilikseen kotisohvalta käsin. Alle olen listannut joitakin reittejä kohti kansainvälistä elämää.

+Lue matkailuaiheisia blogeja, lehtiä ja kirjoja

+Katso matkailuaiheisia dokumentteja ja elokuvia

Nämä ovat varmaankin helpoimmat ja nopeimmat tavat oppia uutta samalla matkahaaveisiin uppoutuen. Sitten voitkin alkaa luomaan omaa bucket-listaasi.

+Käy syömässä etnisissä ravintoloissa

Niitä löytyy nykyään pienemmistäkin kaupungeista ja tarjonta kasvaa koko ajan. Tie kansainväliseen elämään käy vatsan kautta..

+Mene kielikurssille

Uuden kielen oppiminen on innostavaa ja palkitsevaa ja samalla pääset sisälle vieraan maan kulttuuriin aivan uudella tavalla. Eikä tiedä, vaikka opiskeluryhmä innostuisi järjestämään opintomatkan.. Esimerkiksi kansalaisopistot tarjoavat laadukkaita kielikursseja suhteellisen huokeaan hintaan.

+Osallistu kansainvälisiin tapahtumiin ja tapaamisiin

Ensimmäisenä mieleen tulee tietysti matkamessut, mutta pienempiäkin tapahtumia löytyy varmasti ympäri Suomea.

+Ryhdy vapaaehtoistyöhön

Voit esimerkiksi ryhtyä maahanmuuttajan ystäväksi osallistumalla Punaisen Ristin ystävätoimintaan tai ilmoittautua vapaaehtoistyöhön maahanmuuttokeskukseen. Joillakin paikkakunnilla voi myös toimia suomen kielen kursseilla opettajan apulaisena. Vapaaehtoistyö on mahdollisuus oppia uutta samalla omaa maailmankuvaa avartaen ja yhteiskunnan toimintaa edistäen. Vaikka sitä tehdään muita varten, väitän, että siitä saa kuitenkin eniten itselle. Laita siis hyvä kiertämään!

+Ota au pair

Tämä on varteenotettava vaihtoehto perheille, jotka haluavat tutustuttaa lapsensa uuteen kieleen ja kulttuuriin pienestä pitäen ja joille ylimääräinen käsipari arjen vilskeessä on mukavaa plussaa. Au pairin ottamista kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan ja etsiä oikeaa henkilöä ajan kanssa.  Olen itse ollut au pairina kahteen otteeseen ja omat kokemukseni ovat positiivisia (aion kirjoittaa myös niistä myöhemmin). Aina näin ei valitettavasti kuitenkaan ole ja olenkin kuullut sekä muilta au paireilta että au pair perheiltä negatiivisia kommentteja. Parhaimmillaan au pairista voi tulla pitkäaikainen perheenjäsen, mutta au pair perheeksi ryhdyttäessä on parempi pitää odotukset realistisina. Yksi hyvä sivusto au pairien etsimiseen on AuPairWorld, josta löysin toisen perheeni.

+Ota vaihto-opiskelija asumaan luoksesi

Lisätietoja löytyy varmaankin oppilaitosten nettisivuilta.

+Ryhdy kv-tuutoriksi

Mahtava tilaisuus saada ystäviä ympäri maailmaa ja samalla auttaa tekemään kaukaa tulleiden vaihtoajasta ikimuistoinen.

+Majoita sohvasurffaajia (tee profiili couchsurfing-sivustolle)

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun maailma voi tulla kirjaimellisesti luoksesi. ;)

+Hanki kirjekaveri ulkomailta

Ehkä hieman vanhanaikaista, mutta miksipä ei. Ja nykyään voi tosiaan viestitellä myös sähköpostin välityksellä..

… Ja sitten eikun vaan tuumasta toimeen!

 

Oi rakkahin Suomen maa

Olen asunut Itävallassa viime heinäkuusta lähtien ja vaikka kävinkin sekä syys- että joululomalla Suomessa, niin on se koti-ikävä siitäkin huolimatta välillä vaivannut. Näinä päivinä tavoitan itseni yhä useammin miettimästä kaihoisasti ihania Suomi-juttuja ja suunnittelemasta jo kotiinpaluun jälkeistä aikaa. Palaan tosiaan vuoden parhaimpaan aikaan heinäkuun alussa enkä malta odottaa, että pääsen nauttimaan pitkistä kesäilloista saunoen ja ystävien kanssa mökin kuistilla höpötellen. Aijai! Mutta kun jäljellä on enää reilu kuukausi aikaa nauttia tästä ihanasta maasta ja kaupungista, niin koitan nyt keskittyä ihailemaan vuoria sen sijaan, että kaipailisin järven rannalle.

I have been living in Austria since last July and even though I visited Finland twice during this time I have been homesick at times. The more close the homecoming comes the more I plan time back in Finland. I will return the best time of the year and I can`t wait to be able to enjoy long summer evenings, going to sauna and having quality time with my friends in a summer cottage. But when there is only a bit more than one month time to live in this lovely country and city I now try to concentrate on enjoying the mountain view instead of longing by the lake.

Ulkomailla pidempään oleskellessa oman kotimaan parhaat puolet korostuvat entisestään ja ehkä niihin epämieluisimpiin asioihin saa sen verran etäisyyttä, että ne eivät tunnukaan enää niin kamalilta. Paitsi synkkä syksy, sen kamaluus ei unohdu koskaan! Alle olen laatinut listan asioista, joita kaipaan Suomesta ja joita osaan jatkossa arvostaa taas aivan uudella tavalla. Eniten kaipaan tietysti rakkaita ihmisiä, perhettä, ystäviä ja sukulaisia, jotka ovat ajatuksissa päivittäin.

When staying longer abroad it often happens that the best sides of your home country are highlighted and you get enough distance to realize that the bad things are not so bad after all.  Except dark autumn, personally I think I can never forget how much it sucks. :D Below I have written a list of things that I miss most in Finland and that I will appreciate in a new way when I return. Most of all I miss my loved ones, family, friends and relatives, who are on my mind every day.

1. Suomen luonto // Nature

Itävallan luonto vuorineen on upea, mutta eri tavalla. Kaipaan Suomen luontoa tuhansine järvineen ja silmänkantamattomiin jatkuvine metsineen. Kesä ei tunnu kesältä, kun ei ole järven rantaa tai satamaa näkyvissä.  Olen asunut metsän keskellä ja tottunut liikkumaan luonnossa päivittäin – mieluiten yksin omiin ajatuksiini vaipuneena. Tirolin alue on tiiviisti asutettu ja turisteja riittää, joten täällä ei ole helppoa löytää patikkareittiä, jonka varrella ei kohtaisi ketään. Suomen metsissä riittää sen sijaan tilaa, rauhaa, hiljaisuutta ja raikasta ilmaa. Vaikka maisemat vuoren rinteeltä ovat huikeat, pidän enemmän tasaisessa maastossa liikkumisesta. Ylämäkeen nouseminen ei tottumattomalle todellakaan ole mitään sunnuntailenkkeilyä. :D

Austria`s nature with the mountains is stunning but in a different way. Finland is known as the country of thousands of lakes. Summer really doesn`t feel like summer if I can`t see either a lake or a harbour. We also have huge areas of thick forest. I have been living in the middle of a forest by the lake and I´m used to do long walks in the nature preferably by myself. There are lot of people living in a small area in Tirol and also a lot of tourists so it`s not so easy to find a peaceful hiking track in here. In Finnish forests we have plenty of space, peace, silence and fresh air. Even though the view from the mountains is breathtaking I prefer walking long in a flat terrain. Hiking uphill is hard exercise for someone who is not used to it. :D

20140802_155421

2. Sauna

Tämä on niin meidän suomalaisten juttu! Mutta kun ei pääse saunomaan edes kerran viikossa, niin elämästä uupuu jotain merkittävää. Mikä on parempaa kuin lämmitellä pakkasessa kylmenneitä luita saunan lämmössä tai sen jälkeen, kun on käynyt pulahtamassa järvessä kesäillan ratoksi. Sauna tekee hyvää niin fyysiselle kuin henkisellekin terveydelle. Eikä yleinen sauna aja samaa asiaa ainakaan minun mielestäni.

This is sooo Finnish thing! When you can`t go to sauna even once a week there is something meaningful missing in your life. What could be better than warm up your cold bones after a long winter day or after you have jumped in a lake on a beautiful summer night. Sauna is good both for body and soul. And in my opinion public sauna doesn`t have the same effect.

20140913_174317

3. Ruoka // Food

Pääsiäinen ei tuntunut pääsiäiseltä ilman mämmiä eikä vappu vapulta ilman simaa ja munkkeja. Ikävä on tietysti myös ruisleipää, kotimetsistä poimittuja marjoja, karjalanpiirakoita, lohikeittoa, mustikkakukkoa, salmiakkia ja irtokarkkeja..

Easter didn`t feel like Easter without mämmi (that tastes better than it looks! :D) and first of May is nothing without doughnuts and mead. I also miss ryebread, handpicked berries, Karelian pastries, salmon soup, blueberry rooster, salt liquorice and pick ´n´ mix candies..

20160124_201656

4. Asumisen mukavuus // Comfortable houses

Olen väliaikaisesti asunut tai ollut vierailulla paikallisten luona Englannissa, Virossa, Ruotsissa, Italiassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Saksassa. Kaikki kodit ovat olleet kodintuntuisia ja omistajiensa näköisiä, mutta näiden kokemusten perusteella olen todennut, että Suomessa asumisen mukavuus on ihan omaa luokkaansa. Itse olen hyvin mukavuudenhaluinen ja inhoan sitä, jos sisätiloissa käy veto ja on kylmä. Monet ovat ihmetelleet sitä, miten voin olla tällainen viluitikka, vaikka tulen kylmästä Suomesta. Vaikka lämpötila putoaa joskus -30 asteeseen, niin talot on rakennettu sen verran hyvin ja lämmitysjärjestelmät pelaa, että sisällä voi olla vaikka bikinit päällä. Ja vaikka sisälämpötilakin laskisi, niin aina voi mennä saunan lauteille lämmittelemään. Myös muut pienet yksittäiset jutut lisäävät asumisen mukavuutta ja helpottavat arkielämää. Sisällä kelpaa tepsutella vaikka avojaloin, koska suomalaisissa kodeissa suositaan puulattioita ja mattoja. Ja ulkokengät jätetään eteiseen eikä rompostella likakengillä ympäri taloa! :D Modernit hanat tekevät peseytymisestä mukavampaa ja yksi erikoisuus, jota ei löydä paljon muualta kuin suomalaisista keittiöistä on astiankuivauskaappi, joka helpottaa tiskausurakkaa valtavasti.

I have lived temporarily or visited a local home in England, Estonia, Sweden, Italy, Austria, Switzerland and Germany. All the homes have felt like homes, looked like their owners and been cosy in a way but according to my experiences I would say that all in all we have the most comfortable houses in Finland. I´m very self-indulgent person and I hate it if it`s cold inside the house. Many have asked how I haven`t got used to coldness when living in Finland. It is true that sometimes the temperature can drop under -30 celcius but that`s exactly the reason why our houses are built so well and we have good heating systems. So in the middle of the coldest winter I still could wear bikinis inside. And if the inside temperature would drop for some reason there is still sauna! There are also few small things that make living more comfortable and daily life a bit easier. It is nice to walk around a house even with bare feet when there is a warm wooden floor and carpets on it. And shoes should be taken off when coming inside instead of walking around the house spreading dirt everywhere! :D Modern taps are nice and one speciality that you can`t find from many other places than from Finnish kitchens is a drying cabinet which is a wonderful invention!

20150122_111812

5. Arkiasioiden hoitamisen mukavuus ja sujuvuus // Daily routines

Suomessa tietää mihin soittaa ja minne mennä, jos tarvitsee käydä lääkärissä tai on unohtanut avaimen sisälle. Asioiden hoitaminen on vaan niin paljon helpompaa omalla äidinkielellä. Jopa kauppareissut hoituvat Suomessa paljon mukavammin. Ensinnäkin monissa kaupoissa täällä ei ole ostoskoreja tarjolla laisinkaan eikä koskaan voi olla täysin varma pitääkö hedelmät punnita vai ei. Pahinta on, että kassoilla on vain yksi linja, johon kaikkien ostokset menee, joten jos haluaa saada omansa muiden ostosten alta pois, on oltava nopea. Ja kaiken kukkuraksi kaikki maksukortitkaan eivät käy kaikissa kaupoissa. Kamalan stressaavaa.. Tippaus-kulttuuria en myöskään tule kaipaamaan. Vaikka Suomessa on kalliimpaa, niin aina tietää tasan tarkalleen kuinka paljon mistäkin maksaa eikä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä minkä verran tippiä jätti.

In Finland I know where to call and where to go if I need a doctor or have forgotten a key inside. Taking care of things is so much easier with your mother tongue. Even as normal thing as doing groceries is more convenient in Finland. First of all in here many grocery stores don`t offer shopping baskets at all and you can never be totally sure whether you need to weigh fruits by yourself or not. The worst thing is that there is only one line on a cash desk where purchases of all the customers go. So if you don`t want that your things to get mixed with other`s, you need to start packing as quickly as possible. And last irritating thing is that many shops don`t accept all charge cards. So stressful.. Another thing that I won`t miss is the tipping culture. Even though almost everything is a bit more expensive in Finland at least you know exactly how much you are paying of things and you don`t need to feel insecure whether the amount of tip was proper or not.

2803

6. Suomalainen kulttuuri, koko kansan juhlat ja perinteet // Finnish culture, celebrations and traditions

Vappu ja juhannus ovat vuoden merkkipaaluja, joihin liittyy paljon perinteitä. Suomalaiset ovat tunnetusti urheiluhullua kansaa, mutta jääkiekko nousee ylivoimaisesti suosituimmaksi lajiksi. Mikä muu kansa kerääntyy kultajuhliin torille, vaikka ulkona olisi -20 astetta pakkasta. :D Vaikka suomalaisia pidetään joskus juroina, niin kyllä meiltä huumorintajuakin löytyy. Siitä todisteena ovat esimerkiksi lukuisat hullunhauskat urheilutapahtumat kuten Eukonkannon MM-kisat ja kännykänheiton MM-kisat, joihin molempiin saapuu osanottajia ulkomaita myöten. Ja mitä Suomen kesä olisikaan ilman mökkeilyä. Suomessa on hyväksyttävää ja täysin normaalia vetäytyä välillä omiin oloihinsa. Eikä small talkia tarvitse vääntää väkisin, vaan voi olla ihan hiljaa. Ja jos jotain luvataan tehdä, niin se myös hoidetaan. Nämä ovat vain muutamia poimintoja niistä lukuisista asioista, jotka tekevät meistä suomalaisista suomalaisia ja lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta, jota olen ikävöinyt.

First of May and midsummer are traditional celebrations in Finland. Finnish people are sport enthusiastic and one sport is over the other: ice hockey. If Finland wins people are gathering at the market square in Helsinki no matter if there are -20 degrees outside. :D I also claim that Finns have invented most crazy and funny sport events in a world. Maybe the best examples are Wife Carrying World Championships and Mobile Phone Throwing World Championships where there are participants from all over the world. And what would be a Finnish summer without spending some time in a summer cottage. In Finland it is totally accepted to spend some time alone every now and then. And there is no need to push small talk, we can also be quiet. And if a Finn promises to do something it will get done. There are plenty of things that makes us Finns Finns and creates the feeling of togetherness that I have been missing sometimes.  

7. Tupakointikiellot- ja rajoitukset // Smoking restrictions

Tässä asiassa Itävalta on kyllä ihan takapajula Suomeen verrattuna. Joissakin kahviloissa ja baareissa saattaa jopa olla lasiovella erotettu puoli tupakoimattomille, mutta ei läheskään aina. On inhottavaa, ettei voi mennä yökerhoon tanssahtelemaan ilman, että kaikki vaatteet ja hiukset haisisivat kamalilta seuraavana päivänä. Jos oleilen minuuttia pidempään tupakansavussa, on kova päänsärky enemmän sääntö kuin poikkeus. Polttakoot ketkä haluavat, mutta mielestäni sivulliset ja erityisesti lapset tulisi suojata tupakan myrkyiltä kaikilla mahdollisilla asetuksilla. Suomella on oikea linja asiaan!

What comes to this matter Austria is far behind Finland. There are some cafeterias and bars where there is a separated space for smokers but unfortunately that`s not always the case. I find it irritating that I can`t go dancing in a club without getting smell of smoke all over my clothes and hair. Even worse thing is that I get a bad headache if someone is smoking next to me. Smoking is a personal choice but in my opinion non-smokers and especially kids should be protected against poisons of cigarettes in all possible ways. Finland has a right opinion to this matter!

8. Ruuhkattomuus // No traffic jams

Suomessa on harvoin ruuhkia muualla kuin Helsingin alueella paitsi juhlapyhien aikaan. Pohjoisen sijaintimme johdosta Suomen läpi ei myöskään ole paljoa läpikulkuliikennettä muihin maihin. Toisin on täällä. Liikenteen paljous tarkoittaa tietysti huonompaan ilmanlaatua, mutta myös melua. Muutama viikko sitten Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa kerrottiin, että WHO:n selvityksen mukaan maailman puhtain kaupunki-ilma löytyykin Suomen Lapin Muoniosta!

There are rarely traffic jams in Finland except in Helsinki area or during main holidays. Due to our northern location there is also very little transit traffic through Finland unlike here in Austria and especially in Tirol. Heavy traffic means not only worse quality of air but also noise. According to a newly released report from WHO the best quality of urban air can be found from Muonio which is a small city in Northern Finland!

Lopuksi:

Tämä vuosi on vahvistanut sitä ajatusta, että haluan tulevaisuudessa asettua Suomeen, vaikka eihän sitä koskaan tiedä minne tämä elämä vielä heittää. Voihan se olla, että näin yhdeksän ulkomailla vietetyn kuukauden jälkeen katson kotimaatani ruusunpunaisten lasien läpi. En väitä, että kaikki olisi Suomessa paremmin, on meilläkin ongelmamme. Mutta kaiken kaikkiaan asiat ovat kunnossa. Itävallalla tulee olemaan erityinen paikka sydämessäni ja on monia asioita, joita jään täältä lähtiessäni kaipaamaan. Oikeastaan voisimme ottaa itävaltalaisilta mallia monessakin asiassa. :D Siitä lisää myöhemmin..

To end up with:

This year has affirmed the idea that I want to end up living in Finland in the future. On the other hand you never know where life will throw you. It might be that after spending almost year abroad I`m now seeing my home country through rose-tinted spectacles. I don`t say that everything would be better in Finland, we do have our issues. But all in all things are quite well. Austria will have a special place in my heart and there are many things that I will miss when leaving from here. Actually there are many things in Austrian culture that I would gladly spread to Finnish culture as well. :D I will write about that later.

 

Kolmen maan kiertue ja arkikuulumisia

Heipsan ja terveisiä sateisesta Innsbruckista! Täällä ollaan edelleen hyvissä ruumiin ja sielun voimissa, vaikka bloggaaminen on vähän jäänyt toisin sanoen kiirettä on pitänyt. Ensin oli intensiivinen jakso opiskelujen kanssa ja kun treenaa istumalihaksia koulunpenkillä 8 tai pisimpinä päivinä jopa 10 tuntia, ei paljon huvita enää istahtaa päivän päätteeksi koneen ääreen. Sitten lähdinkin 1,5 viikoksi kolmen maan kiertueelle (Ruotsi, Tanska, Saksa) keräämään uutta aineistoa postauksia varten. Aluksi päätimme tehdä ex tempore viikonloppureissun Kööpenhaminaan kahden ystäväni kanssa. No kävipä niin, että itselläni oli sitä seuraava viikko vapaa ja olin jo pitkään haaveillut Saksan reissusta. Siitä se ajatus sitten lähti..

Lensin perjantaina 22.4. Münchenistä Kööpenhaminaan, jossa siis vietin viikonlopun ystävieni kanssa. Maanantaina sitten jatkoin matkaa itsekseni ja ensimmäinen kohteeni oli Malmö, jossa viivyin yhden yön lapsuudenystäväni luona. Ruotsista lähdin etenemään kohti Itävaltaa Saksan läpi. Ensin sohvasurffasin yhden yön Hampurissa, sieltä jatkoin matkaa kolmeksi yöksi Berliiniin ja lopulta päätin mini-interrailini Nurnbergiin. Kaikki kaupungit olivat omalla tavallaan viehättäviä, mutta suosikikseni nousi yllätys yllätys Berliini, jonne aion palata vielä monen monta kertaa. Kaikki matkat Kööpenhaminasta takaisin Innsbruckiin taitoin busseilla, mikä oli yllättävän mukava ja todella edullinen tapa matkustaa. Saksassa nimittäin toimii Onnibussin kaltainen yritys nimeltä Meinfern/Flixbus, joka operoi monia reittejä suorastaan naurettavan halpaan hintaan. Kaikki bussimatkani maksoivat yhteensä 60 euroa! Olin reissun päällä yhteensä 11 päivää, joista 7 päivää matkasin itsekseni. Hyvässä seurassa on aina tietysti paljon kivempi reissata, mutta soolomatkailussakin on puolensa. Tarkoituksenani on kirjoittaa kaikista kohteista oma postaus, joten jatkoa seuraa..

20160507_212759

Jos vielä palataan hetkeksi arkielämän kuulumisiin, niin viimeisen parin kuukauden aikana on kyllä tullut todettua, että MCI:n opiskelutyyli ei oikein sovi itselleni, kun välillä on jaksoja jolloin ehtii koulun lisäksi vain käydä kotona nukkumassa ja viikonloputkin kuluvat itsenäisiä tehtäviä tehdessä. Toisaalta sitten on näitä jaksoja jolloin ei ole paljon mitään eli sinälläänhään tämä on aika ideaalitilanne, jos ja kun haluaa reissailla vaihtoaikana. Ja minähän haluan! Mutta pakko sanoa, että odotan innolla paluuta Kuopion opiskelijaelämään ja hyväksi todettuihin rutiineihin.

Edellisestä lauseesta voi jo päätellä, että täällä meinaa taas hieman koti-ikävä  kaihertaa. Asiaan vaikuttaa osittain viime sunnuntainen Äitienpäivä. Silloin olemme perinteisesti vierailleet mummoloissa ja tavanneet sukulaisia, mutta tänä vuonna pääsin juhlatunnelmaan vain muutaman kuvan välityksellä. Olen huomannut, että rakkaista ihmisistä erossa oleminen käy koko ajan sitä raskaammaksi mitä pitempään olen poissa.

Viime perjantaina alkoi taas se vuosittain innolla odotettu urheiluhumu eli jääkiekon MM-kisat. Itse en ole mikään penkkiurheilija, mutta jääkiekkoon olen hurahtanut täysin. Joka toukokuiseksi perinteeksi onkin muodostunut otteluiden seuraaminen joko kotikisakatsomossa perheen kesken tai jossakin Kuopion pubeista kaveriporukalla. Toistaiseksi en ole nähnyt vielä yhtään peliä, mutta ilokseni kuulin, että voimme mennä katsomaan loput ottelut irkkupubiin. Ja huomenna olisi tarkoitus katsoa Euroviisut opiskelukavereiden kanssa. Että ei täällä onneksi ihan kaikesta jää paitsi.

Syitä on monia, mutta Suomi kutsuu jo kovasti! Suomi ikävä inspiroi sen verran, että seuraava postaukseni käsitteleekin asioita, joita kaipaan Suomesta. Tasan 50 päivän päästä olenkin jo kotikonnuilla kesän vietossa! Mutta sitä ennen aion vielä nauttia näistä upeista maisemista, viettää aikaa mahtavien ihmisten seurassa ja toteuttaa vielä pari reissuhaavetta. Niin ja tietenkin opiskella ahkerasti! ;D

20160508_164230

Hello and greetings from rainy Innsbruck! Lately I have been really busy so unfortunately I haven`t had time to write my blog. First I had intensive period with my studies and then I was traveling for 1,5 weeks. With two friends we decided to do an ex tempore weekend trip to Copenhagen. Well it happened that I had the following week free and since I had been dreaming of a trip to Germany I got an idea of doing a mini-interrail by myself.

On Friday the 22 nd April I flew from Munich to Copenhagen where I stayed the weekend with my friends. On Monday I continued traveling by myself and the first destination was Malmö where I visited my childhood friend for one night. From Sweden I headed back to Austria through Germany. First I couchsurfed one night in Hamburg, then I stayed three nights in Berlin and finally I finished my mini-interrail to Nuremberg. All the cities where fascinating in their own way but surprise surprise Berlin became my favourite one. I want to visit there many more times in the future. All the way from Copenhagen to Innsbruck I traveled by bus (Meinfern/Flixbus) which was surprisingly convenient and cheap. I was on the road all in all 11 days of which 7 I traveled alone. Traveling with a good company is always more nice but there are some pros when it comes to solotraveling as well. I will write own post of each city later.

What comes to daily life in Innsbruck studying in MCI is quite much different than what I´m used to in Finland. Sometimes there are weeks when I have lectures between 9-17 every day plus german course on every Tuesday evening which means that I might stay at Uni around the clock. During these intensive periods there are also lot to do during weekends. On the other hand I also have these weeks when I have almost nothing with school which allows me to travel. So even though I normally prefer that there are lectures daily but not so long days, this kind of rhytm is quite ideal during exchange time. But to be honest I can`t wait to continue my studies in Kuopio, I feel so motivated right now!

I admit that I have been a bit homesick lately. It is partially due to the Mother`s day when we normally visit grandparents and meet with the relatives. It felt a bit weird to spend the day alone while the others were celebrating but luckily I received some photos. I have realized that the longer I´m away the harder it gets to be separated from my loved ones.

Ice hockey world championship started last Friday. I´m not so into watching sports except hockey. It has become a yearly tradition that every May we watch the games together with my family or with a group of friends. So far I haven`t seen any match but this week I heard a fantastic news that we could go to see rest of the games to the Irish pub, hooray! And tomorrow we are going to watch Eurovision contest with my Erasmus friends. So  there is a lot to look forward to right now.

There are many reasons why I`m already longing back to Finland. My next post will be about the things I miss most. Exactly in 50 days I will be back in my home hoods enjoying the best summertime. But before that I will enjoy these beautiful landscapes, spend time with great people and make couple of my travel dreams true. And of course study hard as well! ;D

 

 

 

 

 

Budjettireissu Zürichiin

Budjettimatka Sveitsiin. Jokin tuossa lauseessa särähtää korvaan. Nämä sanat eivät todellakaan tunnu kuuluvan yhteen, sillä Sveitsi on Euroopan kallein maa ja matkakohteemme Zürich erään listauksen mukaan maailman toiseksi kallein kaupunki. Ja silti me teimme sen!

Meillä oli Ruusan kanssa kova matkakuume ja jostain syystä ajatus viikonloppureissusta Sveitsiin alkoi kiehtoa. Kohteeksi valikoitui Zürich, koska sinne on Innsbruckista vain reilun kolmen tunnin junamatka. Ensin etsiskelin halpaa hotellia tai hostellia, mutta pääsiäisen takia suurin osa majoituspaikoista oli jo täynnä ja lopuissa vaihtoehdoissa hinnat katossa. Reissun tarkka ajankohta varmistui vain pari päivää ennen lähtöä, joten perjantain junaliputkin maksoivat maltaita. Niinpä oli siirryttävä suunnitelmaan B.

IMG-20160326-WA0006

Varasimme menomatkalle kimppakyydin BlaBlaCar-sivustolta ja paluumatkalle löysimme tarjoushintaiset junaliput. Niinpä hyppäsimme perjantaiaamuna noin kuusissakymmenissä olevan pariskunnan kyytiin ja lähdimme kiitämään kohti Sveitsiä. Matka oli positiivinen yllätys, etenkin, kun en ollut aiemmin käyttänyt kimppakyyti-palvelua Suomessa enkä ulkomailla. Ranskassa asuva italialais-itävaltalainen pariskunta oli oikein mukava ja kommunikointi onnistui hyvin pienestä kielimuurista huolimatta. He tarjosivat yhdellä pysäkillä meille kahvit ja muuttivat jopa ajoreittiään, jotta me näkisimme vilauksen Liechtensteinista! Lisäksi he kuskasivat meidät aivan majoituspaikkamme eteen, vaikka se sijaitsi melko kaukana Zürichin laitamilla. Tämän kokemuksen perusteella voin siis suositella BlaBlaCar-palvelua lämpimästi ja käyttää sitä uudestaankin.

20160327_134338

Toinen uusi kokemus tällä matkalla oli sohvasurffaus. Majoituimme kahden nuoren sveitsiläismiehen bilekellarissa. He itse asuivat yläkerran kimppakämpässä, jonka kylpyhuonetta ja keittiötä saimme käyttää. Itse olin aiemmin miettinyt sohvasurffaamista, mutta suhtautunut siihen kuitenkin hieman epäilevästi. En kokeilisi sitä yksin, mutta koska Ruusalla oli siitä positiivisia kokemuksia, niin ajattelin, että mikäpä ettei. Ja nyt jälkeenpäin voin todeta, että se on ihan kiva tapa majoittua, kun pitää odotukset maltillisina ja ottaa oikeanlaisen asenteen. Toki kokemus riippuu pitkälti majapaikasta ja majoittajasta.

Sohvasurffaus on siis periaatteessa ilmaista, mutta käytännössä meillä kului siihenkin vähän rahaa, kun ostimme viinipullon ja suklaata kiitokseksi majoittajille ja maksoimme julkisen liikenteen käytöstä ja kerran myös taksista majapaikan syrjäisen sijainnin vuoksi. Lisäksi aikaa kului siivoamiseen ja tiskaamiseen, koska kokkasimme porukalla lauantai-iltana. Nukuimme säkkituoleissa yllättävän hyvin, vaikka aluksi ajattelin, että se ei tule onnistumaan. Sohvasurffaus voi siis parhaimmillaan olla mahtava kokemus, jonka kautta voi saada elinikäisiä ystäviä ja päästä tutustumaan paikalliseen elämänmenoon, mutta toisaalta se voi olla myös kamalin reissukokemus ikinä. Olen iloinen, että se tuli nyt koettua eikä tiedä vaikka koettaisin sitä joskus uudestaankin. Toisaalta olen aika mukavuudenhaluinen, joten maksan mielelläni hieman omasta rauhasta ja valmiista aamupalasta.

IMG-20160326-WA0031

Zürichista sen verran, että se on asukasluvultaan (noin 380 000) Sveitsin suurin kaupunki  ja myös maan talouselämän keskus. Kaupungin halki virtaa joki, joka yhtyy Zürichin keskustan vieressä olevaan saman nimiseen järveen. Vanhan kaupungin alue on viehättävä samoin kuin järven rannalla sijaitseva puistoalue, joka oli aurinkoisena lauantaina täynnä elämää. Puistossa oli tyytyväisen näköisiä ihmisiä jäätelötötteröt käsissään, katusoittajia ilostuttamassa ohikulkijoiden päivää hyvällä musiikilla ja kesyjä joutsenia parveilemassa järvellä. Siellä tunnelmoidessa se lauantai-iltapäivä mukavasti kuluikin. Sitä ennen kävimme kurkkaamassa kahden Zürichin tunnetuimman kirkon, Grossmünsterin ja Fraumünsterin, sisään. Lauantai-iltana kävimme myös tutustumassa Zürichin yöelämään. Yleisvaikutelma oli se, että erilaisia menopaikkoja kyllä riittää, mutta kaikkialla oli tungosta ja yllättäen todella kallista. Perjantaina sää oli synkkä ja sateinen, joten piipahdimme keskustassa vain syömässä Raglette-aterian ja juomassa kalliit irish coffeet. Sunnuntaina emme ehtineet siivoamisen ja pakkaamisen lisäksi tehdä muuta, kuin hakea take away kahvit ennen junan lähtöä.

Kaiken kaikkiaan reissu oli ihan kiva ja melkoinen seikkailu uusine matkailukokemuksineen. Harmi, että olimme molemmat hieman puolikuntoisia flunssan takia. Onnistuimme kuin onnistuimmekin tekemään budjettimatkan, mutta toisaalta näimme vain pintaraapaisun Zürichista. Se on kaunis kaupunki sinänsä, mutta myös todella kallis eikä niin ihmeellinen, että sinne pitäisi päästä ihan heti uudestaan. Alle olen laatinut listan siitä mihin matkabudjettimme lopulta upposi.

Budjettireissun menot:

-Matkat noin 50 e/hlö (BlaBlaCar ja juna)

-Ruoat ja juomat noin 90 e/hlö (sis. 1 x ravintola-ateria)

-Kiitoslahja majoittajille noin 10 e/hlö

-Kahden vuorokauden bussilippu ja taksimatka noin 25 e/hlö

–> Kolmen päivän budjettireissu Zürichiin = noin 175 e/hlö

20160326_161319

A budget trip to Switzerland. Something in that sentence just doesn`t make sense. Well the reason why these words don`t fit together very well is that Switzerland happens to be the most expensive country in Europe and our destination Zürich the second most expensive city in the world. And in spite of that we did it!

We had a terrible travel fever with Ruusa and for some reason the idea of a weekend in Switzerland started to fascinate us. We chose Zürich as our destination because it only takes a bit more than three hours to go there by train from Innsbruck. First I tried to find a cheap hotel or hostel for us but due to the Easter time most of the hotels were already full and rest of the options were simply overpriced. We decided the exact travel dates just a few days before the departure so also the train tickets were very expensive. That`s why we needed to move on to the plan B.

IMG-20160326-WA0016

We reserved seats from BlaBlaCar and got offered a ride from Innsbruck to Zürich from a bit older couple on Friday morning. The travel was a positive surprise especially because I never used this kind of a service before. The Italian-Austrian couple living in France was very nice and we were able to communicate well even thought we had a slight language barrier between us. On one stop they offered us coffee and they even changed their driving route so that we could see Liechtenstein even quickly. In addition they drove us in front of our accommodation although it was located quite far from the center of Zürich. Because of this experience I can warmly recommend BlaBlaCar-service to all and use it again in the future.

20160326_231114

Another new experience for me during this travel was couchsurfing. Two young Swiss men offered us an accommodation from their party basement. They lived upstairs in a shared apartment and we were able to use their bathroom and kitchen. I had thought about couchsurfing before but I was a bit suspicious about it. I wouldn`t have tried it by myself but because Ruusa had some positive experiences I thought that why not. And now I can just say that it can be quite nice way to travel when you keep your expectations realistic and take the right kind of attitude. Of course an experience depends a lot from a place where you are staying and a person who is offering you an accommodation.

So basically couchsurfing is free of charge. In spite of that we spent a little money on that as well when buying a bottle of wine and chocolate to our hosts and when paying the bus tickets and taxi ride due to the location of our accommodation. Also we spent some time for cleaning and doing dishes because we cooked together on Saturday evening. We slept surprisingly well on our Fatboy bean bags even thought I first thought it`s not going to happpen. All in all couchsurfing can be a wonderful experience and a good way to get new friends and to get know the local lifestyle in a deeper way but on the other hand it can also be the worst kind of travel experience. I`m glad that I tried it now and who knows if I will try it again someday. On the other hand I`m quite a self-indulgent person so I`m willing to pay a bit more to get own space, peace and a ready breakfast.

IMG-20160326-WA0038

Zürich is the biggest city in Switzerland with about 380 000 inhabitants and also the financial center of the country. The is a river flowing through the city and it ends to a lake next to Zürich center. The area of the old city is lovely and so is the park area next to the lake which was crowded on a sunny Saturday. There were joyful looking people eating ice-cream, street musicians playing good music and beautiful swans swimming on a lake. There we spent the whole Saturday afternoon. Before that we went to see the two most well-known churches in Zürich: Grossmünster and Fraumünster. On Saturday evening we also went to see Zürich nightlife. The first impression was that there are many different kinds of places to go but all the places were crowded and prices were very high surprisingly.. On Friday the weather was dark and rainy so we only went to the center to have a traditional raglette dinner and drinking very expensive Irish coffee. On Sunday we didn`t have time to do anything else but to clean and get a take away coffee before the departure.

All in all the weekend trip was nice and quite an adventure with the new experiences. Unfortunately we both were a bit sick. We were able to do a budget trip like we planned but on the other hand we only saw a glimpse of Zürich. It`s a beautiful city but also very expensive and not that amazing that I would have a terrible need to get back there anytime soon. Below you`ll find a list of things on what we spent our money.

Our travel costs:

-Innsbruck-Zürich-Innsbruck about 50 e/person (BlaBlaCar and train)

-Foods and drinks about 90 e/person (including one restaurant meal)

-Gift for our hosts about 10 e/person

-Bus tickets and taxi ride about 25 e/person

–> 3 days budget trip to Zürich = about 175 e/person

 

Millaisia kokemuksia teillä on budjettireissuista ja Zürichista?

 

Ps. Suuri kiitos Ruusalle kuvista!

Elämää Itävallassa: viikkoni kuvina

Huh taas yksi viikko mennä hurahti niin nopeasti! Kun alan kirjoittamaan postausta tai ihan mitä tahansa, niin tekstin pituus tuppaa usein venymään aika pitkäksi. Siksi ajattelinkin, että välillä voisin käyttää enemmän kuvamateriaalia, kertoohan yksi kuva enemmän kuin tuhat sanaa. Valitettavasti kuvien laatu ei ole huippuluokkaa, kun kuvailen edelleen vain Samsung Galaxy S4 mini puhelimellani. Suunnitelmissa on kuitenkin kunnon kameran hankinta, joten jatkossa tilanne tulee toivottavasti parantumaan.. :D

Wow again one week passed by just like that! When I start writing something it often happens that the text becomes suddenly very long. That`s why I thought that at times I could use more photos because sometimes one photo can tell more than thousands of words. Unfortunately the quality of the photos is not the best because I´m taking them with my Samsung Galaxy S4 mini phone. But my plan is to buy a good camera so hopefully the situation will change soon.. :D

2773

Viikko alkoi onnellisesti, kun sain postipaketin Suomesta (kiitos äiti!).

The week started well when I received a package from Finland (thanks mom!).

2778

Keskiviikkoiltana ESN järjesti Tirolilaisen illallisen tunnelmallisessa ravintolassa vuoren rinteellä. Hyvä seura + herkullinen ruoka + komeat kitaransoittajat johtamassa yhteislauluja = erittäin onnistunut illanvietto.

On Wednesday evening ESN arranged a Tyrolean dinner in a cosy restaurant. Good company + delicious food + handsome men playing guitar = a very successful evening.

2783

Torstaina Innsbruckissa järjestettiin ensimmäistä kertaa kulkue Pyhän Patrickin päivän kunniaksi ja pääkatu täyttyi iloisista juhlijoista.

On Thursday there was the first St. Patrick`s day parade in Innsbruck and the main street was full of joyful people.

2823

Viikonloppu kului rennoissa tunnelmissa au pair ystäväni Ruusan kanssa.

I had a very relaxing weekend with my au pair friend Ruusa.

2792

Aika kului vuoren huipulla maisemia ihastellessa ja herkkuruokia syödessä. Laskimme myös maailman pisimmän kelkkaradan ja kiljuimme riemusta kuin pikkutytöt. :D

We spent time admiring the view from the top of the mountain and eating well. Then we came down with the world´s longest Alpine coaster and we screamed and giggled like little girls, it was so much fun! :D

2800

Voi sitä ilon määrää, kun löysimme tällaisen paikan metsän keskeltä. Tuli jotenkin kotoisa olo.. :D

We were so happy when we accidentally found a peaceful place in the middle of forest. Felt like home.. :D

2803

Ja iltapalaksi söimme vielä sushia – voiko päivä enää paremmin päättyä?

And finally we had sushi for evening snack – can there be a better ending for a day?

Vaihtarielämää Innsbruckissa

Noniin nyt on ensimmäiset kaksi viikkoa vaihtarielämää takana ja pakko sanoa, että menoa ja meininkiä on kyllä riittänyt. Pää on täynnä ideoita uusiin postauksiin liittyen ja monta on jo vireillä, mutta aika ei vaan meinaa riittää tietokoneen ääressä istumiseen. Päätin jo vaihtoon hakiessa, että aion ottaa tästä ajasta kaiken irti osallistumalla innokkaasti kaiken maailman aktiviteetteihin eli jos bloggaustahti ei päätä huimaa, niin no can do..

Aluksi ajattelin hieman valottaa syitä miksi päädyin tekemään vaihto-opintoja juuri Innsbruckissa. Aloitin yliopisto-opinnot heti lukiosta valmistuttuani, kun pääsin opiskelemaan unelma-alaani ravitsemustiedettä. Minulle oli kuitenkin alusta asti selvää, että haluaisin lähteä jossain vaiheessa ulkomaille tekemään vaihto-opintoja. Ensin ajattelin, että koettaisin valmistua tavoiteajassa (eli viidessä vuodessa) ja siinä tapauksessa olisin tehnyt vaihdon kolmannen vuoden kevätlukukaudella. Lopulta päädyin kuitenkin siihen, että viettäisin kokonaisen välivuoden kandi- ja maisterivaiheiden välissä ja sitä päätöstä en ole katunut hetkeäkään. Ajatus siitä, että eläisin niin sanottua putkielämää (eli lukiosta suoraan yliopistoon ja yliopistosta tavoiteajassa suoraan työelämään jne.) alkoi jossain vaiheessa ahdistaa. Mielestäni ammatissa kuin ammatissa elämänkokemuksesta on suurta hyötyä enkä kerta kaikkiaan voinut nähdä itseäni 24-vuotiaana vastavalmistuneena ja putkielämää viettäneenä ravitsemusterapeuttina jakamassa elämänviisauksia itseäni vanhemmille ihmisille. Nyt allekirjoitan sen, että yksi vuosi uudessa ympäristössä ja elämäntilanteessa voi kasvattaa niin paljon enemmän kuin viisi vuotta tutuissa ja turvallisissa kuvioissa pyörimällä.

20160303_201612

Innsbruck on väkiluvultaan hieman Kuopiota suurempi kaupunki Alppien keskellä Euroopan sydämessä. Olin täällä ensimmäistä kertaa elokuussa 2014 jolloin tein kolmen viikon Interrail-matkan kahden rakkaan opiskelukaverini kanssa. Aloitimme reilimme Amsterdamista, josta suuntasimme yöjunalla Saksan läpi Prahaan. Italia oli yksi ensimmäisistä maista, joka päätyi listallemme reissusuunnitelmaa laatiessamme ja Itävalta osui sopivasti siihen matkan varrelle (reilistä aion julkaista oman postauksen jossain vaiheessa). Aluksi harkitsimme Itävallan kohteeksemme Wieniä tai Salzburgia, mutta koska halusimme nähdä Alpit, päätimmekin suunnata Innsbruckiin. No niinhän siinä sitten kävi, että tapasin sillä reissulla paikallisen opiskelijamiehen, jonka kanssa seurustelin melkein 1,5 vuotta. Ja niin minä päädyin monien mutkien kautta asumaan vuodeksi ah iki-ihanaan Innsbruckiin enkä vaihtaisi päivääkään. Vierailin täällä useamman kerran viime talven aikana ja muutin tänne heinäkuussa 2015. Työskentelin syksyn au pairina ja kävin kielikurssilla, joten minulle vaihtojakson aloitus oli hyvin helppo, kun tunsin jo kaupungin ja tiesin miten asiat hoituu.

2865

Teen vaihto-opintoja Management Center Innsbruckissa (MCI), joka ei ole aivan perinteinen yliopisto. Ymmärtääkseni MCI on yliopiston ja ammattikorkeakoulun välimuoto, joka on ainakin puoliksi yksityinen. Opetus on hieman koulumaisempaa (kursseilla on esimerkiksi 75% läsnäolopakko) ja käytännönläheisempää kuin perinteisissä yliopistoissa. MCI:n nettisivuilla oppilaitoksen mainostetaan olevan ”entrepreneurial school” eli suomeksi ehkäpä yrittäjyyslähtöinen tai yrittäjyyteen kannustava koulu. Moni koulutusohjelma onkin business-painotteinen ja sillä saralla Management Center Innsbruck onkin hyvin arvostettu koulu Itävallassa. Vaihto-opiskelijoita on tänä keväänä yhteensä noin 100 ja tässä joukossa on edustettuna jopa 27 eri kansallisuutta! Suurin yllätys oli, että meitä suomalaisia on kaikista eniten ja että sama tilanne on kuulemma joka vuosi. Kumma juttu, että en ole aiemmin törmännyt moneenkaan suomalaiseen täällä asuessani..

20160311_191709

Olen kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväinen, että valitsin Management Center Innsbruckin vaihtoyliopistokseni. Hakuprosessi oli selkeä ja MCI tarjosi kattavan ohjeistuksen sekä tuen sen aikana. Ensimmäisen viikon puolikas oli orientaatioviikko jolloin MCI järjesti monenlaisia infotilaisuuksia. Yliopiston tilat esiteltiin ja kurssivalinnat käytiin vielä kerran läpi henkilökohtaisessa tapaamisessa oman osaston koordinaattorin kanssa.  Otan muutaman kurssin ”International health & social management” -maisteriohjelmasta ja sen lisäksi Itävallan kulttuurikurssin, yrittäjyys-kurssin ja saksan kielikurssin. Orientaatioviikon perjantaina olisi ollut excursio Itävallan pienimpään kylään Rattenbergiin ja Schwazin kaivokselle, mutta valitettavasti sairastuin äkillisesti torstaina ja jouduin jättämään reissun väliin. Viime viikolla alkoi varsinainen opiskeluelämä luentoineen ja iltarientoineen. Tiistaina ESN (Erasmus Student Network) järjesti treasure hunt -tapahtuman, jossa tutustuttiin kaupunkiin ja itävaltalaiseen elämänmenoon hauskoja rasteja tiimeissä suorittamalla. Illan aikana muun muassa valssasin paikallisen opiskelijan kanssa keskellä vilkkainta turistikatua ja pyysin poliisisetää laulamaan Itävallan kansallislaulun. Torstaina oli kevätlukukauden starttibileet iglu-baarissa vuoren huipulla. Tällä viikolla on luvassa muun muassa tirolilainen illallinen.

Yksi Innsbruckin parhaista puolista on sen sijainti keskellä Eurooppaa, mikä tekee matkustamisen vallan helpoksi. Innsbruckista on Saksan ja Italian rajoille noin tunnin ajomatka ja Sveitsiin parin tunnin matka. Olenkin jo kuumeisesti suunnittelemassa kevään reissuja, joista ensimmäinen saattaa toteutua jo reilun viikon päästä. Ilmassa alkaa olla jo kevään tuntua enkä malta odottaa, että pääsen vihdoin ja viimein laskettelemaan!

20160311_192337

Well well, now I have the two first weeks of Erasmus life behind and I have to admit that these have been busy days. My head is full of ideas for new posts but it feels like there is no time to sit in front of a laptop and start writing. Already when enrolling in my exchange studies I decided that I would take everything out of this time and participate in all kinds of events and parties so it might be that I won´t be able to post as often as I would like to. No can do..

First I would like to enlighten you about the reasons why I chose to do my exchange studies in Innsbruck. I started my university studies immediately after graduating from high school because I got accepted to study nutrition which had been a big dream of mine for a long time. From the beginning it was self-evident to me that I would spend exchange semester abroad at some point. First I wanted to graduate in five years and in that case I would have done exchange studies in the spring semester of my third year. Eventually I decided to keep a whole gap year between my bachelor and master studies and I haven`t regretted that decision. The thought that I would live so called tube life (straightaway from high school to university and from university to working life etc.) started to bother me at some point. In my opinion gaining some experience in life before going to working life is very important. At least I couldn`t see myself as freshly graduated dietician (who would have had a tube life) sharing life wisdom to older people. Now I can confirm that one year in new surroundings out of your comfort zone can make you grow mentally so much more than five years living your normal and convenient life.

2847

Innsbruck is a bit bigger city than Kuopio surrounded by the Alps in the heart of Europe. I was here for the first time in August 2014 when I travelled for three weeks around Europe with my two dear friends. We started our journey from Amsterdam and then continued to Prague. Italy was one of the first countries that we chose to visit and Austria was nicely on a way from Czech Republic to Italy. First we thought about spending few days in Vienna or Salzburg but because we wanted to see the Alps we decided to continue all the way to Innsbruck. Well it happened that in that particular journey I met Austrian guy with whom I was in a relationship for almost 1,5 years. And that´s the story about how I ended up living one year in this wonderful city. I wouldn`t change a day! I visited Innsbruck many times during last winter and moved here in July 2015. Last autumn I worked as an au pair and took a german language course. Because I have been living here so long and have already familiarized myself with the city and all the practical stuff the beginning of exchange period has been very easy for me.

2848

I`m doing my exchange studies in Management Center Innsbruck (MCI) which is not conventional university. Studying in there is more school-like and practice orientated than in other universities (it`s obligatory to attend at least 75% of the lectures). MCI is known as ”entrepreneurial school” and it`s highly ranked and appreciated in Austria. Many of the programs are business based. This semester there are about 100 exchange students in MCI and in this group there are 27 different nationalities represented! The biggest surprise for me was that there are most exchange students from Finland. There are about 15 of us. I find it weird that during the time I have lived here I haven`t met so many Finns before..

All in all I`m very happy that I chose Management Center Innsbruck as my exchange university. The whole applying process was very clear and well organized. The last half of the first week was orientation week and MCI arranged many information lectures. We got introduced to the campus area and we all had a meeting with the coordinator of our department to check the courses we had chosen. I will take few courses from the master`s program ”International health and social management” and additionally a culture course, entrepreneurship course and I also continue studying german. On Friday of the orientation week there was an excursion to the smallest city in Austria, Rattenberg and to Schwatz mine but unfortunately I got sick and I needed to stay home that day. Last week we had our first lectures and free-time activities (read: parties) in many evenings. On Tuesday we had a treasure hunt event arranged by ESN (Erasmus Student Network) where we got to know the city and Austrian culture by making funny tasks with teams. During the evening I for example danced with a local student in the middle of the most touristic street and asked a policeman to sing the national anthem of Austria. On Thursday we had a semester opening party in an iglu bar on the top of the mountain. This week we will have a pub-crawl and a tyrolean dinner.  

One of the best things about Innsbruck is its central location in Europe which makes traveling so easy. It takes approximately one hour to drive to the border of Germany or Italy and two hours to Switzerland. I´m already planning many travels for this spring and the first one might take place already next week. There is spring feeling in the air and I can`t wait to go skiing for the first time this winter!

Minustako bloggaaja?

Vielä pari kuukautta sitten en voinut kuvitellakaan, että minustakin tulisi vielä jonain kauniina päivänä bloggaaja. Olen kyllä aina pitänyt kirjoittamisesta, ja vielä lukion alkuaikoina jaksoin ahkerasti raapustella mietteitäni päiväkirjaan, mutta viime vuosien vilskeessä päiväkirjat ovat unohtuneet laatikon pohjalle pölyttymään. Harmi sinänsä, koska juuri näinä vuosina on tapahtunut monia melko mullistavia juttuja. Viime kesänä ostin jopa videokameran, että elämästäni jäisi edes jonkinlaista dokumenttia jälkipolville näytettäväksi. On sekin sittemmin jäänyt aika vähälle käytölle.. :D

Sitten se iski nimittäin kauhea kirjoituskärpänen ja melkoinen inspiraatiopuuska. Ei auttanut, kun ottaa kynä käteen ja alkaa raapustella mietteitä paperin palalle yön pikkutunteina. Ja kun savolainen alkaa juttua suoltamaan, niin siitä ei hevillä tule loppua – tunnetusti.. :D Ja monena iltana en meinannut saada unen päästä kiinni, niin innoissani olin.

Nykyään melkein kaikki tuntuvat olevan jonkin sortin bloggareita. Blogeja samasta aiheesta on pilvin pimein ja joukosta on vaikea erottua. Se hieman mietitytti ennen kuin ryhdyin blogin luomishommiin. Nyt jälkikäteen ajattelen, että so what, onhan melkein kaikilla myös Facebook profiili. Ja toisaalta minkä takia joukosta tarvitsisi niin kovasti erottua, varsinkaan, jos aikoo kirjoitella lähinnä omaksi ilokseen ja pitääkseen läheiset ajantasalla niin kuin itse suunnittelen tekeväni.

Kolmas, mutta ei suinkaan vähäisin syy mikä pidätti minut perustamasta blogin, on alkeelliset tietotekniikkataitoni. En ole tekniikan ihmelapsi en.. Ja se havainto osoittautui jälleen kerran oikeaksi, kun vihdoin ryhdyin tuumasta toimeen ja aloitin blogin luomisen. Eikä aikaakaan, kun mikään ei meinannut onnistua ja sormi meni suuhun. Tuntikausia kului pelkän logon laittamiseen. Tuskanhiki otsalla muutama ärräpääkin taisi lentää. Mutta sitkeästi jatkoin yrittämistä ja tattadaa – lopulta lykästi! En sano, että blogini ulkoasu olisi minkään sortin mestariteos, mutta minua se muistuttaa suuresta otteluvoitosta! :D

Miksi sitten valitsin aiheekseni matkailun enkä vaikka ravitsemus/terveys -teemaa, kun sitä alaakin opiskelen? Vastaus tavallaan jo tuli tekstissä esille eli haluan tästä mukavan harrastuksen. Ei tiedä, jos vaikka myöhemmin tulevaisuudessa perustaisin ravitsemus-aiheisen blogin, mutta sen aika ei ole vielä. Jo sanana matkailu saa sydämeni sykkimään innosta. Se on vaan niin mun juttu. Matkailussa parasta on hauskat sattumukset, eksymiset ja muut kommellukset sekä odottamattomat kohtaamiset. Minusta on ihana kuulla ihmisten tarinoita ja huomata, että kulttuurieroista huolimatta ihmiset ovat  pohjimmiltaan hyvin samanlaisia ja että ilman yhteistä kieltäkin voi kommunikoida. Niin klisee kuin se onkin, uskon vahvasti siihen, että vain lähtemällä kauas voi nähdä lähelle ja syventää ymmärrystään. Ihmisistä, jotka ovat matkustelleet paljon ja nähneet maailmaa, huokuu mielestäni suurta sanatonta viisautta. Toivon, että tulevaisuudessa lukeudun itsekin siihen joukkoon!

Lähiaikoina on luvassa postauksia muun muassa helmikuisesta Thaimaan reissusta ja vaihto-opiskelijan arjesta iki-ihanassa Innsbruckissa. Pysykää kuulolla!

 

The world is a book  and those who do not travel read only one page. -St Augustine

 

Couple of months ago I couldn`t imagine myself as a blogger. I have always enjoyed writing but in few past years my diaries have been covered with dust. It´s a pity because many big things have happened in the meantime. Last summer I even bought a video camera so that I would have some kind of a document of my life to show to my future grandchildren. Well so far I haven`t used that so much either.. :D

Then it hit me – a terrible need to write. I had no other option than start writing my thoughts on a piece of paper in the middle of the night. And I tell you that it is a well-known fact that when a person from Savo area starts telling a story it will take some time.. And with some time I mean a lot of time.. :D And many nights I couldn`t sleep because of the excitement.

It seems that nowadays almost everyone has some sort of a blog. There are so many blogs about the same matter and it`s not so simple to stand out of the crowd. That`s one thing I thought about before creating a blog. Now afterwards I think that so what. Also almost everyone has a Facebook profile. And on the other hand I wonder why there is such a need to stand out anyway, especially, if one just wants to write for her own joy and to keep important people updated.

Last but not least reason that kept me from creating a blog is the lack of my IT-skills. I`m not a wonder child of technique.. And once again that discovery proofed itself right when I finally decided to start blogging. It took approximately 5 minutes for me to get very confused and nothing seemed to work out the way I wanted. It took hours and hours to just to put the logo. I had sweat of distress on my forehead and I might have let couple swear words out as well. But I kept trying and finally I managed doing it! I`m not saying that the exterior of my blog is a masterpiece but for me it`s a reminder of a big victory! :D

Why did I choose to start a traveling blog instead of a blog with the health or nutrition theme when that`s the field of my studies anyway? Actually I have already given the answer earlier when saying that at least at the moment I want to have this as a nice hobby. Who knows if at some point I will start a blog about nutrition as well but now it`s not the time for that. Already the word traveling makes my heart beat out of pure enthusiasm. It is just so my thing! The best things about traveling are funny occasions like getting lost and unexpected encounters. I love to hear people`s life stories and to realize that in spite of cultural differences people are fundamentally very similar and that it`s possible to communicate even without the same language. As cliché as it is I strongly believe that only by going far you can see close and deepen your understanding. In my opinion people who have traveled a lot and seen the world are full of unspoken wisdom. I hope that some day I will be seen as that kind of a person!

My next posts will be about the travel to Thailand on February and about my life as an exchange student in a lovely Innsbruck. Stay tuned!

Greetings from Austria!

-Karoliina